Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Allerheiligen & Allerzielen in Napels

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Allerheiligen en Allerzielen in Napels

Allerheiligen en Allerzielen, de dagen waarop in de rooms-katholieke kerk de onderwerpen dood en leven na de dood aan de orde komen, worden vooral in Italië nog volop gevierd. Eeuwenlange tradities worden tot vandaag in ere gehouden. Met name rond Allerzielen en Allerheiligen is een bezoek aan Napels meer dan de moeite waard. Je ontdekt dan hoe de dood op een heel natuurlijke manier deel van het dagelijks leven uitmaakt. Je vindt hier gebruiken die elders niet meer voorkomen. Nog altijd bidden de Napolitanen voor de zielen in het vagevuur. Op het Festa dei Morti worden de graven van overleden geliefden bezocht. De cultuur rond de dood heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Napels. Door de nabijheid van de Vesuvius, de beruchte vulkaan, die elk ogenblik kan uitbarsten zijn de Napolitanen zich bewust van de dood, waardoor er des te meer van het leven wordt genoten. Allerzielen is niet alleen een gedenken van de overledenen, maar ook een serenade aan het leven.

 

Napels

Niet voor niets heeft de naam van de stad een magische klank. Wie kent niet de uidrukking “Eerst Napels zien en dan sterven”? Het is ooit gezegd door de schrijver Goethe Hij wilde hiermee aangeven hoe indrukwekkend hij Napels vond. Tot vandaag is daar niet veel aan veranderd. De stad leeft en bruist, en rond Allerzielen wordt juist ook het leven gevierd. Je merkt dat aan alles wat er op de straten en pleinen gebeurt. Dit alles speelt zich af in een decor, dat een aaneenschakeling is van kastelen, schitterende paleizen en rijk gedecoreerde kerken.

Programma

Dag 1

Je vliegt met Alitalia via Milaan naar Napels. Bij aankomst in Napels volgt de transfer naar het hotel in het centrum van Napels. Diner in het hotel.

 

Dag 2

Napels verkend

Met je gids wandel je door deze boeiende stad met zijn levendige centrum. Je gaat eerst naar de Dom, waar de mogelijkheid is om een viering bij te wonen. In de Dom bezoek je de San Gennaro kapel.

 

Dom en San Gennaro kapel

De Dom is de grootste kerk van Napels. Met de bouw werd begonnen in de 13e eeuw. In de Dom werden twee oudere christelijke kerken ingebouwd. Dat is nog goed te zien in de linkervleugel. Zo zie je daar een doopkapel uit de 6e eeuw met mozaïeken die zo’n 15 eeuwen oud zijn.

De grootste attractie van de Dom is de kapel van San Gennaro (Sint Januaris), de beschermheilige van de stad. Op het hoofdaltaar staat een zilveren borstbeeld met de schedel van de heilige. De kapel is versierd met indrukwekkende fresco’s. Gennaro werd in 305 onthoofd in een periode van christenvervolging. In de Dom van Napels vind je twee urnen met daarin volgens de legende het gestolde bloed van de Heilige. Twee keer per jaar worden die urnen vlak bij het hoofd van Januaris gebracht. Op wonderbaarlijke wijze wordt het ‘bloed’ weer vloeibaar. Dit tot grote opluchting van de inwoners van Napels. Als het bloed niet vloeibaar wordt, brengt dit onheil.

 

San Lorenzokerk

Je wandelt verder door de boeiende stad en bij de San Lorenzokerk daal je af naar de opgravingen uit de tijd dat van de Grieken en Romeinen. Je maakt een reis terug in de tijd. Napels is net na 500 v. Chr. gesticht door de Grieken, en werd later een Romeinse stad. In het onderaardse Napels krijg je een goede indruk van het leven in de Klassieke Oudheid, want er is zelfs nog een markt uit de oudheid te vinden. Weer bovengronds volgt een rondleiding in de San Lorenzokerk.

De kerk zelf is oorspronkelijk gebouwd als Gotische kerk, maar kreeg later een Barok uiterlijk. Het interieur is rijk versierd.

 

In de loop van middag bezoek je het Archeologisch Museum.

 

Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum biedt een voortreffelijk overzicht van de vele schitterende kunstvoorwerpen uit vooral de Grieks- Romeinse periode. Vrijwel alle voorwerpen zijn in de omgeving van Napels gevonden. Belangrijke vindplaatsen zijn ondermeer Pompei en Hercolaneum, de steden die in 79 na Chr. bedolven werden onder de uitbarsting van de Vesuvius. Wanneer je dit museum overslaat is een bezoek aan het Grieks-Romeinse Napels en omgeving dan ook verre van compleet.

 

Gezamenlijk diner in het hotel.

 

Dag 3

Met je gids ga je vandaag op verkenning buiten Napels. Je rijdt langs de Campi Flegrei, de ‘brandende velden’ net voor Pozzuoli. In de oudheid dacht men dat zich in dit vulkanische landschap de toegang tot de Onderwereld bevond.

 

Pozzuoli

Je bezoekt Pozzuoli. In de oudheid een belangrijke havenplaats. Paulus kwam hier aan land toen hij op weg was naar Rome. In Pozzuoli vind je nog steeds vulkanische activiteit. Zo ga je naar de vulkaan Solfatara, die nog enigszins actief is. Ook leidt je gids je rond door het Flavisch Amfitheater, dat in dezelfde tijd werd gebouwd als het Colosseum in Rome. De al eerder genoemde San Gennaro werd er voor de leeuwen gegooid.

Na het bezoek aan Pozzuoli rijdt je door naar Formis.

 

Kerk van Sant'Angelo in Formis

In Formis bezoek je de rond 1100 gestichte kerk en Benedictijner abdij met een schitterende frescocyclus uit de Romaanse tijd. Zoals in die tijd gebruikelijk was, beelden de schilderingen Bijbelverhalen uit. Vooral uit het Nieuwe Testament Ook vind je er afbeelding van het Laatste Oordeel, een voor die tijd gebruikelijk tafereel.

De bus brengt je terug naar Napels. Gezamenlijk diner in het hotel.

 

Dag 4

Allerheiligen

Per bus ga je naar de Vesuvius, de beruchte vulkaan, die de ondergang van Pompei en Hercolaneum betekende. Je bezoekt er een wijngaard om de Lacryma Christi wijn te proeven.

 

Lacryma Christi

Lacryma Christi, letterlijk "traan van Christus", is de naam van een Napolitaanse wijn gemaakt van druiven die groeien op de hellingen van de vulkaan Vesuvius. De naam is ontleend aan een oude legende. God huilde toen hij een gestolen deel van de hemel vond bij Lucifer. Op de plaats waar de tranen de grond raakten groeiden de Lacryma Christi.

 

Vervolgens bezoek je het antieke Pompei. Je bezoekt de opgravingen van Pompei. Vooral de infrastructuur en de openbare gebouwen (stadspoorten, theaters, thermen, forum, amfitheater) vragen de aandacht vragen. Je wandelt door straten en over pleinen. Bewonder de badhuizen, de winkels en de woningen van de rijken en aanzienlijken en ziet schitterende mozaïekvloeren en fresco’s. Je gids, Jeannette Vlietstra, brengt met haar boeiende verhalen de stad weer tot leven.

Ook het Pompei van vandaag wordt bekeken. Je wandelt door het moderne Pompeï. Rond de Basiliek van de Madonna is het Allerheiligenfeest dan in volle gang. Je maakt kennis met een voor ons misschien vreemd aandoende combinatie van vreugde en devotie.

 

Dag 5

Allerzielen

Vandaag is het Allerzielen. Je gids leidt je door het centrum van Napels. Je bent getuige van de vele bijzondere festiviteiten, die bij de viering van Allerzielen in Napels horen.

Nog altijd bidden de Napolitanen voor de zielen in het vagevuur. Op deze dag worden de graven van overleden geliefden bezocht. Door de nabijheid van de Vesuvius die altijd weer kan uitbarsten zijn de Napolitanen zich bewust van de dood. Hierdoor wordt er des temeer van het heden genoten.

Tijdens je wandeling bekijk je in de S. Pio della Misericordia het schilderij van de zeven werken van barmhartigheid van Caravaggio.

 

Dag 6

Na een vrije morgen volgt rond de middag de transfer naar de luchthaven van Napels. Je vliegt terug naar Amsterdam (via Milaan).

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis Amsterdam – Napels per Alitalia
 • Bagagevrijdom ad. 23 kg. per persoon
 • Vervoer ter plekke
 • 5 nachten verblijf in een 4-sterren hotel in het centrum van Napels
 • Ontbijt en diner
 • Lunches dag 2, 3 en 4
 • Wijnproeverij dag 4
 • Entrees
 • fooien
 • Deskundige Nederlandse gids ter plekke
 • Reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 120
 • Lunches dag 1,5 en 6
 • Annuleringsverzekering
 • Reisverzekering.
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief