Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Samos, Paulus en Johannes

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Elke reis heeft een Verhaal. Door haar strategische ligging kent Samos een rijke geschiedenis vol verhalen. Het werd het overheerst door Perzen, Grieken, Romeinen en behoorde tot het Ottomaanse Rijk. Ook Paulus belandde op Samos en stak tijdens zijn derde zendingsreis vanuit Assus over naar Samos.

 

“Toen hij zich in Assus weer bij ons had gevoegd aan boord van het schip, voeren we verder naar Mitylene, van waar we de volgende dag vertrokken om bij Chios voor anker te gaan. De dag daarna staken we over naar Samos” (Hand. 20:14-15)

 

Samos is het geboorte-eiland van de filosofen Epikouros en Pythagoras, bekend door de naar hem genoemde wiskundige stelling. Het ligt dichtbij Klein-Azië; de smalste zee doorgang tussen Samos en Turkije is minder dan anderhalve kilometer breed. Tijdens deze reis steekt u de Egeïsche zee over en bezoekt het indrukwekkende Efeze waar Paulus tijdens zijn tweede en derde zendingsreis verbleef. In Efeze schreef Johannes zijn Evangelie en werd er terecht gesteld. Tevens bezoekt u het nabijgelegen Patmos waar de apostel Johannes zijn openbaringen kreeg.

 

Deze reis neemt u mee in de verhalen over Paulus en Johannes. Daarnaast hebt u vrije tijd om te genieten van de prachtige natuur op dit groene eiland.

Programma

Dag 1, donderdag: Amsterdam – Samos

Vanaf Amsterdam per rechtstreekse vlucht naar Samos. Na aankomst transfer naar het hotel in Pythagorion.

 

Dag 2, vrijdag: Patmos

Vroeg in de ochtend vertrek per veerdienst naar het nabijgelegen Patmos.  Het eiland wordt ook wel het ‘Jeruzalem van de Egeïsche zee’, ‘het Heilige eiland van het christendom’ en ‘het eiland van de Openbaring’ genoemd. In de eerste eeuw na Christus was Patmos in Romeinse handen en werd het gebruikt als verbanningsoord. Zo kwam apostel Johannes hier terecht.

 

“Ik, Johannes, uw broeder, die net als u in ellende verkeer, maar ook door Jezus met u deel in het koninkrijk en in standvastigheid – ik was op het eiland Patmos omdat ik over God had gesproken en van Jezus had getuigd”(Openb.  1:9).

 

Vanaf 95 verbleef Johannes twee jaar in de grot van de Apocalyps, waar hij visioenen kreeg. Die schreef hij op in Openbaring, het laatste Bijbelboek. In de grot zijn de stenen lessenaar en de afdruk van het hoofd van de apostel op zijn slaapplek nog te zien. De grot en het rond 1100 gebouwde klooster ter nagedachtenis aan Johannes staan beiden op de Unesco Werelderfgoedlijst.

 

Aan het eind van de dag terugvaart naar Samos.

 

Dag 3, zaterdag: vrije dag

Vandaag een rustige dag om naar eigen inzicht in te vullen.

 

Dag 4, zondag: Efeze – kerkdienst Johannesbasiliek

Vroeg vertrek per ferry naar Kusadasi in Turkije. Na aankomst rijdt u naar Efeze, de stad waar Paulus meerdere keren verbleef tijdens zijn zendingsreizen. 

 

“Ze kwamen aan in Efeze, waar hij hen achterliet; zelf ging hij nog naar de synagoge om met de Joden te spreken. Op hun verzoek om langere tijd te blijven, ging hij niet in, maar hij nam afscheid met de woorden: ‘Ik zal later bij jullie terugkomen, als God het wil’. Zo vertrok hij uit Efeze” (Hand. 18:19-21).

 

Paulus was de stichter van de Christelijke gemeente in Efeze. Zijn eerste korte bezoek aan deze stad was in het jaar 54. Hij was toen op doorreis naar Jeruzalem om een gelofte in te lossen. Later bracht hij bijna drie jaar door in Efeze.

 

Efeze is één van de best bewaarde antieke steden ter wereld.  De beroemde tempel van Artemis behoort tot de zeven wereldwonderen uit de Oudheid; de Celcius Bibliotheek is een van de mooiste en bekendste bouwwerken van de stad met meer dan 120.000 perkamentrollen; het theater biedt plaats aan ruim 24.000 bezoekers en wordt nog steeds gebruikt voor bijzondere voorstellingen. U krijgt hier een goed beeld hoe er in de tijd van Paulus geweest moet zijn!

 

In Efeze heeft Johannes zijn Evangelie geschreven en werd hij in 100 terecht gesteld. In de Johannesbasiliek, die beschouwd wordt als een belangrijk gebouw uit het Byzantium van Efeze, ziet u het graf van de apostel. Hier zal uw reisleider een viering verzorgen.

 

Tot slot langs het Mariahuisje waar Maria 46 jaar gewoond zou hebben. Aan het eind van de middag vaart u terug naar Samos.

 

Dag 5, maandag: Agia Zoni klooster – Zoödochis Pigis klooster – Archeologisch museum – Agios Nickolaos - Metamorphosis

Vervolg van uw verkenning van Samos. U rijdt naar het oosten van het eiland vlakbij de plaats Paleókastro naar het Agia Zoni klooster. Het staat bekend om prachtige fresco’s en een bijzondere mozaïeken vloer. Ook heeft Agia Zoni een mooie groene kloostertuin. Door wildgroei van de tuin is het klooster aangetast en wordt nu gerenoveerd.

 

Vervolgens naar het klooster Zoödochis Pigis, gebouwd in 1756 op een prachtige plek met uitzicht over de Egeïsche Zee en de kust van Klein-Azië. In dit klooster ziet u een uit hout gesneden iconostase, zuilen van de oude tempel van Miletus en prachtige fresco’s.

 

In Samos-stad bezoekt u het Archeologische museum dat vondsten huisvest uit verschillende periodes. Beroemd is het standbeeld van Kouros uit de 6e eeuw voor Chr. en restanten van het schip van Koleos.

 

De terugreis naar Pythagorion voert langs de afwisselende kust, met een korte stop in het dorpje Kokkari. Hier bekijkt u Agios Nickolaos, de grootste orthodoxe kerk van Samos.

 

Ter afsluiting van deze dag naar de oudste tempel op Samos, Metamorphosis in Karlovasi, gebouwd in 1100 voor Chr.

 

Dag 6, dinsdag: vrije dag

Een vrije dag. U kunt met de gratis shuttle bus naar Pythagorion. Slenter door de straatjes of maak een mooie wandeling langs de boulevard.

 

Dag 7, woensdag: Panagia Spiliani klooster – Efpalinus – Hera – Mégali Panagia klooster – Timios Stavros klooster

Vandaag volgt een eerste verkenningstocht over Samos, waarbij belangrijke plaatsen uit de rijke eilandgeschiedenis bezocht worden.

 

Allereerst naar het klooster van Panagia Spiliani, dat vertaald ‘de grot van de maagd’ betekent. Dit klooster ligt ten noordwesten van Pythagorion op een hoogte van 125 meter. De kleine kloosterkerk is opgedragen aan Maria en gebouwd in een grot. U vindt hier een marmeren icoon van Maria.

 

Verder naar de ruim 1000 meter lange tunnel van Efpalinus. Dit ondergrondse aquaduct is ca.2500 jaar geleden uitgehouwen in het harde kalksteen van de berg Kastro. Op deze manier werd de oude stad van Pythagorion 1100 jaar lang van schoon water voorzien.

 

Een belangrijke archeologische bezienswaardigheid is het heiligdom van Hera met onder andere een karakteristieke verminkte zuil. Het is de enige zuil die (nog) overeind staat in dit heiligdom. In de Hera tempel vindt u resten van het schip van Koleos, de Ciceron tribune, een vroeg Christelijke basiliek, baden, het hoofdaltaar en kleinere heiligdommen.

 

Ten zuidoosten van Koumaradeí ligt het Mégali Panagia klooster op een hoogte van zo’n 250 meter. Ook dit klooster is gewijd aan Maria, gebouwd in de zestiende eeuw en staat bekend om de fraaie fresco’s en tekeningen. Daarnaast zijn er bijzondere marmeren kunstwerken en iconen van bladgoud.

 

Het laatste bezoek vandaag is aan Mavratzei. Vroeger was dit een rijk dorp dat bekend stond om zijn keramiek; er woonden toen bijna duizend mensen. Vanwege de crisis hebben jongeren het dorp de laatste jaren verlaten. Nu wonen er nog maar zo’n 100 mensen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het klooster van Timios Stavros, dat in 1592 gesticht werd door de monnik Nilos. De kloosterkerk is de moeite waard om te bezoeken, vooral vanwege de grote houten iconostase (een beeldenwand die altaar en kerk scheidt).

 

Terug naar het hotel en rest van de middag vrij om de eerste indrukken van het eiland op u in te laten werken. 

 

Dag 8, donderdag: Samos – Amsterdam

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Samos en terugvlucht naar Amsterdam.

 

N.B. Programma is onder voorbehoud va wijzigingen.

Accommodaties

Hotel Mykali***

Mykali Bay Hotel is gevestigd in een traditioneel Grieks gebouw, rustig gelegen op de heuvels bij...

Hotel Mykali***

Mykali Bay Hotel is gevestigd in een traditioneel Grieks gebouw, rustig gelegen op de heuvels bij Pythagorion, met een prachtig uitzicht over de zee. Het centrum van Pythagorion en het strand liggen beide op ca. 2,5 km afstand van het hotel, te bereiken met de gratis shuttle service. Verder heeft het hotel een zwembad met zonneterras en bubbelbad, een restaurant , bar en tennisbaan. Er is geen lift. De kamers zijn eenvoudig, maar verzorgd ingericht met tv, koelkastje, kluisje (tegen betaling), balkon of terras met zitje en (zij-)zeezicht. De badkamer is voorzien van een douche, toilet en föhn.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Samos

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Samos – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunches op dag 1 en 8)
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlands- en Engelssprekende gidsen
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via Greenseat

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 85,- per persoon
 • Lunches dag 1 en 8
 • Drankjes
 • Visumkosten Turkije circa 10,- (ter plaatse)
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

 

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

 

Vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
Donderdag Amsterdam Samos CND 497 07.00 uur 11.40 uur
           
Donderdag Samos Amsterdam CND 498 12.15 uur 15.20 uur

 

Informatiebijeenkomst

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 26 september staat gepland voor zaterdag 7 september

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief