Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

In het spoor van Paulus

Groepsrondreis, Vliegreis

Van Sicilië via Napels naar Rome

Deze elfdaagse rondreis door Italië staat in het teken van Paulus, een van de belangrijkste bouwers aan het christendom. U bezoekt plaatsen waar hij is geweest en die in zijn tijd belangrijk waren. De reis begint op Sicilië, waar Paulus drie dagen verbleef. U gaat naar Siracusa, waar hij voet aan wal zette. U vaart — net als hij deed — van Sicilië naar het vasteland. Hier gaat het naar Pozzuoli en Napels om de reis te eindigen in Rome. Terwijl u zich verdiept in het verhaal over Paulus, ontdekt u de rijke geschiedenis en cultuur van Italië. Ook is er volop kans om de prachtige natuur te ervaren. U beklimt vulkanen, zoals de Etna en de Vesuvius. Culinair komt u uiteraard ook aan uw trekken. Er wordt gegeten in heerlijke restaurants en er is volop gelegenheid om te genieten van een espresso, cappuccino of heerlijk glas wijn op een van de vele terrasjes!

U verblijft vier dagen op Sicilië, vier dagen in Napels en drie dagen in Rome. U overnacht een keer op de boot van Sicilië naar Napels. In Rome logeert u in de kloosteraccommodatie Residenza Madri Pie, een oase midden in de stad op slechts een paar honderd meter van het Sint Pietersplein. Deze accommodatie wordt geleid door de religieuze orde Madri Pie di Nostra Signora della Sapienza, die in de 18e eeuw is gesticht om jongeren te onderwijzen. Tegenwoordig zijn de zusters vooral werkzaam in Peru. Een groot deel van de inkomsten van de Residenza is voor dit missiewerk bestemd. Met een verblijf in Madri Pie steunt u dit mooie werk!

Van dag tot dag

Dag 1, maandag: Amsterdam - Catania
Vliegreis van Amsterdam via Milaan naar Catania op Sicilië. Transfer naar uw hotel. Diner en overnachting in Siracusa.

 

Dag 2, dinsdag: Wandeling door historisch Siracusa

Na het ontbijt maakt u een wandeling door het mooie Siracusa, dat al in de 8e eeuw voor Christus een Griekse kolonie was. De wiskundige Archimedes (3e eeuw voor Christus) woonde in deze toen belangrijke stad. Paulus verbleef drie dagen in deze havenplaats. U begint in de Archeologische zone, waar u een van de grootste Griekse theaters bekijkt. Na de lunch gaat het naar de wijk Ortygia, het historische centrum dat is gelegen op een schiereiland met een oppervlakte van slechts een vierkante kilometer.  Al in de dagen van Paulus was dit eiland met een stenen brug verbonden aan de wal. Paulus zou hebben gepreekt in de tempel die is gewijd aan de Griekse godin Athena en is gebouwd rond 500 voor Christus. Voor de imposante Dom op het Piazzo Duomo, niet ver de tempel, staat een beeld van Paulus. Wetenswaardig is overigens dat de Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter in 1676 stierf in Siracusa, nadat hij was geraakt door een kanonskogel tijdens de slag bij Agosta. Hij streed daar samen met de Spanjaarden tegen de Fransen, met wie de Republiek der Nederlanden toen in oorlog was. Tegen de avond komt het historisch centrum tot leven. U ziet dan dat Siracusa niet alleen een indrukwekkende geschiedenis heeft, maar ook zeer trendy is!

 

Dag 3, woensdag: Oogverblindend uitzicht vanaf de Etna

Na het ontbijt rijdt u, als de omstandigheden dat toelaten, naar de Etna, de op-een-na hoogste vulkaan in Europa en de hoogste berg van het eiland: waar u ook bent op Sicilië, u ziet altijd wel de rookpluimen die uit deze actieve vulkaan opstijgen. U gaat met de bus naar boven en vanaf een van de kraters op 2000 meter hoogte is er een schitterend uitzicht over het hele eiland! Na de lunch in een restaurant op de flanken van de Etna gaat u naar Taormina, parel aan de Ionische zee. Uw reisleider leidt u rond in dit mooie en gezellige plaatsje, gelegen aan een prachtige baai op een uit zee oprijzend plateau. Bijzonder is het Griekse theater uit de 3e eeuw voor Christus, waar nog altijd voorstellingen en concerten worden georganiseerd.

