Maatwerkreis Israël o.l.v. Ds. Henrie en Liesbeth Burggraaf

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk een bezoek aan de interessante stad Jeruzalem. U zult er ogen te kort komen.

Over deze reis

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk een bezoek aan de interessante stad Jeruzalem. U zult er ogen te kort komen.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vlucht Amsterdam-Tel Aviv (rechtstreeks). Transfer naar Mashabei Sade voor diner en overnachting.

dag
2

DI: Negev-Dode Zee

We beginnen de dag met een wandeling in de diepe kloof van Ein Avdat, daarna bezoeken we de opgraving Tel Avdat. We rijden verder naar Kibboets Sde Boker, waar Ben Gurion zich vestigde in 1952. De reis gaat verder in de richting van de Dode Zee met een korte stop bij Zoar. (Gen.19 ) Na het inchecken in ons hotel kunnen we hier drijven, dineren en overnachten.

dag
3

Wo: Dode Zee-Jeruzalem

We vertrekken vroeg in de richting van Jeruzalem. Onderweg bezoeken we:
-Massada; een paleis van Herodes de Grote.
-Ein Gedi, de steenbokjesbron; een oase in de woestijn van Judea; (1 Sam.24:3)
- Busstop bij Qumran (vindplaats boekrollen)
In de middag bezoeken we de geboortekerk en de Herdersvelden in Bethlehem. We dineren en overnachten in Jeruzalem

dag
4

DO: Jeruzalem-Oude Stad

Vandaag maken we kennis met de oude stad. We wandelen langs het Kidrondal naar de Tempelberg. Vervolgens bezoeken we de Klaagmuur en zien een stukje van een Bar-mitswa viering. Daarna volgt een rondleiding door de Western Wall tunnel.
'sMiddags bezoeken we de Stad van David, de Sionsberg met het graf van David en de Zaal van het Laatste Avondmaal.

dag
5

VR: Olijfberg

We beginnen de dag op de Olijfberg en wandelen naar beneden langs Dominis Flevit (Mat.23:37) en Getsémané. Door de Leeuwenpoort komen we de oude stad binnen. We bezoeken o.a. Bethesda, St. Anna church en Lithosstrotos en wandelen de Via Dolerosa af richting de Heilige Grafkerk. We blijven in Jeruzalem en vieren bij de Klaagmuur het begin van de Sabbat.

dag
6

ZA: Sabbat

We maken een dienst mee in een Messias belijdende gemeente. 's Middags wandelen we naar de Heilige Graftuin waar we met elkaar een kleine viering houden.

dag
7

ZO: West-Jeruzalem - Tiberias

Vandaag verlaten we Jeruzalem en rijden in de richting van Tiberias. Maar eerst bezoeken we Yad Vashem; het gedachteniscentrum van de holocaust. Afhankelijk van het weer maken we een stop bij Wadi Qelt (met het St Georgesklooster) of de warmwaterbronnen van Gan Hashelosha. Onderweg bezoeken we Qasr al Yehud; de doopplaats bij de Jordaan. We diner en overnachting in Tiberias.

dag
8

MA: Rond het Meer van Galilea

We beginnen de dag op de Arbel, voor een prachtig uitzicht op het meer. We bezoeken vandaag de volgende plaatsen: Het Primaatskerkje met het standbeeld van Petrus (Joh.21), Kapernaum en de Berg van de Zaligsprekingen. We sluiten de dag af met een boottocht over het meer.

dag
9

DI: Bronnen van de Jordaan

's Morgens bezoeken we de Joods orthodoxe kunstenaarsstad Tsfat. Vervolgens rijden we voor een wandeling naar Tel Dan (1 Kon.12) 's Middags maken we een korte wandeling bij Banias, de bron van de Jordaan. We rijden over de Golanhoogten terug naar ons hotel in Tiberias. Onderweg bezoeken we nog een winery voor een wijnproeverij.

dag
10

WO: Tiberias-Nes Ammim

We verlaten Tiberias en rijden richting de kust. We beginnen de dag met een bezoek aan Nazareth Village; een verrassend museum waar oude tijden herleven. Op de berg Karmel (Muhraqa) hebben we een prachtig zicht op de vlakte van Jizreeël en zien we een standbeeld van Elia. (1Kon.18:19) Tussen de middag lunchen we bij de Druzen. (indien mogelijk: Die middag bezoeken we de oude stad Meggido. Vervolgens rijden we door naar Nes Ammim voor een laatste overnachting.

dag
11

DO: Terugreis

Omdat we pas ‘s avonds vliegen, gebruiken we deze dag voor een bezoek aan Caesarea Maritima. De havenstad van waar Paulus gebruik van maakte tijdens zijn zendingsreizen(Hand.10, 18 en 23). In de middag vertrekken we dan naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Kibbutz Mashabim***

Mashabei Sade, Israël
Kibboets Mashabim ligt in de Negev en is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Ein Avdat, Avdat, Sde Boker en Mitpze Ramon. De kibboets is groots opgezet, heeft een prachtig zwembad, een ruime eetzaal en een winkeltje. De kamers zijn gebouwd als kleine geschakelde huisjes met een of twee verdiepingen, grenzend aan grasvelden. Iedere kamer beschikt over airco, koffiehoekje, minikoelkast, televisie en föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Prima OASIS Spa****

Dode Zee, Israël
Dit mooie hotel ligt direct bij de Dode Zee en beschikt over een prachtig wellness-centrum en zwembad. Het is hier heerlijk toeven en het hotel is van alle gemakken voorzien. Er is wifi op alle kamers en de kamers beschikken allen over televisie, minikoelkast, koffie-en theefaciliteiten en een kluisje.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen

St. George Hotel***

Jeruzalem, Israël
Dit fraaie hotel heeft een uitmuntende ligging, vlak bij de Oude Stad en nabij winkelcentra. Het hotel beschikt over een mooi zwembad (openingstijden afhankelijk van seizoen). De kamers zijn van alle gemakken voorzien: eigen badkamer, haardroger, televisie, minibar, kluis en wifi op de kamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
Openbaar vervoer
In stadscentrum

Hotel Golan****

Tiberias, Israël
Hotel Golan is mooi hotel, hoog in Tiberias gelegen. Het hotel heeft een fantastisch uitzicht op het meer van Tiberias en beschikt over een mooie tuin met buitenzwembad en een apart terras. Verder een ruime lobby met bar, een restaurant en een fitnessruimte.
De kamers beschikken over airco, telefoon, televisie en wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

kibbutz Nes Ammim***

Nes Ammim, Israël
Ness Amim Hotel is een gastvrije accommodatie met 48 gastenkamers en 8 appartementen omgeven door grasveld en tuin. De hotel kamers zijn comfortabel en voorzien van airco, televisie, telefoon, minibar en een eigen badkamer.
Het hotel heeft een zwembad (seizoensgebonden), een speeltuintje, voetbalveld en gratis wifi in de lobby en de diverse zaaltjes.
Er worden koshere maaltijden geserveerd. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen over de kibboets.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
07:20
Tel Aviv
12:55
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
20:35
Amsterdam
00:45

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Transavia incl. luchthavenbelastingen (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 770,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunch op dag 1

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 25 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Kijk voor de laatste inreisbepalingen op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten.

Reisleiding

Henrie Burggraaf