Maatwerkreis Italië o.l.v. Pastor J. Kerkhof Jonkman en Dhr. A. Vreeswijk

Reis met DrieTour door het boeiende Italië en hoor verhalen over Grieken, Romeinen, koningen en keizers. Uw ontdekkingsreis begint met een uitgebreid bezoek aan het prachtige Rome en u brengt er meerdere dagen door. Verder maakt u een dagtocht over de Via Appia Antica en bezoekt u de mooie stad Assissi, een van de bekendste stadjes van Umbrië, met name vanwege de schitterende San Francesco. Laat u verrassen door het mooie en afwisselende Italië!

Over deze reis

Reis met DrieTour door het boeiende Italië en hoor verhalen over Grieken, Romeinen, koningen en keizers. Uw ontdekkingsreis begint met een uitgebreid bezoek aan het prachtige Rome en u brengt er meerdere dagen door. Verder maakt u een dagtocht over de Via Appia Antica en bezoekt u de mooie stad Assissi, een van de bekendste stadjes van Umbrië, met name vanwege de schitterende San Francesco. Laat u verrassen door het mooie en afwisselende Italië!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

VR: Heenreis

Vlucht van Amsterdam naar Rome. Bij aankomst transfer naar uw hotel.
Rest van de middag vrij voor een eerste verkenning van Rome en ’s avonds een gezamenlijk diner in hotel.

dag
2

ZA: Het antieke Rome

De hele dag maakt u een reis terug in de tijd. Die begint met een bezoek aan de San Clemente kerk. Via de onderkerk daalt u af naar een tempel uit de tijd van de Romeinen. Een korte kennismaking met het ondergrondse Rome. Dan wandelt u naar de kerk en het klooster Santi Quattro Coronati. Het is tot vandaag de dag in gebruik als een Augustinessen klooster. Geniet hier van de rust en de fraaie binnentuin. U vergeet even dat u middenin een drukke wereldstad bent!
De tocht terug in de tijd gaat verder met een bezoek aan de Palatijn. Dit is één van de zeven heuvels waarop het oude Rome is gebouwd. U vindt er prachtige tuinen en de resten van keizerlijke paleizen, zoals dat van Augustus. Ons woord paleis vindt hier zijn oorsprong. Vanaf de Palatijn daalt u af in het culturele, bestuurlijke, juridische en commerciële centrum van het eens zo machtige Romeinse Rijk: het Forum Romanum. Talrijke opvallend goed bewaarde monumenten geven een goed beeld van dit rijk. U gaat ook naar het grootste theater uit dit rijk, het Colosseum. Lunch bij Le Terme del Colosseo. Diner in in hotel.

dag
3

ZO: Friezenkerk en Osta

’s Morgens kunt u de Nederlandse viering bij in de Kerk der Friezen bijwonen, waarna op het St. Pieterplein het pauselijke Angelus beluisterd kan worden. Lunch met elkaar. In de middag met de bus naar Ostia, voor een bezoek aan Ostia Antica. Diner en overnachting.

dag
4

MA: Sixtijnse Kapel

Vandaag een bezoek aan Vaticaanstad. Na het ontbijt gaat het eerst naar de Sint-Pietersbasiliek. Indien mogelijk een viering in de crypte. Op de dak van de koepel van deze prachtige kerk kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de Eeuwige Stad. Er is ook een koffiebarretje, waar heerlijke koffie geschonken wordt! Na de koffie volgt een rondleiding door de imposante basiliek, waar u werken ziet van de Renaissancekunstenaars Gian Lorenzo Bernini en Michelangelo. ’s Middags bezoekt u een van de musea van het Vaticaans museum. De dag wordt afgesloten met een bezichtiging van de Sixtijnse Kapel, ontworpen voor Paus Sixtus IV en gebouwd tussen 1473 en 1481. Vergaap u aan de prachtige fresco’s van grote Renaissance kunstenaars als Botticelli, Ghirlandaio, Perugino en Michelangelo waarmee de kapel is versierd. De kapel is opgedragen aan de Hemelvaart van de Maria. Lunch bij Insalata Ricca. Diner en overnachting in het hotel.

dag
5

DI: Dagtocht Assissi

U maakt een dagtocht per touringcar naar Assisi. U bezoekt het geboortehuis van Franciscus, daarna wandelt u naar de Santa Maria Maggiore. U wandelt verder naar het huis van Bernardus da Quintavalle, die als een van de eersten besloot Franciscus te volgen. Op het einde van de ochtend bekijkt u de Santa Chiara en horen we over het leven van Clara. Lunch op eigen gelegenheid. De middag is voor de basiliek San Francesco, met zijn beneden- en bovenkerk met prachtige fresco’s die het leven van Franciscus vertellen, een indrukwekkende beleving. Daarna met de bus terug naar Rome voor diner en overnachting.

dag
6

WO: Stadswandeling en Audiëntie

Deze dag gaat u naar het St. Pietersplein om op audiëntie te gaan. Na de lunch (Osteria Venerina al Mascherino) maakt u een interessante stadswandeling, waarbij het Pantheon, de wereldberoemde Trevi fontein, het Piazza Navona met de Santa Maria dell' Anima bekeken worden. Diner in het hotel.

dag
7

DO: Dagtocht Via Appia Antica

Deze ochtend is vrij te besteden en de lunch is op eigen gelegenheid. Na de lunch vertrek per touringcar naar de Via Appia Antica voor een bezoek de Catacomben van San Callisto. De middag gaat verder met bezoeken aan de basiliek van Paulus buiten de Muren met het graf van de apostel en Tre Fontane, de plaats waar Paulus volgens de voerlevering zou zijn onthoofd. Daarna terug naar Rome. ’s Avonds diner en overnachting.

dag
8

VR: Terugreis

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam. Mocht het een middagvlucht zijn, dan is de ochtend nog gedeeltelijk vrij te besteden.

Accommodaties

Casa Bonus Pastor

Rome, Italië
Casa Bonus Pastor is omgeven door een prachtige tuin en dichtbij het Vaticaan gelegen. Het hotel is de ideale basis voor een bezoek aan Rome. Het restaurant serveert gerechten uit de traditionele Italiaanse keuken. Alle kamers beschikken over airconditioning, TV en WiFi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Airco
WIFI op de kamer

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
11:55
Rome
14:10
Uw terugreis
Vlucht
Rome
14:05
Amsterdam
16:35

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met ITA Airways
 • Luchthavenbelasting (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage bagage 20 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in Casa Bonus Pastor o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • 4 x Lunch
 • Entreegelden
 • Nederlandssprekende gids volgens schema
 • Fooienbedrag
 • Gebruik van Headsets
 • Verhoging Schipholtax

Niet inbegrepen

 • 1-persoonkamertoeslag 195,- p.p.
 • Overige lunches, drankjes
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds 2,50 per boeking
 • Bijdrage SGR 5,- p.p.

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige Identiteitskaart.

Minimale groepsgrootte is 25 personen.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten.

Reisleiding

Jan Kerkhof Jonkman En Arie Vreeswijk