Maatwerkreis Israël o.l.v. Ds. A.C. Van der Wekken

Wat geweldig is het om naar Israël te gaan! Het land van de Bijbel, het land waar al die geschiedenissen plaats hebben gevonden. Het land vooral waar Jezus als het ware rondwandelde. Hoe indrukwekkend is het dan als je samen in Tiberias aan boord gaat van een vissersschip en gaat varen over het meer van Galilea. Dan zie je wat Jezus ook gezien moet hebben: de bergen rondom. Dan gaan je gedachten automatisch uit naar de geschiedenis van de storm op het meer. Je bent er zo dichtbij. En dan samen t...

Over deze reis

Wat geweldig is het om naar Israël te gaan! Het land van de Bijbel, het land waar al die geschiedenissen plaats hebben gevonden. Het land vooral waar Jezus als het ware rondwandelde. Hoe indrukwekkend is het dan als je samen in Tiberias aan boord gaat van een vissersschip en gaat varen over het meer van Galilea. Dan zie je wat Jezus ook gezien moet hebben: de bergen rondom. Dan gaan je gedachten automatisch uit naar de geschiedenis van de storm op het meer. Je bent er zo dichtbij. En dan samen te lezen uit de bijbel. Wat je leest zie je letterlijk voor en om je heen. Of je staat aan de oever van de Jordaan. Je verbaast je: is dat de Jordaan? Misschien had je de rivier veel groter en breder verwacht. Maar dan ben je op de plaats waar Johannes de Doper Jezus doopte. Zo dichtbij! Of je loopt over de trappen van het oude tempelcomplex in Jeruzalem en staat dan bij wijze van spreken letterlijk in de voetsporen van onze Heiland. Gethsemane, de oeroude olijfbomen in de hof! Hier was het dus! Je loopt door één van de oude poorten (de Schaapspoort) de stad Jeruzalem binnen en ziet bijna direct aan de linkerkant Bethesda, de plaats waar Jezus een man tegen kwam die al 38 jaar ziek was geweest. Deze keer gaan we ook naar Jericho, de oudste stad van de wereld. De stad waar Zacheüs woonde. En daar vlakbij bezoeken we – per kabelbaan! - de Berg der Verzoekingen, het begin van Jezus’ rondgang op aarde. En wat te denken van de plaatsen Caesarea aan zee en Caesarea in het noorden van Galilea. Daar vroeg Jezus aan zijn discipelen: Wie zeggen de mensen dat ik ben? Maar ook: En jullie dan? Wie zeggen jullie dat ik ben?
Wat geweldig om dit mee te maken! Je raakt het je leven lang nooit meer kwijt. En nog veel meer! Ga mee en beleef het!

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis

We vliegen van Amsterdam naar Tel Aviv. We proberen er voor te zorgen dat een bus ons naar Schiphol brengt en dat wij 10 dagen later weer met een bus naar huis worden gebracht. Transfer naar Jeruzalem voor de eerste overnachting in hotel Caesar in Jeruzalem.

dag
2

WO: Olijfberg en Oude Stad

De bus brengt ons naar de Olijfberg en hier beginnen we aan de wandeling naar beneden. Via Dominus Flevit (de plaats waar Jezus weende) en Gethsemane (waar we de eeuwenoude olijfbomen nog zien in de hof) lopen we naar de St. Stefanuspoort of Leeuwenpoort. We zien daar direct links de ruïnes van Bethesda (de plaats waar Jezus een man genas, die 38 jaar ziek was geweest) en de St. Anna-kerk (deze kerk heeft een prachtige akoestiek die uitnodigt tot het zingen van een lied) en dan volgen we de Via Dolorosa (de weg van het lijden van Jezus) richting de Heilig Grafkerk. Via de Soeks (de Arabische markt) en de Damascuspoort lopen we door naar de Graftuin. In de Graftuin is de opstandingsgeschiedenis heel duidelijk zichtbaar geworden. Indrukwekkend mooi! Een echte loopdag door de Oude Stad.

dag
3

DO: Oude Stad

’s Morgens gaan we eerst naar het Tempelplein (indien mogelijk) en naar de Klaagmuur om de Bar Mitswa mee te beleven. Bar Mitswa betekent Zoon van de Wet. Elke Joodse jongen, die dertien jaar is geworden, wordt met een groots ritueel ingewijd in de Joods leer. Een bijzonder feestelijk gebeuren! Dan wandelen we door de Joodse wijk met de Cardo (de noord-zuid straat dwars door het oude Jeruzalem) en brengen we een bezoek aan de Hurva Synagoge. Hurva betekent ruïne. De huidige synagoge is gebouwd op de ruïnes van de vorige Je ziet daar als het ware hetzelfde als in Jezus’ tijd: leerlingen krijgen les van de Schriftgeleerden. In de middag maken we een wandeling over de stadsmuur.

dag
4

VR: Yad Vashem en Betlehem

In de ochtend brengen we een bezoek aan het Gedachtenismonument van de Holocaust, Yad Vashem. Erg indrukwekkend. Deze wereldberoemde plek wil de herinnering levendig houden aan een verschrikkelijke tijd, de Tweede Wereldoorlog. In de middag gaan we naar Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus. We zien uit over de velden van Efratha, de Herdersvelden en de Geboortekerk. Dan terug naar Jeruzalem.

dag
5

ZA: Jeruzalem-Tiberias

De afgelopen dagen hebben we in Jeruzalem doorgebracht. Vandaag verlaten we ons hotel Caesar en vertrekken we uit Jeruzalem en reizen we via de Dode Zee en de Jordaanvallei naar het noorden, naar Tiberias. Bij de Dode Zee maken we een wandeling richting de Shulamitwaterval bij Engedi. We zijn nu op de plek waar David zich schuil hield voor koning Saul en op een bepaald moment zelfs een stuk van zijn mantel afsneed (1 Samuel 24). We zien waarschijnlijk klipdassen en geiten. Ook is er gelegenheid om te drijven in het zoute water van de Dode Zee. We zijn dan op het diepste punt van de aarde: 400 meter onder de zeespiegel. Echt een belevenis! In de middag rijden we naar Jericho. We zijn dan in Palestijns gebied. Jericho wordt wel de oudste stad van de wereld genoemd (10.000 jaar oud). Wij kennen de stad uit de Bijbel, o.a. de verwoesting van de stad. Maar ook in het Nieuwe Testament komt Jericho voor. Denk maar aan de verzoeking van Jezus, de blinde bedelaar, Bartimeus, die Jezus ziende maakt, Zacheus, de tollenaar, die zich overgaf aan Jezus. Dat Jericho niet ver van Jeruzalem ligt, komt duidelijk naar voren als Jezus de gelijkenis van Barmhartige Samaritaan vertelt. Met de kabelbaan gaan we naar de Berg der Verzoeking. De berg is 350 meter hoog. Daar heeft Jezus 40 dagen gevast en is verzocht door de duivel. We gaan vandaag dus richting het noorden en op de rit richting Tiberias wordt nog een stop gemaakt bij de Doopplaats aan de Jordaan, Qasr el Yahud. Hier zullen we staan aan de oever van de Jordaan en ontdekken dat Jordanië letterlijk op enkele meters afstand van ons ligt. Al met al een lange, maar afwisselende dag. De komende twee dagen verblijven we in hotel Ohalo.

dag
6

ZO: Tiberias

Zondag in Tiberias. In de ochtend houden we een dienst op het water van het meer van Galilea tijdens een boottocht. Als er één plek in Israël is waar je je nog waant in de tijd van Jezus, dan is het daar. Je kijkt om je heen en ziet het gebergte en je weet: wat ik nu zie, zag Jezus ook. Onwillekeurig denk je aan de geschiedenissen waarin het meer voorkomt: De storm op het meer, de oevers van het meer waar Jezus na zijn opstanding zijn leerlingen weer tegenkomt en aan Petrus de vraag stelt: Heb je Mij lief?
‘s Middags maken we een wandeling bij een van de bronnen van de Jordaan, Banjas! In de Bijbel wordt deze plaats Caesarea Philippi genoemd. Jezus is daar ooit geweest met zijn leerlingen en heeft hen en ons de vraag gesteld: Wie zeggen de mensen dat Ik ben? En jullie, wie zeggen jullie dat Ik ben? Het is de plaats waar Petrus zijn belijdenis doet!
We maken daar nog een prachtige natuurwandeling en zien het water van de Hermon als een woeste beek langs stromen. Psalm 42 komt dan ook in je gedachten.
Na de wandeling rijden we nog een stukje noordwaarts en komen in de Golan. Vanaf grote hoogte zien we in de verte Syrië. Een indrukwekkende zondag ligt achter ons. Om nooit weer te vergeten!

dag
7

MA: Tiberias-Nes Ammim

In de ochtend brengen we een bezoek aan de Berg der Zaligsprekingen. Je kunt je daar een voorstelling maken hoe de mensen zich verzamelden op de helling en hoe Jezus daar Zijn zaligsprekingen hield. Hiervandaan lopend naar Tabgha. De plaats staat vooral bekend om het nieuwtestamentische verhaal over Jezus die zijn vijfduizend toehoorders voedde met vijf broden en twee vissen. Op de plaats waar vermoed wordt dat deze gebeurtenis exact plaatsvond werd in de 5e eeuw door de Byzantijnen de Broodvermenigvuldigingskerk opgericht. In die kerk vind je het wereldberoemde mozaïek van de vijf broden en twee vissen. Daarna brengen we een bezoek aan Kapernaum. Daar is veel wat herinnert aan Jezus: in de synagoge leert Hij en drijft een boze geest uit, veel mensen geneest Hij, o.a. de schoonmoeder van Petrus en een verlamde man die men door het dak voor zijn voeten liet zakken. Jezus roept hier Levi, de tollenaar en gebruikt de maaltijd bij hem thuis, een slaaf uit het huis van een centurio wordt genezen en – mogelijk – ook het dochtertje van Jaïrus. De resten van de synagoge staan op de plek waar in de tijd van Jezus een synagoge stond. Geen wonder dat Kapernaum wel eens de stad van Jezus wordt genoemd. Na dit indrukwekkend bezoek gaan we via het orthodoxe kunstenaarstadje Tsfat naar Nes Ammim. In Nes Ammim krijgen we een rondleiding over de kibboets. Deze leef- en werkgemeenschap is in 1963 opgericht met als doel begrip te kweken tussen christenen en joden. In de loop van de jaren hebben duizenden mensen voor kortere of langere tijd in Nes Ammim gewerkt en gewoond. ‘s Avonds hebben we de gelegenheid om een lezing over de projecten in Nes Ammim bij te wonen. Het zal dan gaan over de dialoog tussen de Joden, Christenen en Moslims. We overnachten de komende twee dagen in Nes Ammim.

dag
8

DI: Akko en Nazaret

Vandaag maken we een dagtocht vanuit Nes Ammim. We bezoeken het kruisvaarderstadje Akko. Dit stadje ligt aan de Middellandse Zee en is sterk verbonden met de tijd van de kruisvaarders, die hier bijna tweehonderd jaar overheersers waren. We bezoeken onder meer de Citadel (verdedigingstoren), de Moskee en de Karavanserai (een eeuwenoude herberg). Dan rijden we naar het uitkijkpunt bij Haifa. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de stad en de haven. In de middag bezoeken we nog Nazareth, de woonplaats van Jezus, de plaats waar zijn ouders Jozef en Maria de opdracht kregen om zich te laten inschrijven in Bethlehem. We bezoeken de grote indrukwekkende Aankondigingskerk. Daarna rijden we terug naar Nes Ammim.

dag
9

WO: Caesarea en terugreis

Het einde van de reis komt langzaam in zicht. Vandaag vertrekken we uit Nes Ammim en reizen naar het Karmelgebergte met het klooster Muhraka, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de vlakte van Jizreël. Zo kunnen we in de verte de ronde berg Tabor zien, waar Jezus met Petrus, Jacobus en Johannes de berg opging. We zijn in de omgeving waar de profeet Elia zijn offer bracht aan God en daarmee de Baälpriesters versloeg (1 Koningen 18).
We blijven aan de kust van de Middellandse Zee en rijden naar Caesarea, de woonplaats van Pontius Pilatus. Zijn naam zien we nog ergens gegraveerd. De gids zal het ons vast aanwijzen. Koning Herodes had hier zijn zomerverblijf.
Hier heeft Paulus gelogeerd in het huis van de evangelist Filippus (Hand. 21:8). Hier, in deze stad aan de zee, had hij twee jaar huisarrest maar kon hij iedereen ontvangen.
Hier had Paulus regelmatig contact met Lucas en andere presbyters. Vanuit deze stad trok Lucas er twee jaar lang op uit om gegevens te verzamelen voor zijn boeken (zijn evangeliebeschrijving en het boek Handelingen der apostelen). We vinden hier ook nog een oud theater, een hippodroom en aquaduct en het ligt er prachtig aan zee. We gaan het allemaal zien! Vandaar vertrekken we naar het vliegveld Ben Goerion in Tel Aviv. We vliegen terug naar Nederland en laten Israël achter met veel goede indrukken en herinneringen. Op Schiphol staat de bus naar huis weer klaar. Israël Lehitraot! (Tot ziens).

Accommodaties

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Ohalo Manor***

Tiberias, Israël
Dit resorthotel bevindt zich aan de oevers van het Meer van Tiberias, op slechts 10 km ten zuiden van de eeuwenoude stad Tiberias. Het Ohalo Manor Hotel is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de streek Hoog-Galilea en de Golanhoogten.

Het hotel ligt op een prachtige locatie te midden van weelderige tuinen en biedt een fantastisch uitzicht over het Meer van Tiberias. De rustige omgeving van het hotel staat garant voor een ontspannen verblijf.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

kibbutz Nes Ammim***

Nes Ammim, Israël
Ness Amim Hotel is een gastvrije accommodatie met 48 gastenkamers en 8 appartementen omgeven door grasveld en tuin. De hotel kamers zijn comfortabel en voorzien van airco, televisie, telefoon, minibar en een eigen badkamer.
Het hotel heeft een zwembad (seizoensgebonden), een speeltuintje, voetbalveld en gratis wifi in de lobby en de diverse zaaltjes.
Er worden koshere maaltijden geserveerd. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen over de kibboets.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
11:35
Tel Aviv
17:00
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
16:10
Amsterdam
20:20

Vertrekdata

Inbegrepen

  • Vliegreis met El Al incl. luchthavenbelastingen (onder voorbehoud van wijzigingen)
  • Ruimbagage 20 kg
  • Vervoer ter plaatse
  • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
  • Lunches
  • Excursie- en entreegelden
  • Nederlandssprekende gids
  • Fooien
  • Verhoging Schipholtax

Niet inbegrepen

  • Toeslag 1-persoonskamer 520,-
  • Reisverzekering
  • Annuleringsverzekering
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Bijdrage SGR
  • Lunch op dag 1 en 9
  • Persoonlijke uitgaven

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 36 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Kijk voor de laatste inreisbepalingen op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten.

Reisleiding

Ton van der Wekken