Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Samos en de voetsporen van Paulus

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Samos is één van de groenste eilanden van Griekenland en door haar strategische ligging ook een eiland dat bol staat van de geschiedenis.

Door de eeuwen heen werd het overheerst door Perzen, Grieken, Romeinen en het Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk ging het in 1912 deel uitmaken van Griekenland. Tevens is Samos het geboorte eiland van de filosofen Epikouros, Pythagoras (bekend door zijn stelling) en de astronoom Aristarchus. Het ligt heel dichtbij Klein-Azië. De smalste zeestrook tussen Samos en Turkije is minder dan anderhalve kilometer breed. Aan de overkant ligt het indrukwekkende Efeze waar de voetsporen van Paulus overduidelijk aanwezig zijn. Op het nabijgelegen Patmos wordt het spoor van de apostel Johannes gevolgd. Tijdens deze reis komt van alles aan bod: de indrukwekkende geschiedenis tijdens de excursies in combinatie met zon,zee en strand.

 

Pythagorion

Het eeuwenoude havenstadje Pythagorion heeft zijn naam te danken aan de Griekse filosoof en wiskundige Pythagoras die hier lang gewoond heeft. Het is een levendige badplaats met langs de boulevard tientallen uitnodigende terrassen en restaurants. Buiten het centrum liggen de langere kiezelstranden en baaien met azuurblauw water. Vanuit Pythagorion vertrekken verschillende ferries naar de omliggende eilanden en Kusadasi in Turkije dat op maar 4 kilometer varen ligt. Een prima uitvalsbasis voor een verkenning van Samos, Patmos en Efeze!

Programma

Dag 1, donderdag: Amsterdam – Samos

Vanaf Amsterdam per rechtstreekse vlucht naar Samos voor een afwisselende vakantieweek.

 

Dag 2, vrijdag: vrije dag

Een vrije dag, zodat u uw eigen tijd kunt indelen. Met de lokale bus is het eenvoudig om een bezoekje te brengen aan de hoofdstad van Samos, Vathi of om naar het nabijgelegen Pythagorion te gaan. Slenter door de straatjes en geniet van een drankje op een gezellig terras. Niets moet, alles mag vandaag.

 

Dag 3, zaterdag: eilandtour Samos

Vandaag staat een ontdekkingstocht over Samos op het programma, waarbij de mooiste en belangrijkste plaatsen uit de rijke eilandgeschiedenis aan bod komen.

De eilandtour start bij Pythagorion bij de ruim 1000 meter lange tunnel van Efpalinus. Dit is een ondergronds aquaduct dat zo’n 2500 jaar geleden werd uitgehouwen in het harde kalksteen van de berg Kastro die boven het stadje uittorent. 1100 jaar werd de oude stad van Pythagorion zo van schoon water voorzien. Na een jarenlange  restauratie is de tunnel nu weer open voor bezoekers. De grootste archeologische bezienswaardigheid op Samos is het heiligdom van Hera met ondermeer de karakteristieke verminkte zuil. Het is de enige zuil die (nog) overeind staat in dit heiligdom. De Hera tempel heeft verder resten van het schip van Koleos, de Ciceron tribune, een vroeg Christelijke basiliek, baden, het hoofdaltaar en kleinere heiligdommen. Niet ver van Pythagorion ligt Mavratzei. Vroeger was dit een rijk dorp dat bekend stond om zijn keramiek, er woonden toen bijna duizend mensen. Vanwege de crisis hebben jongeren het dorp de laatste jaren verlaten, er wonen nu nog maar zo’n 100 mensen. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is het klooster van Timios Stavros. Dit is in 1592 gesticht door de monnik Nilos. De kloosterkerk is de moeite waard om een bezoek te brengen, vooral vanwege de grote houten iconostase (een beeldenwand die altaar en kerk scheidt). De tour vervolgt zich naar de badplaats Karlovassi waar het tijd is voor de lunch en eventueel een verfrissende duik. De terugreis naar Pythagorion voert langs de afwisselende kust, met tijd voor een stop in het dorpje Kokkari.

 

Dag 4, zondag: rust dag

Een vrije zondag. Vandaag staat er niets op het programma.

 

Dag 5, maandag: Patmos

Vroeg in de ochtend per ferry van Samos naar het nabijgelegen Patmos.  Het eiland wordt ook wel het ‘Jeruzalem van de Egeïsche zee’, ‘het Heilige eiland van het Christendom’ en ‘het eiland van de Openbaring’ genoemd. In de eerste eeuw na Christus was Patmos in Romeinse handen en werd het gebruikt als verbanningsoord. Zo kwam ook apostel Johannes hier terecht. Vanaf 95 verbleef hij twee jaar in de grot van Apocalyps, waar hij visioenen kreeg. Die werden opgeschreven in het Boek der Openbaringen, het laatste Bijbelboek. In de grot zijn de stenen lessenaar en de afdruk van het hoofd van de apostel op zijn slaapplek nog te zien. De grot en het rond 1100 gebouwde klooster ter nagedachtenis aan Johannes, staan beiden op de Unesco Werelderfgoedlijst. De Nederlandssprekende gids leidt u langs de hoogtepunten van dit bijzondere eiland.

