Maatwerkreis Israël o.l.v. Dhr. P. Sels

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. U bezoekt het groene Galilea, Betlehem en Jericho, maar natuurlijk ook de interessante stad Jeruzalem.

Over deze reis

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. U bezoekt het groene Galilea, Betlehem en Jericho, maar natuurlijk ook de interessante stad Jeruzalem.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

WO: Heenreis

In de avond vliegen we vanaf Schiphol naar Tel Aviv. In de nacht van woensdag naar donderdag transfer naar Jeruzalem, waar we na het inchecken zullen gaan slapen.

dag
2

DO: Oude Stad en Yad Vashem

We slapen eerst uit. Na een brunch/lunch maken we een wandeling door de Joodse wijk en over de Cardo.
’s Middags gaan we naar West-Jeruzalem en bekijken de grote Menorah voor het gebouw van de Knesset. Daarvoor bezoeken we Yad Vashem, het Holocaust-museum. In het hotel komen we na het diner als groep bij elkaar voor een eerste ontmoeting. Rabbijn Soetendorp introduceert zichzelf en we gaan met hem in gesprek. Tevens oriënteren we ons op leiderschap. Overnachting in Jeruzalem.

dag
3

VR: Olijfberg en naar Tiberias

We starten deze dag op de Olijfberg met een prachtig uitzicht over de Jeruzalem. We wandelen de berg af langs de tuin van Gethsemané en de Kerk van Alle Naties. We wandelen verder over de Via Dolorosa en bezoeken de Heilig Graf-kerk, die één van de belangrijkste pelgrimageplekken van de christelijke kerk is, en vervolgens bezoeken we de Graftuin. In de loop van de middag vertrekken we naar Tiberias om daar voor aanvang van de sabbat aan te komen. Rabbijn Awraham Soetendorp zal met ons tijdens de maaltijd het begin van de sabbat vieren. Overnachting in Tiberias.

dag
4

ZA: Galilea

Deze dag starten we op de Berg van de Zaligsprekingen, waar Jezus zijn beroemde Bergrede uitsprak. We wandelen naar de Kerk van de Broden en de Vissen bij Tabgha en bezoeken Kapernaum. ‘s Middags lunchen we in Nes Ammim en bezoeken we Akko. Bij het vallen van de avond komen we onder leiding van rabbijn Awraham Soetendorp bij elkaar om de sabbat af te sluiten (‘havdala’). Overnachting in Tiberias.

dag
5

ZO: Het meer en Jericho

We maken ’s ochtends een boottocht over het Meer van Galilea en houden een viering op deze boot. Daarna gaan we naar de joods-orthodoxe stad Sefad en bezoeken een synagoge. Rabbijn Soetendorp sluit dit bezoek in de synagoge af en laat ons kennismaken met de kabbala. Daarna rijden we weer naar het zuiden naar de oudste stad op aarde: Jericho. Voordat we daar aankomen bezoeken we de grotten van Qumran, waar de Dode Zee-rollen zijn gevonden en werpen een blik op de Dode Zee, waar zelfs nog even in gedobberd kan worden. Rabbijn Soetendorp neemt afscheid van ons. Voor degenen die willen, bezoeken we ’s avonds het stadscentrum van Jericho.
Overnachting in Jericho.

dag
6

MA: Bethlehem

We zijn te gast bij het Arabic Educational Institute (AEI).
We gaan naar de Geboortekerk en wandelen rond in de stad. We bezoeken scholen in Bethlehem en lunchen met moslim- en christelijke schoolhoofden en docenten. We bezoeken het AEI. Spreken met schoolleiders over ‘Responsibility of leadership in the Palestinian education. Passion, dilemma’s, difficult moments.’
Overnachting bij Palestijnse gezinnen. Een bijzondere ervaring.

dag
7

DI: Bethlehem - Jeruzalem

Bezoek aan het Soemoed huis (Verhalenhuis) en spreken daar Palestijnse vrouwen met een christelijke en een moslim-achtergrond. Het Verhalenhuis beoogt vrouwen die door de afscheidingsmuur en andere beperkingen in hun bewegingsvrijheid zijn getroffen een hart onder de riem te steken. We zingen samen met het Soemoed-koor. We lunchen vlakbij het Soemoed-huis. We wandelen langs de muur in Noord-Bethlehem en door het Palestijnse vluchtelingenkamp Aida. We verkennen de omgeving van het Sumud Story House nabij de muur. We kunnen souvenirs kopen in de winkel van Claire, één van de vrouwen uit het koor. In de loop van de middag verlaten we Bethlehem en gaan terug naar Jeruzalem, waar we de rest van de middag vrij kunnen besteden. ‘s Avond komen we bij elkaar om onze indringende ervaringen in Bethlehem te bespreken. Overnachting in Jeruzalem.

dag
8

WO: Tel Aviv en Jaffa

We bezoeken ’s ochtends een school in Tel Aviv. Waarschijnlijk de Bialik Rogozin-school. We vertrekken naar Tel Aviv en lunchen op het strand. Aan het begin van de middag bezoeken we Jaffo, waar we enige tijd vrij rond kunnen lopen. In de loop van de middag gaan we naar de liberaal joodse synagoge Beit-Daniel in Tel Aviv. We krijgen een rondleiding. Aan het begin van de avond vertrekken we weer naar Jeruzalem voor diner en overnachting.

dag
9

DO: Terugreis

’s Ochtends blikken we eerst met elkaar terug op de reis en daarna gaan we – als het mogelijk is – naar het Tempelplein met de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. Vervolgens gaan we naar de Klaagmuur om de Bar Mitswa-viering mee te maken: Jongens van 13 jaar worden ‘Zoon der Wet’. Een bijzondere ervaring om mee te maken. We vertrekken tussen de middag naar Tel Aviv voor de terugreis naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Jericho Resort Village****

Jericho, Israël
Jericho Resort Village is een prachtig hotelcomplex gelegen in de buurt van het Hisham Palace. Het complex beschikt over 90 kamers, 46 bungalows, meerdere zwembaden, een sportveld en jacuzzi. En natuurlijk is er en bar en restaurant. Er is gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn allen voorzien van eigen badkamer, airco, televisie, minibar en koffie- en theefaciliteiten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon

Hostfamily

Bethlehem, Israël

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
21:30
Tel Aviv
03:05
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
16:10
Amsterdam
20:20

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl. luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer
 • ontbijt en diner
 • Lunches dag 2 t/m 8
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • Kosten AEI

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 390,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches op dag 1 en 9

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 25 personen. Mochten er minder dan 25 personen mee gaan met de reis, dan wordt de reissom hoger.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

kijk voor de laatste informatie op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Reisleiding