Maatwerkreis Italië o.l.v. Mw. L. Kooiman

Reis met DrieTour dwars door het boeiende Italië en hoor verhalen over Grieken, Romeinen, koningen en keizers. Uw ontdekkingsreis begint met een bezoek aan het mooie Florence en verblijf in het authentieke Siena. U verdiept zich in Franciscus van Assisi en eindig de reis rond Napels, de sfeervolle en levendige stad met talrijke monumentale paleizen. Ooit was het een koninklijke residentie. Maar Napels is ook de stad waar de Pizza Margarita werd “uitgevonden”! De reis voert verder door de schoo...

Over deze reis

Reis met DrieTour dwars door het boeiende Italië en hoor verhalen over Grieken, Romeinen, koningen en keizers. Uw ontdekkingsreis begint met een bezoek aan het mooie Florence en verblijf in het authentieke Siena. U verdiept zich in Franciscus van Assisi en eindig de reis rond Napels, de sfeervolle en levendige stad met talrijke monumentale paleizen. Ooit was het een koninklijke residentie. Maar Napels is ook de stad waar de Pizza Margarita werd “uitgevonden”! De reis voert verder door de schoonheid van de Vesuvius, u ziet de prachtige opgravingen van Pompeï en maakt een mooie boottocht langs de kust. Laat u verrassen door al dit moois en reis dwars door Italië!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vandaag vertrekt u samen met uw groep richting het prachtige Italië; het land met een rijkdom aan indrukwekkende steden, een machtige natuur, historie en cultuur. U zult zich in een openluchtmuseum wanen. Na aankomst op de luchthaven van Pisa staat een touringcar gereed om u naar uw hotel in Montecatini Terme te brengen; de plaats waar u de eerste paar dagen zult verblijven.

dag
2

DI: Bezoek Florence

De wieg van de renaissance, Florence, staat vandaag centraal. Met name in de 15e eeuw kende de stad een ongekende artistieke en culturele bloei, grotendeels gestimuleerd door de beruchte familie De Medici. Geen enkele andere plaats kan Florence evenaren op het gebied van de kunstwerken die hier gemaakt werden door de vele kunstenaars als Giotto, Michelangelo, Raphael en Leonardo Da Vinci. In de ochtend wandelt u samen met uw gids door de stad van de Ponte Vecchio, Santa Croce, de Duomo en het Baptisterium met zijn gouden deuren. U kijkt uw ogen uit van al dat moois. ’s Middags heeft u vrije tijd om zelf door deze mooie stad te dwalen en te genieten van een drankje op een van de vele terrassen. De lunch is exclusief. U overnacht wederom in Montecatini Terme.

dag
3

WO: Florence – Greve – San Gimignano - Siena

Via een mooie route (niet de tolweg) door de Chianti-streek rijden we naar Siena, één van de belangrijkste Renaissance steden van Italië. Ook de grootste stad in Toscane, gebouwd op een heuvel met zijn kenmerkende rode baksteen.
Onderweg maken we een korte koffiestop in Greve (70 km, 1,5 uur ), een van de bekendste en levendigste dorpen van de Chianti streek. Het kleine oude centrum heeft een prachtig plein: Piazza Matteotti met sfeervolle restaurantjes en barretjes. Een ideale plek om te lunchen in Fattoria San Donato (een uur rijden). Wandel ook even langs de Sant Croce kerk waar u in de twee nissen beelden ziet van de heilige Franciscus van Assisi en San Giovanni Battista. Ook binnen in de kerk ziet u een topstuk: de drieluik van Maria met kind en de heiligen van Bicci di Lorenzo. En in een van de vele winkeltjes koopt u de meest smaakvolle Parmaham. Aansluitend via San Gimignano, de stad van de torens en het lekkerste Italiaans ijs richting Siena voor de overnachting (afstand laatste traject is 42 km).

