Israël en Jordanië

Eén reis, twee landen en vele verhalen uit de Bijbel; dat is wat deze 11-daagse rondreis door Israël en Jordanië biedt. U gaat terug naar de oorsprong van de Bijbel en vele Bijbelverhalen komen tot leven tijdens deze reis. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan het meer van Galilea of de eeuwenoude stad Jeruzalem. Maar ook in Jordanië komt u verhalen uit de Bijbel tegen. Denk alleen maar aan de berg Nebo, waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land. Beide landen beschikken ook over een ongekend n...

Over deze reis

Israël en Jordanië

Eén reis, twee landen en vele verhalen uit de Bijbel; dat is wat deze 11-daagse rondreis door Israël en Jordanië biedt. U gaat terug naar de oorsprong van de Bijbel en vele Bijbelverhalen komen tot leven tijdens deze reis. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan het meer van Galilea of de eeuwenoude stad Jeruzalem. Maar ook in Jordanië komt u verhalen uit de Bijbel tegen. Denk alleen maar aan de berg Nebo, waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land.

Beide landen beschikken ook over een ongekend natuurschoon. Het groene Galilea met z’n mooie bloemenvelden of Wadi Rum, één van de mooiste woestijnen ter wereld met diep rozerode kleuren, zijn zomaar twee voorbeelden van wat u gaat zien. U zult versteld staan. Het mystieke Petra, diep verscholen in een indrukwekkend landschap, geldt als hoogtepunt van deze reis en is een must-see. Terwijl u luistert naar de boeiende verhalen van de gids volgt u vanaf Petra de Koningsroute terug naar Amman.

Een bijzondere en afwisselende reis in het mooie Midden-Oosten.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Algemene informatie Jordanië

Jordanië, ook wel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, is een land in hart van het Midden-Oosten. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak, Saudi Arabië en een stukje aan de Rode Zee: de Golf van Aqaba. Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het hoogste punt is op ruim 1800 meter, een berg in het zuiden Jordanië. Het laagste punt ligt bijna 400 meter onder zeeniveau, want Jordanië grenst net als Israël aan de Dode zee. Jordanië kent veel geschiedenis. Je vindt er Grieks-Romeinse ruïnesteden van de Decapolis in het noorden, Omajjadenpaleizen in het oosten en een eeuwenoude Koningsweg van het midden naar het zuiden van het land. Ook het landschap is divers: groene heuvels in het noorden, woestijnen met veel gesteente en woeste kloven in het oosten en zuidoosten en de laaggelegen Jordaanvallei in het westen. De hoofdstad van Jordanië is Amman.

Informatie over Jordanië

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
JD

Uitgebreide informatie over Jordanië

Beste reistijd, weer en klimaat

Maart t/m mei en half september t/m begin november zijn de beste maanden om Jordanië te bezoeken. In deze periode zijn de temperaturen en het weer gemiddeld het aangenaamst en het regent dan weinig. De Jordaanvallei, de Dode Zee en de kust bij Aqaba zijn ook prima in de winter te bezoeken omdat de temperaturen in deze gebieden hoger liggen.
Het klimaat in Jordanië verschilt per streek: van een gematigd klimaat tot een steppe- en woestijnklimaat. De zomers zijn lang en zonnig met nauwelijks regen. In het oosten en zuiden hebben het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat. In het Jordaan dal en aan de Dode Zee zijn de zomers heet en droog. Ten oosten van de Jordaanvallei is het in de winter mild en in voor- en najaar aangenaam. In het bergland is het koeler en regent het in het najaar/winter vaker.

Eten & drinken

De Arabische keuken zal voor de meeste Nederlanders grotendeels onbekend zijn. Het is raadzaam de eerste dagen spaarzaam toe te tasten, daar de gerechten behoorlijk zwaar kunnen zijn.
Populaire gerechten in Jordanië zijn: Mezzah (verschillende kleine hapjes en salades met humus), Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) en Musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten). Volgens de islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken. Deze regels worden in Jordanië in grote mate door de bevolking nageleefd. In veel Arabische hotels worden dan ook geen alcoholische dranken geschonken. In de grotere hotels en in kleine supermarkten is echter wel verkrijgbaar. Het water uit de kraan kan niet gedronken worden. Flessen water zijn overal te koop.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden en toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken. Binnen de Arabische taal is er onderscheid in de gesproken taal (de “straattaal”), het standaard Arabisch en het klassieke Arabisch. Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven, maar Arabische cijfers worden wel van links naar rechts geschreven.

Wist u dat?

- Er meerdere films zijn opgenomen in Wadi Rum in Jordanië? Bijvoorbeeld: Indiana Jones and the Last Crusade, Lawrence of Arabia, Mission to Mars..
- Het klooster in Petra wel 900 trapreden heeft?
- Flash floods heel gevaarlijk zijn en kunnen voorkomen in Wadi’s en in Petra ?
- De nieuwe terminals van de luchthaven in Amman gebouwd zijn in de vorm van een bedoeïenentent?
- je in Petra eeuwenoude waterleidingen kunt zien?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

U vliegt vanaf Amsterdam naar Tel Aviv (met overstap). Aansluitend transfer naar uw hotel in Netanya voor het diner en overnachting.

dag
2

DI: Meer van Galilea

Door de heuvels van Galilea rijdt u naar Tsfat. Dit charmante orthodoxe kunstenaarsstadje ligt tussen de hoge bergpieken van Upper-Galilea. U vindt er een aantal synagogen en kleine straatjes met 16e-eeuwse panden en verschillende kunstgalerietjes. Samen met Jeruzalem, Hebron en Tiberias hoort Tsfat bij de vier Heilige plaatsen van Israël. Het is het centrum van de Kabbala (een vorm van Joodse mystiek).
Na de lunch rijdt u door naar de berg der Zaligsprekingen. Daar waar Jezus de beroemde Bergrede uitsprak: “een oproep tot liefde in plaats van geweld”. Geniet van een prachtig uitzicht op het meer van Galilea. U wandelt naar beneden en bezoekt de kerk Tabgha, de kerk van de Broodvermenigvuldiging. Daarna door naar de opgravingen van Magdala, de plaats waar Maria Magdalena geboren is. Hier staat een van de oudste synagogen van Israël.
Tot slot een boottocht over het meer van Galilea. Rustig genieten van de mooie omgeving.

dag
3

WO: Tiberias - Jeruzalem

Na het ontbijt gaat u op weg naar Jeruzalem. U stopt bij de oude Byzantijnse Synagoge van Bet Alfa. Daarna vervolgt u uw weg door de Jordaanvallei en de mooie woestijn van Judea. Onderweg maakt u nog een stop bij de Doopplaats Qasr el Yahud.
In Jeruzalem start u met een bezoek aan het indrukwekkende Yad Vashem museum. Dit officieel door de staat Israël opgerichte museum herdenkt de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van vervolgde Joden. Er is een permanente tentoonstelling met foto’s, documenten, films en geluidsmateriaal. Heel aangrijpend! U krijgt uitgebreid de tijd om dit museum te bezichtigen. Daarna maakt u nog een stop bij de Graftuin. Dan naar uw hotel in Jeruzalem.

dag
4

DO: Oude Stad

U begint vandaag vroeg. Allereerst bezoekt u zo mogelijk het Tempelplein met de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. Daarna loopt u naar de Klaagmuur om een deel van een Bar Mitswa-viering mee te maken: wanneer een joodse jongen 13 jaar is, wordt hij Bar Mitswa (zoon van het gebod). De viering bij de Klaagmuur is openbaar, de jongen leest dan voor het eerst uit de Thora voor, krijgt de zegen en daarna wordt er uitbundig gefeest.
Vanaf de Klaagmuur wandelt u de Joodse wijk in, en ziet er de de oude Romeinse hoofdstraat, Cardo, waar nu veel gezellige winkeltjes zijn. Dan gaat u naar de Zionsberg voor een bezoek aan het Cenakel, de zaal van het laatste Avondmaal en de Kerk van Sint Petrus in Gallicantu (ofwel de Kerk van het Hanengekraai). Op deze plek heeft Petrus Jezus driemaal verloochend. Diner en overnachting in Jeruzalem.

dag
5

VR: Olijfberg en Klaagmuur

U start boven op de Olijfberg voor een onvergetelijke blik op de Oude Stad, met de gouden Rotskoepel. U wandelt naar de Dominus Flevit. Deze rooms-katholieke kerk is gebouwd op de plek waar Jezus huilde om de toekomst van Jeruzalem. Vervolgens gaat u naar de tuin van Getsemané, waar Jezus bad, voordat hij werd verraden. Binnen de stadsmuren bezoekt u nog de baden van Betesda, en de Sint Annakerk, die is gebouwd op de plek waar Maria geboren is.
U ziet Litostrotos en wandelt dan over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk Via de soek loopt u naar de Klaagmuur, voor het begin van de Sabbat. Een vrolijk gebeuren, het is bijzonder om te zien hoe de Joden zingend en musicerend de trappen afkomen op weg naar de Klaagmuur. Diner en overnachting in het hotel in Jeruzalem.

dag
6

ZA: Via Dode Zee naar Aqaba

Vroeg vertrek vanuit Jeruzalem richting Jordanië. De eerste stop is bij Wadi Kelt in de woestijn van Judea. Hier ziet u het tegen de rotsen gebouwde Sint Georgeklooster. Uniek. Daarna via de Allenby brug de grens naar Jordanië over. De eerste stop is de Dode Zee, het diepste punt van de aarde. Natuurlijk is hier tijd om te drijven in het zoute water. Niet alleen een belevenis, maar ook nog eens heel heilzaam!
Aansluitend door naar Aqaba, het zuidelijkste puntje van Jordanië. Diner en overnachting in Aqaba.

dag
7

ZO: Vrije dag

Vrije dag in Aqaba. Er zijn verschillende mogelijkheden: zwemmen, snorkelen, boottochtje maken of heerlijk ontspannen in het hotel.

dag
8

MA: Wadi Rum

Vanuit Aqaba reist u naar een wonder der natuur: de woestijn Wadi Rum. Ieder moment van de dag hebben de rotsen en het zand een andere kleur; soms geel, soms rozerood. U maakt per jeep een tocht langs rotsen, grote zandvlakten, zandduinen en massieve bergen. Optioneel kan er nog een ritje op de rug van een kameel gemaakt worden (exclusief). In de loop van de middag reist u verder richting Wadi Musa, voor het hoogtepunt van deze reis: de rozerode rots stad Petra.

dag
9

DI: Petra

De verborgen stad Petra, uitgehouwen in de rotsen, was een lang bewaard geheim maar werd wereldwijd bekend nadat de Zwitser Ludwig Buckhardt overleed en in zijn dagboeken aantekeningen gevonden werden over deze stad. Ooit was Petra een bloeiende handelsstad van de Nabateeërs, gesticht in de tweede eeuw voor Christus. Na een aardbeving in de zesde eeuw na Christus ging de stad deels verloren. Samen met uw gids wandelt u door de kloof –ook wel Siq genoemd-, die steeds smaller en smaller wordt, tot u ineens de Schatkamer ontwaart: een groot graf dat met hamer en beitel in de rotsen is gehakt. Uw gids vertelt er alles over. U ziet verschillende tombes, tempels, het amfitheater, de cardo en nog veel meer. Slechts vijf procent van de stad is blootgelegd en steeds ontdekt men nieuwe gebouwen. In de middag heeft u de tijd om zelf Petra te ontdekken. Zo kunnen er prachtige wandelingen gemaakt naar bijvoorbeeld de Hoge Offerplaats of het Klooster Ad Deir. Wie al eerder terug wil naar het hotel en moe is het van vele lopen deze dag, kan ’s middags lekker bijkomen in de tuin.

dag
10

WO: Nebo - Madaba - Amman

Via de Koningsweg naar het noorden van Jordanië. Tijdens de rit hoort u verhalen over deze route, die Mozes met zijn volk liep. Later werd de route benut door kooplieden, legers en pelgrims die naar Petra gingen. Onderweg bezoekt u de berg Nebo, daar waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land. Ook bezoekt u in het stadje Madaba de oosters-orthodoxe Sint Joriskerk, met de wereldberoemde mozaïekvloer. Dit meesterwerk uit de 6e eeuw is gemaakt van meer dan twee miljoen steentjes en is een weergave van de regio met de Jordaan, de Dode Zee, een deel van de Nijldelta, Jeruzalem en Jericho.
In de loop van de middag arriveert u in Amman voor een korte stadstour langs de historische bezienswaardigheden zoals de Romeinse Tempel van Hercules en het Citadel. Diner en overnachting in Amman.

dag
11

DO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam (met overstap).

Accommodaties

King Solomon****

Netanya, Israël
Hotel King Solomon heeft een centrale ligging in Netanya. Het ligt aan de boulevard, op loopafstand van het centrale plein. Het hotel beschikt over een lobby met bar, een restaurant, een lift en een buitenzwembad (seizoensgebonden). ook is er een wellnessruimte met sauna en hot tub. De kamers zijn voorzien van airco en een televisie en de meeste kamers hebben een klein balkon en zeezicht. In de algemene ruimtes van het hotel kan gratis gebruik gemaakt worden van wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
In stadscentrum

Hotel Golan****

Tiberias, Israël
Hotel Golan is mooi hotel, hoog in Tiberias gelegen. Het hotel heeft een fantastisch uitzicht op het meer van Tiberias en beschikt over een mooie tuin met buitenzwembad en een apart terras. Verder een ruime lobby met bar, een restaurant en een fitnessruimte.
De kamers beschikken over airco, telefoon, televisie en wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hotel My Luxury***

Aqaba, Jordanië
My Hotel ligt in het centrum van Aqaba, op loopafstand van de zee. Het hotel beschikt over een buitenzwembad met terras op het dak en met mooi uitzicht op de stad. De hotelkamers beschikken over airco, minibar, televisie en fóhn. In het hotel is een restaurant aanwezig.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Hotel Petra Palace***

Petra, Jordanië
Petra Palace is een mooi groot hotel dat een fantastische ligging heeft. Op een paar minuten lopen van de ingang naar het oude Petra. Het hotel beschikt over 2 buitenzwembaden, een groot terras, een restaurant en meerdere liften. Er is een kleine winkel met souvenirs en een gezellige pub waar 's avonds wat gedronken kan worden. Alle kamers zijn voorzien van een airco, televisie en een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Signature****

Amman, Jordanië
Hotel Signature is gunstig gelegen in een wijk met veel culturele centra en restaurants, uitkijkend op de Citadel. Je kunt lopend naar het centrum. Het hotel heeft 80 kamers met eigen badkamer, televisie en wifi. Het hotel beschikt over een restaurant.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Tel Aviv
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Amman
Wenen
Vlucht deel 2
Wenen
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 10 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Entrees
 • Fooien
 • Visum Jordanië
 • Nederlandssprekende gids in Israël
 • Nederlands- of Engelssprekende gids in Jordanië
 • Headsets in Israël
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 400,-
 • Lunches
 • Optionele excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

*** De prijzen voor 2022 zijn onder voorbehoud!

Minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Reisleiding