Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Kerst in Rome

Kerst, Vliegreis

Kerst in de Eeuwige Stad

Het hele jaar is Rome een stad die een bezoek meer dan waard is. Het kerstfeest maakt een verblijf in Rome nog specialer. Pelgrims van over de hele wereld komen naar de Eeuwige Stad om samen het geboortefeest van Jezus te vieren. Dé ontmoetingsplaats is het St. Pietersplein.

 

St. Pietersplein

De St. Pieter en het St. Pietersplein, vernoemd naar de apostel Petrus, zijn het centrale punt van uw reis. Dagelijks komt u op dit imposante plein, omgeven door de bekende zuilengalerijen van Bernini. Het hotel, de kloosteraccommodatie Residenza Madri Pie,  ligt er naast.

Hier spreekt paus Franciscus op Eerste Kerstdag z’n Urbi et Orbi uit; de traditionele zegen voor de stad en de wereld en de bekende kerstgroet. Om de bijzondere rol van het plein in de kersttijd te benadrukken, mag ieder jaar een andere Italiaanse regio een enorme kerstboom aanbieden, die midden op het plein wordt neergezet. Vanaf half december worden de lichtjes ontstoken. Behalve de grote boom, schenkt de verkozen regio nog veertig kleinere bomen, die de pauselijke vertrekken opsieren en verlichten. Kerst is op en rond het plein letterlijk het feest van  het Licht!

 

Kerk der Friezen

Aan het St. Pietersplein ligt nog een kerk: de Friezenkerk. Het is de kerk voor de Nederlandse gemeenschap in Rome.  Hier viert u samen met andere Nederlanders kerst. Zo zijn er vieringen op Kerstavond en op Kerstmorgen.

 

Presepi (Kerststallen)

Op veel plekken in Rome ziet u kerststallen, of Presepi op z’n Italiaans. Er is een hele grote op het St. Pietersplein. Speciaal is een bezoek aan de tentoonstelling “100 Presepi”. U ziet er bijna 200 kerststalletjes, die uit alle Italiaanse windstreken komen. De variatie in stijlen en tradities is groot, maar elke stal is een eerbetoon aan Maria, Jozef en het kindje Jezus. Verder bevolken herders, engelen, koningen en allerlei andere figuren de kerststallen.

 

Romeinse culinaire kersttradities

Voor Italianen zijn maaltijden een wezenlijk onderdeel van het leven. Kerst kent dan ook z’n eigen tradities.

Zo eet men op Kerstavond geen vlees. Alle maaltijden worden bereid op basis van groenten, pasta en visgerechten. Ook “ fritti”  zijn belangrijk. Dit zijn allerlei stukjes groenten die door een papje worden gehaald en dan worden gefrituurd. Denk hierbij aan bloemkoolroosjes, artisjok, worteltjes, courgette en nog veel meer. Heerlijk!

De lunch is met kerstmis de hoofdmaaltijd. Er staat dan onder meer “Abbacchio” (lamsvlees uit de oven met aardappeltjes) op het menu. Een gezamenlijke kerstmaaltijd is een middag- en maagvullend programma!

Op  Tweede  kerstdag is de maaltijd lichter van samenstelling. Men eet dan dikwijls een soepje.

 

Kerstconcert

Kerst en muziek gaan goed samen. Op Eerste Kerstdag kunt u facultatief een een kerstconcert bijwonen. De magie van kerst komt  tot leven in een programma  waar aria’s, duetten en trio’s van onder meer Puccini, Verdi en in afwisseling met beroemde Napolitaanse liederen ten gehore worden gebracht. De liederen, begeleid door een professioneel geschoolde pianist, worden uitgevoerd door solisten, die verbonden zijn aan verschillende Italiaanse gezelschappen.

Programma

Dag 1 – vrijdag 21 december

Met een directe Alitalia vlucht reist u van Amsterdam naar Rome. Na aankomst de transfer naar Residenza Madri Pie, op steenworpafstand van het St. Pietersplein. Natuurlijk is er tijd voor een eerste kijkje op het prachtig verlichte plein met z’n stal en boom en de façade van waarschijnlijk ’s werelds bekendste basiliek.

 

Diner bij Osteria Venerina al Mascherino.

 

Dag 2 – zaterdag 22 december

“100 Presepi”

Te voet naar de Piazza del Popolo, niet alleen één van de mooiste Romeinse pleinen, maar ook de plaats waar de Sale di Bramante staat. Hier bezoekt u de expositie “100 presepi” (kerststallen). Inmiddels zijn er al veel meer dan 100 verschillende kerststallen, wel bijna 200…  Volgens de traditie gemaakt door o.a. Napolitanen, Sicilianen en Romeinen. De variatie in stijlen en tradities is groot, maar elke stal is een eerbetoon aan de boodschap van Kerst. Kortom, een must rond de kerstdagen.

 

Stadswandeling

’s Middags volgt een wandeling door de binnenstad van Rome. U ziet het sfeervolle Piazza Navona, het 2000 jaar oude Pantheon en natuurlijk de Trevi fontein. Vergeet niet om over uw schouder een muntje in de Trevi fontein te gooien. U komt dan zeker terug in Rome! Uw gids brengt de verschillende bezienswaardigheden in z’n verhaal tot leven.

 

Diner bij Osteria Venerina al Mascherino.

 

Dag 3 – zondag 23 december

Viering in de Friezenkerk

U bent van harte welkom bij de Nederlandse viering in de Friezenkerk. Na afloop wordt er gezamenlijk koffie gedronken.

 

Vrije middag

Na een gezamenlijke lunch in de omgeving van het St. Pietersplein is de middag vrij. Uw reisleider is graag bereid u met raad, daad en tips terzijde te staan.

 

’s Avonds wederom een diner bij Osteria Venerina al Mascherino.

 

Dag 4 – maandag 24 december

St. Pieter

Samen met uw gids, Kees van Duin, bezoekt u de St. Pieter. U gaat omhoog naar de koepel. Vanaf het dak van de basiliek of het topje van de koepel is het genieten van het uitzicht over het plein en de “Eeuwige Stad”. Hierna bewondert u de St. Pieter van binnen. Extra bijzonder want de basiliek is al helemaal versierd voor het naderende kerstfeest.

 

Vrije middag of bezoek Vaticaans Museum en Sixtijnse kapel (facultatief)

Na de lunch is de middag wederom vrij om de stad zelf te verkennen. Facultatief biedt DrieTour u de mogelijkheid het wereldberoemde Vaticaans Museum met de Sixtijnse kapel te bezoeken.

 

Nachtmis

Na het diner in Romeinse traditie, kunt u de nachtmis in de Kerk der Friezen bijwonen. Samen met andere Nederlanders viert u de geboorte van Jezus.

 

Dag 5 – dinsdag 25 december

Kerstdienst in de Kerk der Friezen en Urbi et Orbi
’s Morgens bieden we u de mogelijkheid de kerstviering in de Friezenkerk bij te wonen. Na een kop koffie of beker chocomel, kunt u op het St. Pietersplein, de paus het Urbi et Orbi en z’n kerstgroet aan de wereld horen uitspreken.

 

Kerstlunch

De belangrijkste maaltijd voor Italianen op Kerstdag is de lunch. En dan het liefst met de hele familie daarbij. De traditie van een uitgebreide, gezamenlijke lunch houdt DrieTour in ere. In de beste Romeinse gewoonte luncht u ’s middags uitgebreid en in goed gezelschap.

 

Kerstconcert

Tot slot van Eerste Kerstdag biedt DrieTour u de mogelijkheid een kerstconcert bij te wonen. Kerst komt  tot leven in de Methodistenkerk, waar aria’s, duetten en trio’s van Puccini, Verdi, en Rossini  op het programma  staan in afwisseling met beroemde Napolitaanse liederen.

 

Dag 6 – woensdag 26 december

Klassiek Rome

Samen met uw gids gaat u terug naar de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. U verkent eerst de Palatijn, één van de zeven heuvels waarop het oude Rome gebouwd is. Op de Palatijn zijn de oudste resten van menselijke aanwezigheid in Rome ontdekt. In de tijd van de keizers werden op de Palatijn talrijke paleizen gebouwd. Ons woord paleis komt hier vandaan.

 

Vanaf de Palatijn daalt u af in het Forum Romanum, eens het bestuurlijke centrum van het reusachtige Romeinse Rijk.

Tot slot een bezoek aan het Colosseum, het grootste amfitheater uit de Oudheid en plek van veel bloederige taferelen.

 

Trastevere

Aan het begin van de avond wandelt u naar de gezellige “volkswijk” Trastevere. Geniet van het echte Italiaanse leven, dat zich hier deels op straat afspeelt. U dineert bij La Trattoria de Gli Amici. Dit restaurant wordt beheerd door de Sant’ Egidio gemeenschap. Deze is ontstaan in Rome en werkt inmiddels wereldwijd om zwakkeren en kansarmen in de samenleving perspectief te bieden. In Gli Amici werken mensen met een verstandelijke beperking, die het pas naar hun zin hebben als u als gast het ook naar uw zin hebt!

 

Dag 7 – donderdag 27 december

Aan het eind van de ochtend volgt de transfer naar de luchthaven van Rome. U vliegt met een directe Alitalia vlucht terug naar Amsterdam.

Accommodaties

Residenza Madri Pie

Residenza Madri Pie is een zeer centraal gelegen hotel, vlakbij het St. Pietersplein. De...

Residenza Madri Pie

Residenza Madri Pie is een zeer centraal gelegen hotel, vlakbij het St. Pietersplein. De kloosteraccommodatie is eigendom van het Instituut Madri Pie di Nostra Signora della Sapienza, een religieuze orde, die werd gesticht in de 18e eeuw te Genua. Het doel is om jeugd van allerlei sociale achtergronden te onderwijzen. Tegenwoordig zijn de zusters vooral werkzaam in Peru. Een groot deel van de inkomsten van Residenza Madri Pie is bestemd voor het missiewerk in Peru. Met je verblijf in Madri Pie steun je dus indirect dit mooie werk!

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis per Alitalia luchthavenbelastingen en 23 kg. ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse (volgens programma)
 • 2-persoonskamer met ontbijt
 • Diners in lokale restaurants (behalve dag 5)
 • Kerstdiner op 24 december (incl. drankjes)
 • Kerstlunch op Eerste kerstdag (incl. drankjes)
 • Lunches dag 2 t/m 4 en 6 (incl. frisdrankje en koffie)
 • Entreegelden volgens programma
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Exclusief

 • Toeslag éénpersoonskamer € 120,-
 • Diner dag 5
 • Drankjes bij diners op dag 1 t/m 3
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten bij afsluiten verzekering)en)
 • Bijdrage calamiteitenfonds
 • Entree Vaticaans Museum (prijs op aanvraag)
 • Entree Kerstconcert 34,- (onder voorbehoud van beschikbaarheid)

Overige informatie

 • De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 1 december

  Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

  (datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

  Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

 

Vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen)

21-Dec

Amsterdam

Rome

 

AZ 107

12.05

14.15

27-Dec

Rome

 

Amsterdam

 

AZ 110

14.10

16.40

 

De minimale groepsgrootte van deze reis is 15 personen.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief