Maatwerkreis Griekenland o.l.v. Dhr. W. van Dijk en Ds. J. Winter

Tijdens deze reis leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u eindigt op de laatste dag bij de plek w...

Over deze reis

In de voetsporen van Paulus

Tijdens deze reis leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u eindigt op de laatste dag bij de plek waar zij weer van wal staken. Onderweg bezoekt u de plaatsen waar Paulus is geweest zoals Athene met de beroemde Acropolis, het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe. Ook verblijft u een aantal dagen in het gezellige kustplaatsje Tolo op het schiereiland Peloponnesos.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vlucht van Amsterdam naar Thessaloniki, de belangrijkste stad in het noorden van Griekenland. Na aankomst transfer naar uw hotel in Thessaloniki.

dag
2

DI: Kavala-Philippi

Vandaag bezoekt u Kavala voor een rondwandeling en gaat u naar de Doopplaats van Lydia, de purperverkoopster. Ook gaat u naar de archeologische plaats Filippi. Het is de plaats waar Paulus in 49 na Christus voor het eerst voet op Europese bodem zette. Paulus stichtte hier een christengemeente. Gelukkig is er veel bewaard gebleven en te zien. Hoogtepunten zijn de markt, het gerechtsgebouw, de gevangenis waar hij gevangen zat. Diner en overnachting in Thessaloniki.

dag
3

WO: Thessaloniki-Veria-Vergina

Na het ontbijt een bezoek aan de antieke stad Veria (ook wel Berea genoemd), die een bloeiende Christelijke gemeente van bekeerde Joden en Grieken had. Rondwandeling in Berea plus bezoek Joodse wijk en Synagoge. Daarna bezoek aan de grafkamer van Fillipus in Vergina. Het is de grootste Macedonische schat die gevonden is. Dan terug naar Thessaloniki voor diner en overnachting.

dag
4

DO: Thessaloniki

Rondwandeling in Thessaloniki, bezoeken kerken, Rotonda en wandeling naar Witte toren, het symbool voor de stad. Na de lunch vrij. Overnachting in Thessaloniki.

dag
5

VR: Kalalmbaka

Een bijzondere dag, want u bezoekt de indrukwekkende hangende kloosters van Meteora, ook wel bekend als “de in de lucht zwevende”. De kloosters behoren tot de belangrijkste Byzantijnse bezienswaardigheden in Griekenland. In de 11e eeuw bouwden monniken die vluchtten voor de Turkse bezetters 24 kloosters op rotspilaren. Ook bezoekt u een iconenwerkplaats. Diner en overnachting in de buurt van Kalambaka.

dag
6

ZA: Delphi

Uitchecken. We gaan naar Delphi. We bezoeken eerst het museum van de oude orakelstad en daarna de opgravingen. In deze prachtige archeologische religieuze vindplaats ziet u fraaie tempels, het theater en het stadion. Overnachting in Galaxidi in het Europa Beach Hotel.

dag
7

ZO: Rustdag

Rustdag in het Europa Beach Hotel.

dag
8

MA: Via Osios Loukas naar Tolo

Onderweg naar Tolo bezoeken we het klooster van Osios Loukas (de gelukzalige Lukas), één van de mooiste Byzantijnse bouwwerken ter wereld, gewijd aan de kluizenaar Loukas. Het is gebouwd volgens een kruisvormig ontwerp, met een grote koepel ondersteund door hoekbogen die een achthoekige ruimte vormen. De dag eindigt in Tolo, waar u 2 nachten zult verblijven.

dag
9

DI: Epidaurus – Nafplion– Tolo

We bezoeken vandaag Epidaurus met zijn prachtige theater. Het ligt als een reusachtige schelp tegen de flank van een heuvel en werd in de 4e eeuw v.Chr. gebouwd en biedt plaats aan 14.000 toeschouwers. De akoestiek is er ronduit fantastisch. Daarna rijden we naar Nafplion ooit de eerste hoofdstad van Griekenland. Hier hebben we de mogelijkheid om langs de boulevard te wandelen. Overnachting in Tolo.

dag
10

WO: Korinthe – Kanaal van Korinthe – Athene

Uitchecken voor de reis naar Athene via het spectaculaire kanaal van Korinthe. Sinds 1893 vormt dit een verbinding tussen de Golf van Saronikos en de Golf van Korinthe. We bezoeken ook de opgravingen van de oude stad Korinthe. In Athene bezoeken we het Acropolis Museum daarna rijden we naar ons hotel. Overnachting Athene in Hotel Ilissos.

dag
11

DO: Athene

Uw dag begint met bezoeken aan de Acropolis en de naastgelegen Areopagus, de plek waar Paulus het volk toesprak. Samen met uw gids ontdekt u deze bijzondere plek. U loopt over dezelfde stenen als waar Paulus zijn voetafdruk heeft achtergelaten. Na de lunch vrije tijd in de Plaka. Diner en overnachting in Athene.

dag
12

VR: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Athene voor de terugvlucht naar Nederland.

Accommodaties

Capsis Hotel Thessaloniki****

Thessaloniki, Griekenland
Capsis Hotel ligt in het hart van Thessaloniki, op loopafstand van de gezellige bars en restaurants, op ca. 900 meter van het centrale plein van de stad. De kamers zijn stijlvol ingericht en voorzien van een minibar, televisie en een eigen badkamer met een föhn. Drankjes worden geserveerd in de All Day Bar in het hoofdgebouw en in de bar bij het zwembad op het dakterras. Er wordt dagelijks een Grieks ontbijt met streekproducten en een Amerikaans ontbijtbuffet verzorgd. Het hotel biedt gratis WiFi en gratis gebruik van de fitnessruimte.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Grand Meteora Hotel****

Kastraki, Griekenland
Het Grand Meteora Hotel ligt op 500 meter van het dorp Kastraki en op 1 km van de Meteora-kloosters. Het hotel heeft een traditioneel restaurant, een bar en een loungeruimte met open haard. In het restaurant worden de gerechten bereid met lokale ingrediënten. Alle kamers zijn voorzien van een balkon, airconditioning, een tv, een koelkast en een kluisje.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
In de kamer
Airco
TV

Europa Beach Hotel****

Galaxidi, Griekenland
Het Europa Beach Hotel is prachtig gelegen. Het hotel heeft een buitenzwembad, een bar en een restaurant. De kamers bieden een prachtig uitzicht op zee. Alle kamers zijn voorzien van een bureau, airconditioning, verwarming, een minibar, internet en tv.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Minibar

Hotel Tolo***

Tolo, Griekenland
Dit gezellige hotel ligt mooi bij het strand op 11 km van Nafplion. Bij het hotel ligt een mooie tuin. Het hotel beschikt over wifi, een bar en restaurant en alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer, airco, televisie en telefoon, een koelkast. De kamers hebben een balkon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje te huur
Telefoon
In de buurt
Strand
Natuurlijk gelegen

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
07:00
Thessaloniki
10:50
Uw terugreis
Vlucht
Athene
12:35
Eindhoven
14:55

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis incl. luchthavenbelastingen
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3/4 sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 300,- p.p.
 • Lunches heen- en terugreis
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 36 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

De reissom zal afhangen van het aantal deelnemers dat mee op reis gaat en is onder voorbehoud van beschikbaarheid vluchten:

20-24 personen: €2.211,- p.p.
25-29 personen: €1.912,- p.p.
30-35 personen: €1.941,- p.p.
meer dan 35 personen: €1.848,- p.p.

Kijk voor actuele reisinformatie op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Reisleiding