Maatwerkreis Samos o.l.v. Mw. P. Verschoof

Samos is één van de groenste eilanden van Griekenland en door haar strategische ligging ook een eiland dat bol staat van de geschiedenis. Door de eeuwen heen werd het overheerst door Perzen, Grieken, Romeinen en het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk ging het in 1912 deel uitmaken van Griekenland. Tevens is Samos het geboorte eiland van de filosofen Epikouros, Pythagoras (bekend door zijn stelling) en de astronoom Aristarchus. Het ligt heel dichtbij Klein-Azië. De smalste zeestrook tussen Samos en Tu...

Over deze reis

Samos en de voetsporen van Paulus

Samos is één van de groenste eilanden van Griekenland en door haar strategische ligging ook een eiland dat bol staat van de geschiedenis. Door de eeuwen heen werd het overheerst door Perzen, Grieken, Romeinen en het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk ging het in 1912 deel uitmaken van Griekenland. Tevens is Samos het geboorte eiland van de filosofen Epikouros, Pythagoras (bekend door zijn stelling) en de astronoom Aristarchus. Het ligt heel dichtbij Klein-Azië. De smalste zeestrook tussen Samos en Turkije is minder dan anderhalve kilometer breed. Op het nabijgelegen Patmos wordt het spoor van de apostel Johannes gevolgd. Tijdens deze reis komt van alles aan bod: de indrukwekkende geschiedenis tijdens de excursies in combinatie met zon, zee en strand.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

Vanaf Amsterdam per rechtstreekse vlucht naar Samos voor een afwisselende vakantieweek. Transfer naar het hotel.

dag
2

WO: 1e Eilandtour Samos

Deze dag staat een eerste kennismakingstocht over Samos op het programma, waarbij de mooiste en belangrijkste plaatsen uit de rijke eilandgeschiedenis aan bod komen. De eilandtour start bij het klooster van Panagia Spiliani, vrij vertaald de Maagd van de grot, gelegen ten noordwesten van Pythagorion op een hoogte van 125 meter boven de zeespiegel. Deze kleine kerk is opgedragen aan de Maagd Maria en is gebouwd in een grote grot. U ziet hier een marmeren icoon van de Maagd Maria die als wonderbaarlijk wordt beschouwd. Verder naar de ruim 1000 meter lange tunnel van Efpalinus. Dit is een ondergronds aquaduct dat zo’n 2500 jaar geleden werd uitgehouwen in het harde kalksteen van de berg Kastro die boven het stadje uittorent. 1100 jaar werd de oude stad van Pythagorion zo van schoon water voorzien. Na een jarenlange restauratie is de tunnel nu weer open voor bezoekers. De grootste archeologische bezienswaardigheid op Samos is het heiligdom van Hera met ondermeer de karakteristieke verminkte zuil. Het is de enige zuil die (nog) overeind staat in dit heiligdom. De Hera tempel heeft verder resten van het schip van Koleos, de Ciceron tribune, een vroeg Christelijke basiliek, baden, het hoofdaltaar en kleinere heiligdommen. Ten zuidoosten van Koumaradeí ligt het Mégali Panagia Klooster op een hoogte van ca. 250 meter. Ook dit klooster is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Het klooster is gebouwd in de zestiende eeuw en staat bekend om de fraaie fresco’s en tekeningen. Daarnaast heeft het klooster een aantal bijzondere marmeren kunstwerken en zijn er iconen van bladgoud. Het laatste bezoek vandaag is aan Mavratzei, vroeger een rijk dorp dat bekend stond om zijn keramiek, en toen bijna 1000 inwoners had. Vanwege de crisis hebben veel jongeren het dorp verlaten, tegenwoordig telt het dorp zo’n 100 mensen. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is het klooster van Timios Stavros, in 1592 gesticht door de monnik Nilos. De kloosterkerk heeft een mooie grote houten iconostase (een beeldenwand die altaar en kerk scheidt). ’s Middags lunch in een taverna in Pythagorion. Terug naar het hotel om de rest van de middag te genieten aan het strand en de eerste indrukken van het eiland op u in te laten werken.

dag
3

DO: Vrije dag

Op deze vrije dag kunt u bijvoorbeeld met de lokale bus een bezoekje brengen aan de hoofdstad van Samos, Vathi of het dorpje Pythagorion. Slenter door de straatjes en geniet van een drankje op een gezellig terras. Niets moet, alles mag vandaag.

