Maatwerkreis Griekenland o.l.v. Ds. Arjen van der Spek

Tijdens deze reis leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders van zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus in Griekenland. U reist de eerste dag naar de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten. Onderweg bezoekt u de plaatsen waar Paulus is geweest zoals Athene met de beroemde Acropolis, het heilig...

Over deze reis

In de voetsporen van Paulus

Tijdens deze reis leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders van zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus in Griekenland. U reist de eerste dag naar de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten. Onderweg bezoekt u de plaatsen waar Paulus is geweest zoals Athene met de beroemde Acropolis, het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe. Ook verblijft u een aantal dagen in het gezellige kustplaatsje Tolo op het schiereiland Peloponnesos.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vlucht vanuit Amsterdam naar Thessaloniki, met overstap in Athene. Vervolgens transfer naar Kavala, de oude stad die door de inwoners “Panagia” genoemd wordt. Paulus die hier in 49 na Christus voor het eerst voet op Europese bodem zette, stichtte er een christengemeente. Diner en overnachting in Kavala.

dag
2

DI: Kavala-Philippi-Boottocht-Thessaloniki

De dag begint met een excursie naar de ruïnes van het oude Phillipi. Vandaag is nog veel te zien uit Paulus’ dagen zoals de markt, het gerechtsgebouw en de gevangenis Na de lunch transfer naar Ouranoupolis. Om 14.00 uur maakt u een mooie boottocht langs de kloosters van Athos. Om 17.00 uur transfer van Ouranoupolis- naar Thessaloniki. Diner en overnachting.

dag
3

WO; Thessaloniki-Veria-Kalambaka

In de ochtend bezoek Thessaloniki. Vervolgens bezoek aan Veria (Berea), waar een monument herinnert aan de prediking van Paulus. Onderweg eventueel nog bezoek aan iconenwerkplaats. Diner en overnachting in Kalambaka.

dag
4

DO: Kalambaka-Delphi

Een bijzondere dag, want u bezoekt de indrukwekkende hangende kloosters van Meteora, ook wel bekend als “de in de lucht zwevende”. De kloosters behoren tot de belangrijkste Byzantijnse bezienswaardigheden in Griekenland. In de 11e eeuw bouwden monniken die vluchtten voor de Turkse bezetters 24 kloosters op rotspilaren. Vandaag zijn er nog steeds zes in gebruik. Het is een unieke plek waar natuur en cultuur met elkaar verweven zijn. Het is dan ook niet voor niets dat deze imposante kloosters op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Stelt u zich eens voor hoe zwaar het leven destijds moet zijn geweest. Door naar Delphi voor de overnachting.

dag
5

VR: Delphi-Osias Loukas-Tolo

Allereerst naar het Orakel van Delphi. Delfi werd door de oude Grieken beschouwd als het middelpunt van de aarde. Vanaf de 6de eeuw voor Christus kwamen er vanuit de gehele wereld pelgrims naar Delfi om het Orakel te raadplegen. In deze prachtige archeologische religieuze vindplaats ziet u fraaie tempels, het theater en het stadion. Hoewel Paulus Delphi niet heeft bezocht, kreeg hij onderweg wel met het orakel te maken (Handel. 16:16). Aansluitend naar het klooster van Osios Loukas (de gelukzalige Lukas), één van de mooiste Byzantijnse bouwwerken ter wereld, gewijd aan de kluizenaar Loukas. Het is gebouwd volgens een kruisvormig ontwerp, met een grote koepel ondersteund door hoekbogen die een achthoekige ruimte vormen. In de 11e en 12e eeuw werd het klooster versierd met prachtig marmerwerk en mozaïeken, karakteristiek voor de ‘2e Gouden Eeuw van de Byzantijnse kunst’. Het klooster is een symbool voor de voorspoed. De dag eindigt in Tolo voor de overnachting.

dag
6

ZA: Epidauros en Winery

Op het programma staan de antieke plaatsen Epidaurus, vooral bekend door zijn Askelepeion, en Mycene. In Epidaurus staat het best bewaarde antieke theater uit de Griekse Oudheid. Het ligt als een reusachtige schelp tegen de flank van een heuvel. Het werd in de 4e eeuw v.Chr. gebouwd door de architect Polycletus de Jongere uit Argos, volgens zuiver wiskundige principes. Het biedt plaats aan 14.000 toeschouwers. De akoestiek is er ronduit fantastisch. Niet voor niets staat dit theater op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de middag een bezoek aan de Winery Skouras voor een proeverij. Daarna terug naar Tolo.

dag
7

ZO: Nafplion

Ochtend is vrij te besteden. Lunch in hotel. Net na middaguur met de boot van Tolo naar Nafplion. Hier heeft u de tijd om rond te kijken. Nafplion is één van de meest oorspronkelijke Griekse steden met mooie monumentale gebouwen gelegen tussen twee heuvels aan zee. Het stadje heeft een gezellige sfeer met haar monumentale gebouwen en de op een van de twee heuvels gelegen imposante Palamidi burcht. Daarna met de bus terug naar Tolo.

dag
8

MA: Tolo-Korinthe-Athene

Vertrek uit Tolo. U reist via het Kanaal van Korinthe, wat leuk is om te bekijken. Daarna bezoekt u het antieke Korinthe waar u onder andere de tempel van Apollo uit de 6e eeuw v.Chr. en de fontein
van Peirene ziet met zijn stenen bogen en zuilen. Het museum bevat Romeinse mozaïeken, aardewerk en bronzen beelden. Via het spectaculaire Kanaal van Korinte dat sinds 1893 een verbinding vormt tussen de Golf van Saronikos en de Golf van Korinthe reist u naar Athene, de hoofdstad van Griekenland, waar Paulus het volk meerdere malen heeft toegesproken.
Diner en overnachting in Athene.

dag
9

DI: Athene

Uw dag begint met bezoeken aan de Acropolis en de naastgelegen Areopagus, de plek waar Paulus het volk toesprak. Samen met uw gids ontdekt u deze bijzondere plek. U loopt over dezelfde stenen als waar Paulus zijn voetafdruk heeft achtergelaten. Op de Acropolis zijn vier van de grootste meesterwerken uit de klassieke Griekse kunst te bewonderen. Het indrukwekkende Parthenon, gewijd aan de Griekse godin Athena, is met de jaren het internationale symbool van de klassieke Griekse beschaving geworden. De marmeren tempel is opgetrokken in de strakke Dorische bouwstijl met een zuilengalerij rondom. Vanaf de Acropolis kijkt u neer op de 115 m hoge rots: de Areopagus. Vervolgens naar de Griekse Agora, het hart van het oude Athene, het centrum van politieke, commerciële, administratieve en sociale activiteit, het religieuze en culturele centrum en de zetel van justitie. In de middag naar het New National Museum. Dit is het grootste archeologisch museum van Griekenland en één van de belangrijkste ter wereld. De bijzondere collectie geeft een goed beeld van de rijke historie van Griekenland. De rest van de middag is ter vrije besteding.

dag
10

WO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Athene voor de rechtstreeks vlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Esperia hotel Kavala***

Kavala, Griekenland
Hotel Esperia is centraal gelegen in het prachtige Kavala, met uitzicht op het strand van Rapsani, op slechts 50 meter van het archeologisch museum en 15 minuten lopen van het Byzantijnse kasteel. Alle kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, kluisje, televisie, minibar en een eigen badkamer met haardroger en gratis toiletartikelen. U begint uw dag met een Grieks ontbijt in buffetvorm, geserveerd in de eetzaal van de accommodatie. In het restaurant kunt u genieten van mediterrane gerechten. Het hotel beschikt ook over een zonneterras en gratis WiFi in alle ruimtes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Vergina Thessaloniki***

Thessaloniki, Griekenland
Hotel Vergina is gunstig gelegen in het stadscentrum van Thessaloniki, op slechts een paar minuten lopen van de centrale marktplaats. In het gehele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Alle openbare ruimtes van het hotel, maar ook de kamers, zijn warm ingericht met moderne meubilair. Alle kamers zijn uitgerust met airconditioning, een balkon, tv en koelkast. In de ochtend serveert het hotel een ontbijtbuffet met huisgemaakte gerechten. De 24-uursreceptie, het restaurant en de bar dragen bij aan een zorgeloos verblijf.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Orfeas Kalambaka***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Orfeas ligt in een tuin in Kalambaka, op 500 meter afstand van het centrum van de stad en ca. 3 km van de Meteora kloosters. Het hotel biedt smaakvol ingerichte kamers, voorzien van een televisie, balkon en airconditioning. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Er is WiFi beschikbaar in openbare ruimtes.
In het restaurant geniet u in de ochtend van een continentaal ontbijt en in de avond van het diner. Er is tevens een snackbar en een buitenzwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Acropole Delphi***

Kvareli, Georgië
Het Acropole Hotel ligt op een rustige locatie, op slechts 100 meter van het centrum van Delphi en ca. 500 meter van de archeologische vindplaats verderop. De met veel zorg ingerichte kamers zijn voorzien van smeedijzeren of houten meubels, plafonds met houten balken, tv met satellietzenders, airconditioning en een kluisje; de badkamer is uitgerust met douche of bad, een haardroger en gratis toiletartikelen. Elke kamer heeft een prachtig uitzicht op de kloof van Delphi. Verder is er een restaurant voor ontbijt en diner, Gratis WiFi en een lobby met satelliet-tv en een open haard.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel King Minos****

Tolo, Griekenland
Hotel King Minos ligt fraai op een heuvel met uitzicht op zee. Het strand ligt op slechts 150 meter afstand en het centrum op 400 meter. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, zwembad, fitnessruimte en terras. De kamers zijn voorzien van airco, televisie, kleine koelkast, haardroger, kluisje en eigen badkamer. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel en op de kamers.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
12:05
Athene
16:20
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Athene
18:05
Thessaloniki
19:00
Uw terugreis
Vlucht
Athene
08:25
Amsterdam
11:10

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Aegean Airlines
 • Luchthavenbelasting/Brandstoftoeslag (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3/4 sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Deels Nederlandssprekende en deels Engelssprekende gids
 • Fooienbedrag
 • Gebruik headsets
 • Toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 270,- p.p.
 • Lunches heen- en terugreis
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes e.d.

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 21 personen.
De reissom zal afhangen van het aantal deelnemers dat mee op reis gaat.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Kijk voor actuele reisinformatie op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Reisleiding

Arjen van der Spek