Oriëntatiereis Israël-Jordanië

Midden-Oosten op z'n mooist! Elke reis vertelt een eigen verhaal. Laat u op deze korte rondreis meevoeren in de rijke (Bijbelse) geschiedenis en natuur van Israël en Jordanië. Het is een reis met inspiratie voor lichaam en ziel. Israël is een prachtig land met vele contrasten op het gebied van cultuur en natuur. U rijdt door het groene Galilea , maar ook het oude Jeruzalem wordt bezocht, boordevol historie maar bruisend tegelijk! Natuurlijk mag een bezoek aan de zo bijzondere rots stad Petra, v...

Over deze reis

Oriëntatiereis Israël-Jordanië

Midden-Oosten op z'n mooist!
Elke reis vertelt een eigen verhaal. Laat u op deze korte rondreis meevoeren in de rijke (Bijbelse) geschiedenis en natuur van Israël en Jordanië. Het is een reis met inspiratie voor lichaam en ziel. Israël is een prachtig land met vele contrasten op het gebied van cultuur en natuur. U rijdt door het groene Galilea , maar ook het oude Jeruzalem wordt bezocht, boordevol historie maar bruisend tegelijk! Natuurlijk mag een bezoek aan de zo bijzondere rots stad Petra, volledig in de rotsen uitgehouwen, niet ontbreken. Het is een van de zeven wereldwonderen uit de Klassieke oudheid. Verder bezoekt u de prachtige opgravingen van Jerash, ziet u de mozaëk van Madaba en de Berg Nebo.

Tijdens deze reis komt u op plekken waar geschiedenis is geschreven; waar verhalen zijn ontstaan die tot vandaag doorklinken. En opeens maak je zelf zomaar onderdeel uit van het verhaal.
Neem uw gemeenteleden mee op een reis naar Israël en/of Jordanië en reis zelf vast vooruit om deze landen te verkennen; de best mogelijke voorbereiding! Gun uzelf deze intensieve, prachtige en vooral ook leerzame 6-daagse trip!

Verhalen over deze reis

Bestemming

Algemene informatie

De huidige staat Israël is opgericht in 1948. Het land, ongeveer half zo groot als Nederland, ligt in het Midden-Oosten en grenst aan de Middellandse Zee, Libanon, Syrië, Jordanië, Westelijke Jordaanoever en Egypte. Het is een klein maar zeer divers land. Het hoogste punt is de noordelijke berg Meron (1200 m), het laagste punt is de Dode Zee. Dit is ruim 400 meter onder zeeniveau en daarmee ook de laagste gelegen plek op aarde . Het landschap bestaat uit groene heuvels in Galilea tot woeste kloven in de Negev woestijn. Israël is de bakermat van twee van de drie monotheïstische wereldgodsdiensten: Jodendom en Christendom. Beiden beschouwen Jeruzalem als heilige stad. Ook in de Islam wordt Jeruzalem als een heilige plek beschouwd. Bijna 75% van de bevolking in Israël is Joods en hiervan behoort zeker 10% tot de Ultra Orthodoxe Joden. Ruim 20% van de bevolking is Arabisch en veelal Moslim, al zijn er zeker ook Christenen. Naast de prachtige natuur die Israël biedt, is er natuurlijk heel veel te zien op cultureel en vooral Bijbels vlak. Denk daarbij aan de vele kerken, tempels en moskeeën, de oude stadsmuren in Jeruzalem of de uitgebreide opgravingen van Caesarea en Bet-Sean.

Informatie over Israël

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Op de kaart

Uitgebreide informatie over Israël

Taal

De officiële talen zijn Hebreeuws (of Ivriet) en Arabisch., waarvan Hebreeuws het meest gesproken wordt. De meeste inwoners spreken ook Engels, dat een belangrijke taal is voor het onderhouden van externe relaties. De bewegwijzering is in zowel het Hebreeuws als het Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Het voor- en najaar zijn de beste periodes voor een bezoek aan Israël. Het weer is dan over het algemeen heerlijk: regenen doet het weinig en de temperatuur is aangenaam.
Het klimaat verschilt sterk per streek: van gematigd tot subtropisch. De zomerperiode is heet en droog, de wintertijd mild en vochtiger. Toch regent het over het algemeen te weinig in Israël en wordt het waterpeil in het Meer van Tiberias, de Dode Zee en de Jordaan steeds lager.
In de Negev en Eilat is het vrijwel het hele jaar door zonnig en warm. In Jeruzalem daarentegen, kan het in de winter koud zijn en heel soms zelfs sneeuwen omdat het op 800 m. hoogte ligt. In de heuvels van Galilea, het noorden, is het zomers vaak klam en warm zijn en zijn de winters nat. Op de berg Hermon kan er ‘s winters zelfs geskied worden.

Eten & drinken

De bevolking van Israël is afkomstig uit meer dan 80 verschillende landen. Deze smeltkroes van culturen zorgt voor een keur aan internationale restaurants, vrijwel allen met een oosters tintje. Joodse restaurants en hotels bereiden de maaltijden bijna allemaal “Koosjer”. Volgens de spijswetten mag niet alles worden gegeten, waaronder varkensvlees en schelpdieren. Ook is het niet toegestaan om zuivelproducten te serveren in combinatie met vlees. Koffie met melk na een vleesmaaltijd wordt als onrein gezien. Een aantal bekende Israëlische gerechten zijn: Kebab (stukjes rund- en/of schapenvlees), Shaslik (geroosterd vlees op spiesen), Humus (een saus van kikkererwten) en Falaffel (gefrituurde hummusballetjes). Voorgerechten zijn vaak een mix van pitabrood, salades, olijven, pepertjes of ingelegde augurken. Het Israëlische ontbijt is overvloedig en in de meeste hotels koosjer geserveerd als buffet. Kraanwater kan gedronken worden, maar heeft een sterke chloorsmaak. Er wordt aangeraden om flessenwater te drinken.

Wist u dat

- Jaarlijks honderdduizenden briefjes in de Klaagmuur worden achtergelaten die twee keer per jaar door de opperrabbijn verwijderd worden?
- Jericho de oudste permanent bewoonde stad ter wereld is?
- Een Israëli gemiddeld 10kg humus per jaar eet?
- Israël meer dan 150 natuurreservaten telt?

Algemene informatie Jordanië

Jordanië, ook wel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, is een land in hart van het Midden-Oosten. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak, Saudi Arabië en een stukje aan de Rode Zee: de Golf van Aqaba. Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het hoogste punt is op ruim 1800 meter, een berg in het zuiden Jordanië. Het laagste punt ligt bijna 400 meter onder zeeniveau, want Jordanië grenst net als Israël aan de Dode zee. Jordanië kent veel geschiedenis. Je vindt er Grieks-Romeinse ruïnesteden van de Decapolis in het noorden, Omajjadenpaleizen in het oosten en een eeuwenoude Koningsweg van het midden naar het zuiden van het land. Ook het landschap is divers: groene heuvels in het noorden, woestijnen met veel gesteente en woeste kloven in het oosten en zuidoosten en de laaggelegen Jordaanvallei in het westen. De hoofdstad van Jordanië is Amman.

Informatie over Jordanië

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
JD

Uitgebreide informatie over Jordanië

Beste reistijd, weer en klimaat

Maart t/m mei en half september t/m begin november zijn de beste maanden om Jordanië te bezoeken. In deze periode zijn de temperaturen en het weer gemiddeld het aangenaamst en het regent dan weinig. De Jordaanvallei, de Dode Zee en de kust bij Aqaba zijn ook prima in de winter te bezoeken omdat de temperaturen in deze gebieden hoger liggen.
Het klimaat in Jordanië verschilt per streek: van een gematigd klimaat tot een steppe- en woestijnklimaat. De zomers zijn lang en zonnig met nauwelijks regen. In het oosten en zuiden hebben het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat. In het Jordaan dal en aan de Dode Zee zijn de zomers heet en droog. Ten oosten van de Jordaanvallei is het in de winter mild en in voor- en najaar aangenaam. In het bergland is het koeler en regent het in het najaar/winter vaker.

Eten & drinken

De Arabische keuken zal voor de meeste Nederlanders grotendeels onbekend zijn. Het is raadzaam de eerste dagen spaarzaam toe te tasten, daar de gerechten behoorlijk zwaar kunnen zijn.
Populaire gerechten in Jordanië zijn: Mezzah (verschillende kleine hapjes en salades met humus), Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) en Musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten). Volgens de islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken. Deze regels worden in Jordanië in grote mate door de bevolking nageleefd. In veel Arabische hotels worden dan ook geen alcoholische dranken geschonken. In de grotere hotels en in kleine supermarkten is echter wel verkrijgbaar. Het water uit de kraan kan niet gedronken worden. Flessen water zijn overal te koop.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden en toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken. Binnen de Arabische taal is er onderscheid in de gesproken taal (de “straattaal”), het standaard Arabisch en het klassieke Arabisch. Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven, maar Arabische cijfers worden wel van links naar rechts geschreven.

Wist u dat?

- Er meerdere films zijn opgenomen in Wadi Rum in Jordanië? Bijvoorbeeld: Indiana Jones and the Last Crusade, Lawrence of Arabia, Mission to Mars..
- Het klooster in Petra wel 900 trapreden heeft?
- Flash floods heel gevaarlijk zijn en kunnen voorkomen in Wadi’s en in Petra ?
- De nieuwe terminals van de luchthaven in Amman gebouwd zijn in de vorm van een bedoeïenentent?
- je in Petra eeuwenoude waterleidingen kunt zien?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis naar Tiberias

Vlucht Amsterdam-Tel Aviv (al dan niet met overstap). Op de heenweg brengt u indien mogelijk (afhankelijk van de vliegtijden) een bezoek aan het stadje Nazaret. Vervolgens maakt u een boottocht op het Meer van Tiberias. Dan transfer naar het hotel in Tiberias.

dag
2

DI: Het meer en Jerash

In de ochtend bezoek aan de Berg van de Zaligsprekingen en Tabgha, wat symbool staat voor de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging van broden en vissen van Jezus. U kunt er genieten van het fraaie uitzicht op het meer en haar omgeving. Daarna bezoek aan Kafarnaüm, het vissersdorp waar Jezus woonde tijdens een groot gedeelte van de tijd toen hij werkte als spiritueel leider in Galilea. Op het opgravingterrein kun je mozaïeken vinden, een oliepers, een fries met Davidster, mooie zuilen en fundamenten van het huis van Petrus en de synagoge. Het ligt prachtig aan het water. Na een korte lunchstop rijdt u naar de grensovergang bij Sheik Hussein Bridge en steekt u de grens over naar Jordanië. U rijdt door naar Jerash en bezoekt er de prachtige opgravingen van Jerash, ook wel het Bijbelse Gerasa. Het wordt wel het Pompeï van het Midden-Oosten genoemd. Daarna rijdt u door naar Amman, waar u zult overnachten.

dag
3

WO: Amman-Petra

Na het vroege ontbijt vertrekt u direct over de Desert Highway naar Petra. Een lange rit, maar niet voor niets, want u brengt vervolgens een uitgebreid bezoek aan Petra. Deze geheimzinnige in de rotsen gehouwen stad was ooit een bloeiende handelsstad. De Nabateeërs bouwden de stad in de 2e eeuw voor Christus. In de 6e eeuw na Christus stortte deze toen zo bloeiende handelsstad door een aardbeving deels in en raakte langzaamaan in de vergetelheid. Men verhandelde er onder meer wijn, wierook en kruiden. Onder leiding van uw gids verkent u de stad, met de talrijke tombes en tempels, evenals een klein theater. Slechts vijf procent van de stad is blootgelegd. Onlangs is nog een groot forum ontdekt. Geoefende wandelaars kunnen daarna naar het indrukwekkende ‘klooster’ Ad Deir wandelen, dat waarschijnlijk een tempel was. Daar kunt u genieten van een werelds uitzicht! Een andere wandeling is naar de Hoge Offerplaats, net boven het theater. Daarna lopend terug via de Siq. Overnachting in Petra.

dag
4

DO: Koningsroute en Jeruzalem

Na het ontbijt rijdt u deels via de fraaie Koningsroute (een lange weg) naar Madaba. In de oosters-orthodoxe Sint Joriskerk (19e eeuw) is het wereldberoemde vloermozaïek te bewonderen. Dit meesterwerk uit de 6e eeuw is gemaakt van meer dan twee miljoen steentjes en een weergave van de regio met de Jordaan, de Dode Zee, een deel van de Nijldelta, Jeruzalem en Jericho. Zeer indrukwekkend! Vervolgens gaat u naar de Berg Nebo, waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land. Op de top staat het monument van de koperen slang. Het is een verwijzing naar de koperen staf, waarmee Mozes met Gods’ hulp mensen kon genezen wanneer ze door een giftige slang waren gebeten. Bij helder weer kun je Jericho en soms zelfs Jeruzalem zien liggen. En natuurlijk is er uitzicht op de Dode Zee. Daarna steekt u de grens over bij de Allenby Bridge en vervolgt u de reis naar Jeruzalem. Mocht er nog tijd zijn dan maakt u onderweg nog een korte stop bij Wadi Kelt, met uitzicht op het st. Georgeklooster.

dag
5

VR: Jeruzalem

In de ochtend brengt u een bezoek aan West-Jeruzalem, aan het Gedachteniscentrum van de Holocaust: Yad Vashem. Ook ziet u de Menora voor de Knesset. Terug in de oude stad kunt u een wandeling over de stadsmuur maken, een goede manier om de stad met har vier wijken te verkennen. Aan het einde van de middag komt u bij de Klaagmuur om de start van de Sabbat mee te maken.

dag
6

ZA: Jeruzalem en terugreis

Mocht er een middagvlucht terug geboekt kunnen worden, dan staat deze dag in het teken van het bezoek aan het oude Jeruzalem. U start vanaf de Olijfberg voor een blik op de stad. Dat onvergetelijke beeld blijft altijd op uw netvlies staan. De Gouden Koepel, de el Aqsamoskee, en heel veel torentjes van kerken en minaretten. Maar ook de vele graven onder aan de Olijfberg. Al wandelend naar beneden bezoekt u Getsemané, Betesda -bekend om het bad waar Jezus een man genas- en St. Anna. Op de plek waar de St. Annakerk staat, woonden Anna en Joachim, de ouders van Maria en daarmee de grootouders van Jezus. En volgens de overlevering werd Maria hier geboren. Het is de moeite waard om hier met elkaar een mooi lied te zingen, want de kerk is beroemd om haar akoestiek. En andere bezoekers genieten graag mee.
Na het bezoek aan de Klaagmuur, loopt u weer terug richting de Via Dolorosa en vervolgt de route naar de Heilig Grafkerk, waar het graf ligt, waaruit Jezus weer opstond. De kerk zou gebouwd zijn op de plek waar Helena het graf van Jezus van Nazaret ontdekte. Het is een ingewikkeld gebouw; een aaneenschakeling van verschillende bouwsels waarin zes verschillende christelijke richtingen een plek hebben gevonden: de Grieks-orthodoxen, de Koptische-orthodoxen, de Syrisch-orthodoxen, de rooms-katholieken, de Armeens-orthodoxen en de Ethiopische kerk.
Daarna is het tijd om Jeruzalem te verlaten en naar de luchthaven te gaan. De reis zit er helaas weer op. Transfer naar Ben Gurion Airport en terugvlucht naar Nederland (al dan niet met overstap). Vol verhalen komt u thuis.

Accommodaties

Hotel Golan****

Tiberias, Israël
Hotel Golan is mooi hotel, hoog in Tiberias gelegen. Het hotel heeft een fantastisch uitzicht op het meer van Tiberias en beschikt over een mooie tuin met buitenzwembad en een apart terras. Verder een ruime lobby met bar, een restaurant en een fitnessruimte.
De kamers beschikken over airco, telefoon, televisie en wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Signature****

Amman, Jordanië
Hotel Signature is gunstig gelegen in een wijk met veel culturele centra en restaurants, uitkijkend op de Citadel. Je kunt lopend naar het centrum. Het hotel heeft 80 kamers met eigen badkamer, televisie en wifi. Het hotel beschikt over een restaurant.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Petra Palace***

Petra, Jordanië
Petra Palace is een mooi groot hotel dat een fantastische ligging heeft. Op een paar minuten lopen van de ingang naar het oude Petra. Het hotel beschikt over 2 buitenzwembaden, een groot terras, een restaurant en meerdere liften. Er is een kleine winkel met souvenirs en een gezellige pub waar 's avonds wat gedronken kan worden. Alle kamers zijn voorzien van een airco, televisie en een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Caesar Premier Jerusalem****

Jeruzalem, Israël
Hotel Caesar Jerusalem heeft een mooie, ruime lobby, diverse liften, een restaurant, kleine winkel en 150 ruime kamers voorzien van televisie, mini-koelkast, koffie- en theefaciliteiten en gratis wifi. Op het dak van het hotel bevindt zich een klein zwembad, dat geopend is in de zomermaanden. Het hotel ligt aan het einde van de Jaffastreet,met een tramhalte vlakbij de ingang. Het ligt op loopafstand van Machne Yehuda. Naar de oude stad is het ongeveer 30 minuten lopen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
Wasservice
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Tel Aviv
Uw terugreis
Vlucht
Tel Aviv
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht naar Tel Aviv v.v. (evt. met overstap) incl. heffingen
 • Vervoer ter plaatse
 • 5 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (m.u.v. de lunch op aankomst- en vertrekdag)
 • Entrees
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien
 • Visum Jordanië en grensbelastingen
 • DrieTour reisleider
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via Green Seat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 125,-
 • Reissom 2e persoon 899,-
 • Eventuele ruimbagage
 • Lunch op aankomst- en vertrekdag
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers is 10 personen.

Vaccinaties : Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD.

Paspoort: Voor Israël en Jordanië dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkeer in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Het visum voor Jordanië wordt door DrieTour verzorgd.

Reisleiding