Maatwerkreis Griekenland o.l.v. Ds J. Verlinde

In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u eindigt op de laatste dag bij de plek waar zij wee...

Over deze reis

In de voetsporen van Paulus

In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u eindigt op de laatste dag bij de plek waar zij weer van wal staken. Onderweg bezoekt u de plaatsen waar Paulus is geweest zoals Athene met de beroemde Acropolis, het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe. Ook verblijft u een aantal dagen in het gezellige kustplaatsje Tolo op het schiereiland Peloponnesos.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Vlucht van Brussel naar Thessaloniki (eventueel met overstap), de belangrijkste stad in het noorden van Griekenland. Na aankomst transfer naar uw hotel in Kavala.

dag
2

WO: Philippi – Kavala – Thessaloniki

Vandaag begint uw “zendingsreis”. Allereerst naar het oude Philippi, de plaats waar Paulus in 49 na Christus voor het eerst voet op Europese bodem zette. Paulus stichtte hier een christengemeente. Gelukkig is er veel bewaard gebleven en te zien. Hoogtepunten zijn de markt, het gerechtsgebouw, de gevangenis waar hij gevangen zat en de plek aan de rivier waar Lydia, de purperverkoopster werd gedoopt. Aansluitend naar Kavala, de vroegere haven van Philippi, in de Bijbel Neapolis genoemd. Hier kwam Paulus vanuit Troas aan. In het Turkse Troas krijgt Paulus een visioen waarin een man hem zegt: “steek over naar Macedonië en kom ons te hulp” (Hand. 16:9). Paulus ziet dit als een roeping van God en maakt de oversteek. ‘s Middags naar Thessaloniki. De stad bestaat uit twee delen. De voornaamste bezienswaardigheden liggen in de benedenstad, waaronder de Witte toren, een middeleeuws bouwwerk waarlangs de Grieken ’s avonds flaneren. In dit deel van de stad zijn brede boulevards, pleinen, parken en véél winkelstraten te vinden. Helemaal boven ligt het oudst bewaarde deel van de stad; hier hangt een speciale oosters aandoende sfeer door de smalle steegjes en kleine, gezellige winkeltjes en taveernes. Overnachting in Thessaloniki.

dag
3

DO: Thessaloniki – Veria – Vergina – Kalambaka

Na het ontbijt een bezoek aan de antieke stad Veria, die een bloeiende Christelijke gemeente van bekeerde Joden en Grieken had. Als Paulus met zijn gezelschap uit Thessaloniki wordt weggejaagd, ontsnapt hij naar Berea. De stad heet nu Véria. Het monument herinnert aan de rede van de apostel. Het trapje waarop hij dit deed, is bewaard gebleven. U vervolgt uw weg naar Vergina, de voormalige hoofdstad van het oude Macedonië. Hier bezoekt u de grootste Macedonische schat die pas in 1977 bij opgravingen ontdekt is: de graftombes van Koning Philipos II, de vader van Alexander de Grote. Voor de overnachting verder naar Kalambaka.

dag
4

VR: Kalambaka – Delphi

Een bijzondere dag, want u bezoekt de indrukwekkende hangende kloosters van Meteora, ook wel bekend als “de in de lucht zwevende”. De kloosters behoren tot de belangrijkste Byzantijnse bezienswaardigheden in Griekenland. In de 11e eeuw bouwden monniken die vluchtten voor de Turkse bezetters 24 kloosters op rotspilaren. Vandaag zijn er nog steeds zes in gebruik. Het is een unieke plek waar natuur en cultuur met elkaar verweven zijn. Het is dan ook niet voor niets dat deze imposante kloosters op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Stelt u zich eens voor hoe zwaar het leven destijds moet zijn geweest. Door naar Delphi voor de overnachting.

dag
5

ZA: Delphi – Osios Loukas – Tolo

Allereerst naar het Orakel van Delphi. Delfi werd door de oude Grieken beschouwd als het middelpunt van de aarde. Vanaf de 6de eeuw voor Christus kwamen er vanuit de gehele wereld pelgrims naar Delfi om het Orakel te raadplegen. In deze prachtige archeologische religieuze vindplaats ziet u fraaie tempels, het theater en het stadion. Hoewel Paulus Delphi niet heeft bezocht, kreeg hij onderweg wel met het orakel te maken (Handel. 16:16). Aansluitend naar het klooster van Osios Loukas (de gelukzalige Lukas), één van de mooiste Byzantijnse bouwwerken ter wereld, gewijd aan de kluizenaar Loukas. Het is gebouwd volgens een kruisvormig ontwerp, met een grote koepel ondersteund door hoekbogen die een achthoekige ruimte vormen. In de 11e en 12e eeuw werd het klooster versierd met prachtig marmerwerk en mozaïeken, karakteristiek voor de ‘2e Gouden Eeuw van de Byzantijnse kunst’. Het klooster is een symbool voor de voorspoed. De dag eindigt in Tolo voor de overnachting.

dag
6

ZO: Orthodoxe viering

Zondag. U kunt een lokale Orthodoxe kerkdienst bijwonen. ’s Middags biedt het sfeervolle Tolo voldoende mogelijkheden. U zult deze middag ook een boottocht maken van 2 uur, naar Nafplion.

dag
7

MA: Epidaurus – Mycene – Tolo

Op het programma staan de antieke plaatsen Epidaurus, vooral bekend door zijn Askelepeion, en Mycene. In Epidaurus staat het best bewaarde antieke theater uit de Griekse Oudheid. Het ligt als een reusachtige schelp tegen de flank van een heuvel. Het werd in de 4e eeuw v.Chr. gebouwd door de architect Polycletus de Jongere uit Argos, volgens zuiver wiskundige principes. Het biedt plaats aan 14.000 toeschouwers. De akoestiek is er ronduit fantastisch. Niet voor niets staat dit theater op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Verder naar Mycene, ooit een belangrijk politiek en cultureel centrum. U gaat Mycene binnen door de Leeuwenpoort. Myceners begroeven hun doden in graftomben, grote koepelgraven; tholos. Deze tholos bestonden uit horizontale cirkels van stenen, die naar boven toe steeds smaller werden, tot het bouwwerk bovenin met slechts een steen werd gesloten. Daarna kwam er over het hele bouwwerk een laag zand, behalve de ingang, die via een lange gang kon worden bereikt. Het meest complete en grootste graf van Mycene is het koepelgraf van Atreus. Naar Tolo voor de overnachting.

dag
8

DI: Korinthe – Kanaal van Korinthe – Athene

Het eindpunt van uw “zendingsreis” komt in zicht: Athene. Denkt u zich eens in hoe het in die tijd voor Paulus geweest moet zijn om zulke grote afstanden te voet af te leggen. U zult Paulus nog meer gaan waarderen. Onderweg bezoekt u het antieke Korinthe. Al rond het jaar 50 na Chr. is hier een christelijke gemeente gesticht, waar Paulus brieven aan schreef. Van de antieke stad zijn weinig overblijfselen bewaard. Er staan voornamelijk nog enkele monolithische zuilen van de oude tempel van Apollo uit de 6e eeuw v.Chr. en de fontein van Peirene met zijn stenen bogen en zuilen. Het museum bevat Romeinse mozaïeken, aardewerk en bronzen beelden.
Via het spectaculaire Kanaal van Korinte dat sinds 1893 een verbinding vormt tussen de Golf van Saronikos en de Golf van Korinthe reist u naar Athene, de hoofdstad van Griekenland, waar Paulus het volk meerdere malen heeft toegesproken.

dag
9

WO: Athene

Uw dag begint met bezoeken aan de Acropolis en de naastgelegen Areopagus, de plek waar Paulus het volk toesprak. Samen met uw gids ontdekt u deze bijzondere plek. U loopt over dezelfde stenen als waar Paulus zijn voetafdruk heeft achtergelaten.

Paulus ging midden op de Areopagus staan en zei: “Mannen van Athene, ik zie aan alles dat jullie blijkbaar meer ontzag voor de goden hebben dan anderen. Toen ik bijvoorbeeld rondliep en jullie heiligdommen bekeek, zag ik zelfs een altaar met het opschrift: “Aan een onbekende God”. Wat jullie aanbidden zonder het te kennen, dat maak ik jullie bekend. De God die de wereld heeft gemaakt en alles wat daarin is, die Heer is van hemel en aarde, woont niet in tempels die door mensen gebouwd zijn.” (Handel. 17:22-24).
Op de Acropolis zijn vier van de grootste meesterwerken uit de klassieke Griekse kunst te bewonderen. Het indrukwekkende Parthenon, gewijd aan de Griekse godin Athena, is met de jaren het internationale symbool van de klassieke Griekse beschaving geworden. De marmeren tempel is opgetrokken in de strakke Dorische bouwstijl met een zuilengalerij rondom.
Vanaf de Acropolis kijkt u neer op de 115 m hoge rots: de Areopagus. Vervolgens naar de Griekse Agora, het hart van het oude Athene, het centrum van politieke, commerciële, administratieve en sociale activiteit, het religieuze en culturele centrum en de zetel van justitie. In de middag naar het New National Museum. Dit is het grootste archeologisch museum van Griekenland en één van de belangrijkste ter wereld. De bijzondere collectie geeft een goed beeld van de rijke historie van Griekenland.

dag
10

DO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Athene voor de terugvlucht naar Brussel (met overstap).

Accommodaties

Esperia hotel Kavala***

Kavala, Griekenland
Hotel Esperia is centraal gelegen in het prachtige Kavala, met uitzicht op het strand van Rapsani, op slechts 50 meter van het archeologisch museum en 15 minuten lopen van het Byzantijnse kasteel. Alle kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, kluisje, televisie, minibar en een eigen badkamer met haardroger en gratis toiletartikelen. U begint uw dag met een Grieks ontbijt in buffetvorm, geserveerd in de eetzaal van de accommodatie. In het restaurant kunt u genieten van mediterrane gerechten. Het hotel beschikt ook over een zonneterras en gratis WiFi in alle ruimtes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
Historisch centrum

Capsis Hotel Thessaloniki****

Thessaloniki, Griekenland
Capsis Hotel ligt in het hart van Thessaloniki, op loopafstand van de gezellige bars en restaurants, op ca. 900 meter van het centrale plein van de stad. De kamers zijn stijlvol ingericht en voorzien van een minibar, televisie en een eigen badkamer met een föhn. Drankjes worden geserveerd in de All Day Bar in het hoofdgebouw en in de bar bij het zwembad op het dakterras. Er wordt dagelijks een Grieks ontbijt met streekproducten en een Amerikaans ontbijtbuffet verzorgd. Het hotel biedt gratis WiFi en gratis gebruik van de fitnessruimte.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Orfeas Kalambaka***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Orfeas ligt in een tuin in Kalambaka, op 500 meter afstand van het centrum van de stad en ca. 3 km van de Meteora kloosters. Het hotel biedt smaakvol ingerichte kamers, voorzien van een televisie, balkon en airconditioning. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Er is WiFi beschikbaar in openbare ruimtes.
In het restaurant geniet u in de ochtend van een continentaal ontbijt en in de avond van het diner. Er is tevens een snackbar en een buitenzwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Acropole Delphi***

Kvareli, Georgië
Het Acropole Hotel ligt op een rustige locatie, op slechts 100 meter van het centrum van Delphi en ca. 500 meter van de archeologische vindplaats verderop. De met veel zorg ingerichte kamers zijn voorzien van smeedijzeren of houten meubels, plafonds met houten balken, tv met satellietzenders, airconditioning en een kluisje; de badkamer is uitgerust met douche of bad, een haardroger en gratis toiletartikelen. Elke kamer heeft een prachtig uitzicht op de kloof van Delphi. Verder is er een restaurant voor ontbijt en diner, Gratis WiFi en een lobby met satelliet-tv en een open haard.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Tolo***

Tolo, Griekenland
Dit gezellige hotel ligt mooi bij het strand op 11 km van Nafplion. Bij het hotel ligt een mooie tuin. Het hotel beschikt over wifi, een bar en restaurant en alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer, airco, televisie en telefoon, een koelkast. De kamers hebben een balkon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje te huur
Telefoon
In de buurt
Strand
Natuurlijk gelegen

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Brussel
09:55
Zurich
11:15
Tussenstop
0h
Vlucht deel 2
Zurich
12:00
Thessaloniki
15:15
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Athene
14:40
Zurich
16:25
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Zurich
18:15
Brussel
19:30

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis incl. luchthavenbelastingen (met Swiss)
 • Ruimbagage 23 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3/4 sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden en boottocht
 • Nederlandssprekende gids, waar mogelijk
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 230,- p.p.
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes /
 • Lunch op dag 1 en 10

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

De reissom zal afhangen van het aantal deelnemers dat mee op reis gaat:

20-24 personen: €1.890,- p.p.
25-30 personen: €1.760,- p.p.
meer dan 30 personen: €1.690,- p.p.

Kijk voor actuele reisinformatie Griekenland op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Reisleiding