Maatwerkreis Italië/Rome o.l.v. Mw. A. van der Meulen

Rome is een van boeiendste steden ter wereld. Geniet van al het moois dat u hier zowel boven- als ondergronds aantreft. U beklimt de koepel van de St. Pieter, maar daalt ook af in de San Clemente. Daar tussendoor bezoekt u talrijke andere beroemde bezienswaardigheden, zoals het Vaticaans Museum, Colosseum en Forum Romanum en beleeft u het levendige en sfeervolle straatbeeld, waardoor Rome elk moment van het jaar weet te boeien! DrieTour is al jaren dé Rome specialist en weet als geen ander de we...

Over deze reis

Rome: altijd weer anders

Rome is een van boeiendste steden ter wereld. Geniet van al het moois dat u hier zowel boven- als ondergronds aantreft. U beklimt de koepel van de St. Pieter, maar daalt ook af in de San Clemente. Daar tussendoor bezoekt u talrijke andere beroemde bezienswaardigheden, zoals het Vaticaans Museum, Colosseum en Forum Romanum en beleeft u het levendige en sfeervolle straatbeeld, waardoor Rome elk moment van het jaar weet te boeien! DrieTour is al jaren dé Rome specialist en weet als geen ander de weg in de ‘eeuwige’ stad. Voeg daar een dichtbij het Vaticaan gelegen hotel, afwisselend programma, ervaren gids en prima maaltijden aan toe, en uw reis is compleet!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

DO: Heenreis

Directe vlucht per KLM van Amsterdam naar Rome . Bij aankomst transfer naar uw hotel, Casa Ravasco San Pietro, op steenworp afstand van het Sint-Pietersplein.
Middag vrij voor een eerste verkenning van Rome en ’s avonds een gezamenlijk diner in een restaurant in de directe omgeving van het hotel.

dag
2

VR: Sixtijnse kapel

Vandaag een bezoek aan Vaticaanstad. Na het ontbijt gaat het onder leiding van uw gids eerst naar de Sint-Pietersbasiliek. Op de dak van de koepel van deze prachtige kerk kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de Eeuwige Stad. Er is ook een koffiebarretje, waar heerlijke koffie geschonken wordt! Na de koffie volgt een rondleiding door de imposante basiliek, waar u werken ziet van de Renaissancekunstenaars Gian Lorenzo Bernini en Michelangelo. ’s Middags bezoekt u een of enkele musea van het Vaticaans museum. De dag wordt afgesloten met een bezichtiging, onder leiding van uw gids, van de Sixtijnse Kapel, ontworpen voor Paus Sixtus IV en gebouwd tussen 1473 en 1481. Vergaap u aan de prachtige fresco’s van grote Renaissance kunstenaars als Botticelli, Ghirlandaio, Perugino en Michelangelo waarmee de kapel is versierd. De kapel is opgedragen aan de Hemelvaart van de Maria.

dag
3

ZA: Ontdek het antieke Rome

De hele dag maakt u een reis terug in de tijd. Die begint met een bezoek aan de San Clemente kerk. Via de onderkerk daalt u af naar een tempel uit de tijd van de Romeinen. Een korte kennismaking met het ondergrondse Rome. Dan wandelt u naar de kerk en het klooster Santi Quattro Coronati. Het is tot vandaag de dag in gebruik als een Augustinessen klooster. Geniet hier van de rust en de fraaie binnentuin. U vergeet even dat u middenin een drukke wereldstad bent!
De tocht terug in de tijd gaat verder met een bezoek aan de Palatijn. Dit is één van de zeven heuvels waarop het oude Rome is gebouwd. U vindt er prachtige tuinen en de resten van keizerlijke paleizen, zoals dat van Augustus. Ons woord paleis vindt hier zijn oorsprong.
Vanaf de Palatijn daalt u af in het culturele, bestuurlijke, juridische en commerciële centrum van het eens zo machtige Romeinse Rijk: het Forum Romanum. Talrijke opvallend goed bewaarde monumenten geven een goed beeld van dit rijk. U gaat ook naar het grootste theater uit dit rijk, het Colosseum. Uw eigen gids zal boeiend vertellen over het Rome in de Oudheid.

dag
4

ZO: Friezenkerk en stadswandeling

Na het ontbijt kunt u eerst een rondleiding en uitleg over de Friezenkerk bijwonen, gevolgd door een viering. Deze bijzondere kerk uit de 12e eeuw ligt tegen het Sint-Pietersplein aan. Na de viering volgt op het plein het Pauselijke angelus. ’s Middags een wandeling (zonder gids) door het levendige centrum, met het Piazza Navona in een van de oudste buurten van Rome, het nabijgelegen Pantheon, uit de eerste eeuw voor Christus en de drie prachtige fonteinen op dit plein: La Fontana del Moro (de Morenfontein), la Fontana del Nettuno (de Neptunusfontein) en La Fontana dei Quattro Fiumi (de Vierstromenfontein) gebouwd door de 16e-eeuwse architect en beeldhouwer Bernini, met vier beelden die verwijzen naar de rivieren de Donau, de Ganges, de Nijl en de Rio de la Plata.
Tijdens de wandeling wordt ook een kijkje genomen in de Santa Maria dell’Anime, nu de kerk voor de Duitstalige gemeenschap in Rome. In de tijd van de Reformatie was het ook de plaats waar pelgrims uit de Lage Landen kwamen. Zo ziet u hier het graf van de enige Nederlandse paus, Adrianus VI.
Als kers op de taart ziet u de beroemde Trevi fontein. Het verhaal gaat dat als je over je schouder een muntje in deze fontein gooit, je zeker nog een keer in Rome terugkomt….
De wandeling voert verder naar de volgens velen gezelligste wijk van Rome: Trastevere. U zult merken dat het leven hier in een ander tempo gaat dan in de rest van Rome!
Trastevere is ook de thuisbasis van de Gemeenschap van Sant’Egidio, een katholieke lekengemeenschap die zich inzet voor zwakkeren in de samenleving. U dineert in een door hen geleid restaurant: mensen met een verstandelijke beperking krijgen hier een opleiding tot kok of ober, en bezorgen u met veel toewijding en plezier een heerlijke en aangename avond. Na afloop van de maaltijd maakt u een oecumenische gebedsviering van de Egidio-gemeenschap mee in de Santa Mariakerk in deze wijk. Te voet terug naar het hotel.

dag
5

MA: Terugreis

Een vrije ochtend en in de loop van de middag volgt de transfer naar de luchthaven voor de rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam per KLM.

Accommodaties

Casa Ravasco San Pietro

Rome, Italië
Een prettige kloosteraccommodatie op steenworp afstand van de Sint Pieter. U verblijft in een moderne, gerenoveerde kamer met TV, airco, ruime badkamer en een eigen terras of balkon, waarvan een aantal met uitzicht op de koepel van de Sint Pieter! In een gezellige kleurrijke ontbijtzaal serveert men een uitstekend zoet ontbijt buffet.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
In stadscentrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
09:35
Rome
11:50
Uw terugreis
Vlucht
Rome
17:15
Amsterdam
19:50

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvliegreis Amsterdam – Rome per KLM (incl. heffingen);
 • Ruimbagage (1 stuks, max. 23 kilo);
 • Transfers luchthaven – hotel bij aankomst en vertrek en touringcar op dag 3;
 • 4 nachten verblijf op basis van een tweepersoonskamer met bad of douche en toilet en ontbijt;
 • 4x diner in een lokaal restaurant;
 • Toeristenbelasting;
 • Nederlandssprekende gids op dag 2 en 3;
 • Entrees;
 • Fooien.

Niet inbegrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 50,-
 • Lunches
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage calamiteitenfonds 2,50 per factuur
 • Greenseat 5,= per persoon

Overige informatie

Minimaal aantal deelnemers voor deze reis is 11 personen.

Voor deze reis is een geldig identiteitsbewijs of paspoort nodig.

Reisleiding