Aan het eind van de dag terugvaart naar Samos.

 

Dag 6, woensdag: vrije dag

Vandaag een relax dag om op eigen gelegenheid te genieten van dit heerlijke vakantieoord.

 

Dag 7, dinsdag: Efeze - Kusadasi – Turkije

Een vroeg vertrek per schip naar Kusadasi in Turkije. Het ligt op ca. 4 kilometer van Samos, een klein uurtje varen. Na de benodigde douane formaliteiten gaat de tour van start met de Nederlandssprekende gids naar Efeze.  Efeze is 3500 jaar terug gesticht door Androklos, een zoon van de koning van Athene. Het staat bekend als één van de fascinerendste archeologische opgravingen en best bewaarde antieke steden ter wereld.  De opgravingen zijn al meer dan 130 jaar gaande en elk object dat gevonden wordt, geeft iets meer informatie over het mysterieuze en mystieke verleden van deze stad en haar bewoners. Al wandelend over de brede marmeren lanen valt u van de één in de andere verbazing. Er is hier nog zoveel te zien! Zo behoort de beroemde tempel van Artemis tot een van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid. De Celcius Bibliotheek, waarvan de voorgevel nog grotendeels overeind staat, is een van de mooiste en bekendste bouwwerken van de stad. Achter de dubbele muren werden meer dan 120.000 perkamentrollen bewaard. En dan het theater! Dat biedt plaats aan ruim 24.000 bezoekers en wordt nog steeds gebruikt voor bijzondere voorstellingen. Efeze was een belangrijke handelsplaats aan de westkust van het tegenwoordige Turkije, toendertijd in de Romeinse provincie Asia. Bovendien was het een belangrijk religieus centrum. De tempel van de godin Artemis trok vele pelgrims naar de stad en was zo ook van groot economisch belang. Paulus was de stichter van de Christelijke gemeente in Efeze. Zijn eerste korte bezoek aan deze stad was in het jaar 54. Hij was toen op doorreis naar Jeruzalem om een gelofte in te lossen, maar later bracht hij bijna drie jaar door in Efeze. Jaren van toegewijde en intensieve evangelieverkondiging. In de vele (opgeschreven) verhalen over deze periode wordt het belang en de invloed van Paulus  duidelijk. Aan het eind van de middag vaart u terug naar Samos, vol bijzondere indrukken.

 

Dag 8, donderdag: Samos – Amsterdam

Goed uitgerust en met een koffer vol indrukken is het helaas weer tijd om naar Amsterdam te vliegen.

 

Let op: de excursiedagen voor zomer 2018 zijn nog niet gepland op Samos. Hierdoor kan de volgorde van de geplande excursies nog wijzigen.

 

Accommodaties

Hotel Glicorissa Beach****

Dit hotel ligt op ca. 3 kilometer van Pythagorion  in een rustige, groene omgeving aan een kleine...

Hotel Glicorissa Beach****

Dit hotel ligt op ca. 3 kilometer van Pythagorion  in een rustige, groene omgeving aan een kleine baai met helder blauw water.  Het kiezelstrand met een schoon en veilig strand,  is vanaf het hoofdgebouw en de hotelkamers via trappen bereikbaar (ca. 70 meter). In de tuin ligt het zwembad met zonneterras , gratis ligbedden en parasols. Hier zijn ook het restaurant voor ontbijt en diner en de strandbar. De kamers zijn voorzien van aparte bedden, een kleine koelkast, airconditioning (van 15.00 – 09.00 uur), gratis wifi en een badkamer met douche, toilet en haardroger. Tevens hebben alle kamers een balkon met zeezicht. Het verblijf is op basis van halfpension: ontbijt buffet en 2-gangen diner aangevuld met een salade- en toetjesbuffet. Op zondag wordt er ook een lunch gereserveerd in het restaurant.

Let op: er is geen lift aanwezig! Er zijn 3 verdiepingen en een buitentrap van en naar het restaurant.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Samos en de voetsporen van Paulus - 8 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis per Corendon inclusief luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in een comfortabel 4-sterrenhotel
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner incl. water en glas Samos bier of wijn)
 • Lunches (op zondag (hotel) en tijdens de excursiedagen)
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse tijdens de excursies (Nederlandssprekend)
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 95,- per persoon
 • Overige lunches

Overige informatie

 

De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 22 september.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u / ontvang  je ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief