Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontdek Kreta

Groepsreis vanuit één hotel, Zuid-Europa, Vliegreis

Kreta, het grootste eiland van Griekenland heeft veel te bieden. De zuidkust is ruig en rotsachtig, in het noorden liggen vele vruchtbare laagvlaktes. Het binnenland wordt gekenmerkt door slaperige bergdorpje met soms maar een tiental inwoners. Overal treft u overblijfselen aan van een rijk cultureel en historisch verleden. Bovendien biedt Kreta een heerlijk vakantieklimaat, de zon schijnt er gemiddeld 300 dagen per jaar!

Van dag tot dag

Dag 1, dinsdag: Amsterdam - Heraklion

Rechtstreekse vlucht Amsterdam -  Heraklion. Transfer naar uw hotel in het badplaatsje Kato-Gouves waar u hartelijk ontvangen wordt met een welkomstdrankje.

Dag 2, woensdag: Heraklion en Knossos

Heraklion, hoofdstad en handelscentrum Kreta, heeft in het levendige centrum nog vele overblijfselen uit de tijd van de Venetiaanse en Turkse overheersingen. Kleurrijk is de dagelijkse markt en uitnodigend zijn de terrasjes rondom de Morosini-fontein en op het Vrijheidsplein. Vervolgens bezoekt u Knossos, het hoogtepunt uit de Minoïsche tijd. Met uw gids maakt u een rondleiding door de ruïnes van het 4000 jaar oude paleis van koning Minos en het Archeologisch Museum met de talloze teruggevonden Minoïsche voorwerpen.

 

Dag 3, donderdag: Gortys & Kali Limenes

Via een mooie, groene route doorkruist u het eiland naar Zuid-Kreta. De Romeinse hoofdstad Gortys was de brug tussen Oost en West. De Apostel Paulus predikte hier in de eerste Christelijke kerk op het eiland. Tijdens de boeiende rondleiding vertelt de gids over de overblijfselen van de Sint Titus kerk, het amfitheater en de stenen met gebeitelde wetten. De reis gaat verder zuidwaarts naar Kali Limenes aan de Libische Zee. Het is de plaats waar apostel Paulus strandde op weg naar Rome. Hier staat een klein kerkje dat ter zijner nagedachtenis gebouwd is.

 

Dag 4, vrijdag: Lassithi-hoogvlakte, Dikti grot & Spinalonga

Na het ontbijt gaat u vroeg op pad. Een slingerende weg door de bergen voert omhoog naar Seli (950 meter), één van de toegangspoorten tot de Lassithi-hoogvlakte. Geniet van het fantastische uitzicht over de groene, vruchtbare vlakte die omringd wordt door dorpjes en de kale flanken van het Dikti-gebergte. Ooit stonden hier duizenden windmolentjes om het water op te pompen voor de bevloeiing van de akkers. Bij Psychro gaat het te voet (ca. 20 minuten) omhoog naar de ingang van de Dikti grot; volgens de Griekse mythologie de geboorteplaats van de oppergod Zeus.

Na het bezoek aan de grot daalt u af naar het dorpje Elounda aan de Golf van Mirabello om in te schepen voor een boottochtje naar het eilandje Spinalonga.  Hier ziet u een oude Venetiaanse vesting, maar hoort u ook de trieste geschiedenis van de talloze lepra patiënten die ooit naar Spinalonga verbannen werden.

 

Dag 5, zaterdag: Sitia, Klooster Toplou, Wijnproeverij & Vai

De bus voert u vandaag langs de azuurblauwe zee met z’n grillige kustlijn naar Oost-Kreta.  In het gemoedelijke stadje Sitia heeft u vrije tijd voor een korte wandeling of een sterk kopje Griekse koffie. Niet ver van de kust staat het klooster Toplou. Het heeft de massieve bouwstijl van een Venetiaanse vesting met een lieflijke binnenplaats. In het bijbehorende museum worden de gevonden waardevolle manuscripten, iconen en pentekeningen met de indrukwekkende geschiedenis van het klooster tentoongesteld. Deze streek staat ook bekend om zijn talloze wijngaarden en olijfbomen. Op het kloosterdomein staat een proeverij van de overheerlijke wijnen en gezonde olijfolie op het programma.

In de middag is het tijd voor wat ontspanning aan het strand van Vai dat gesierd wordt door wit zand, talloze palmbomen en prachtige blauw tinten in zee.

 

Dag 6, zondag: Vrije dag. Gelegenheid tot het bijwonen van een lokale viering.

 

Dag 7, maandag: Fodele, klooster bezoek & Rethymnon

Vandaag gaat de reis van oost naar west Kreta richting de mooie stad Rethymnon.

In het dorpje Fodele, gelegen in een dal met sinaasappelboomgaarden wordt gepauzeerd. In de hoofdstraat verkopen huisvrouwen allerlei handwerk en vers fruit. Fodele is ook het geboortedorp van de schilder Domenikos Theotokopoulos, wereldwijd bekend als “El Greco (de Griek)”. In het midden van het dorp staat een herdenkingsplaat voor de schilder. Over een zandweg tussen de sinaasappelbomen en langs een Byzantijns kerkje is het ca. 20 minuten lopen naar de plek waar El Greco zijn kinderjaren doorbracht. Er is nu een klein museum met herinneringen aan de schilder.

In de buurt van Rethymnon staat een bijzonder bezoek aan een nonnenklooster op gepland. Tijdens de rondleiding en in een samenzijn met de zusters vertellen ze u graag over het kloosterleven en hun werk. In het klooster wordt ’s middags de geluncht in de ‘gastenkamer’. Na dit bijzondere bezoek vervolgt uw weg zich naar Rethymnon. Met een gids maakt u een wandeling door de oude binnenstad, waarna u hier ook nog wat vrije tijd heeft.  Aansluitend  doorreis naar uw hotel in de omgeving van Chania.

 

Dag 8, dinsdag: Vrije dag.

Een vrije dag! Ontspan aan het strand of het zwembad, of trek er op uit naar de stad Chania.

Tevens informeert uw DrieTour reisleider u over de sportieve, facultatieve excursies die vanuit het hotel te maken zijn. Dit zijn bijvoorbeeld stevige wandelingen door de Samaria-kloof (18 km) of de Aghia Irini-kloof (8 km). Mocht u deze excursies graag willen maken neem dan stevige wandelschoenen/bergschoenen in uw bagage mee.

 

Dag 9, dinsdag: Klooster Gonies, Orthodoxe Academie & Chania

Net buiten het dorp Kolymbari bezoekt u het negende eeuwse klooster Gonies. Het in vestingstijl gebouwde klooster heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen de verschillende overheersers en was een leerschool voor grote kerkelijke persoonlijkheden. In het kloostermuseum is een unieke collectie van iconen en kerkelijke voorwerpen tentoongesteld. In de tegenover gelegen Orthodoxe Academie Kreta komt u meer te weten over het werk van de Academie en de rol van de hedendaagse Orthodoxe kerk in de samenleving. Onderweg naar de stad Chania stopt u bij de grot van Johannes de Kluizenaar met een 15e eeuws altaar. Uit een rotsspleet drupt doorlopend heilig water. ’s Middags in Chania  maakt u met uw gids een korte rondwandeling, waarna u vrije tijd heeft om te lunchen en gelegenheid om de stad zelf te verkennen.

 

Dag 10, woensdag: Meer van Kournas, Argiroupoli & Plakias

Na een vroeg ontbijt reist u naar het zuiden van Kreta. Via een mooie route langs onder andere het Meer van Kournas en het dorpje Argiroupoli met de kleine watervalletjes wordt gestopt aan de kust in Plakias. In deze pauze aan zee heeft u de gelegenheid om een frisse duik te nemen en te genieten van een Griekse lunch.  Vervolgens leidt de weg langs de uitlopers van de Ida-berg naar het hotel aan de kust in het midden zuiden van Kreta.

 

Dag 11, vrijdag: Vrije dag

Een vrije dag om heerlijk te ontspannen en nog te genieten van uw bezoek aan Kreta!

 

Dag 12, zaterdag

Transfer naar de luchthaven van Heraklion en directe terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Ontdek Kreta - 12 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Heraklion - Amsterdam
 • 20 kilo ruimbagage
 • Luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • 11 overnachtingen in een tweepersoonskamer op basis van halfpension
 • 10 lunches inbegrepen
 • Entrees en fooien
 • Nederlands- en/of Engelssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 350,-
 • Toeristenbelasting ter plaatste te betalen ca. 3,- per persoon per nacht
 • Optionele excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering

Overige informatie

Hotelinformatie

Tijdens deze rondreis verblijft u in goede 3- of 4-sterren hotels met een restaurant voor ontbijt en diner en een zwembad voor de nodige ontspanning. De tweepersoonskamers zijn netjes ingericht en voorzien van een eigen badkamer met bad en/of douche en toilet. Tevens beschikt het hotel over een ruimte voor de gezamenlijke dagafsluiting.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief