Maatwerkreis Israël/Jordanië o.l.v. Ds. A. Vastenhoud

Een prachtige reis door twee bijzondere landen, elk met zijn eigen hoogtepunten. In Israël bezoekt u de mooie stad Jeruzalem, waar zoveel te zien en te beleven is. En in Jordanië gaat u natuurlijk onder andere naar het bekende Petra, diep verscholen in een prachtig landschap. Maar beide landen beschikken ook over een ongekend natuurschoon. Denk daarbij aan het gebied bij de Dode Zee en het groene Galilea in Israël of aan Wadi Rum in Jordanië, één van de mooiste woestijnen ter wereld met die...

Over deze reis

Een prachtige reis door twee bijzondere landen, elk met zijn eigen hoogtepunten. In Israël bezoekt u de mooie stad Jeruzalem, waar zoveel te zien en te beleven is. En in Jordanië gaat u natuurlijk onder andere naar het bekende Petra, diep verscholen in een prachtig landschap.

Maar beide landen beschikken ook over een ongekend natuurschoon. Denk daarbij aan het gebied bij de Dode Zee en het groene Galilea in Israël of aan Wadi Rum in Jordanië, één van de mooiste woestijnen ter wereld met diep rozerode kleuren. Zomaar wat voorbeelden van wat u gaat zien op deze mooie reis naar Israël en Jordanië.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Algemene informatie Jordanië

Jordanië, ook wel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, is een land in hart van het Midden-Oosten. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak, Saudi Arabië en een stukje aan de Rode Zee: de Golf van Aqaba. Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het hoogste punt is op ruim 1800 meter, een berg in het zuiden Jordanië. Het laagste punt ligt bijna 400 meter onder zeeniveau, want Jordanië grenst net als Israël aan de Dode zee. Jordanië kent veel geschiedenis. Je vindt er Grieks-Romeinse ruïnesteden van de Decapolis in het noorden, Omajjadenpaleizen in het oosten en een eeuwenoude Koningsweg van het midden naar het zuiden van het land. Ook het landschap is divers: groene heuvels in het noorden, woestijnen met veel gesteente en woeste kloven in het oosten en zuidoosten en de laaggelegen Jordaanvallei in het westen. De hoofdstad van Jordanië is Amman.

Informatie over Jordanië

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
JD

Uitgebreide informatie over Jordanië

Beste reistijd, weer en klimaat

Maart t/m mei en half september t/m begin november zijn de beste maanden om Jordanië te bezoeken. In deze periode zijn de temperaturen en het weer gemiddeld het aangenaamst en het regent dan weinig. De Jordaanvallei, de Dode Zee en de kust bij Aqaba zijn ook prima in de winter te bezoeken omdat de temperaturen in deze gebieden hoger liggen.
Het klimaat in Jordanië verschilt per streek: van een gematigd klimaat tot een steppe- en woestijnklimaat. De zomers zijn lang en zonnig met nauwelijks regen. In het oosten en zuiden hebben het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat. In het Jordaan dal en aan de Dode Zee zijn de zomers heet en droog. Ten oosten van de Jordaanvallei is het in de winter mild en in voor- en najaar aangenaam. In het bergland is het koeler en regent het in het najaar/winter vaker.

Eten & drinken

De Arabische keuken zal voor de meeste Nederlanders grotendeels onbekend zijn. Het is raadzaam de eerste dagen spaarzaam toe te tasten, daar de gerechten behoorlijk zwaar kunnen zijn.
Populaire gerechten in Jordanië zijn: Mezzah (verschillende kleine hapjes en salades met humus), Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) en Musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten). Volgens de islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken. Deze regels worden in Jordanië in grote mate door de bevolking nageleefd. In veel Arabische hotels worden dan ook geen alcoholische dranken geschonken. In de grotere hotels en in kleine supermarkten is echter wel verkrijgbaar. Het water uit de kraan kan niet gedronken worden. Flessen water zijn overal te koop.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden en toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken. Binnen de Arabische taal is er onderscheid in de gesproken taal (de “straattaal”), het standaard Arabisch en het klassieke Arabisch. Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven, maar Arabische cijfers worden wel van links naar rechts geschreven.

Wist u dat?

- Er meerdere films zijn opgenomen in Wadi Rum in Jordanië? Bijvoorbeeld: Indiana Jones and the Last Crusade, Lawrence of Arabia, Mission to Mars..
- Het klooster in Petra wel 900 trapreden heeft?
- Flash floods heel gevaarlijk zijn en kunnen voorkomen in Wadi’s en in Petra ?
- De nieuwe terminals van de luchthaven in Amman gebouwd zijn in de vorm van een bedoeïenentent?
- je in Petra eeuwenoude waterleidingen kunt zien?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

U vliegt vanaf Schiphol naar Tel Aviv, met overstap in Istanbul.. Na aankomst transfer naar uw accommodatie in de buurt van Tiberias.

dag
2

DI: Het meer en het noorden

Start met boottocht. Bezoek Berg Zaligsprekingen, Tabgha en Kapernaum. In de middag bezoek aan Banjas voor een mooie wandeling. Via Golan terug naar Tiberias. Bij voldoende tijd nog bezoek aan een winery.

dag
3

WO: Gan Hashelosha-grens-Jerash-Amman

Vertrek uit Tiberias en bezoek aan de warmwaterbronnen van Gan Hashlosha. Daarna naar de grensovergang, de Sheik Hussein Bridge, waar u rond 11.00 uur oversteekt naar Jordanië. Na de lunch bezoek aan de prachtige opgravingen van Jerash en tot slot door naar Amman.

dag
4

DO: Amman-Koningsweg-Petra

Vertrek uit Amman en bezoek aan de Berg Nebo, vanwaar Mozes uitkeek over het Beloofde Land. Ook bezoek aan Madaba, bekend om de kerk met de fraaie mozaïek met de afbeelding van een stuk van de wereldkaart. Via een stuk van de Koningsroute rijdt u naar Petra. Onderweg nog een stop bij de kruisvaardersburcht Kerak, hooggelegen op een heuvel. Diner en overnachting in Petra.

dag
5

VR: Petra-Wadi Rum

Deze hele dag staat in het teken van Petra, de rode stad uitgehouwen in de rotsen. Niet voor niets is Petra opgenomen in de lijst met de zeven wereldwonderen. Petra geldt dan ook als één van de toeristische hoogtepunten van Jordanië. Rond een uur of vier vertrek naar Wadi Rum.

dag
6

ZA: Wadi Rum-grens-Jeruzalem

Wadi Rum is een prachtig stuk woestijn in het zuiden van Jordanië. U maakt hier al vroeg een mooie jeeptocht en zult ogen tekort komen. Dan via de Desert Highway naar de grensovergang Allenby, waar u om 13.30 hrs uur oversteekt naar Israël. Drijven bij de Dode Zee. Dan door naar Jeruzalem. Diner en overnachting.

dag
7

ZO: Vrije dag in Jeruzalem

Vrije zondag in Jeruzalem. Deze dag is op basis van volpension. ’s Morgens wordt er een dienst gehouden in het hotel. “s Middags vindt de dienst plaats in de Schotse Kerk op de Berg Sion. Wie wil kan zelf een wandeling over de stadsmuren maken.

dag
8

MA: Oude Stad

Start op de Olijfberg en via Getsemané naar beneden. Een stukje door het Kidrondal en vervolgens via Leeuwenpoort de Oude Stad in. U slaat al snel linksaf om naar de Klaagmuur te gaan voor een stukje Bar Mitswa-viering. Bezoek Western Wall-Tunnels. In de middag wandelt u vanaf Betesda naar de Heilig Grafkerk. Een echte loopdag.

dag
9

DI: West-Jeruzalem

In de ochtend bezoek aan Ein Karem en Yad Vashem. In de middag naar de Berg Sion, Zaal van het Laatste Avondmaal en Kerk van het hanengekraai.

dag
10

WO: Terugreis

Heel vroege terugvlucht naar Amsterdam, met overstap in Istanbul.

Accommodaties

Kibbutz Degania

Tiberias, Israël
Degania Bet Kibbutz Country Lodging ligt op korte loopafstand van de Zee van Galilea. De accommodatie biedt tal van recreatieve faciliteiten, waaronder een zwembad en een indoor voetbal- en basketbalveld.

De kamers van Degania Bet Kibbutz zijn voorzien van airconditioning, kabel-tv en een kleine kitchenette met een koffiezetapparaat. In de openbare ruimtes is gratis WiFi beschikbaar. Het hotel ligt 12 km van de Tiberias.

Mena Tyche Hotel****

Amman, Jordanië
Het Mena Tyche Hotel Amman ligt in Shmeisani, een rustige woonwijk van Amman. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar, een zwembad en fitness ruimte.
Alle 223 kamers en suites bieden breedband WiFi, een lcd-flatscreen-tv, een kluisje, thee- en koffiefaciliteiten, airconditioning en een interne telefoon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Petra Palace***

Petra, Jordanië
Petra Palace is een mooi groot hotel dat een fantastische ligging heeft. Op een paar minuten lopen van de ingang naar het oude Petra. Het hotel beschikt over 2 buitenzwembaden, een groot terras, een restaurant en meerdere liften. Er is een kleine winkel met souvenirs en een gezellige pub waar 's avonds wat gedronken kan worden. Alle kamers zijn voorzien van een airco, televisie en een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Al Zawaideh Camp***

Wadi Rum, Jordanië
Zawaideh desert Camp ligt in de woestijn van Wadi Rum en heeft 1-, 2- en meerpersoonstenten met echte bedden. Ook beddengoed is aanwezig. Er is een bar, waar wat gedronken kan worden en een restaurant voor ontbijt en diner. Ook is er een 24-uursreceptie. In alle ruimtes is gratis WiFi beschikbaar.

S

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Badkamer
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
12:30
Istanbul
16:50
Tussenstop
2h
Vlucht deel 2
Istanbul
19:10
Tel Aviv
21:05
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Tel Aviv
05:35
Istanbul
07:40
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Istanbul
08:55
Amsterdam
11:35

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Turkish Airlines met overstap in Istanbul
 • Luchthavenbelasting en Brandstoftoeslag (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids in Israel en Jordanië
 • Visum Jordanië en grensbelastingen
 • Verhoogde Schipholtax

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 525,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.
 • Lunches op de 2 reisdagen
 • Fooien
 • Optionele excursies en persoonlijke uitgaven

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 26 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Jordanië en Israel nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Kijk voor de laatste informatie m.b.t. inreisbepalingen voor beide landen op www.nederlandwereldwijd.nl

Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten. De nieuwe Schipholtax die per 1 januari is ingevoerd zit al bij deze reissom inbegrepen.

Reisleiding

Ad Vastenhoud