Dwars door Italië

Zuidelijk van Rome beleeft u het echte Italië. Reis met DrieTour dwars door deze boeiende en nog onbekende streek en hoor verhalen over Grieken, Romeinen, koningen, keizers en… St. Nicolaas. Uw ontdekkingsreis begint rond Napels, de sfeervolle en levendige stad met talrijke monumentale paleizen, want het was ooit een koninklijke residentie. Maar Napels is ook de stad waar de Pizza Margarita werd “uitgevonden”! De reis voert verder door de schoonheid van de Vesuvius, Pompeï, de antieke tempels va...

Over deze reis

Dwars door Italië

Zuidelijk van Rome beleeft u het echte Italië. Reis met DrieTour dwars door deze boeiende en nog onbekende streek en hoor verhalen over Grieken, Romeinen, koningen, keizers en… St. Nicolaas. Uw ontdekkingsreis begint rond Napels, de sfeervolle en levendige stad met talrijke monumentale paleizen, want het was ooit een koninklijke residentie. Maar Napels is ook de stad waar de Pizza Margarita werd “uitgevonden”! De reis voert verder door de schoonheid van de Vesuvius, Pompeï, de antieke tempels van Paestum, de rotskusten van Amalfi en prachtige landschappen naar Apulië, de hiel van de “voet” van Italië. Kenmerkend voor Apulië zijn eeuwenoude olijfbomen, cactussen, witte stadjes, maar bovenal Trulli, typisch witte ronde huisjes, die alleen hier te bewonderen zijn. Ook bezoekt u Matera, beroemd om z’n grotwoningen. Laat u verrassen door al dit moois en reis dwars door Italië!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis Napels

Rechtstreekse vlucht naar Napels en bij aankomst transfer naar uw hotel in Castellamare di Stabia.

dag
2

DI: Napels

Per touringcar naar Napels. 's Ochtends maakt u met uw gids een wandeling door de oude, gezellige binnenstad en maakt kennis met het Napolitaanse leven. Hierna kunt u op eigen gelegenheid lunchen in een van de vele restaurantjes.Trakteer uzelf op een Pizza Margarita, dé specialiteit van Napels! ’s Middags ontdekt u het koninklijke verleden met paleizen en kastelen vol Italiaanse grandeur. Terug naar uw hotel voor diner en overnachting.

dag
3

WO: Vesuvius - Pompeï

Vandaag gaat u de Vesuvius op. Zo krijgt u een indruk van het natuurgeweld van deze nog altijd actieve vulkaan. Het laatste stuk naar de kraterrand doet u te voet, een aanrader! Op de hellingen groeien druiven waaruit de fameuze wijn Lacryma Christi wordt gemaakt. In de smaak van de wijn komen de aroma’s van lava en as duidelijk terug. Op de flanken van de vulkaan luncht u, waarbij u mag genieten van een goed glas wijn. Dan gaat u terug naar de dagen van het Romeinse Rijk. U bezoekt Pompeï, de stad die in 79 na Chr. door een zware uitbarsting van de Vesuvius werd bedekt met een dikke laag as. Heden ten dage is Pompeï een van de beroemdste en meest fascinerende archeologische vindplaatsen ter wereld. Bewonder de goed bewaarde badhuizen, theaters, tempels, winkels en woningen van de rijken. Prachtig zijn de mozaïekvloeren en de fresco’s. In de loop van de middag terug naar uw hotel.

dag
4

DO: Vrije dag

Een vrije dag om naar eigen inzicht te besteden. U kunt bijvoorbeeld vanuit Castellammare naar Sorrento gaan, de bekende badplaats aan de Golf van Napels. Ook is het mogelijk een facultatieve excursie te maken naar Capri, het eiland waar keizer Tiberius het grootste deel van zijn periode als keizer resideerde.

dag
5

VR: Amalfi kust

De kust van Amalfi is rotsachtig en wordt gedomineerd door witte huizen die tegen de rotsen zijn aangebouwd, afgewisseld met zandstranden en overal bloeiende oleander. Dit adembenemende stuk Italië leent zich voor een spectaculaire tocht langs de kust. Onderweg stopt u in de charmante steden Amalfi, Positano en Ravello.

dag
6

ZA: Paestum - Alberobello

Vandaag naar het oosten, Apulië. U reist via Paestum waar midden in het uitgestrekte landschap een aantal schitterende Griekse tempels ligt. Paestum was een belangrijke Griekse nederzetting, die drie uitstekend bewaarde Grieks-Dorische tempels telt. Bezoek ook het museum met een zeer zeldzaam oud Grieks beschilderd graf en fascinerende gebeeldhouwde panelen uit de 6e eeuw voor Christus. In de loop van de middag aankomst in Alberobello.

dag
7

ZO: Vrije dag

Vrije dag. U kunt een lokale viering bezoeken of uw reisleider verzorgt een bijeenkomst. Lunch in het hotel en de middag is vrij.

dag
8

MA: Matera

Een uitstapje naar Matera, een van de oudste steden ter wereld en bekend als ‘Cita dei Sassi’. Het ligt op de rand van een diep ravijn met een levendige bovenstad en een verstilde benedenstad (Sassi). In Sassi leefde men tot in de jaren zestig van de 20e eeuw in uitgehakte grotten. In de rotsen werden ook complete kloosters en maar liefst 120 kerken uitgehouwen! Dit “wereldwonder” staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. U wordt rondgeleid door een Engelssprekende gids.

dag
9

DI: Alberobello - Olijfolie

Een wandeling door Alberobello, “hoofdstad” van de Trulli. Alberobello herbergt ongeveer 1000 Trulli’s, de voor deze streek zo kenmerkende ronde, witte huisjes met een stenen puntdak. Over de oorsprong van deze “kabouterhuisjes” is weinig bekend, maar ze geven het stadje een heel eigen karakter. Trulli’s zijn uniek en alleen te vinden in Apulië. Het is nog altijd een raadsel waarom juist hier tussen 1600 en 1800 zo veel van deze huisjes gebouwd zijn. ‘s Middags een bezoek aan een olijfolieboer waarbij een proeverij natuurlijk niet mag ontbreken..

dag
10

WO: Lecce - Ostuni

Vandaag een kennismaking met één van Italië’s best bewaarde geheimen: Lecce, of het ‘Florence van het Zuiden’. Lecce onderscheidt zich door een weelderige barokstijl en rococo-decoraties, vervaardigd in de zachte, honingkleurige tufsteen van de regio. Prachtig zijn de kathedraal en de kerk van Santa Croce, maar ook het goed bewaard gebleven Romeinse theater. U maakt een wandeling door het prachtig gerestaureerde en autovrije centrum. Hierna naar Ostuni of ‘la città bianca’ (‘het witte stadje’). Inwoners zijn verplicht hun huis elk jaar te witten. Zo biedt het plaatsje altijd een stralende aanblik. Het is er heerlijk rondstruinen!

dag
11

DO: Bari

Naar Bari, hoofdstad van Apulië. Vroeger is om deze strategisch gelegen havenplaats flink gevochten, zodat u overal nog Byzantijnse, Arabische en Normandische invloeden aantreft. Ook heeft de stad een vrijwel ongerepte middeleeuwse wijk aan zee. Beschermheilige van de stad is ‘onze’ Sint Nicolaas, die begraven ligt in de Basilica di San Nicola. De bouw begon in 1087 en het is niet alleen de eerste maar ook de grootste van de Romaanse kerken in Apulië.

dag
12

VR: Terugvlucht Bari - Amsterdam

In de vroege ochtend transfer naar de luchthaven van Bari en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Paradiso ***

Castellamare di Stabia, Italië
Het hotel biedt uitzicht op de Vesuvius en de Golf van Napels en ligt aan de rand van Castellammare. De keurige kamers bieden een badkamer, airco, flat screen-tv en gratis wifi. Verder heeft het hotel een tuin, een onverwarmd buitenzwembad, bar, restaurant en terras.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Sant'Antonio

Alberobello, Italië
Dit hotel deed voorheen dienst als onderkomen voor de geestelijkheid van de parochie van Sant Antonio. Hotel Sant' Antonio bevindt zich op een uitstekende locatie voor het verkennen van het historische en pittoreske Alberobello zoals de trulli van de stad en de basiliek van Santi Medici. De rijkdom en restaurants van deze plaats vindt u op slechts 100 meter afstand.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
Restaurant

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
13:00
Napels
15:20
Uw terugreis
Vlucht
Bari
09:20
Bari
Amsterdam
12:00
Bari

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht incl. luchthavenbelastingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 11 Overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches dag 2,5,6,7,8, 10 en 11
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids (behalve dag 8)
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 220,-
 • Lunches dag 1, 3, 4, 9 en 12
 • Optionele excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

Reisleiding