Kreta, Griekenland ten voeten uit

Iedere bestemming heeft zijn verhaal ! Het verhaal van Griekenland kunt u het best horen op het populaire eiland van Griekenland: Kreta. Hier vindt u veel overblijfselen van een rijk cultureel en historisch verleden. In het jaar 60 landde apostel Paulus op het eiland Cyrenaica en kwam Kreta in aanraking met het christendom. U bezoekt tijdens deze reis de plaatsen waar Paulus is geweest. Maar ook staat een bezoek aan de Minoïsche paleizen van Knossos en Festos en de kloosters Arkadi en Preveli op...

Over deze reis

Kreta, Griekenland ten voeten uit

Iedere bestemming heeft zijn verhaal ! Het verhaal van Griekenland kunt u het best horen op het populaire eiland van Griekenland: Kreta. Hier vindt u veel overblijfselen van een rijk cultureel en historisch verleden. In het jaar 60 landde apostel Paulus op het eiland Cyrenaica en kwam Kreta in aanraking met het christendom. U bezoekt tijdens deze reis de plaatsen waar Paulus is geweest. Maar ook staat een bezoek aan de Minoïsche paleizen van Knossos en Festos en de kloosters Arkadi en Preveli op het programma. Verder bezoekt u zowel Rethymnon als Chania, steden met veel historie en maakt u een mooie boottocht naar de prachtige palmenstranden van Previli voor een ontspannen middag aan het water.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

WO Amsterdam – Heraklion – Lychnostatis

Vlucht naar Heraklion waar u eind van de ochtend aankomt en transfer naar uw hotel. Voor aankomst bij het hotel een korte rondrit langs de haven van Heraklion waar u op eigen gelegenheid kunt lunchen. U ziet de oude Venetiaanse stadsmuur en heeft uitzicht op het Venetiaanse fort, het pronkstuk van de haven.
In de middag een bezoek aan openluchtmuseum Lychnostatis. Dit bijzondere museum toont de geschiedenis van de mensen en de natuur van Kreta.

dag
2

DO: Knossos – Heraklion

De dag begint met een excursie naar het beroemde Minoïsche paleis van Knossos en bezichtiging van de opgravingen. Vervolgens een bezoek aan het Vrijheidsplein met het Archeologisch museum. Hier kunt u een deel van de collectie met Kretenzische kunst bewonderen. Ter afsluiting van deze dag een bezoek aan Heraklion stad die veel afwisseling biedt. Binnen het nog deels ommuurde stadsdeel bevinden zich de belangrijkste bezienswaardigheden, maar ook de gezellige terrasjes en sfeervolle winkelstraten. U brengt een bezoek aan de Tituskerk.

dag
3

VR: Gortys – Kali Limenas – Festos – Spili

U vertrekt naar het zuiden van Kreta. Hier bezoekt u de oude Romeinse hoofdstad Gortys waar rotsblokken zijn gevonden met ingegrifte wetteksten uit de 5e en 6e eeuw voor Christus en u ziet de overblijfselen van de door Paulus gestichte kerk, de Agios Titos, met als eerste bisschop Apostel Titus. Vervolgens een bezoek aan Kali Limenas waar Apostel Paulus strandde. Na de lunch (op eigen gelegenheid) gaat de route verder naar het Minoïsche paleis van Festos. Via het bergdorp Spili, bekend om zijn waterbronnen met leeuwenkoppen en de kerk, rijdt u naar Rethymnon.

dag
4

ZA: Arkadi Klooster – Margarites – Rethymnon

Allereerst gaat u naar het beroemde Arkadi klooster, nationaal monument van Kreta. Vervolgens een bezoek aan het Elefterna museum. Dit eerste, kleine maar bijzondere archeologische museum op Kreta, bevat de opgravingen van de antieke stad Eleutherna, de stad die in het jaar 3000 v.Chr. gesticht werd op de top van een heuvel.
Gezamenlijke lunch onderweg in een nonnenklooster. Op de route terug naar Rethymnon nog een bezoek aan het keramiek dorp Margarites. In Rethymnon kunt u tijdens een stadsbezichtiging duidelijk de invloed van de verschillende beschavingen zien. De oude stad is bijna helemaal gebouwd door de Venetianen. Het is een van de best bewaard gebleven oude steden van Kreta met gebouwen uit de 16e eeuw, smalle straatjes met bogen, stenen trapjes, Byzantijnse en Romeinse ruïnes, een gezellige Venetiaanse haven met terrasjes en een mooi zandstrand.

dag
5

ZO: kerkdienst en vrij

Zondag. De mogelijkheid bestaat om in de ochtend een katholieke kerkdienst bij te wonen. Vrije dag in Rethymnon.

dag
6

MA: Chania – Akrotiri – wijnproeverij

Wandeling door Chania dat door een roerige geschiedenis is uitgegroeid tot een charmante stad die dan weer Europees en dan weer Oosters aan doet. Aan de haven langs de kade staan nog veel grote Venetiaanse huizen, met daartussen heel smalle straatjes, met veel gezellige winkeltjes, gezellige terrasjes, leuke barretjes en witte huisjes tegen de heuvel opgebouwd en doet nog ouderwets Grieks aan. Ook staat een bezoek aan het Akrotiri schiereiland op het programma met een bezoek aan het klooster Agia Triada en een wijnproeverij in de wijnkelder van dit klooster.

dag
7

DI: Klooster Preveli – Boottocht

Per bus reist u via de Kourtaliotiko-kloof naar de zuidkust van Kreta, naar Preveli, om hier het klooster uit de 16e eeuw te bezoeken. Vanuit Plakias vertrekt u per boot naar het prachtige palmenstrand. Een ontspannen middag waar u heerlijk kunt zwemmen. Aan het einde van de dag brengt de bus u via de Kotsifou-kloof weer terug naar Rethymnon.

dag
8

WO: Heraklion – Amsterdam

Transfer naar Heraklion en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Castello City***

Heraklion, Griekenland
Het Castello City Hotel ligt bij de oude Pantokrator-poort, op loopafstand van het strand van Heraklion. Gratis WiFi in het gehele hotel. De ruime en elegant ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, geluiddichte ramen, een televisie, koelkastje en kluisje. Dagelijks wordt een Grieks ontbijtbuffet met koffie of thee verzorgd. In de avond kunt u genieten van een drankje bij Fifth Floor, een lounge-cafébar en à-la-carterestaurant met uitzicht op de zee, de Venetiaanse muren en de oude stad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Hotel Jo-An Palace***

Rethymnon, Griekenland
Het Jo An Palace ligt in het hart van Rethymnon, op slechts 5 minuten lopen van de Venetiaanse haven en de lokale wekelijkse markt. Door de gunstige ligging in het centrum van Rethymno maakt het een ideale uitvalsbasis. De ruime kamers zijn ingericht met comfortabele meubels, airconditioning, minibar, kluisje, tv met satelietzenders en luxe badkamer. Elke kamer heeft een eigen balkon. U kunt gratis gebruikmaken van WiFi.
Koel af in het zwembad van het Jo An Palace of geniet van de zon op het terras onder het genot van een verfrissend drankje met panoramisch uitzicht op de stad, de zee en Fortezza. Maak een korte wandeling naar het nabijgelegen zandstrand of ontspan in de café-bar en lounge na een excursiedag.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Heraklion
Uw terugreis
Vlucht
Heraklion
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches op dag 2 en 4
 • Entrees
 • Fooiengeld
 • Lokale Nederlands- of Engelssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 359,-
 • Overige lunches
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding

Petra Verschoof

Reisleider DrieTour sinds 2006.

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Jordanië, Egypte, Syrië, Libanon, Armenië, Griekenland, Patmos, Turkije, Rome, Cyprus, Malta, Italië, Engeland, Noorwegen, Zwitserland, Oostenrijk, België, Duitsland, Frankrijk, Portugal.

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Reizen met Drie Tour is inspirerend omdat Drie Tour persoonlijke aandacht heeft voor de reizigers én voor de veelzijdigheid van de bestemmingen: geschiedenis, religie, politiek, natuur en cultuur.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Drie Tour brengt verbinding tussen jou als deelnemer, mij als reisleider en het verhaal achter de plekken die je gaat bezoeken. Die ervaring maakt je reis tot een unieke beleving die weer iets toe mag voegen aan het inspirerende Grote Verhaal tussen mens en God...