Maatwerkreis Israël o.l.v. Ds J.W. Leurgans en Dhr. C. van Gils

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk een bezoek aan de interessante stad Jeruzalem. U zult er ogen te kort komen.

Over deze reis

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk een bezoek aan de interessante stad Jeruzalem. U zult er ogen te kort komen.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vlucht Amsterdam-Tel Aviv (met overstap in Zürich). Transfer naar Nes Ammim (140 km) voor de eerste overnachting.

dag
2

DI: Noordelijke kust

Rustige start in Nes Ammim. U begint de dag met een bezoek aan de kruisvaarderstad Akko. Daarna naar Haifa, voor een bezoek aan de Bahai Tempel en de mooie tuinen. In de middag nog even naar Nahariya, gelegen aan de kust, om even op een terrasje neer te strijken. In de avond (facultatief): Lezing Nes Ammim over samenleven van Christenen, Joden en Moslims.Overnachting Nes Ammim.

dag
3

WO: Nes Ammim-Tiberias

Bijtijds vertrek uit Nes Ammim en bezoek aan Nazareth, waar u de Aankondigingkerk ziet. Daarna naar de Berg der Zaligsprekingen en lopend naar Tabgha. Ook brengt u een bezoek aan Kapernaum, mooi gelegen aan het water. Tenslotte een boottocht op het Meer. Een afwisselende dag. Diner en overnachting in Tiberias.

dag
4

DO: Het noorden

U maakt een rit naar Upper Galilee en komt langs Druzendorpen en ziet de Berg Hermon. Bij een van de bronnen van de Jordaan, Banjas, maakt u een wandeling. Indien mogelijk wordt er een stop gemaakt bij Kibboets Ayelet voor een rondleiding en ontmoeting. Laatste stop deze dag is het kunstenaarstadje Safed, ook wel Tsfat genoemd en centrum van de kabbala. Diner en overnachting in Tiberias.

dag
5

VR: Tiberias-Doopplaats-Engedi-Arad

Vroeg vertrek uit Tiberias en reisdag naar het zuiden (200 km). De eerste stop zal bij de Doopplaats Qasr el Yahud zijn, ter hoogte van Jericho. Daarna een korte stop langs de weg bij Qumran, de plek waar de Dode Zeerollen gevonden zijn. Dan naar Engedi voor een wandeling richting de Shulamitwaterval. Tenslotte rijdt u door naar Arad voor diner en overnachting.

dag
6

ZA: Arad-Massada-Dode Zee-Betlehem

U staat vroeg op en vertrekt met de bus naar de achterzijde van Massada, het hooggelegen fort. Hier loopt u naar boven om de zonsopgang mee te maken en het bijzondere verhaal te horen dat zich hier heeft afgespeeld. U kunt er tevens genieten van een prachtig uitzicht. Aan de andere zijde gaat u weer met de kabelbaan naar beneden, waar de bus (die ondertussen omgereden is) u oppikt. U stopt bij de Dode Zee, om er te drijven. Een ware belevenis. Dan wordt de route vervolgd en gaat u naar Betlehem, waar u een bezoek zult brengen aan het project van Tent of Nations. Hier zult u de lunch gebruiken en het verhaal van de familie Nasser te horen krijgen. Diner en overnachting in Betlehem.

dag
7

ZO: Betlehem-Neve Shalom

Bezoek aan de Geboortekerk in Betlehem- en indien mogelijk een dienst bijwonen (of anders zelf een dienst houden bij de Herdersvelden). Daarna met de bus naar het Hadassa Ziekenhuis in Ein Kerem, waar u de prachtige ramen van Marc Chagall kunt bewonderen. Daarna door naar Neve Shalom / Walat al Salam. Dit dorp is in 1970 gesticht door broeder Bruno Hussar. die geloofde dat er een andere weg naar vrede mogelijk moest zijn: Joden en Arabieren c.q. Joodse en Arabische Israëli's zouden met wederzijds respect voor elkaar in vrede samen moeten kunnen leven. Zo stichtte hij zijn Oase van Vrede ofwel 'Neve Shalom' in het Hebreeuws, 'Wahat al-Salam' in het Arabisch, waar nu ruim 50 gezinnen wonen en werken. U krijgt er een rondleiding. In de avond de mogelijkheid een lezing bij te wonen over de samenwerking tussen Joden en Palestijnen. Diner en overnachting in Neve Shalom.

dag
8

MA: Op naar Jeruzalem

Met de bus naar Jeruzalem. ’s Morgens eerst naar het Tempelplein (indien mogelijk) en naar de Klaagmuur om de Bar Mitswa mee te beleven. Daarna wandeling door de Oude Stad en de Joodse wijk met de Cardo. Tevens bezoek aan de Hurva Synagoge In de middag bezoek aan Yad Vashem, het Gedachteniscentrum van de Holocaust. Indrukwekkend! Diner en overnachting in Jeruzalem.

dag
9

DI: Olijfberg en Oude Stad

U start vandaag op de Olijfberg en wandelt naar beneden, langs Dominus Flevit en Getsemané. Via de Leeuwenpoort gaat u de oude stad in en bezoekt Betesda en St. Anna. Daarna over de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk. De middag is vrij te besteden. U kunt bijvoorbeeld winkelen in de Soek, naar het Israël Museum of een wandeling over de stadsmuren maken. Net waar u zin in heeft. Diner en overnachting in Jeruzalem.

dag
10

WO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Nederland met overstap in Zürich.

Accommodaties

kibbutz Nes Ammim***

Nes Ammim, Israël
Ness Amim Hotel is een gastvrije accommodatie met 48 gastenkamers en 8 appartementen omgeven door grasveld en tuin. De hotel kamers zijn comfortabel en voorzien van airco, televisie, telefoon, minibar en een eigen badkamer.
Het hotel heeft een zwembad (seizoensgebonden), een speeltuintje, voetbalveld en gratis wifi in de lobby en de diverse zaaltjes.
Er worden koshere maaltijden geserveerd. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen over de kibboets.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Hotel Inbar***

Arad, Israël
In het centrum van Arad ligt Hotel Inbar. Het hotel heeft een bar en restaurant, een binnenzwembad en droge sauna en het ligt in de buurt van het Shopping Center. Het hotel beschikt over 100 kamers, allen voorzien van eigen badkamer, televisie, airco en koffie-/thee faciliteiten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon

Paradise Inn***

Bethlehem, Israël
Paradise Inn is een prima hotel in deze klasse en beschikt over een restaurant. Er is wifi beschikbaar. De kamers zijn voorzien van airco, een eigen badkamer, een televisie en een minibar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar

Neve Shalom***

Neve Shalom, Israël
Prachtig gelegen accommodatie, niet ver van Ben Gurion Airport. Woongemeenschap met zowel Joodse- als Palestijnse bewoners, waardoor het een extra bijzonder concept is.
Er is een groot zwembad aanwezig en veel ruimte. Alle kamers zijn voorzien van airco, koelkast, televisie en koffie-/theefaciliteiten. Gratis wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Airco
Badkamer

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
09:50
Zurich
11:15
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Zurich
12:35
Tel Aviv
17:25
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tel Aviv
15:35
Wenen
18:20
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Wenen
20:20
Amsterdam
22:15

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Swiss incl. luchthavenbelastingen
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Busvervoer Ermelo-Schiphol v.v.
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooienbedrag
 • Headsets

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 420,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches op dag 1 en 10

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 30 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.- U dient volledig gevaccineerd te zijn.

De definitieve prijs hangt af van het aantal personen:

20 - 24 personen: € 2010,-
25 - 29 personen: € 1881,-
30 - 35 personen: € 1797,-

Mochten er minder dan 30 deelnemers mee gaan met de reis, dan krijgt u een aangepaste nota, want dan zal de reissom hoger liggen. Dit wordt korter voor vertrek bekeken.

Reisleiding