dag
4

Patmos

Vroeg in de ochtend per ferry van Samos naar het nabijgelegen Patmos. Het eiland wordt ook wel het ‘Jeruzalem van de Egeïsche zee’, ‘het Heilige eiland van het Christendom’ en ‘het eiland van de Openbaring’ genoemd. In de eerste eeuw na Christus was Patmos in Romeinse handen en werd het gebruikt als verbanningsoord. Zo kwam ook apostel Johannes hier terecht. Vanaf 95 verbleef hij twee jaar in de grot van Apocalyps, waar hij visioenen kreeg. Die werden opgeschreven in het Boek der Openbaringen, het laatste Bijbelboek. In de grot zijn de stenen lessenaar en de afdruk van het hoofd van de apostel op zijn slaapplek nog te zien. De grot en het rond 1100 gebouwde klooster ter nagedachtenis aan Johannes, staan beiden op de Unesco Werelderfgoedlijst. De Nederlandssprekende gids leidt u langs de hoogtepunten van dit bijzondere eiland. Aan het eind van de dag dineert u met elkaar in een restaurantje.

dag
5

ZA: Patmos vervolg

Een tweede dag op Patmos en een heerlijke dag om er te relaxen. In de middag vaart u terug naar Samos, vol bijzondere indrukken.

dag
6

ZO: Rustdag

Een rustdag die u wederom naar eigen inzicht besteden. Misschien gaat u per lokale bus of taxi naar Pythagorion om de zondagse liturgie (alleen in het Grieks) bij te wonen in de lokale kerk.

dag
7

MA: 2e Eilandtour Samos

Vervolg van de ontdekkingstocht over Samos. U rijdt naar het oosten van het eiland vlakbij de plaats Paleókastro naar het Agia Zoni Klooster. Het klooster staat bekend om prachtige fresco’s en een bijzondere mozaïeken vloer. Ook heeft Agia Zoni een mooie groene kloostertuin. Echter is er nogal wat wildgroei ontstaan in de tuin waardoor het klooster begroeid is met planten. Dit is niet goed voor het behoud van het gebouw en wordt het klooster gerenoveerd. Vervolgens naar het klooster Zoödochos Pigi, gebouwd in 1756 op een prachtige plek met uitzicht over de Egeïsche Zee en de kust van Klein-Azië. In dit klooster bevindt zich een houtgesneden iconostase, zuilen van de oude tempel van Miletus en prachtige fresco’s. In Samos bezoek aan het Archeologische museum dat vondsten huisvest uit verschillende periodes. Beroemd is het standbeeld van Kouros uit de 6e eeuw voor Chr. en restanten van het schip van Koleos. De terugreis naar Pythagorion voert langs de afwisselende kust, met tijd voor een stop in het dorpje Kokkari. Hier een bezoek aan Agios Nicholaos, de grootste orthodoxe kerk van Samos, gebouwd vanaf 1902 met een bijzonder decoratief interieur. Na een koffiepauze in Kokkari gaat u ter afsluiting van deze dag naar de oudste tempel van Samos, de tempel Metamorphosis in Karlovasi, gebouwd in 1100 voor Chr. Aan het eind van de middag terug naar Pythagorion voor diner en overnachting.

dag
8

DI: Terugreis

Goed uitgerust en met een koffer vol indrukken is het helaas weer tijd om naar Amsterdam te vliegen.

Accommodaties

Hotel Mykali***

Pythagorion, Griekenland
Mykali Bay Hotel is een traditioneel Grieks hotel, rustig gelegen op de heuvels bij Pythagorion, met een prachtig uitzicht over de zee. Het centrum van Pythagorion en het strand liggen beide op ca. 2,5 km afstand van het hotel, te bereiken met de gratis shuttle service. Verder heeft het hotel een zwembad met zonneterras en bubbelbad, een restaurant , bar en tennisbaan. Er is geen lift. De kamers zijn eenvoudig, maar verzorgd ingericht met tv, koelkastje, kluisje (tegen betaling), balkon of terras met zitje en (zij-)zeezicht. De badkamer is voorzien van een douche, toilet en föhn. Bij dit hotel staan service en gastvrijheid hoog in het vaandel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje te huur
Telefoon

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
07:05
Samos
11:50
Uw terugreis
Vlucht
Samos
12:20
Samos
Amsterdam
16:40
Samos

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Tuifly
 • Luchthavenbelasting en brandstof
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches tijdens 4 excursie dagen
 • Excursie- en entreegelden
 • Gids ter plekke, Engels- of Nederlandssprekend
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 140,-
 • Drankjes en overige lunches
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering (incl.21% assurantiebelasting)
 • Bijdrage SGR (€5,- p.p.)
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 25 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Kijk voor actuele reisinformatie op:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Reisleiding