Maatwerkreis Israël o.l.v. Dhr. Ruud Visser en Dhr. Johan Olling

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de Bijbelse geschiedenis, de Joodse cultuur, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van groen Galilea tot aan de droge Judea woestijn. We gaan wandelen op de Berg der Zaligsprekingen, varen over het meer van Galilea, bezoeken een kruisvaardersstad en drijven in de Dode Zee. En natuurlijk een uitgebreid bezoek aan de stad Jeruzalem.

Over deze reis

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de Bijbelse geschiedenis, de Joodse cultuur, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van groen Galilea tot aan de droge Judea woestijn. We gaan wandelen op de Berg der Zaligsprekingen, varen over het meer van Galilea, bezoeken een kruisvaardersstad en drijven in de Dode Zee. En natuurlijk een uitgebreid bezoek aan de stad Jeruzalem.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

In de heel vroege ochtend met de bus naar Schiphol en vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv. Op de luchthaven Ben Gurion staat onze gids en chauffeur klaar om ons met de touringcar naar het hotel in Tiberias te brengen voor diner en overnachting.

dag
2

DI: Galilea

’s Ochtend brengen we een bezoek aan de kruisvaarderstad Akko en zien er de stadswallen, de Citadel, Moskee en Karavanserai. Ook wandelen we door de Soek en langs de haven. ’s Middags rijden we via Kana, waar we een korte stop maken en gaan we naar Nazareth waar we het Nazareth Village bezoeken, een openlucht museum waar je een goede indruk kunt krijgen van het leven in de tijd van Jezus. Ook bekijken we er de Aankondigingskerk. Diner en overnachting in Tiberias.

dag
3

WO: Het meer van Galilea en Tsfat

’s Morgens maakt u een boottocht op het Meer. Daarna bezoekt u de Berg der Zaligsprekingen en wandelt u over de heuvels naar Tabgha. Vervolgens brengen we een bezoek aan Kapernaum, het centrum van Jezus’ optreden in Galilea. In de middag bezoekt u Tsfat, een orthodoxe kunstenaarsstadje. Via de Golan hoogte keert u terug naar Tiberias.

dag
4

DO: Naar Jericho

Vertrek uit Tiberias. De dag begint met een bezoek aan de opgravingen van Bet Sean, erg fraai. Daarna door de Jordaanvallei naar het zuiden. Een maakt een stop bij de Doopplaats aan de Jordaan, Qasr el Yahud. De volgende stop is bij Wadi Kelt, voor een blik op het St. Georgeklooster, volledig tegen een rotswand gebouwd. In Jericho bij voldoende tijd nog bezoek aan Tel Jericho en natuurlijk ziet u de boom van Zacheüs. Diner en overnachting in Jericho.

dag
5

VR: Bezoek omgeving Dode Zee en Jerusalem

U begint deze dag met een bezoek aan Qumran. In de grotten bij dit klooster zijn de beroemde Dode Zeerollen gevonden. Daarna gaan we naar het natuurpark Engedi waar David zich schuil hield voor Saul. Vervolgens gaan we naar de Dode Zee waar vanwege het hoge zoutgehalte geen enkele vis of plant leeft. We gaan hier drijven, een bijzondere ervaring. Aan het einde van de middag bezoeken we de bergvesting Massada, waar Joodse verzetsstrijders jarenlang stand hielden tegen de Romeinen. Dan naar Jeruzalem, voor diner en overnachting.

dag
6

ZA: Jeruzalem: Oude Stad

U begint vandaag op de Olijfberg, waar de bus u afzet en waar u een prachtig uitzicht heeft op de stad. Vervolgens wandelt u omlaag langs de olijfgaarden naar Dominus Flevit en ziet u Gethsemané. Daarna wandelen we via de leeuwenpoort de oude stad in. Daar bezoeken we het bad van Bethesda waar Jezus een zieke man genas en de St. Annakerk. Vervolgens lopen we over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk. Tot slot brengen we een bezoek de Zaal van het Laatste Avondmaal, bij de Zionsberg.

dag
7

ZO: Betlehem en Yad Vashem

Het is zondag. In de ochtend naar Betlehem voor een bezoek aan de Geboortekerk. Daarna naar de Herdersvelden waar u een eigen dienst kunt houden. In de middag terug naar Jerusalem en bezoek aan Yad Vashem, het Gedachteniscentrum van de Holocaust. Zeer indrukwekkend. Diner en overnachting in Jeruzalem.

dag
8

MA: Klaagmuur en Stad van David

U begint de dag met een bezoek aan het Tempelplein (indien mogelijk) en de Klaagmuur, waar Joden uit heel de wereld komen bidden en waar deze dag ook Bar Mitzwa vieringen plaatsvinden. Mooi om te zien met hoeveel vreugde en dankbaarheid Joden omgaan met de wet van God. Vervolgens maakt u een wandeling door de Joodse wijk met o.a. de Muur van Hizkia en de Cardo. ’s Middags brengen we een bezoek aan de Stad van David, de oudste overblijfselen van Jeruzalem. Daar wandelen we door een oude watertunnel naar de vijver van Siloam en door de tunnel die vlak bij de Klaagmuur uitkomt, bij de opgravingsplek Ofel.

dag
9

DI: Terugreis

Vandaag maken we een stadsrondrit door Tel Aviv en brengen we een bezoek aan Joppe, het huidige Jaffa. In deze plaats kreeg Petrus een visioen over reine en onreine dieren. We maken een wandeling door de oude stad en de haven. Ook zal er vrije tijd zijn. Aan het einde van de middag brengt de bus ons naar luchthaven Ben Gurion voor onze terugvlucht naar huis, waar we ’s nachts aankomen.

Accommodaties

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Jericho Resort Village****

Jericho, Israël
Jericho Resort Village is een prachtig hotelcomplex gelegen in de buurt van het Hisham Palace. Het complex beschikt over 90 kamers, 46 bungalows, meerdere zwembaden, een sportveld en jacuzzi. En natuurlijk is er en bar en restaurant. Er is gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn allen voorzien van eigen badkamer, airco, televisie, minibar en koffie- en theefaciliteiten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
06:15
Tel Aviv
11:50
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
20:55
Amsterdam
00:55

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl. luchthavenbelasting met Transavia (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 15 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer
 • ontbijt en diner
 • Lunches dag 2 t/m 8
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien -Headset gedurende hele reis
 • Schipholtax

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 490,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches op dag 1 en 9

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 35 personen. Er is op dit moment plek voor 36 personen. Voor de mensen die later boeken, vragen wij extra vliegtuigstoelen aan. Hiervoor zal waarschijnlijk een toeslag zijn.
Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

kijk voor de laatste informatie op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Reisleiding

Ruud Visser En Johan Olling