dag
4

Donderdag: Siena

Samen met een gids wandelt u door deze historische en fascinerende stad met één van de mooiste middeleeuwse pleinen van Italië, ‘Piazza del Campo’, waar de beroemde paardenraces ‘de Palio’ plaatsvonden. Ook de bijzondere Duomo met zijn veel te brede voorgevel mag niet ontbreken. Het waarom van deze te brede geval hoort u ter plaatse. Het heeft een imposante romaanse en gotische bouw met wit en groen marmer met uitstekende renaissancistische sculpturen.
Ook maakt u kennis met een typisch streekproduct, Cantuccini (of cantucci, biscotti di Prato). Het zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes, en bevatten naast amandelen ook meel, suiker, amaretto en enkele specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Cantuccini worden in Italië geregeld als dessert tezamen met vin santo geserveerd. Eet smakelijk!
Afstand van Siena naar Assisi is 130 km. Eventueel kunt u nog een koffiestop maken aan het Lago di Trasimeno. Dan door naar Assisi. U overnacht in Assisi of omgeving.

dag
5

VR: Assisi

Samen met Patricia verkent u de stad waar Franciscus is geboren en begraven, Assisi. U begint in de basiliek San Francesco, één van de belangrijkste religieuze centra van Italië en graftombe van zijn naamgever. Deze bijzondere basiliek bestaat uit drie lagen: helemaal onderin bevindt zich het graf van de heilige, daarboven ligt de onderkerk met zijn mystieke en tot overdenking stemmende sfeer en in de bovenkerk kunt u de prachtige frescocyclus van Giotto over het leven van Franciscus bewonderen. Het middeleeuwse centrum is compact en biedt nog veel meer moois, zoals het geboortehuis van Franciscus en de Santa Chiara basiliek. Deze kerk is gewijd aan Clara, die in navolging van Franciscus haar leven in armoede en steun aan de medemens wijdde. Ze stichtte de orde van de Clarissen en vond haar laatste rustplaats in deze aan haar gewijde basiliek.
U overnacht in Assisi of omgeving.

dag
6

ZA: Montefalco

Per touringcar naar Montefalco, ook wel het “balkon van Umbrië” genoemd. Door de ligging op een heuvel is er een panoramisch zicht op de hele omgeving. Naast dit fantastische uitzicht vindt u in Montefalco het Museo Civico, dat is ondergebracht in de voormalige San Francescokerk . U bekijkt hier ondermeer de prachtige 15e -eeuwse fresco’s, die het leven van Franciscus uitbeelden. Hierna gaat u naar zo’n typisch Umbrisch stadje, Spello. Dwaal door de middeleeuwse straatjes en laat u verrassen door de geuren en kleuren van de overal aanwezige planten en bloemen. U luncht vandaag bij een familie, die leeft in de fraaie natuur bij Montefalco, waar u zich kan onderdompelen in de sfeer uit de dagen van weleer. U overnacht in Assisi en omgeving.

dag
7

ZO: Monte Subasio - Spoleto - Tivoli

Per minibus gaat het de Monte Subiaso op tot een hoogte van 1000 meter. Vanaf daar maakt u een wandeling naar een adembenemend panoramapunt, dat deel uitmaakt van het Vredespad. Franciscus zelf zei hierover, dat " niets hem ooit meer vreugde heeft gegeven dan het zicht op het dal van Spoleto”. Door de bossen wandelt u omlaag naar Eremo delle Carcieri, (Kluizenarij van de Kerkers). Het is de plaats waar Franciscus en andere broeders in de bossen verbleven om te bidden en mediteren. Aansluitend naar Spoleto (afstand 48 km) waar u op eigen gelegenheid rond kunt kijken. Tot slot door richting Tivoli voor de overnachting (afstand 137 km).

dag
8

MA: Tivoli-Napels

Vroeg vertrek vanuit het hotel in Tivoli (lunchpakketten mee dit keer), de indrukwekkende achtertuin van Rome is uw bezoek meer dan waard. In de ochtend bezoekt u Villa D’Este. Aansluitend door naar Napels met onderweg een stop in Pozzuoli, de plaats waar Paulus op zijn reis aan land kwam (afstand Tivoli-Pozzuoli is 228 km). Hier bezoekt u onder leiding van de gids het Flavisch Amfitheater en het Macellum (Romeinse vis- en vleesmarkt).

dag
9

DI: Vesuvius en Pompeï

Samen met uw gids gaat u de Vesuvius op. Het laatste stuk naar de krater doen we wandelend, zodat u een blik kunt werpen op deze nog altijd actieve vulkaan. Geniet ook van het bijzondere landschap.
Als u afdaalt, stopt u bij een wijngaard waar de druiven groeien waar een bijzondere wijn, Lacryma Christi van gemaakt wordt. Op de hellingen van de Vesuvius volgt een proeverij van deze wijn en daarbij wordt een uitgebreide en lekkere lunch geserveerd! Na de lunch brengt de gids u naar Pompeï, de stad waar het leven in 79 na Chr. abrupt tot stilstand kwam door een enorme uitbarsting van de Vesuvius. De stad werd bedekt met een dikke laag as en pas in de 18e eeuw herontdekt. Nu krijgen we er een goed beeld van het leven in de Romeinse tijd met talrijke mooi bewaarde huizen, winkels, tempels en nog veel meer.

dag
10

WO: Napels

’s Morgens laat uw Nederlandstalige gids u graag Napels zien. U maakt een wandeling door de oude gezellige binnenstad. Na de lunch bezoekt u het archeologisch museum waarna een stadrondrit door het monumentale gedeelte van Napels wordt gemaakt.

dag
11

DO: Amalfikust per boot

Vandaag belooft een prachtige dag te worden. U ontdekt de schitterende Amalfikust per bus. Geniet van spectaculaire uitzichten op zee, tegen de bergen gebouwde huizen en kleurig bloeiende oleander. Voor degenen die willen is het mogelijk om voor de lunch op eigen gelegenheid een boottochtje te maken. De lunch gebruiken we in Amalfi. Via Ravello terug naar het hotel.

dag
12

VR: Terug naar huis

Transfer naar de luchthaven van Napels en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Palace Hotel Due Ponti

Siena, Italië
Palace Hotel Due Ponti ligt op 2 km afstand van Siena. Het hotel beschikt over een restaurant en een bar. De kamers zijn voorzien van WiFi, TV, een kluis, minibar en eigen badkamer met föhn.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar

Le Grazie Hotel

Assisi, Italië
Het Grazie hotel ligt in een rustige omgeving, prachtig gelegen aan de voet van de heuvels. Het hotel beschikt over een restaurant en gratis WiFi. Het restaurant serveert lokale specialiteiten. Alle kamers zijn voorzien van een tv en airconditioning.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV

Hotel Paradiso ***

Castellamare di Stabia, Italië
Het hotel biedt uitzicht op de Vesuvius en de Golf van Napels en ligt aan de rand van Castellammare. De keurige kamers bieden een badkamer, airco, flat screen-tv en gratis wifi. Verder heeft het hotel een tuin, een onverwarmd buitenzwembad, bar, restaurant en terras.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
12:45
Pisa
14:40
Uw terugreis
Vlucht
Napels
09:20
Amsterdam
12:00

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis
 • Luchthavenbelasting (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage bagage 15 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches 4x en via reisleidster 5x lunchgeld
 • Entreegelden volgens programma
 • Nederlandssprekende gids volgens programma
 • Fooienbedrag 27,50

Niet inbegrepen

 • 1-persoonkamertoeslag 235,- p.p.
 • Lunches heen- en terugreis en dag 2
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige Identiteitskaart.

Minimale groepsgrootte is 30 personen. Mochten er minder mensen mee gaan, dan zal er een andere reissom gelden.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

Reisleiding