Maatwerkreis Italië Assisi o.l.v. Mw. J. Litjens en Dhr. S. Fens

Assisi is de stad van de 13e-eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi. en is daarmee een bekende bedevaartsplaats. Jaarlijks komen veel pelgrims voor de schitterende San Francesco basiliek. Maar er is meer te zien en te doen in pelgrimsoord Assisi. Ga mee met Joke Litjens en Stijn Fens op reis en ontdek dit warm-wit gekleurde stadje op de helling van de Monte Subasio. Het silhouet van de stad wordt gedomineerd door de basiliek van de heilige Franciscus en door de burcht Rocca Maggiore. As...

Over deze reis

Assisi is de stad van de 13e-eeuwse heiligen Franciscus en Clara van Assisi. en is daarmee een bekende bedevaartsplaats. Jaarlijks komen veel pelgrims voor de schitterende San Francesco basiliek. Maar er is meer te zien en te doen in pelgrimsoord Assisi. Ga mee met Joke Litjens en Stijn Fens op reis en ontdek dit warm-wit gekleurde stadje op de helling van de Monte Subasio. Het silhouet van de stad wordt gedomineerd door de basiliek van de heilige Franciscus en door de burcht Rocca Maggiore. Assisi is bovendien een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes ter wereld.

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

VR:- Heenreis

We vliegen van Schiphol naar Rome en worden met een bus vervoerd naar Assisi. Daarna gaan we op eerste verkenning van Assisi.

dag
2

ZA: Bezichtiging Assisi

We bezoeken het geboortehuis van Franciscus, daarna wandelen we naar de Santa Maria Maggiore, waar een korte meditatie zal zijn. We wandelen verder naar het huis van Bernardus da Quintavalle, die als een van de eersten besloot Franciscus te volgen. Op het einde van de ochtend bekijken we de Santa Chiara en horen we over het leven van Clara. Lunch. De middag is voor de basiliek San Francesco, met zijn beneden- en bovenkerk met prachtige fresco’s die het leven van Franciscus vertellen. Een indrukwekkende beleving.

dag
3

ZO: Viering - Carceri

In de kleine kapel San Stefano (in centrum van Assisi) vieren we samen de zondag met een eenvoudige viering o.l.v. Joke Litjens. We drinken samen koffie. Daarna een lunch. Met busjes worden we naar de Carceri gebracht, waar de kluis/grot zich bevindt waar Franciscus zich terugtrok in retraite tegen het einde van zijn leven. In het bos zijn meerdere grotten die volgelingen van Franciscus gebruikten. Daarna wandelen we naar beneden terug naar Assisi, zo’n 4 km. Wie dat niet kan, kan een taxi nemen vanaf de Carceri.

dag
4

MA: Bevagna – Montefalco - Spello

Na het ontbijt gaan we met de bus naar Bevagna, waar Franciscus met de vogels sprak. In de kerk van dit dorp is er een meditatie door Joke. Met de bus gaan we verder naar Montefalco en bezoeken het plaatselijke museum met als hoogtepunt de fresco’s van Benozzo Gozzoli over het leven van Franciscus. We lunchen in Montefalco. Na de lunch bezoeken we Spello, een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Umbrië. Rond 17.00 uur zijn we terug in het hotel.

dag
5

DI: Feestdag van Franciscus

Na het ontbijt wandelen we naar San Damiano, de plek waar het ideaal van Franciscus ontstond en waar Clara en de eerste Clarissen woonden. Van daaruit gaan we met busjes of bus naar St. Maria degli Angeli, in de kerk bevindt zich de Portiuncola waar Franciscus steeds terugkeerde na zijn reizen. We worden teruggebracht naar het hotel en is de middag vrij van programma. Lunch op eigen gelegenheid.

dag
6

WO: Terugreis

Na het ontbijt gaan de koffers mee in de bus en bezoeken we Greccio, waar Franciscus de eerste levende kerststal bouwde. We lunchen hier en daarna vertrekken we naar het vliegveld bij Rome voor de terugvlucht naar Schiphol (afhankelijk van de vluchttijden).

Reisleiding

Deze reis wordt begeleid door:
Stijn Fens - Italiëkenner en journalist bij dagblad 'Trouw', gidst u met enthousiasme, kennis en humor.
Sinds 2007 leidt hij samen met Joke Litjens van Werkplaats voor de Ziel, regelmatig een Rome-reis. Dit jaar richten we ons op Assisi, een parel in Italië.

Stijn was hier al vaker en Joke leidde eerder meerdere Assisi-reizen.

Dagelijks leidt Joke een moment van stilte en meditatie om de inspiratie en diepgang van Franciscus en Clara binnen te laten komen en je met hart en ziel te voeden.


Accommodaties

Hotel Fontebella

Assisi, Italië
Hotel Fontebella ligt zeer gunstig in het centrum van Assisi, In het hotel staat historie centraal en elke verdieping vertegenwoordigt een andere tijd uit de geschiedenis. Het hotel beschikt over een lounge, bar en restaurant en gratis wifi. De kamers zijn voorzien van airco en een badkamer, een kluisje, televisie en ook hier gratis wifi. Kortom, een prachtig hotel om in te verblijven.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
Restaurant
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
07:15
Rome
09:30
Uw terugreis
Vlucht
Rome
17:25
Amsterdam
20:00

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met KLM ingeschat
 • Luchthavenbelasting
 • Gebruik Headsets
 • Vervoer volgens programma
 • Verblijf in 4 -sterren accommodatie Hotel Fontebella o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches (behalve dag 1 en 5)
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 150,-
 • Lunches op dag 1 en 5
 • Entreegelden
 • Ruimbagage 50,- indien gewenst
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Bijdrage Calamiteitenfonds

Overige informatie

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige Identiteitskaart.

Minimale groepsgrootte is 20 personen. Mochten er minder mensen mee gaan, dan zal er een andere reissom gelden. Reissom sowieso nog onder voorbehoud, omdat vluchtprijs is ingeschat en vluchten nog niet zijn geboekt.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies

Reisleiding

Joke Litjens

Reisleider DrieTour sinds 2010.

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Spanje, Italië, Ierland, Frankrijk, Schotland-Iona

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

Bij DrieTour voel ik mij thuis. Als vrijzinnige katholiek voel ik mij vrij en welkom en krijg ik alle ruimte om mee te bewegen met u mooie reisgenoten.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Het team van DrieTour staat open voor nieuwe ideeën, goed overleg, steunend op de achtergrond als dat nodig is. En dat is heel prettig.