Maatwerkreis Israël o.l.v. Ds. P.J. van Midden

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk een bezoek aan de interessante stad Jeruzalem. U zult er ogen te kort komen.

Over deze reis

Ontdek het bijzondere land Israël en ga mee op reis. Maak kennis met de cultuur en Bijbelse historie, maar zeker ook met de fraaie natuur die dit land te bieden heeft. Van het droge gebied bij de Dode Zee tot aan groen Galilea en natuurlijk een bezoek aan de interessante stad Jeruzalem. U zult er ogen te kort komen.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

WO: Heenreis

Vlucht Amsterdam-Tel Aviv (met overstap in Istanbul). Een eigen bus brengt ons naar ons hotel in Jeruzalem. Incheck, diner en voor wie nog puf/tijd heeft: ’s avonds naar de joodse markt Machane Yehuda en of bezoek aan Ben Yehuda (winkelstraat met veel terrassen, muzikanten. Het is maximaal een kwartiertje lopen van het hotel..

dag
2

DO: Oude Stad

Bezoek aan de oude stad. We laten ons bij de Olijfberg naar boven brengen en wandelen naar beneden. Denk om je schoenen: het is best steil. Met slippers vraag je om problemen. Wat zie je op de Olijfberg? De woestijn aan de oostzijde; en aan de westzijde de Davidstad en Oude Stad uit de Turkse tijd. Muren gebouwd door Herodes! Dit panorama view biedt in zekere zin ook een birds eye view. We lopen de berg af, langs Getsemane en de kapel Dominus Flevit (‘De Heer weende’). Mogelijk: bezoek aan de Russische kerk (als die open is) en dan naar de Leeuwenpoort voor Betesda en de Via Dolorosa. Daarna naar de Klaagmuur, waar op donderdagochtend de Bar Mitswa viering plaatsvindt. Vervolgens over een stukje van de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk, naar Dormition en het Graf van David. Het is een drukke dag waarop veel gelopen wordt, maar dan slaap je lekker....

dag
3

VR: YadwaShem en Betlehem

In de morgen naar YadwaShem, het gedachtenispark vanwege de 6.000.000 joden die zijn omgekomen in de tweede wereldoorlog. Tevens een korte blik op de Knesset. In de middag bezoek aan Betlehem en het Herodion (het zomerpaleis van Herodes). Daarna terug naar Jeruzalem voor diner en overnachting.

dag
4

ZA: Jeruzalem-Dode Zee-Tiberias

Sabbat: Bezoek aan het Dode Zee gebied. We bezoeken eerst Engedi voor een wandeling naar de Shulamitwaterval (daar is het op sabbat wel druk, vandaar de vroege aankomst daar). Daarna bezoek aan Massada en dan terug naar Qumran (waar de Dode Zee handschriften werden gevonden en nog steeds gevonden worden) ; Tot slot rit door de Jordaanvallei naar Tiberias, voor diner en overnachting.

dag
5

ZO: In de buurt van het meer

Kerkdienst op een boot; we hebben een eigen boot en houden een kerkdienst op het water. We laten ons afzetten op de Berg van de Zaligsprekingen en lopen naar beneden; bezoek aan Tabga (de plek van de wonderbare broodvermenigvuldiging) en Kafarnaüm, waar Jezus woonde en werkte. Diner en overnachting in Tiberias.

dag
6

MA: Het noorden

We zoeken het hoge noorden op: Tel Dan, een van de bronnen van de Jordaan. Vandaar gaan we de Golan op naar Birket Ram (‘het Hoge Meer’) en naar een karstische krater aan de voet van de Hermon. Het bergmassief is hier zo’n 2500 meter hoog. Ook bezoeken we Katzrin en sluiten af in het middeleeuwse kunstenaarstadje Tsfat, centrum van de Kabbala.

dag
7

DI: Omgeving Nazaret en Akko

In de ochtend bezoek aan de Aankondigingskerk, de grootste kathedraal van het Nabije Oosten in Nazaret. Vervolgens naar Sippori, een Grieks-Romeinse stad met een indrukwekkend watersysteem. In de middag naar Akko, een middeleeuwse stad, die deels onder de grond ligt. Je vindt er onder meer een kruisvaardersburcht, karavanserai en Moskee. Dan terug naar Tiberias.

dag
8

WO: Tiberias-Netanya

Vertrek uit Tiberias en bezoek aan Bet Shearim, een catacomben-stad. Via de Karmel met het klooster Muhraka naar Caesarea, waar de grote Joodse opstand begon; waar Paulus gevangen zat; waar de kruisridders zich vestigden. Het is prachtig gelegen aan zee. Dan door naar Netanya voor de laatste overnachting.

dag
9

DO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Nederland, met overstap in Istanbul.

Accommodaties

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Hotel Astoria***

Tiberias, Israël
Het Astoria Hotel ligt in het centrum van Tiberias en heeft uitzicht op het Meer van Galilea, dat op 20 minuten lopen gelegen is. Het hotel is in 1933 opgericht en is één van de oudste hotels in Tiberias. Tegenwoordig biedt het moderne en comfortabele kamers en goede faciliteiten. Safed, Nazareth en de rivier de Jordaan liggen op slechts een kleine afstand rijden van het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee

Hotel Margoa***

Netanya, Israël
De lokatie van Hotel Margoa is perfect, mooi uitzicht en op loopafstand van het centrum van Netanya. De comfortabele kamers zijn recentelijk nog gerenoveerd en zijn voorzien van een badkamer met douche of bad, tv, koelkastje en een eigen kluis. Ook is er toegang tot de wifi en een telefoon op de kamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Transavia incl. luchthavenbelastingen (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 430,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches op dag 1 en 9

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 20 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.-

De definitieve prijs hangt af van het aantal personen:

20 - 24 personen: € 2070,-
25 - 30 personen: €1975,-


Mochten er minder dan 20 deelnemers mee gaan met de reis, dan krijgt u een aangepaste nota, want dan zal de reissom hoger liggen.

Kijk voor de laatste inreisbepalingen voor Israël op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/israel

Reisleiding