Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Zweden

8 dagen

Groepsrondreis, Noord-Europa, Vliegreis

Ieder land heeft wel een verhaal. En soms hebben meerdere landen één gemeenschappelijk verhaal. Tijdens deze reis hoort u het bijzondere verhaal van de Sápmi, zoals de Sámi-bevolking hun land noemt, een gebied dat zich uitstrekt over Noorwegen, Zweden, Finland en het Kola-schiereiland in Rusland. Zo’n 80.000-135.000 Sámi wonen al sinds de prehistorie in dit gebied, zelfs veel eerder dan de Vikingen. In Zweden en Noorwegen wonen de meeste Sámi. Ondanks alles hebben zij hun identiteit weten te behouden en verder te ontwikkelen.

 

Deze 8-daagse reis gaat naar Zweden waar Sápmi het meest noordelijke deel beslaat. Een groot deel woont in steden maar een groot deel ook in de traditionele Sámi-dorpen van dit hoge Noordpoolgebied. Het blijft een volk zonder grenzen, Nomaden die zeer nauw verbonden zijn met het rendier. Afhankelijk van waar ze wonen, heeft elke Sámi-groep een andere taal (er zijn zo’n tien verschillende Sámi-talen), andere details op hun kleding en andere aspecten in hun dagelijks leven. Naast deze culturele diversiteit biedt Zweeds Lapland prachtige landschappen met dichte bossen, hoge bergen, duizenden meren en kraakheldere rivieren.

 

Tijdens de reis in juni zijn de midzomernachten waarbij de zon niet ondergaat en de nachten helder zijn, een vreemd maar magisch gevoel. Op 19 juni wordt Midzomeravond in Zweden gevierd met verschillende feestelijkheden.

 

Gaat u mee naar Zweeds Lapland om het verhaal van de Sámi uit eerste hand te horen en te begrijpen waarom deze inheemse bevolking nu juist voor dit prachtige deel van Scandinavië gekozen heeft!

 

Highlights

 • Ontmoeting Sámi en hun tradities
 • Reis door prachtige landschappen en natuur
 • Bezoek aan historische kerkdorpen en steden

Programma

Dag 1, woensdag: Heenreis Rotterdam - Skellefteå - Bonnstan

Vliegreis van Rotterdam naar Skellefteå, een kleine en gastvrije moderne stad aan de zuidrand van Zweeds Lapland. Na aankomst transfer naar het hotel. In de middag maakt u samen met een lokale gids een wandeling naar Bonnstan, een oude ‘kerkstad’ daterend uit de 17e eeuw. Hier maakt u kennis met het verhaal over de protestantse reformatie in Zweden. Door de verplichte kerkgang op zon- en feestdagen ontstonden, door de grote afstand tot de parochies met kerken, de kerkdorpen. Bonnstan is nog authentiek in vergelijking met de andere 47 kerkdorpen in dit noordelijk deel van Zweden. Een wandeling door dit dorp met houten huisjes en een bezoek aan de oude kerk Landskyrkan. Diner en overnachting in Skellefteå.

 

Dag 2, donderdag: Arvidsjaur - Lappstan - Ammarnäs

Na het ontbijt vertrek richting Ammarnäs, een reis van het kustgebied naar de bergen, door een landschap met prachtige dennenheide, dichte sparren- en naaldbossen, langs meren, door valleien en kleine dorpjes. Duidelijk is te zien dat het landschap gevormd is door het smeltwater van de ijskappen van de laatste ijstijd. Onderweg een bezoek aan Lappstan in Arvidsjaur. Toen de noordelijke landen in de 17e eeuw hun eerste kerken kregen, hadden de Sámi een plek nodig om te verblijven als ze de verplichte kerkdiensten moesten bezoeken. De lokale bevolking bouwden toen een aantal boshutten voor de Sámi. In het centrum van Arvidsjaur, Lappstan, bevindt zich de grootste verzameling Sámi-hutten van heel Sápmi. Al wandelend door de gebouwen ervaart u de geschiedenis van de Sámi. Lunch in Arvidsjaur.

 

In de middag verder naar het bergdorp Ammarnäs. Het charmante kerkdorp, gebouwd voor de Sámi, is van nationaal, historisch belang. Maar ook de aardappelheuvel, de enige plaats waar aardappels in de bergen verbouwd kunnen worden en nog steeds in gebruik is. Ammarnäs is een klein dorp met een vriendelijke bevolking en Sámi, die het grootste deel van de dag buiten doorbrengt. 

 

Zo ziet u het Ammarnäs Wärdshus, een hostel dat tot 1968 gebruikt werd als een thuis voor oudere Sámi. In de omgeving bevinden verschillende overblijfselen van oude Sámi nederzettingen.

 

Dag 3, vrijdag: Geunja Sámi Lodge

Vandaag een eerste kennismaking met de Sámi. Na het ontbijt vertrek naar Geunja, gelegen in de bergen van Zweeds Lapland. Op uitnodiging van de Sámi-familie Vinka bezoekt u de Geunja Sámi Lodge. Deze Sámi-familie woont hier al eeuwen en vertelt u graag het verhaal van de Sámi, hun cultuur, tradities, hun leven dat één is met de natuur en de wilde dieren om hen heen. Ook maakt u een boottocht op het kristalheldere water van de kleine rivierdelta en ziet misschien wel een wilde bever, zwemmend vlak naast u! Het zal een bijzondere ervaring zijn om het bijna mythologische verhaal te horen en te genieten van een traditionele Sámi-lunch bestaande uit o.a. rendiervlees met cantharellen.

 

Vandaag is ook het feest van Zweeds Midzomeravond en zal er tijdens uw bezoek aan Geunja ook hiervoor aandacht zijn.

 

Dag 4, zaterdag: Båtsouj Sámi Village - Arjeplog

Op weg naar Arjeplog een bezoek aan Båtsouj Sámi Village voor een tweede ontmoeting met de Sámi. De familie Svensson onderhoudt hier een openluchtmuseum waar u leert over de Sámi-gemeenschap en geschiedenis. Het openluchtmuseum toont verschillende, typische Sámi-gebouwen maar lopen ook rendieren rond. Bijzonder om naar het klikkende geluid te luisteren wanneer ze bewegen. Na een heerlijke lunch gaat de reis verder naar Arjeplog. Deze bergarchipel ligt aan het meer van Hornavan, het diepste meer van Zweden (221 m), bekend om zijn schilderachtige schoonheid en kristalhelder, drinkbaar water. Zes Sami-dorpen bevinden zich in de directe omgeving van Arjeplog. In de middag bezoek aan het Zilvermuseum met de grootste Sámi-zilver collectie wat ook een inkijk geeft in de geschiedenis en cultuur van de Sámi.

 

Overnachting in Arjeplog, gelegen aan de oever van het meer Hornavan met een prachtig uitzicht over het meer en de bergen. Diner in een houten tipi, in het dichtbij gelegen stadje Kraja.

 

Dag 5, zondag: Zondagsdienst - Tärnaby

Na een vroeg ontbijt per bus naar de volgende overnachtingsplaats, Tärnaby, een kleine 3 uur rijden (222 km). Na het inchecken in het hotel kunt u een ceremonie in de kerk van Tärnaby bijwonen. De kerk bevindt zich in het centrum met een mooi uitzicht over het meer Gäutan en Ryfjället. De sacristie bevat het oude retabel gemaakt van hout en speksteen door lokale ambachtslieden en heeft de oudste kerkklok van Tärnaby, gegoten in 1702. Tärnaby heeft ook verschillende oude begraafplaatsen die een bezoek waard zijn. Vrije middag in Tärnaby. De omgeving leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. Wandel een gedeelte op de ‘Kungsleden’, het bekendste wandelpad in Zweden, dat begint in Hemavan en zich uitstrekt over 440 km ten noorden van Abisko. Of neem de stoeltjeslift aan de voet van de berg Laxfjället naar boven.

 

Dag 6, maandag: Atoklimpen

In de ochtend reist u naar de grens met Noorwegen, naar Atoklimpen, ongeveer 30 km van Tärnaby. Vanaf deze plek wandelt u ca. 5 km om Atoklimpen te bereiken, een grote heuvel die hoog boven het landschap uitsteekt. Deze merkwaardig gevormde heuvel heeft een geschiedenis als een zeer heilige berg voor het Sámi-bevolking en bevinden zich hier nog talloze offerplaatsen. In de middag een bezoek aan de oude kerk in Ajaure. Terug naar Tärnaby voor diner en overnachting.

 

Dag 7, dinsdag: Gammplatsen - Lycksele - Skellefteå

Vandaag reist u verder naar Lycksele, de natuurlijke handelsplaats tussen handelaars uit de kust en de Sámi-bevolking in het zuiden van Lapland. Deze traditie is nog steeds behouden met twee jaarmarkten. Bij Lycksele bezoek aan Gammplatsen. Gammplatsen betekent letterlijk ‘de oude plaats’, de oorspronkelijke nederzetting van de stad Lycksele. Het is een van de best bewaard gebleven kerkdorpen en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier staan de rood-witte houten huisjes gebouwd rondom de kerk uit de 14e eeuw. Hier bevindt zich ook een bosbouwmuseum, fundamenten van oude hutten van een oude Sámi-nederzetting wat een fascinerende inzicht geeft in hoe het gebied eruit zou hebben gezien als een kerkstad. Voor de laatste overnachting reist u verder naar Skellefteå.

 

Dag 8, woensdag: Terugreis Nederland

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Skellefteå en terugvlucht naar Rotterdam.

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
26-8-2020
 
Niet te boeken
2.095,-
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht van Rotterdam - Skellefteå incl. alle heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunch op dag 1 en 8)
 • Entrees
 • Fooien
 • Engelssprekende gids tijdens excursies
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via Greenseat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 175,-
 • Lunch dag 1 en 8
 • Optionele excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

 

Vluchtinformatie (wijzigingen onder voorbehoud):

Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
Rotterdam Rovaniemi HV 331 07.45 uur 11.50 uur
Rovaniemi Skellefteå HV 331 12.35 uur* 12.20 uur*
         
Skellefteå Rotterdam HV 331 13.05 uur 15.40 uur

* In Rovaniemi, Finland, is het 1 uur later dan in Skellefteå, Zweden.

 

Hotelinformatie (wijzigingen onder voorbehoud):

Dag 1 - 2 Skellefteå Stifsgården Hotel **** 1 nacht
Dag 2 - 4 

Ammarnäs

Ammarnäsgården Fjällhotell** 2 nachten
Dag 4 - 5 Arjeplog

Hornavan Hotel***

1 nacht
Dag 5 - 7 Tärnaby Tärnaby Sporthotell *** 2 nachten
Dag 7 - 8 Skellefteå Stifsgården Hotel **** 1 nacht
    Totaal 7 nachten

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief