Oriëntatiereis Griekenland

In Griekenland beleeft u tot vandaag het Verhaal van Paulus. De apostel Paulus is een zeer belangrijke figuur in het christendom en inspireert tot op de dag van vandaag nog velen. Hij verkondigde het Evangelie, was schrijver en stichtte tijdens zijn drie zendingsreizen rondom het Middellandse Zeegebied vele christelijke gemeenten. Zo ook in Griekenland; een land waar Paulus graag kwam. Over zijn eigen tochten schrijft Paulus: “Voortdurend was ik onderweg, bedreigd door rivieren, rovers, volksgen...

Over deze reis

In de voetsporen van Paulus

In Griekenland beleeft u tot vandaag het Verhaal van Paulus. De apostel Paulus is een zeer belangrijke figuur in het christendom en inspireert tot op de dag van vandaag nog velen. Hij verkondigde het Evangelie, was schrijver en stichtte tijdens zijn drie zendingsreizen rondom het Middellandse Zeegebied vele christelijke gemeenten. Zo ook in Griekenland; een land waar Paulus graag kwam. Over zijn eigen tochten schrijft Paulus: “Voortdurend was ik onderweg, bedreigd door rivieren, rovers, volksgenoten en vreemdelingen, in gevaar in de stad, in de woestijn, op zee. Ik heb gezwoegd en geploeterd, vaak zonder te slapen, hongerig en dorstig vaak zonder eten verkleumd en zonder kleren” (2 Kor.11:26). Tijdens deze 5-daagse oriëntatiereis naar Griekenland bezoekt u een aantal plaatsen, die Paulus heeft aangedaan. U treedt in zijn voetsporen en leert zo de apostel beter kennen en begrijpen.

Bestemming

Algemene informatie Griekenland

Griekenland is een republiek in het uiterste zuidoosten van Europa. Het vasteland maakt geografisch deel uit van de Balkan. Daarnaast wordt het land omringd door zo’n 2000 eilanden, waarvan er maar ongeveer 150 bewoond zijn. Het grootste en teven zuidelijkste eiland is Kreta. Andere bekende eilanden zijn Corfu, Rhodos en Samos. Omdat zowel het vasteland en de eilanden door water omgeven zijn, telt Griekenland zo’n 15.000 km kust. In Europa heeft alleen Noorwegen een langere kustlijn. Landgrenzen zijn er met Albanië, Bulgarije, Noord-Macedonië en Turkije.
Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, die ruim 6000 jaar geleden ontstond. Door de ligging tegen Azië aan en de relatief makkelijke oversteek, kwamen rond die tijd de eerste migratiestromen uit het toen al hoog ontwikkelde Midden Oosten op gang. Vanaf toen ontwikkelde zich hier van lieverlee een hoogontwikkelde cultuur, waar religie, kunst en wetenschap een voorname rol speelden. Volgens de overlevering woonden de talrijke Griekse goden op hoogste berg van het land, de Olympus (ruim 2900 meter). In veel mythologische verhalen spelen goden, zoals Zeus, een belangrijke en niet altijd even fraaie rol. Uit die tijd is nog veel tastbaars overgebleven: op veel plaatsen zijn goed bewaarde tempels en andere bouwwerken te zien. Politiek gezien was Griekenland geen eenheid en vormde een lappendeken van (stads)staten en staatjes. De belangrijkste en bekendste waren Sparta en Athene. Athene is ook de wieg van de democratie. De verschillende staten voerden regelmatig onderlinge oorlogen tot uiteindelijk het koninkrijk Macedonië rond 340 v. Chr. heel Griekenland veroverde. Uit Macedonië kwam ook Alexander de Grote, die een enorm rijk veroverde en daarbij de Griekse cultuur over de wereld verspreidde. Dit leidde tot een grote bloeiperiode van vooral de wijsbegeerte en beeldende kunst.
Na de dood van Alexander werd zijn rijk verdeeld en bleef het Griekse deel geregeerd worden door Macedonische koningen. Rond 200 v. Chr. was hun positie flink verzwakt, waar de Romeinen handig gebruik van maakten en hun heerschappij vestigden. Die bleef voortduren tot na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk in een westelijk en oostelijk deel. Het oosten werd bekend als het Byzantijnse Rijk, dat tot in de 12e eeuw over Griekenland regeerde. De Grieks-orthodoxe kerk dankt hier zijn bestaan aan. Een onrustige periode brak aan, die tot een eind aan kwam toen de Ottomanen vrijwel de hele Balkan in de 15e eeuw veroverden. Na een opstand tegen de Ottomaans-Turkse overheersing werd Griekenland in 1833 een onafhankelijk koninkrijk, dat echter weinig rust kende. Oorlogen en opstanden waren aan de orde van de dag. Door de Italiaanse inval in 1940 werd het land de Tweede Wereldoorlog ingetrokken, die ook hier voor veel leed zorgde en zelfs tot een burgeroorlog voerde. In de jaren ’60 van de afgelopen eeuw werd Griekenland een militaire dictatuur, die in 1974 ten val kwam en leidde tot een parlementaire republiek. Griekenland is lid van de NAVO en EU.

De combinatie van historie, zon, cultuur en religie biedt voor elk wat wils, waardoor Griekenland een populaire reisbestemming is.

Taal

Grieks is de officiële taal, die wel dialecten kent, maar in het hele land de voertaal is. Het is een oude taal. Het huidige Grieks wijkt wel sterk af van het klassieke Grieks, de taal waarin onder meer het Nieuwe Testament geschreven werd. Het huidige Griekse alfabet telt 24 letters en ons alfabet is grotendeels gebaseerd op het oude Griekse. In de toeristische dienstverlening wordt veelal Engels verstaan en gesproken.

Beste reistijd, weer en klimaat

De beste reistijden zijn mei en juni (met koel zeewater) of september en oktober (warm zeewater).
Er heerst een Middellandse zeeklimaat met hete, droge zomers en zachte, regenrijke winters. In het binnenland kan het koud worden en sneeuwen. Op de eilanden is het ook in de zomer aangenaam toeven vanwege een verfrissend briesje vanaf zee. Griekenland heeft jaarlijks gemiddeld zo’n 300 dagen waarop de zon schijnt.

Eten & drinken

Aan de Griekse keuken is goed te merken, dat het land lang deel uitmaakte van het Turkse rijk. Veel gerechten komen in beide landen voor, zoals Moussaka (gekruid gehakt met aardappels en aubergines), Souvlaki (vleesspies) of Dolmades (gevulde wijnbladeren). Daarnaast heeft iedere regio en elk eiland z’n eigen traditionele schotels. Op de eilanden zijn veel visgerechten te verkrijgen. Olijven en olijfolie zijn het belangrijkste exportproduct en worden in het land zelf ook meer gebruikt dan waar elders ter wereld. Olijfgaarden bepalen het landschap. De beroemdste Griekse olijf is de smakelijke Kalamata. Dé nationale drank Ouzo, is een anijsdrank met een hoog alcoholpercentage.

Wist u dat

- Ruim 70% van het land uit bergen en heuvels bestaat?
- Griekenland het Europese land met de meeste vliegvelden is (80 stuks)?
- Athene de oudste, nog altijd bewoonde Europese hoofdstad is?
- De gemiddelde Griek 78 jaar wordt en daarmee de hoogste gemiddelde leeftijd in Europa heeft?

Informatie over Griekenland

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis naar Thessaloniki

Vanaf Amsterdam vliegt u naar Thessaloniki. Na aankomst start de zendingsreis in Kavala, in de Bijbel Neapolis genoemd, voor een bezoek aan de oude Pauluskerk en de havenstad. Paulus zette hier in 49 na Christus voor het eerst voet op Europese bodem en stichtte er een Christengemeente. Ook ziet u de plek aan de rivier waar Lydia, de purperverkoopster, werd gedoopt. Terug naar Thessaloniki voor diner en overnachting.

dag
2

DI: Veria – Meteora kloosters – Delphi

Na het ontbijt een bezoek aan Veria, één van de antieke steden die een bloeiende Christelijke gemeente van bekeerde Joden en Grieken had. De belangrijkste bezienswaardigheid is het herdenkingsmonument op het trapje waar Paulus predikte voor zijn volgelingen. U vervolgt uw weg naar de indrukwekkende Meteora kloosters. In de 11e eeuw kwamen de eerste kluizenaars op de onbetreden hoge rots pieken en bouwden verschillende kloosters. Deze imposante kloosters staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst en worden ook wel de ‘hangende kloosters’ genoemd. Na dit indrukwekkende bezoek, reist u door de bergen van Centraal-Griekenland richting Delphi.

dag
3

WO: Delphi – Mycene – Epidaurus – Tolo

Allereerst naar het Orakel van Delphi. Hoewel Paulus Delphi niet heeft bezocht, kreeg hij onderweg wel met het orakel te maken (Handel. 16:16). De inwoners van Philippi hebben indirect verwezen naar deze plaats. Nu is het een prachtige archeologische religieuze vindplaats. Aansluitend naar de opgravingen van Mycene en Epidaurus. Bij de opgravingen van Mycene zijn onder andere de Leeuwenpoort, de koningsgraven en de prachtige graftombe van Agamemnon een bezoek meer dan waard. In Epidaurus staat het best bewaarde antieke theater uit de Griekse Oudheid dat plaats biedt aan 14.000 toeschouwers. De akoestiek is er nog steeds uitzonderlijk goed. Tot slot naar Tolo voor de overnachting.

dag
4

DO: Athene

Via het kanaal van Korinthe reist u naar Athene, de hoofdstad van Griekenland, waar Paulus het volk meerdere malen heeft toegesproken. Na aankomst begint de ontdekkingstocht door Athene onder leiding van uw gids. Allereerst naar de Acropolis en de naastgelegen Aereopagus, de plek waar Paulus het volk heeft toegesproken. Paulus ging midden op de Areo̱pagus staan en zei: Mannen van Athene, ik zie aan alles dat jullie blijkbaar meer ontzag voor de goden hebben dan anderen. Toen ik bijvoorbeeld rondliep en jullie heiligdommen bekeek, zag ik zelfs een altaar met het opschrift: “Aan een onbekende God”. Wat jullie aanbidden zonder het te kennen, dat maak ik jullie bekend. De God die de wereld heeft gemaakt en alles wat daarin is, die Heer is van hemel en aarde, woont niet in tempels die door mensen gebouwd zijn (Handel. 17:22-24).
Tegenwoordig is hier een trap aan de linkerkant van de rots en bovenop is een vlakke plek om te staan. Bovenop de heuvel met de Acropolis ligt het prachtige Parthenon dat al vanaf 1983 gerenoveerd wordt. Onderaan deze heuvel ligt de Agora. De Agora was het hart van het oude Athene, het centrum van politieke, commerciële en sociale activiteiten, het religieuze centrum en de zetel van justitie. In het begin van de 6e eeuw werd het een marktplein.

dag
5

VR: Terugreis vanuit Athene

Tot aan het vertrek heeft u vrije tijd om nog even van deze bijzondere stad te genieten en alle indrukken op u in te laten werken. Wandel door de oudste woonwijk van Athene: Plaka, vlakbij de Akropolis. De kronkelende straatjes met kleurige bougainvilles en barretjes nodigen u graag uit. Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Vergina Thessaloniki***

Thessaloniki, Griekenland
Hotel Vergina is gunstig gelegen in het stadscentrum van Thessaloniki, op slechts een paar minuten lopen van de centrale marktplaats. In het gehele hotel is gratis WiFi beschikbaar. Alle openbare ruimtes van het hotel, maar ook de kamers, zijn warm ingericht met moderne meubilair. Alle kamers zijn uitgerust met airconditioning, een balkon, tv en koelkast. In de ochtend serveert het hotel een ontbijtbuffet met huisgemaakte gerechten. De 24-uursreceptie, het restaurant en de bar dragen bij aan een zorgeloos verblijf.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Acropole Delphi***

Kvareli, Georgië
Het Acropole Hotel ligt op een rustige locatie, op slechts 100 meter van het centrum van Delphi en ca. 500 meter van de archeologische vindplaats verderop. De met veel zorg ingerichte kamers zijn voorzien van smeedijzeren of houten meubels, plafonds met houten balken, tv met satellietzenders, airconditioning en een kluisje; de badkamer is uitgerust met douche of bad, een haardroger en gratis toiletartikelen. Elke kamer heeft een prachtig uitzicht op de kloof van Delphi. Verder is er een restaurant voor ontbijt en diner, Gratis WiFi en een lobby met satelliet-tv en een open haard.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Apollon Hotel Tolo***

Tolo, Griekenland
Apollon Hotel is gunstig gelegen, op slechts 50 meter van het zandstrand en op loopafstand van het centrum van Tolo; Nafplion ligt op ca. 10 kilometer afstand. Het hotel beschikt over comfortabele en goed ingerichte kamers, minibar, airconditioning, kluisje, telefoon, tv met satelietzenders en voorzien van een eigen balkon met prachtig uitzicht op het terrein van het hotel en de omgeving. Het zwembad wordt omgeven door tropische planten en is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van een drankje van de bar. Het ontbijtbuffet en diner worden geserveerd in het restaurant of op de binnenplaats. Ook is fiets- en autohuur mogelijk.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Hotel Golden City***

Athene, Griekenland
Dit centraal gelegen hotel beschikt over een bar, restaurant en mooi dakterras met prachtig uitzicht over de stad. Metrostation ligt vlakbij. Het hotel heeft een moderne en rustige uitstraling en heeft 91 mooie en comfortabele kamers. De kamers zijn voorzien van eigen badkamer, airconditioning en gratis wifi. Elke kamer heeft een televisie en een minikoelkast. De gezellige uitgaanswijk met restaurantjes ligt op loopafstand.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Thessaloniki
Uw terugreis
Vlucht
Athene
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Thessaloniki / Athene – Amsterdam incl. heffingen
 • Vervoer ter plaatse
 • 4 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Nederlands- of Engelssprekende gids
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via Green Seat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer € 100,-
 • Reissom 2e persoon € 750,-
 • Ruimbagage 20 kilo 50,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • SGR

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 8 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Reisleiding