Maatwerkreis Italië o.l.v. Dhr. M. van der Wolf en Mw. A. de Bildt

Ontdek samen met Marien van der Wolf en Aukje de Bildt twee bijzondere Italiaanse steden en hun fascinerende omgeving. Omdat Rome en Napels maar zo'n tweehonderd kilometer uit elkaar liggen, zijn ze perfect te combineren in één rondreis. Beide steden waren heel belangrijk in de Romeinse tijd. Ook bezoeken we de opgravingen de van Romeinse plaats Herculaneum. Het geeft een goed beeld hoe de Romeinen vroeger leefden. Voeg daarbij het prachtige landschap en het heerlijke Italiaanse eten en u bent...

Over deze reis

Verdiepingsreis “Dichterbij de Romeinen”

Ontdek samen met Marien van der Wolf en Aukje de Bildt twee bijzondere Italiaanse steden en hun fascinerende omgeving. Omdat Rome en Napels maar zo'n tweehonderd kilometer uit elkaar liggen, zijn ze perfect te combineren in één rondreis. Beide steden waren heel belangrijk in de Romeinse tijd. Ook bezoeken we de opgravingen de van Romeinse plaats Herculaneum. Het geeft een goed beeld hoe de Romeinen vroeger leefden. Voeg daarbij het prachtige landschap en het heerlijke Italiaanse eten en u bent verzekerd van een prachtige rondreis.

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

U vliegt vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Napels. Transfer naar het hotel Paradiso in Castellammare di Stabia. Diner en overnachting.

dag
2

DI: Herculaneum en Vesuvius

In de ochtend brengt u onder leiding van een gids een bezoek aan Herculaneum, De opgravingen van de Romeinse plaats Herculaneum, in het Italiaans Ercolano Scavi genoemd, geven een prachtig beeld van het leven in een Romeinse stad in 79 na Chr. Ze liggen op de helling van de Vesuvius. ’s Middags heeft u een lunch en wijnproeverij op de helling van de Vesuvius, bij Cantina del Vesuvio. Daarna vrij of evt. nog een wandeling.

dag
3

WO: Napels

Ook deze dag heeft u een gids ter beschikking. ’s Morgens bezoekt u het archeologisch museum in Napels, zeer interessant. In de middag gaat u lunchen in een restaurant en vervolgens gaat u met de gids door de oude en gezellige binnenstad van Napels wandelen. Eventueel in de avond, door uzelf te organiseren: informatie over Rome en Romeinen, waaronder Sint Pieter, circus van Nero, Petrus en Paulus.

dag
4

DO: Pozzuoli en door naar Rome

Samen met een gids bezoekt u in de ochtend Pozzuoli, aan de baai van Napels en vroeger een belangrijke havenplaats. U ziet er het Teatro Romano, het oude centrum en het “haventje van Paulus”. Na een lunch bij een broodjeszaak op het plein, brengt de bus u naar Rome.

dag
5

VR: Vaticaan en Joodse wijk

Een loopdag in Rome, waarbij in de ochtend een bezoek wordt gebracht aan het kleine kerkhofje in het Vaticaan (moet voor 09.30 uur, dus bijtijds weg). Tevens bezoek aan de Vaticaanse Necropolis (evt. opgesplitst in 2 groepen). Vervolgens lunch en voor wie wil na de lunch een wandeling naar de Joodse wijk. U loopt over de oudste brug over de Tiber en door de wijk Trastevere.

dag
6

ZA: Porte San Paolo en Tre Fontane

U heeft de beschikking over een bus. ’s Ochtends eerst bezoek aan het Protestantse Kerkhof (hier kan iedereen wel een uur tot anderhalf uur vrij ronddwalen). Vervolgens naar de Porte San Paolo met bezoek aan het kleine bijbehorende museum. Na de lunch bezoek aan de trappistenabdij Tre Fontane, gelegen ten zuiden van het stadscentrum. Er wordt gezegd dat de apostel Paulus op deze plek door keizer Nero onthoofd zou zijn. Toen zijn hoofd op de grond viel stuiterde hij drie keer. Op de plek waar zijn hoofd de grond raakt ontstond er een fontein.

dag
7

ZO: Domus Aurea en een museum

Het is zondag en deze dag gaat u naar Domus Aurea, het Gouden Huis van Nero, een indrukwekkend paleizencomplex waarin bij de bouw veel marmer, bladgoud en ivoor is gebruikt. Het was dan ook het duurste paleis van Rome. Na de lunch wordt er een bezoek gebracht aan Museu Capitolini, voor een inkijkje in de Romeinse kunst. Zeer de moeite waard.

dag
8

MA: Terugreis

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht van Rome naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Paradiso ***

Castellamare di Stabia, Italië
Het hotel biedt uitzicht op de Vesuvius en de Golf van Napels en ligt aan de rand van Castellammare. De keurige kamers bieden een badkamer, airco, flat screen-tv en gratis wifi. Verder heeft het hotel een tuin, een onverwarmd buitenzwembad, bar, restaurant en terras.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Casa Ravasco San Pietro

Rome, Italië
Een prettige kloosteraccommodatie op steenworp afstand van de Sint Pieter. U verblijft in een moderne, gerenoveerde kamer met TV, airco, ruime badkamer en een eigen terras of balkon, waarvan een aantal met uitzicht op de koepel van de Sint Pieter! In een gezellige kleurrijke ontbijtzaal serveert men een uitstekend zoet ontbijt buffet.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Napels
Uw terugreis
Vlucht
Rome
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met bijv. KLM of Easyjet
 • Luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Gebruik Headsets
 • Vervoer volgens programma
 • Verblijf in 3-sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches (behalve dag 1 en 8)
 • Entreegelden: Hercolaneum, Teatro Pozzuoli, Arch.Museum Napels, Capitolini , Domus Aurea, Necropolis, Porte San Paolo, Tre Fontane
 • Nederlandstalige gids rondom Napels
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 100,-
 • Lunches op dag 1 en 8
 • Evt. avondprogramma
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Bijdrage Calamiteitenfonds

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige Identiteitskaart.

Minimale groepsgrootte is 26 personen. Mochten er minder mensen mee gaan, dan zal er een andere reissom gelden.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

Reisleiding