  

Dag 4, donderdag: Boottocht naar Napels

Na het ontbijt gaat het per touringcar naar Catania. Onderweg wordt gestopt voor een bezoek aan de ‘Villa Romana della Casale’, een oude Romeinse villa bij Piazza Armerina. Hier zijn prachtige mozaïeken bewaard gebleven, die pas in de 20e eeuw zijn opgegraven. De villa zou hebben toebehoord aan Maximianus Hercules, die tussen 286 en 305  door keizer Diocletianus (en christenvervolger) was aangesteld als ‘medekeizer’. Aan het begin van de avond scheept u in op een luxe ferryboot voor de oversteek naar Napels. Deze vaartocht duurt ongeveer twaalf uur.

U dineert aan boord en slaapt in een eigen hut.

 

Dag 5, vrijdag: Monumentaal Napels

Ontbijt aan boord van de boot. Na in Napels te zijn aangekomen, verkent u met een Nederlandstalige gids deze bruisende stad deels te voet, deels per touringcar. U gaat naar een mooi uitzichtpunt boven de baai van Napels met zicht op de Vesuvius. Daarna wordt monumentaal Napels bezocht. Na de lunch in het hotel staat een bezoek gepland aan het Museo Archeologico Nazionale (Nationaal Archeologisch Museum), een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld. Hier kunt u prachtige sculpturen bezichtigen, zoals de ‘Hercules Farnese en de Farnesische stier’. Deze grootste beeldengroep uit de Oudheid laat zien hoe de mythische Amphion en Zhetos, de tweelingzonen van Zeus, de wrede Dirce op een stier vastbinden. Vooral bijzonder zijn de prachtige mozaïeken die in Pompei zijn gevonden.

 

Dag 6, zaterdag: Beklimming van de Vesuvius

Na het ontbijt rijdt u, als de omstandigheden dit toelaten, naar de Vesuvius. Het laatste stuk legt u wandelend af. In zo’n veertig minuten loopt u naar de kraterrand. Op de hellingen van de vulkaan groeien druiven waaruit de fameuze Napolitaanse wijn Lacryma Christi (lëtterlijk: het bloed van Christus) wordt gemaakt. De wijnboer die deze wijn produceert, biedt een lunch en een wijnproeverij aan. Als u goed proeft, herkent u aan de speciale aroma’s van deze wijn dat de druivenranken groeien op lava, stenen en as! Na de wijnproeverij volgt een bezoek aan het antieke Pompeï, dat in 79 na Christus door een zware uitbarsting van de Vesuvius werd bedekt met een dikke laag as en stenen. U wandelt door deze indrukwekkende ‘versteende’ stad, met goed bewaarde badhuizen, theaters, tempels, winkels en woningen van de rijken.

 

Dag 7, zondag: Vrije dag in Napels

Deze dag kunt u zelf vrij besteden. Bezoek bijvoorbeeld een viering in de Dom. 's Middags biedt uw reisleider een wandeling aan door de oude binnenstad van het fascinerende Napels.

 

Dag 8, maandag; Bezoek aan Pozzuoli en doorreis Rome

Vertrekt naar Pozzuoli, een van oorsprong Griekse stad aan de baai van Napels. Door de beschutte ligging en het aangename klimaat groeide de stad al in de Griekse tijd uit tot een havenplaats van belang. Paulus zette hier voet aan land. Pozzuoli ligt in de Campi Flegrei (Brandende Velden), een benaming die stamt uit de Griekse Oudheid en verwijst naar de strijd tussen de Titanen en de Olympische Goden en het vulkanisch landschap. Een gids leidt u rond door dit welvarende havenstadje. U bewondert de vissers die hun visvangst aan de kade proberen te verkopen zoals ongetwijfeld ook in de dagen van Paulus gebeurde. Ook loopt u langs de kerk waar een gedenkteken aan Paulus te zien is en ziet wat het forum van de stad was in de Romeinse tijd.

