Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Pasen op Kreta

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Vier Pasen op Zuid Kreta! Je verblijft in Plakias, een van de leukste dorpjes van Zuid Kreta met een mooie boulevard, vele gezellige terrasjes, leuke barretjes en witte huisjes! Niet alleen in Plakias maar in alle dorpjes rondom worden op de dagen voorafgaand aan Pasen traditionele activiteiten georganiseerd. Het is erg leuk om in de dorpen te gaan kijken naar de voorbereidingen voor het paasfeest. De bedrijvigheid is enorm. Zo bakken oude vrouwtjes het traditionele paasbrood en worden eieren rood geverfd. De paasprocessie, de paasmis en de traditionele lunch op Paaszondag, heel bijzonder om mee te maken en jij kunt hier bij zijn!

Programma

DAG 1

Reisdag naar Plakias

Rechtsteekse vlucht naar Heraklion, Transfer naar het hotel in Plakias. Het voormalige vissersdorp is nu een gezellige badplaats met een leuke boulevard, winkeltjes, terrasjes en restaurants en een mooi strand. De lange en mooie, uitgerekte baai wordt omgeven door hoge bergtoppen.

 

DAG 2

Ontdek Festós

Excursie naar het Minoische paleis van Festós. Festós was na Knossós de tweede grote stad van het oude Kreta. Het is op een heuvel gebouwd op 100 meter boven zeeniveau. Ook bezoek je Matala; de baai waaraan het plaatsje ligt wordt begrensd door mergelsteenrotsen met daarin uitgehouwen holen, waarin graven uit de Grieks-Romeinse tijd zijn gevonden. Matala werd in de jaren '60 bekend doordat hippies uit de hele wereld hun intrek namen in deze holen.Tot slot naar Myrhtios of Selia waar je de lokale kerk bezoekt.

 

DAG 3

Eieren verven in Gergeri

Vanochtend ga je naar het hoog in de Kretenzer bergen gelegen dorp Gergeri. In de plaatselijke cooperatie Idaia Earth help je de 10 dames die hier werken mee met het verven van de eieren. Deze eieren gaan in een azijnbad met een rode kleurstof en worden  knalrood als symbool voor het bloed van Christus. Ook worden er Kalitsounia’s gemaakt, Griekse pasteitjes die op Paaszondag worden gegeten.‘s  Middags bezoek je het bergdorp Zaros.

 

DAG 4

Bezoek aan Rethymnon

Excursie naar Rethymnon. Tijdens een stadsbezichtiging kun je duidelijk de invloed van de verschillende beschavingen zien. De oude stad is bijna helemaal gebouwd door de Venetianen. Het is een van de best bewaard gebleven oude steden van Kreta met gebouwen uit de 16e eeuw, smalle straatjes met bogen, stenen trapjes, Byzantijnse en Romeinse ruïnes en een gezellige Venetiaanse haven met terrasjes.

 

DAG 5

Goede Vrijdag

Het is Goede ( ‘Grote’) Vrijdag. Je rijdt naar de kerk in Plakias waar je ziet dat de icoon van Christus van het kruis wordt genomen. De icoon wordt in linnen gewikkeld en op een met bloemen versierde baar (Epitafios) gelegd, wat het graf van Christus symboliseert. ‘s Middags ga je via de Kourtaliotiko kloof naar het hooggelegen klooster Preveli. In de kapel is er een belangrijk relikwie, namelijk een stuk van het houten kruis van Christus.Ook bezoek je het leuke dorpje Spili met de Venetiaanse bron waar 19 leeuwenkoppen koel drinkbaar bronwater uitspuwen. Je ziet dat men overal druk is met de voorbereidingen voor het komende Paasfeest. 's Avonds bezoek je de mis in de kerk van Agia Galini.

Na de mis wordt het Christusbeeld rondgedragen in een processie. Het stelt de begrafenis van de overleden Christus voor. De mensen lopen mee of staan langs de weg met kaarsen in de hand.

 

DAG 6

Stille Zaterdag

Vandaag bezoek je de wekelijkse zaterdagmarkt in Moires, de grootste markt van Zuid-Kreta. Groente, fruit, vis, kaas maar ook kleding, schoenen en alles tussen kunst en kitsch is hier te koop.

Iedereen komt samen om zijn of haar product te kopen o te verkopen.

‘s Avonds vindt in de kerk van Myrthios de mis van de Wederopstanding plaats. Omdat het erg druk is in de kerk kan de mis zelfs gehoord worden via de luidsprekers die buiten de kerk zijn geplaatst..

Enkele minuten voor middernacht loopt de priester de kerk uit met een kaars die door het Heilige Licht is aangestoken. Om middernacht verklaart de priester de Wederopstanding van Christus. Vervolgens gaan alle kerkklokken luiden en verspreid de priester het Heilige Licht aan alle mensen die in en buiten de kerk staan te wachten. Hierna word je in een lokale taverna getracteerd op de traditionele Magereitsa soep.

 

DAG 7

Paaszondag

Je rijdt naar de boerderij “Kamihis” waar je samen met de bewoners het Paasfeest gaat vieren.

Hier krijg je een kijkje in het traditionele boerenleven, zo zie je bijvoorbeeld hoe de geiten gemolken worden. De familie neemt je ook mee door de boomgaard met sinaasappel, citroen- en olijfbomen.

Het vuur wordt ondertussen opgestookt om het lam op Kretaanse wijze te roosteren. Er is huisgemaakte wijn en muziek en dans. Geniet van deze feestelijke Paaslunch samen met de boerenfamilie.

 

DAG 8

Terug naar Nederland

Transfer naar de luchthaven van Heraklion en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Costas Chrysoula in Plakias

Deze accommodatie ligt op 3 minuten lopen van het strand. Costas & Chrysoula ligt in een rustige...

Hotel Costas Chrysoula in Plakias

Deze accommodatie ligt op 3 minuten lopen van het strand. Costas & Chrysoula ligt in een rustige straat die leidt naar het strand en verschillende tavernes in Plakias. Het heeft een zwembad met gratis ligbedden en parasols.

Alle kamers zijn voorzien van een badkamer en een balkon. Er wordt elke ochtend een ontbijtbuffet geserveerd. Het diner vindt plaats in een nabijgelegn taverna

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Kreta 8 dagen

Inclusief

 • Vliegreis

 • Vervoer ter plaatse

 • 2- persoonskamer

 • Alle maaltijden

 • Entreegelden

 • Fooiengeld

 • Nederlands- of Engelssprekende gids

 • Reisleiding

 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 100
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten bij het afsluiten van 1 of meerdere verzekeringen € 5,50

Overige informatie

 • Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief