Maatwerkreis Israël o.l.v. Dhr. J. Jansen

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk een bezoek aan de interessante stad Jeruzalem. U zult er ogen te kort komen.

Over deze reis

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk een bezoek aan de interessante stad Jeruzalem. U zult er ogen te kort komen.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

VR: Heenreis

Vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv (rechtstreeks met El Al). Daarna transfer naar de Negev, naar Mashabei.

dag
2

ZA: Negev

Deze dag brengt u door in de Negev. Eerst bezoekt u de kibboets Sde Boqeer, waar David Ben Gurion vroeger woonde. Daarna maakt u een mooie wandeling bij Ein Avdat en bezoekt u de opgravingen van Avdat. Daarna terug naar uw accommodatie.

dag
3

ZO: Negev-Dode Zee-Jeruzalem

Vandaag reist u door naar Jeruzalem. Eerst gaat u met de bus naar Massada, een citadel hoog op de rots bij de Dode Zee waar u met de kabelbaan naar boven gaat. Koning Herodes vluchtte in 40 voor Christus uit Jeruzalem naar deze plek, die hij vervolgens uitbreidde. U bezoekt de site uitgebreid en hoort er het bijzondere verhaal van wat zich hier afspeelde in het jaar 73. Daarna met de kabelbaan weer naar beneden. Lunch in een restaurant aan de Dode Zee. Natuurlijk zal er gelegenheid zijn om te drijven op deze ‘zee’, een unieke ervaring. Vervolgens gaat u naar Engedi, waar u een korte wandeling maakt door deze prachtige omgeving. In dit gebied verborg David zich voor koning Saul. Aan het einde van de dag komt u aan in Jeruzalem.

dag
4

MA: Oude Stad

U start (indien mogelijk) op de Tempelplein (waar zich de El Aqsa Moskee en de Rotskoepel bevinden) en bezoekt vervolgens de Klaagmuur, waar op maandagochtend een Bar Mitswa-viering plaatsvindt; jongens van 13 mogen voor het eerst officieel uit de Thora voorlezen en dit wordt uitgebreid gevierd. Vervolgens maakt u een wandeling door de Joodse wijk met de Cardo en in de middag brengt u een bezoek aan City of David.

dag
5

DI: Oude Stad

U begint deze dag op de Olijfberg. Vervolgens wandelt u naar beneden en komt langs Getsemane, de plaats waar Jezus werd overgeleverd aan de Romeinen. Via de Leeuwenpoort komt u de Oude Stad binnen en ziet er Betesda en de kerk van Sint Anna. Daarna volgt u een stukje van de Via Dolorosa, tot aan de Heilig Grafkerk. Tot slot loopt u via de Damascuspoort naar de Graftuin. Een echte loopdag.

dag
6

WO: Jeruzalem-Betlehem

In de ochtend bezoek aan Yad Vashem, het gedachteniscentrum van de Holocaust, zeer indrukwekkend. Daarna naar Betlehem voor een bezoek aan de Geboortekerk, de Melkgrot en de Herdersvelden. Ook zal er nog wat tijd om te winkelen zijn. Overnachting in Betlehem.

dag
7

DO Betlehem-Nes Ammim

Vertrek uit Betlehem. Eerst een bezoek aan Jericho, waar u met de kabelbaan omhoog kunt naar de Berg der Verzoeking. Tevens bezichtiging van Tel Jericho. Daarna rijdt u naar de Doopplaats aan de Jordaan, Qasr el Yahud. Vervolgens via Shilo (of warmwaterbronnen van Gan Hashelosha) naar Nes Ammim waar u overnacht.

dag
8

VR: Nes Ammim-Ein Harod

Ochtend: Nes Ammim: rondleiding en lecture over problematiek rondom de Joden, Christenen en Moslims.

Dan Bezoek aan de Golanhoogte, met wandeling bij een van de bronnen van de Jordaan: Banjas (of Tel Dan). Vervolgens naar kibboets Ein Harod, voor diner en overnachting.

dag
9

ZA: Omgeving Meer

In de ochtend maakt u een boottocht op het Meer van Galilea waar vele Bijbelverhalen zich hebben afgespeeld. Het varen op dit mooie tussen heuvels en een vlakte gelegen meer zal u de stilte doen ervaren. Daarna gaat u naar de Berg van de Zaligsprekingen, waar Jezus met prediken begon. Vanaf deze berg heeft u een prachtig uitzicht op het meer. Vervolgens wandelt u naar de Broodvermenigvuldigingskerk in Tabgha. Iets verder ligt Kafarnaüm, dat letterlijk ‘het dorp van compassie en troost’ betekent. In dit kleine stadje woonde Jezus een deel van zijn leven en predikte in de oude synagoge, waarvan de restanten te zien zijn, evenals het huis van zijn discipel Petrus. In de middag brengt u verder nog een bezoek aan de Aankondigingskerk in Nazaret. Overnachting in Ein Harod.

dag
10

ZO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam (rechtstreeks met El Al).

Accommodaties

Kibbutz Mashabim***

Mashabei Sade, Israël
Kibboets Mashabim ligt in de Negev en is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Ein Avdat, Avdat, Sde Boker en Mitpze Ramon. De kibboets is groots opgezet, heeft een prachtig zwembad, een ruime eetzaal en een winkeltje. De kamers zijn gebouwd als kleine geschakelde huisjes met een of twee verdiepingen, grenzend aan grasvelden. Iedere kamer beschikt over airco, koffiehoekje, minikoelkast, televisie en föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Ararat***

Bethlehem, Israël
Een mooi hotel in het centrum van Betlehem, met 230 kamers voorzien van o.a. airco, koelkast, föhn en tv. Het hotel heeft gratis wifi in de openbare ruimtes, een fitness ruimte en een binnenzwembad. Er is een restaurant, een bar en terras.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon

kibbutz Nes Ammim***

Nes Ammim, Israël
Ness Amim Hotel is een gastvrije accommodatie met 48 gastenkamers en 8 appartementen omgeven door grasveld en tuin. De hotel kamers zijn comfortabel en voorzien van airco, televisie, telefoon, minibar en een eigen badkamer.
Het hotel heeft een zwembad (seizoensgebonden), een speeltuintje, voetbalveld en gratis wifi in de lobby en de diverse zaaltjes.
Er worden koshere maaltijden geserveerd. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen over de kibboets.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
11:35
Tel Aviv
17:05
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
16:10
Amsterdam
20:20

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer
 • ontbijt en diner
 • Lunches dag 2 t/m 9
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 450,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Lunches op dag 1 en 10

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 25 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.


Prijsindicatie:

25 of meer personen:

€ 1.999,00

20 - 24 personen

€ 2.108,00


*Nog niet alle hotels zijn bevestigd. We we zullen ons best doen de reissom zoveel gelijk te houden aan de oorspronkelijk reissom van voorjaar 2020.

Reisleiding