Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Christelijk Rome

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Hoe rooms is Rome?

Wie aan Rome denkt, denkt aan de paus. Maar ook aan romeinse cultuur, kunstschatten, kerken, en niet te vergeten heerlijk Italiaans eten.

In deze reis maken we kennis met vele aspecten van de Eeuwige Stad. We bezoeken bekende plaatsen als het Pantheon en de Trevifontein. Verder krijgen de verschillende religieuze stromingen die Rome rijk is bijzondere aandacht. Naast het Vaticaan bezoeken we Waldenzen, Methodisten,de Joodse Synagoge, en nemen deel aan een viering in de Friezenkerk.

In september is het heerlijk weer in Rome. Volop gelegenheid om te genieten van de stad en natuurlijk ook van een heerlijk kopje cappuccino…

 

Reisleiders

David Schiethart studeerde theologie in Amsterdam en Leiden. Daarna werkte hij als geestelijk verzorger in de gezondheidszorg, als wijkpredikant en als docent Godsdienst en Levensbeschouwing. Momenteel is hij wijkpredikant in Den Haag. Hij leidde eerdere reizen naar ondermeer Israël en Malta en nam in 2016 deel aan een conferentie in India over interreligieuze dialoog.

Jacco Verburgt studeerde filosofie en theologie in Amsterdam, Leuven, Berlijn en Rome (alwaar hij ook enige jaren woonde), en is thans onder meer verbonden aan Tilburg University. Hij maakte verschillende reizen met groepen studenten en volwassenen naar met name het Midden-Oosten (zoals Syrië, Armenië en Iran), op zoek naar het Christendom aldaar.  

 

De beide reisbegeleiders, die elkaar kennen sinds hun (theologische) studietijd, hebben grote affiniteit met de oecumene. Het belang van oecumene in de verdeelde wereld van vandaag is evident. Voor de zomervakantie is er voor de deelnemers een voorbereidingsbijeenkomst. Hierin zal het programma nader worden toegelicht en kunt u kennismaken met de twee reisleiders: David Schiethart en Jacco Verburgt. Wie na Rome een breder beeld van de oecumene wil krijgen is van harte uitgenodigd een jaar later mee te gaan naar Genève, stad van Calvijn en van de Wereldraad van Kerken.

Programma

Dag 1, vrijdag 7 september: Aankomst en stadswandeling

Rechtstreekse vlucht per Alitalia van Amsterdam naar Rome. Bij aankomst volgt de transfer naar uw hotel, Residenza Madri Pie, gelegen op steenworp afstand van het St. Pietersplein. Samen met uw gids en reisleiders worden de middag en avond besteed aan een wandeling door het historische centrum. Zo ziet u het Piazza Navona, de kerk Santa Maria dell' Anima (met het graf van de enige Nederlandse paus), het Pantheon met z’n bijzondere koepel, de Trevi fontein en het Piazza di Spagna. Het diner vindt onderweg plaats.

 

Dag 2, zaterdag 8 september: Bezoek aan de betoverend mooie Sixtijnse Kapel

Vandaag bezoekt u Vaticaanstad. Na het ontbijt gaan we onder leiding van onze gids eerst naar de Sint-Pietersbasiliek. Op de dak van de koepel van deze prachtige kerk kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de Eeuwige Stad. Er is ook een koffiebarretje, waar heerlijke koffie verkrijgbaar is! Na de koffie volgt een rondleiding door de imposante basiliek, waar u werken kunt zien van de Renaissance kunstenaars Bernini en Michelangelo. We lunchen op z’n Italiaans in een lokaal restaurant. Daarna bezoeken we een of enkele musea van het Vaticaans museum. We sluiten de dag af met een bezichtiging, onder leiding van onze gids, van de Sixtijnse Kapel, ontworpen voor Paus Sixtus IV en gebouwd tussen 1473 en 1481. Vergaap u aan de prachtige fresco’s van grote kunstenaars van de hoog-renaissance als Botticelli, Ghirlandaio, Perugino en Michelangelo waarmee de kapel is versierd. De kapel is opgedragen aan de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria. Diner bij de Borgo Pio. 

 

Dag 3, zondag 9 september: Friezenkerk

’s Morgens woont u de eucharistieviering in Friezenkerk bij. Deze bijzondere kerk uit de 12e eeuw ligt tegen het Sint-Pietersplein aan. Na de viering volgt op het plein het Angelus, die we gemeenschappelijk bijwonen. Na de lunch is er tijd voor eigen ontdekkingen. Uw reisleiders bieden ter plekke een oecumenisch programma aan, voor hen die daar gebruik van willen makenDiner bij de Borgo Pio. 

 

Dag 4, maandag 10 september: Klassiek Rome en op zoek naar Paulus


Na het ontbijt doen we een stap terug in de tijd en bezoeken we het culturele, bestuurlijke, juridische en commerciële centrum van het eens zo machtige Romeinse Rijk: het Forum Romanum. Talrijke opvallend goed bewaarde monumenten geven een goed beeld van dit rijk. We zien ook het grootste theater uit dit rijk, het Colosseum. Onze eigen gids zal boeiend vertellen over het Rome in de Oudheid. Tot slot van dit dagdeel bezoekt u een Grieks-orthodoxe Kerk San Teodoro al Palatino, gelegen op de Palatijn, één de zeven heuvels, waarop het oude Rome is ontstaan.

Na de lunch gaan we per touringcar naar de Via Appia Antica voor een bezoek aan de Catacomben van San Calisto. Tevens kan het Quo Vadis kerkje bekeken worden. Tot slot van deze dag gaat u naar de basiliek van Paulus buiten de Muren met het graf van de apostel.

Diner bij de Borgo Pio.

Dag 5, dinsdag 11 september: Ontdek het Joodse leven en Trastevere

Vandaag verdiepen we ons in het Joodse leven in Rome. In Paulus’ tijd was het Jodendom nog een bekerende religie en was het gebruikelijk om ‘heidenen’ aan te spreken zich te bekeren. Paulus, die zelf volledig deel uitmaakte van de Joodse cultuur, maakte tijdens zijn reizen gebruik van de instellingen van de joodse gemeenschap. Wanneer hij in een stad aankwam, preekte hij eerst in de synagoge. Dat deed hij ook in Rome.

U bezoekt vandaag de grote synagoge, die is gebouwd in 1904 in een Art Deco-stijl, en de oude Joodse wijk. Bij de synagoge hoort ook een Joodscultureel centrum en een museum dat de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Rome toont.

Na de lunch brengen we een bezoek aan volgens velen de gezelligste wijk van Rome: Trastevere. U zult merken dat het leven hier in een ander tempo gaat dan in de rest van Rome! Trastevere is ook de thuisbasis van de Gemeenschap van Sant’Egidio, een katholieke lekengemeenschap, die zich inzet voor zwakkeren in de samenleving. Deze laatste avond dineren we in een door hen geleid restaurant: mensen met een verstandelijke beperking krijgen hier een opleiding tot kok of ober, en bezorgen u met veel toewijding en plezier een heerlijke en aangename avond. Na afloop van de maaltijd maakt u een oecumenische gebedsviering van de Egidio-gemeenschap mee in de Santa Mariakerk in deze wijk. 

  

Dag 6, woensdag 12 september: Terugvlucht naar Amsterdam

Na het ontbijt uitchecken en aan het eind van de ochtend brengt de bus u naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Residenza Madri Pie

Residenza Madri Pie is een zeer centraal gelegen hotel, vlakbij het St. Pietersplein. De...

Residenza Madri Pie

Residenza Madri Pie is een zeer centraal gelegen hotel, vlakbij het St. Pietersplein. De kloosteraccommodatie is eigendom van het Instituut Madri Pie di Nostra Signora della Sapienza, een religieuze orde, die werd gesticht in de 18e eeuw te Genua. Het doel is om jeugd van allerlei sociale achtergronden te onderwijzen. Tegenwoordig zijn de zusters vooral werkzaam in Peru. Een groot deel van de inkomsten van Residenza Madri Pie is bestemd voor het missiewerk in Peru. Met je verblijf in Madri Pie steun je dus indirect dit mooie werk!

 

 

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Christelijk Rome - 6 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam - Rome retour
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf op een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees volgens programma
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • Reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 125,-
 • Reis- en/of Annuleringsverzekering

Overige informatie

Reissom per persoon

Bij 14 - 18 deelnemers 1316,-

Bij 19 - 22 deelnemers 1248,-

Bij 23 - 26 deelnemers 1196,- 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief