Natuurlijk Israël

Israël is het land waar Bijbelverhalen tot leven komen; het land van oude steden, culturen en tradities. Maar Israël is meer dan dat. Het land kent een ongekende natuur; een rijk en gevarieerd landschap. Tijdens deze 11-daagse rondreis verwondert u zich over deze natuurlijke rijkdom. Bijvoorbeeld over de flora en fauna in de droge Negev-woestijn, een van de mooiste woestijnen ter wereld. Ravijnen, watervallen en bronnen bepalen het landschap. En natuurlijk kamelen en gieren die hier leven. Of bi...

Over deze reis

Natuurlijk Israel

Israël is het land waar Bijbelverhalen tot leven komen; het land van oude steden, culturen en tradities. Maar Israël is meer dan dat. Het land kent een ongekende natuur; een rijk en gevarieerd landschap. Tijdens deze 11-daagse rondreis verwondert u zich over deze natuurlijke rijkdom. Bijvoorbeeld over de flora en fauna in de droge Negev-woestijn, een van de mooiste woestijnen ter wereld. Ravijnen, watervallen en bronnen bepalen het landschap. En natuurlijk kamelen en gieren die hier leven. Of bij de bronnen van de Jordaan. U wandelt ook een gedeelte van de zogenaamde Gospeltrail, over heuvels en door groene bossen. En tot slot de prachtige omgeving van Galilea. Laat u verrassen door de diversiteit van het landschap in dit kleine land.

Uiteraard ontbreken bezoeken aan de Bijbelse plaatsen niet, want bij ieder bezoek aan Israël is dit een must. Zo gaat u naar het Oude Jeruzalem met onder meer de Klaagmuur waar u een Bar Mitswa-viering meemaakt. U volgt de voetsporen van Jezus al wandelend over de Olijfberg met de eeuwenoude olijfbomen en de tuin Getsemané, waar Jezus bad in de nacht voor zijn kruisiging. U loopt over de Via Dolorosa, waar Jezus zijn kruisdood tegemoet liep. Ook Bethlehem staat op het programma met de Geboortekerk en de daaronder gelegen Geboortegrot. Evenals de Basiliek van de Annunciatie in Nazareth, die is gebouwd op de plaats waar de engel Gabriël aan Maria verscheen.

Tijdens deze reis staan ook bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking op het programma. Zo verblijft u in de prachtig gelegen kibboets Ein Harod in de Harod-vallei, waar u zelf ervaart hoe de bewoners leven.
Kortom, een complete reis met Bijbelse verhalen, maar ook contact met de natuur en de lokale bevolking. U komt met een koffer vol unieke verhalen thuis.

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vlucht Amsterdam-Tel Aviv (evt. met overstap). Transfer naar kibboets Mashabim in Mashabei.

dag
2

DI: Negev

Prachtige dag in de Negev. Bezoek aan Sede Boqeer, de kibboets waar zich het huisje van David Ben Gurion, de eerste premier van Israël, bevindt. Ben Gurion wilde met name jongeren inspireren om voor de Negev te gaan. Vanaf het graf van Ben Gurion en zijn vrouw Paula, heeft u een prachtig uitzicht over de woestijn. Het maakt onderdeel uit van een van de Nationale Parken.
Verder maakt u een mooie wandeling bij Ein Avdat, een indrukwekkend stukje natuur. Wie in Ein Avdat loopt, waant zich in een andere wereld. Het is een kloof waarvan de steile wanden uit witte kalksteen bestaan. In het midden loopt een stroompje, dat zijn oorsprong vindt in de bron. Het riviertje de Zin heeft een door ravijnen en wadi’s slingerende loop van ongeveer 120 km., die begint bij het zuidelijke Mitpze Ramon en eindigt in de Dode Zee. Bij Ein Avdat heeft zich een ijskoude poel water gevormd, waardoor er een bijzondere vegetatie aanwezig is. Dat midden in de woestijn! Veel dieren komen hier in de vroege morgen drinken.
Aansluitend een bezoek aan de opgravingen van Avdat, een oude Nabatese stad, die de gehele omgeving domineert. U vindt er resten van woningen, kerken en badhuizen.
Tot slot naar het uitkijkpunt Mitzpe Ramon, met prachtig zicht over het kratergebied van Makhtesh Ramon. De kraters zijn ontstaan door erosie en de Ramonkrater is zo’n 300 m. diep, 8 km. breed en 40 km. lang. U voelt zich er klein en nietig.

dag
3

WO: Dode Zee en Massada

’s Morgens vertrek richting Jeruzalem. De eerste stop is bij Ein Bokek, waar u kunt drijven op het zoute water van de Dode Zee; het diepste punt ter aarde. Al dobberend kijkt u uit over Jordanië. Een indrukwekkende ervaring! Daarna bezoek aan de Herodiaanse burcht Massada, uniek gelegen hoog boven de Dode Zee. In Massada wordt het bijzondere verhaal, dat zich hier afspeelde, verteld.
Iets verder naar het noorden wandelt u bij Engedi naar de Shulamit waterval. Misschien spot u er een klipdas? David verborg zich hier voor Saul en sneed een stuk van zijn mantel af. De plek is een stukje tropen in de subtropen! Onderweg naar Jeruzalem bevindt zich nog de rots bij Qumran, waar een herdersjongen enkele van de Dode Zeerollen vond. Kortom: een afwisselende dag vol natuur.

dag
4

DO: Jeruzalem - oude Stad

Een volle dag in de oude stad van Jeruzalem. Eerst (indien mogelijk) een bezoek aan het Tempelplein, met de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. Dan richting de Klaagmuur waar u een Bar Mitswa-viering bijwoont. Joodse jongens van 13 jaar mogen voor het eerst uit de Thora voorlezen onder toeziend oog van hun familie. Heel bijzonder om hiervan getuige te mogen zijn.
U wandelt vervolgens door de Joodse Wijk naar de Zionpoort. Buiten de stadsmuur bezoekt u Petrus in Gallicantu, het Cenakel met de zaal van het Laatste Avondmaal en het graf van koning David. Daarna terug naar de Oude Stad waar u onder meer de Cardo ziet. Een noord-zuid lopende straat die Cardo Maximus werd genoemd als het de hoofdstraat betrof. Ook nu vindt u er nog vele winkeltjes en kunstgalerieën. Tot slot naar de Graftuin. Al met al een echte wandeldag vol verhalen.

dag
5

VR: Yad Vashem en Bethlehem

Bezoek aan West-Jeruzalem met onder meer de menora voor de Knesset en het gedachtenispark van de Holocaust, Yad Vashem. In dit indrukwekkende museum krijgt u ruimschoots gelegenheid om rond te kijken, zowel in binnen als buiten. Niet alleen informatieborden en foto’s maar ook interviews en beelden op kleine en grote schermen, geven een beeld van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.
’s Middags naar Bethlehem. U ziet er de Geboortekerk, die werd gebouwd van zware stenen en het uiterlijk kreeg van een vesting. De hoofdingang werd dichtgemetseld en alleen een kleine en lage doorgang bleef open. Op deze manier konden geen ruiters te paard of met kameel de kerk aanvallen. Het gebouw bestaat uit meerdere ruimtes, waaronder een Grieks-orthodox klooster, de rooms-katholieke St. Catharinakerk en verschillende grotten. Verder gaat u ook naar de Herdersvelden van Beit Sahur en eventueel de Melkgrot.
Aan het einde van de middag bent u nogmaals bij de Klaagmuur om het begin van de Sabbat mee te maken. Joden dalen al zingend en musicerend de trappen van de Joodse wijk af, op weg naar de Klaagmuur.

dag
6

ZA: Olijfberg en Galilea

Vanaf de Olijfberg wandelt u via Dominus Flevit naar de tuin van Getsemané, gelegen aan de voet van de Olijfberg. De Olijfbomen die hier staan, zijn eeuwenoud. Volgens de Bijbel zou Jezus hier zijn samengekomen met zijn discipelen na het laatste Avondmaal. Nu staan de olijfbomen in keurig aangelegde bloemperkjes. Via de Leeuwenpoort loopt u vervolgens de Oude Stad binnen en ziet er Betesda en de St. Annakerk. Tot slot via de Via Dolorosa naar de Heilig Grafkerk.
Jeruzalem laat u achter zich en rijdt door de Jordaanvallei richting het Meer van Tiberias. Onderweg nog een korte stop bij de Doopplaats aan de Jordaan: Qasr el Yahud, de vermoedelijke plek waar Jezus werd gedoopt door Johannes de Doper. Slechts een paar meter verderop ligt Jordanië, alleen al dat maakt deze plaats bijzonder. Daarna wordt de route vervolgd richting Galilea. Overnachting in de prachtig gelegen Kibboets Ein Harod.

dag
7

ZO: Warmwaterbronnen

De ochtend is vrij te besteden. In de middag een bezoek aan de warmwaterbronnen van Gan Hashelosha, een prachtig natuurpark, waar u zich kunt ontspannen. Terug door het fraaie Gilboagebergte.

dag
8

MA: Omgeving Tiberias

’s Morgens maakt u een boottocht op het Meer van Tiberias. Ervaar de stilte op het water. Daarna bezoek aan de Berg van de Zaligsprekingen, prachtig gelegen te midden van mooie tuinen met uitzicht op het meer. Vervolgens lopend door de velden naar Tabgha, dat symbool staat voor de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging van broden en vissen van Jezus. Ook bezoekt u Kapernaüm, het vissersdorp waar Jezus woonde tijdens een groot gedeelte van de tijd toen hij werkte als spiritueel leider in Galilea. Op het opgravingterrein vindt u mozaïeken, een oliepers, een fries met Davidster, mooie zuilen en fundamenten van het huis van Petrus en de synagoge.
In de middag naar één van de bronnen van de Jordaan, Tel Dan, waar u een wandeling maakt door een stukje natuurbos en de ‘tel’ met de reconstructie van het altaar bezoekt. Via een stukje Golan terug naar Ein Harod.

dag
9

DI: Nazareth en Gospeltrail

Naar Nazareth voor een bezoek aan de Aankondigingskerk en het Mary of Nazareth International Centre met interactieve tentoonstellingen en een multimediashow.
Vervolgens vlakbij de Horens van Hittin start de wandeling over de zogenaamde Gospeltrail een mooie route langs heuvels, door bossen in de richting van de Berg Arbel. Heerlijk om al wandelend te genieten van de natuur. Even uw gedachten de vrije loop laten en van de omgeving genieten waarbij al uw zintuigen geprikkeld worden.

dag
10

WO: Caesarea

’s Morgens vertrek naar het Karmelgebergte, om te genieten van het uitzicht vanaf het klooster Muhraka. U kijkt uit over de vlakte van Jizreël. Vervolgens naar Caesarea, fraai gelegen aan zee. U ziet er het prachtige theater, de oude stad en een bijzondere multimediapresentatie. Daarna door naar Netanya waar de rest van de middag vrij te besteden is.

dag
11

DO: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Kibbutz Mashabim***

Mashabei Sade, Israël
Kibboets Mashabim ligt in de Negev en is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Ein Avdat, Avdat, Sde Boker en Mitpze Ramon. De kibboets is groots opgezet, heeft een prachtig zwembad, een ruime eetzaal en een winkeltje. De kamers zijn gebouwd als kleine geschakelde huisjes met een of twee verdiepingen, grenzend aan grasvelden. Iedere kamer beschikt over airco, koffiehoekje, minikoelkast, televisie en föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Kibbutz Ein Harod***

Ein Harod, Israël
Fraai gelegen kibboets in de heuvels van Galilea met prachtig uitzichtpunt. De kibboets beschikt over een buitenzwembad, restaurant en 2 kleine musea. De kamers zijn voorzien van airco, t.v. douche en kitchenette. De kibboets is deels ook agrarisch en er kunnen rondleidingen worden verzorgd.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
Natuurlijk gelegen

King Solomon****

Netanya, Israël
Hotel King Solomon heeft een centrale ligging in Netanya. Het ligt aan de boulevard, op loopafstand van het centrale plein. Het hotel beschikt over een lobby met bar, een restaurant, een lift en een buitenzwembad (seizoensgebonden). ook is er een wellnessruimte met sauna en hot tub. De kamers zijn voorzien van airco en een televisie en de meeste kamers hebben een klein balkon en zeezicht. In de algemene ruimtes van het hotel kan gratis gebruik gemaakt worden van wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Tel Aviv
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 10 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches dag 2 tot en met 10
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • Headsets
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 499,-
 • Overige lunches
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

*** De prijzen voor 2022 zijn onder voorbehoud.

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkeer in Nederland nog minimaal zes maanden geldig is.

Reisleiding