Maatwerkreis Italië-Rome o.l.v. Dhr. R. Mascini

Rome is een van boeiendste steden ter wereld. Geniet van al het moois dat u hier zowel boven- als ondergronds aantreft. U ziet de St. Pieter, maar daalt ook af in de San Clemente. Daar tussendoor kunt u talrijke andere beroemde bezienswaardigheden bezoeken, zoals het Colosseum en Forum Romanum en beleeft u het levendige en sfeervolle straatbeeld, waardoor Rome elk moment van het jaar weet te boeien! Rob Mascini weet als geen ander de weg in de ‘eeuwige’ stad. Voeg daar een audiëntie op het St. P...

Over deze reis

Rome is een van boeiendste steden ter wereld. Geniet van al het moois dat u hier zowel boven- als ondergronds aantreft. U ziet de St. Pieter, maar daalt ook af in de San Clemente. Daar tussendoor kunt u talrijke andere beroemde bezienswaardigheden bezoeken, zoals het Colosseum en Forum Romanum en beleeft u het levendige en sfeervolle straatbeeld, waardoor Rome elk moment van het jaar weet te boeien! Rob Mascini weet als geen ander de weg in de ‘eeuwige’ stad. Voeg daar een audiëntie op het St. Pietersplein en een afwisselend programma en het heerlijke Italiaanse eten aan toe, en uw reis is compleet!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

VR: Heenreis

Heenvlucht van Amsterdam naar Rome. U wordt opgehaald door de bus. Transfer naar het hotel. s" Middags wandeling van St Pieter naar Capitool en daarna op eigen gelegenheid terug naar hotel. In deze stadswandeling passeren we het huis waar aartsbisschop Petrus Codde gewoond heeft, We passeren en bezoeken – zo mogelijk - het oratorium, de kerk waar hij meestal kwam en de bibliotheek waar hij studeerde.
19.30 Diner in (de buurt van) het hotel op eigen gelegenheid.

dag
2

ZA: Stadswandeling

9.00u vertrek naar Piazza del Populo. Vandaar wandelen we naar het centrum van Rome. We passeren niet alleen een aantal bekende high lights van de stad, zoals de Spaanse trappen, het parlement, Pantheon en Piazza Navona. Maar we komen ook bij “De Missie” waar de aartsbisschop aanvankelijk woonde. En we bezoeken het straatje waar de Nederlandse schilders van die dagen hun ateliers hadden. Onderweg lunchen we. Aan het einde van de dag op eigen gelegenheid terug naar het hotel. 19.30 Diner in (de buurt van) het hotel op eigen gelegenheid.

dag
3

ZO: Bezoek kerk en San Clemente

9.00u Vertrek naar de kerk voor de Eucharistie en ontmoeting met de Engelse of lutherse gemeenschap in Rome. 12.00 lunch op eigen gelegenheid en bezoek aan Sint Jan van Lateranen en San Clemente. Ook zien we het Colosseum liggen. Bij de San Clemente en het Colosseum gaan we terug naar de eerste eeuwen van het christendom. 19.30 Diner in restaurant bij hotel of in de buurt (op eigen gelegenheid).

dag
4

MA: Catacomben en kerken

9.00u Vertrek naar Sant’Agnese, de catacomben en de Santa Costanza. 12.00u lunch op eigen gelegenheid en vertrek naar S. Maria Maggiore. S. Prassede en S. Pudenziana. Deze kerken behoren tot de oudste kerken van Rome. We vinden er de prachtigste mozaïeken. 19.30 Diner in (de buurt van) het hotel op eigen gelegenheid.

dag
5

DI: Scavi en wijk bij St. Pieter

Deze dag zou gereserveerd kunnen worden voor een bezoek aan de Dicastero per la promozione dell'unità dei cristiani (vaticaanse dicasterie voor de Eenheid van de christenen), de
Scavi onder de Sint Pieter met het graf van Petrus met aansluitend de bezichtiging van de basiliek en de wijk rondom het Vaticaan. 19.30 Diner in restaurant bij hotel, op eigen gelegenheid.

dag
6

WO: Audiëntie en Friezenkerk

8.30u vertrek naar Sint Pietersplein voor audiëntie bij de paus
9.15u start audiëntie. Aan de zijkant van het plein volgen we de ontmoeting met paus Franciscus. 10.00u koffie in de Friezenkerk waarna we via de Janiculumberg wandelen naar Trastevere. We bezoeken het eiland in de Tiber. Naar keuze kunnen we het graf van S.Cecilia bezoeken en/of de diakonia S.Maria in Kosmedin. 19.30u Diner op eigen gelegenheid.

dag
7

DO: Terugreis

De bus brengt ons terug naar de luchthaven. Afhankelijk van de vliegtijden brengen we onderweg nog een bezoek aan Paulus buiten de Muren. Terugvlucht van Rome naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Nova Domus Aurelia***

Rome, Italië
Het Hotel Nova Domus Aurelia is volledig gerenoveerd in 2021, gelegen op een steenworp afstand van de Vaticaanse Musea (900 m) en het Sint-Pietersplein (1,5 km). Het hotel heeft een interne bar, een restaurant, een kleine parkeerplaats en een vergaderzaal (20 zitplaatsen). Het metrostation Valle Aurelia is te voet in 10 minuten te bereiken. Het hotel Nova Domus Aurelia ligt zoals de naam al aangeeft aan de via Aurelia, tegenover Vaticaan stad. Het betreft een voormalig klooster en beschikt ook over een kleine kapel waar men eventueel gebruik van kan maken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
11:55
Rome
14:10
Uw terugreis
Vlucht
Rome
14:05
Amsterdam
16:35

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam-Rome v.v.
 • Luchthavenbelasting en toeslagen (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Vervoer van Rome Airport naar hotel per bus v.v.
 • OV-kaart tijdens gehele reis
 • Verblijf in 3-sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt
 • Headsets
 • Entreegelden voor Scavi en San Clemente
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 295,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunches en diners
 • Overige entrees en overig busvervoer

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers voor deze reis is 16 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige Identiteitskaart.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

Conform de ANVR Voorwaarden heeft Beter Uit het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Rob Mascini