Maatwerkreis Griekenland Paulus o.l.v. Dhr. R. van der Zwan

In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u eindigt op de laatste dag bij de p...

Over deze reis

In de voetsporen van Paulus

In relatief korte tijd leert u Griekenland van een hele andere kant kennen dan uit folders en zonvakanties. Griekenland is niet alleen een vakantieland bij uitstek maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Deze reis volgt het spoor van Paulus’ eerste reis naar Griekenland, zoals beschreven in Handelingen 16:11 – 18:18. U begint op de eerste dag bij de plek waar hij en zijn metgezellen voet aan wal zetten, u eindigt op de laatste dag bij de plek waar zij weer van wal staken. Onderweg bezoekt u de plaatsen waar Paulus is geweest zoals Athene met de beroemde Acropolis, het heiligdom Delphi en het antieke Korinthe. Ook verblijft u een aantal dagen in het gezellige kustplaatsje Tolo op het schiereiland Peloponnesos.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

ZA: Heenreis

Vlucht vanuit Amsterdam naar Thessaloniki. Vervolgens transfer naar Kavala, de oude stad die door de inwoners “Panagia” genoemd wordt. Paulus die hier in 49 na Christus voor het eerst voet op Europese bodem zette, stichtte er een christengemeente. Diner en overnachting in Kavala.

dag
2

ZO: Kavala - Philippi - Thessaloniki

In de ochtend start u al bijtijds met een bezoek aan Kavala. U bezoekt het Paulusmonument en de kerk en maakt een korte wandeling door het oude stadsdeel en de haven met zijn oude stadsmuren. Vanaf de ronde toren op het fort heeft u een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. U maakt een excursie naar de ruïnes van het oude Phillipi. Ook vandaag is nog veel te zien uit Paulus’ dagen zoals de markt, het gerechtsgebouw, de gevangenis en de plek waar Lydia, de purperverkoopster, werd gedoopt. Op deze bijzondere plek houdt u samen een eigen korte viering op deze zondag. Vervolgens rijdt u via Amphipolis naar Thessaloniki waar u de oude bovenstad bezoekt die met haar smalle straten en kleine huizen nog wat oosters aandoet. Ook een bezoek met de Agios Demetrius uit de 5e eeuw. Vervolgens naar de benedenstad met de triomfboog van Galerius en de witte toren. Al met al een lange dag. Diner en overnachting in Thessaloniki.

dag
3

MA: Thessaloniki – Veria – Vergina – Kalambaka

U rijdt naar Vergina, waar u een bezoek brengt aan de koningsgraven. Daarna naar Veria (Berea) waar een monument herinnert aan de prediking van Paulus. ’s Middags rijdt u naar Kalambaka. Na aankomst een bezoek aan een iconenwerkplaats. Diner en overnachting in Kalambaka.

dag
4

DI: Kalambaka-Delphi

Vanochtend brengt u een bezoek aan de “in de lucht zwevende” rotskloosters van Meteora. Deze behoren tot de belangrijkste Byzantijnse bezienswaardigheden in Griekenland. ‘s Middags vertrekt u naar Delphi waar u in de loop van de middag aankomt en een bezoek brengt aan de opgravingen. Indien de tijd het toelaat naar het museum van de oude orakelstad. In dit oude religieuze centrum vindt u fraaie tempels, het theater en het stadion. Diner en overnachting in Delphi.

dag
5

WO: Delphi-Athene

In de ochtend gaat de route verder naar Athene, het kloppende hart van Griekenland. Na aankomst maakt u een rondrit langs de belangrijkste bezienswaardigheden. U kunt bijv. de wisseling van de wacht bij het parlement bijwonen. Ook bezoekt u het nieuwe Acropolismuseum en de Acropolis, het hart van de oude stad. Vanaf de Acropolis kijkt u neer op de 115 meter hoge rots: de Areopagus, vanwaar Paulus de inwoners van Athene toesprak. Diner en overnachting in Athene.

dag
6

DO: Athene-Tolo

De ochtend is vrij en kunt u naar eigen inzicht indelen. Na de lunch vertrek via het Kanaal van Korinthe en het bergachtige binnenland naar de badplaats Tolo voor de laatste overnachtingen.

dag
7

VR: Peloponnesos – Lousioskloof

Vandaag een mooie dag om de natuur op het programma te zetten. Samen met uw gids gaat u vandaag een wandeling maken door een gedeelte van de imposante Lousioskloof. Deze indrukwekkende kloof is wel 5 km lang en 300 m breed. De meeste wandelingen door deze kloof beginnen vanuit Dimitsana, een schilderachtig bergdorpje, met smalle straatjes en hoge herenhuizen. Hier kunt u na uw wandeling even tot rust komen en lunchen. Terug naar Tolo per bus. Rest van de dag kunt u nog eventueel genieten aan een van de stranden van Tolo.

dag
8

ZA: Nafplion-Epidaurus

In de ochtend naar Nafplion, één van de meest oorspronkelijke Griekse steden met mooie monumentale gebouwen gelegen tussen twee heuvels aan zee. Tijdens een wandeling door de oude binnenstad proeft u de gezellige sfeer en ziet u de monumentale gebouwen en op een van de twee heuvels de imposante Palamidi burcht. Aansluitend een bezoek aan een ouzo-stokerij of wijnboer. In de middag staat weer een tocht over de Peloponnesos gepland met een bezoek aan Epidaurus. Hier staat het best bewaarde antieke theater uit de Griekse Oudheid , dat plaats biedt aan 14.000 toeschouwers. Het heeft een uitzonderlijk goede akoestiek. Niet voor niets staat dit theater op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

dag
9

ZO: Tolo – Korinthe - Terugvlucht naar Nederland

In de ochtend naar het antieke Korinthe waar u onder andere de tempel van Apollo uit de 6e eeuw v.Chr. en de fontein van Peirene ziet met zijn stenen bogen en zuilen. Het museum bevat
Romeinse mozaïeken, aardewerk en bronzen beelden. Op deze bijzondere plaats houdt u samen een eigen viering. Tot slot gaat u naar de overblijfselen van Kenchreeën, een van de twee havens van Korinthe. Hiervandaan vertrok Paulus weer per boot. Na dit bezoek heeft u de transfer naar de luchthaven van Athene voor de rechtstreekse vlucht in de avond naar Amsterdam.

Accommodaties

Esperia hotel Kavala***

Kavala, Griekenland
Hotel Esperia is centraal gelegen in het prachtige Kavala, met uitzicht op het strand van Rapsani, op slechts 50 meter van het archeologisch museum en 15 minuten lopen van het Byzantijnse kasteel. Alle kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, kluisje, televisie, minibar en een eigen badkamer met haardroger en gratis toiletartikelen. U begint uw dag met een Grieks ontbijt in buffetvorm, geserveerd in de eetzaal van de accommodatie. In het restaurant kunt u genieten van mediterrane gerechten. Het hotel beschikt ook over een zonneterras en gratis WiFi in alle ruimtes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
In de buurt
Historisch centrum

Capsis Hotel Thessaloniki****

Thessaloniki, Griekenland
Capsis Hotel ligt in het hart van Thessaloniki, op loopafstand van de gezellige bars en restaurants, op ca. 900 meter van het centrale plein van de stad. De kamers zijn stijlvol ingericht en voorzien van een minibar, televisie en een eigen badkamer met een föhn. Drankjes worden geserveerd in de All Day Bar in het hoofdgebouw en in de bar bij het zwembad op het dakterras. Er wordt dagelijks een Grieks ontbijt met streekproducten en een Amerikaans ontbijtbuffet verzorgd. Het hotel biedt gratis WiFi en gratis gebruik van de fitnessruimte.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Orfeas Kalambaka***

Kalambaka, Griekenland
Hotel Orfeas ligt in een tuin in Kalambaka, op 500 meter afstand van het centrum van de stad en ca. 3 km van de Meteora kloosters. Het hotel biedt smaakvol ingerichte kamers, voorzien van een televisie, balkon en airconditioning. De eigen badkamers zijn uitgerust met een bad of douche, een haardroger en gratis toiletartikelen. Er is WiFi beschikbaar in openbare ruimtes.
In het restaurant geniet u in de ochtend van een continentaal ontbijt en in de avond van het diner. Er is tevens een snackbar en een buitenzwembad.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Acropole Delphi***

Kvareli, Georgië
Het Acropole Hotel ligt op een rustige locatie, op slechts 100 meter van het centrum van Delphi en ca. 500 meter van de archeologische vindplaats verderop. De met veel zorg ingerichte kamers zijn voorzien van smeedijzeren of houten meubels, plafonds met houten balken, tv met satellietzenders, airconditioning en een kluisje; de badkamer is uitgerust met douche of bad, een haardroger en gratis toiletartikelen. Elke kamer heeft een prachtig uitzicht op de kloof van Delphi. Verder is er een restaurant voor ontbijt en diner, Gratis WiFi en een lobby met satelliet-tv en een open haard.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Ilissos Athene****

Athene, Griekenland
Hotel Ilissos ligt op ca. 1,5 km afstand van de Acropolis, dichtbij de vele bezienswaardigheden en. De geluidsdichte kamers zijn elegant ingericht en voorzien van airconditioning, een satelliet-tv, radio, koelkast, bureau en een minibar. Het restaurant van Hotel Ilissos serveert mediterrane maaltijden en internationale gerechten. Er wordt iedere ochtend een ontbijtbuffet verzorgd. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Op het dakterras bevindt zich de bar met uitzicht op het Parthenon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel King Minos****

Tolo, Griekenland
Hotel King Minos ligt fraai op een heuvel met uitzicht op zee. Het strand ligt op slechts 150 meter afstand en het centrum op 400 meter. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, zwembad, fitnessruimte en terras. De kamers zijn voorzien van airco, televisie, kleine koelkast, haardroger, kluisje en eigen badkamer. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel en op de kamers.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
07:00
Wenen
08:50
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Wenen
10:35
Thessaloniki
13:15
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Athene
14:40
Zurich
16:25
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Zurich
17:35
Amsterdam
19:15

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis incl. luchthavenbelastingen (bijv. met Swiss/Austrian)
 • Ruimbagage 23 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3/4 sterren accommodatie o.b.v. tweepersoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooienbedrag €31,- p.p.

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 229,- p.p.
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Optionele excursies / Drankjes / Lunches heen- en terugreis

1

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

De reissom geldt voor een minimum aantal van 20 personen. Mochten er minder deelnemers mee gaan, dan zal de reissom hoger zijn.

Reisleiding