U gaat onder meer naar het Flavisch Amfitheater, dat is gebouwd in dezelfde tijd als het Colosseum in Rome. Hier krijgt u een goed beeld hoe het indertijd in een dergelijk theater toe ging. De Heilige Januarius (San Gennaro) werd hier onthoofd tijdens de christenvervolging door keizer Diocletianus. Volgens de legende ving een vrouw wat van het bloed op, dat ze bewaarde in een ampul. Dit bloed en het lichaam van de heilige werden na zijn dood overgebracht naar Napels en bewaard in de catacomben van de stad. Sinds de 17e eeuw liggen de overblijfselen in een crypte onder het altaar in de kathedraal van Napels.

Na de lunch reist u door naar de Eeuwige Stad, Rome. Aan het eind van de middag arriveert u bij uw hotel op steenworp afstand van het St. Pietersplein. Diner in een lokaal restaurant, aan de andere zijde van het St. Pietersplein. In de avonduren is het plein relatief rustig en kunt u de bijzondere atmosfeer op u in laten werken als u van het restaurant naar het hotel wandelt!

 

Dag 9, dinsdag: Het verhaal van Paulus in Rome

Na het ontbijt keert u terug in het spoor van Paulus en met het verhaal van de apostel in Rome. U kunt een klein stukje van de oorspronkelijke Via Appia Antica te voet afleggen. U bezoekt de catacomben van Sint Sebastiaan, waar u via de Kerk Sint Sebastiaan buiten de Muren naar binnen kunt. Hier is Sint Sebastiaan begraven die in de 3e eeuw na Christus door keizer Diocletianus werd vermoord. Na de lunch gaat u naar de basiliek Sint Paulus buiten de Muren, gebouwd op het graf van Paulus. Tot slot een bezoek aan Tre Fontane, de plaats waar Paulus volgens de rooms-katholieke overlevering zou zijn onthoofd.

 

Dag 10, woensdag: Ontdek het Joodse leven 

Vandaag verdiept u zich in het Joodse leven in Rome. In Paulus’ tijd was het Jodendom nog een bekerende religie en was het gebruikelijk om ‘heidenen’ aan te spreken zich te bekeren. Paulus, die zelf volledig deel uitmaakte van de Joodse cultuur, maakte tijdens zijn reizen gebruik van de instellingen van de joodse gemeenschap. Wanneer hij in een stad aankwam, preekte hij eerst in de synagoge. Dat deed hij ook in Rome.

U bezoekt vandaag de oude Joodse wijk en de grote synagoge, die is gebouwd uit 1904 in een Art Decostijl. Bij de synagoge hoort ook een Joodscultureel centrum en een museum dat de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Rome toont. Na de lunch kunt u op eigen gelegenheid Rome verder verkennen. Bezoek de Sint Pieter, wandel door de winkelstraten met de hippe en luxe winkels of rust lekker uit op een terras of in een park.

 

Dag 11, donderdag: Rome - Amsterdam

Aan het eind van de ochtend transfer naar het vliegveld. Vlucht terug naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie In het spoor van Paulus - 11 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam - Catania en Rome - Amsterdam
 • 23 kg ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf op een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale gidsen
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 275,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

Vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen):

 Van 

 Naar

 Vluchtnummer 

 Vertrek 

 Aankomst 

 Amsterdam

 Milaan

 AZ 121

 11.50 uur

 13.25 uur

 Milaan

 Catania

 AZ 1723

 15.00 uur

 16.45 uur

 Rome

 Amsterdam

 AZ 110

 14.10 uur

 16.40 uur

 

Hotelinformatie

Tijdens de rondreis verblijft u in onderstaande hotels (of gelijkwaardig)

 Plaats

 Hotelnaam

 Aantal nachten

 Siracusa, Sicilië

 Jolly Aretusa

 3 nachten

 Sicilië - Napels

 Ferry

 1 nacht

 Napels

 Real Orto Botonico

 3 nachten

 Rome

 Residenza Madri Pie

 3 nachten

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief