Beleef Rome

Iedere reis heeft een Verhaal. Als dit ergens toepasselijk is, dan is het wel in Rome; Eeuwige stad vol historie en cultuur! Beleef het verleden in het Forum Romanum en het Colosseum, het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Dompel u onder in het religieuze Rome. Bewonder basilieken, zoals de St. Pieter, en oude kerken met verhalen die terug gaan naar de dagen van Paulus en Petrus. Religie in Rome leeft ook nu nog. Beleef een viering in de Kerk van de Friezen, woon de Pauselijke audiëntie...

Over deze reis

Beleef Rome

Iedere reis heeft een Verhaal. Als dit ergens toepasselijk is, dan is het wel in Rome; Eeuwige stad vol historie en cultuur! Beleef het verleden in het Forum Romanum en het Colosseum, het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Dompel u onder in het religieuze Rome. Bewonder basilieken, zoals de St. Pieter, en oude kerken met verhalen die terug gaan naar de dagen van Paulus en Petrus. Religie in Rome leeft ook nu nog. Beleef een viering in de Kerk van de Friezen, woon de Pauselijke audiëntie bij en maak kennis met de Sant’Egidio gemeenschap. Geniet ook hoe Rome bruist van levenslust! Verken authentieke straatjes, mooie pleinen en proef lokale specialitieten. Beleef Rome!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

ZA: Heenreis - Aventijn

Vlucht van Amsterdam naar Rome. Na aankomst gaat u naar de Aventijn, één van de zeven heuvelen, waarop het oude Rome was gebouwd. Bovenop deze heuvel ligt de basiliek Santa Sabina, die in de 5e-eeuw gebouwd werd en een sober interieur heeft. Heel bijzonder is het houtsnijwerk in de deuren. Dit toont een van de oudste afbeeldingen van de kruisiging van Jezus. Ook neemt u een kijkje in het park “Giardino degli Aranci”, of het park met de sinaasappelbomen. Geniet van de ontspannen sfeer in deze oase van rust in de stad en van het prachtige uitzicht op de koepel van de St. Pieter. Over uitzicht gesproken: op de Aventijn staat het hoofdkwartier van de Maltezer Ridders. Door het sleutelgat van de toegangspoort kijkt u recht op de St. Pieter! Niet veel later bent u een stuk dichter bij diezelfde St. Pieter: u verblijft in een klooster accommodatie, op steenworp afstand van het Sint-Pietersplein. Diner in een lokaal restaurant, dicht bij het hotel. Om er te komen wandelt u over het St. Pietersplein. Geniet van de stilte en schoonheid van het plein, als alle toeristen vertrokken zijn!

dag
2

ZO: Friezenkerk - stadswandeling

’s Morgens kunt u de Nederlandse viering in de Friezenkerk bijwonen. Deze bijzondere kerk uit de 12e eeuw ligt tegen het Sint-Pietersplein aan. Na de viering volgt op het plein het Pauselijke angelus. ’s Middags een wandeling door het levendige centrum. Zo ziet u de beroemde Trevi fontein. Het verhaal gaat dat als u over uw schouder een muntje in deze fontein gooit, u zeker nog een keer in Rome terugkomt…. Lopend door Via del Corso bekijkt u de Spaanse Trappen en komt uit op een van de mooiste pleinen van Rome, Piazza del Popolo. Midden op het plein staat een reusachtige obelisk en aan het plein ligt een aantal bijzondere kerken, zoals de Santa Maria del Popolo, waar u een diverse schilderijen van Caravaggio kan bewonderen.

dag
3

MA: Vaticaanstad - Trastevere

Vanochtend een bezoek aan Vaticaanstad. Onder leiding van uw gids bekijkt u de Sint-Pietersbasiliek. Met de lift omhoog naar het dak van deze enorme kerk. Als u nog hogerop wilt, kunt u de ruim 300 treden beklimmen om in het topje van de koepel te komen. Uw beloning is een spectaculair zicht over Rome! Maar ook op het dak van deze enorme kerk kunt u genieten van een prachtig uitzicht, eventueel onder het genot van een kop koffie. Hierna volgt een rondleiding door de imposante basiliek, waar u werken ziet van de Renaissancekunstenaars Gian Lorenzo Bernini en Michelangelo. U luncht op z’n Italiaans in een lokaal restaurant.

In de loop van de middag wandelt u langs de Tiber naar de volgens velen gezelligste wijk van Rome: Trastevere. U zult merken dat het leven hier in een ander tempo gaat dan in de rest van Rome! Trastevere is ook de thuisbasis van de Gemeenschap van Sant’Egidio, een katholieke lekengemeenschap die zich inzet voor zwakkeren in de samenleving. U dineert u in een door hen geleid restaurant: mensen met een verstandelijke beperking krijgen hier een opleiding tot kok of ober, en bezorgen u met veel toewijding en plezier een heerlijke en aangename avond. Na afloop van de maaltijd maakt u een oecumenische gebedsviering van de Egidio-gemeenschap mee in de Santa Maria in Trastevere. Flanerend langs de Tiber terug naar het hotel.

dag
4

DI: Antiek Rome - Streetfood

In de ochtend maakt u kennis met het Antieke Rome met een reis terug in de tijd naar het culturele, bestuurlijke, juridische en commerciële centrum van het eens zo machtige Romeinse Rijk: het Forum Romanum. Talrijke opvallend goed bewaarde monumenten geven een goed beeld van dit rijk. Ook gaat u naar het grootste theater uit dit rijk, het Colosseum. Uw gids vertelt boeiende verhalen over het Rome in de Oudheid.

Aan het begin van de middag gaat u samen met een Nederlandstalige local op ontdekking door het hart van de Eeuwige stad, onderweg proevend van beroemde Romeinse specialiteiten. U begint bij de Santa Maria in Trastevere. In een rustig tempo loopt u door de gezellige smalle straatjes van Trastevere naar Piazza Trilussa. Bij Trapizzino wacht het eerste lekkere hapje, een traktatie tussen een Tramezzino (Italiaanse sandwich) en pizza bianca in, gevuld met allerlei lekkere Romeinse gerechten zoals Trippa of Polpette al sugo. Bij Trapizzino eet u ook een Supplì al telefono (vanwege de gesmolten mozzarella die lijkt op een telefoondraad) of een andere smaak zoals Cacio & Pepe. Kriskras door de straatjes van Trastevere wandelt u via het Tibereiland de Joodse buurt in. Langs de grote synagoge, het Portico d’Ottavio, het Teatro Marcello, de Fontana delle Tartarughe (fontein van de schildpadden). U stopt vlakbij het Portico d’Ottavio en eet er een carciofo alla judea of alla Romana, een heerlijke gefrituurde artisjok. Al eeuwenlang staat de Joodse wijk bekend om haar overheerlijke artisjokken. Door naar de Campo de’ fiori. Bij Dar Filettaro wacht u een filetto di baccalà, gefrituurde stokvisfilet, wederom een typisch Romeinse lekkernij. Natuurlijk mag een stukje pizza bij de antieke Forno op Campo de’ fiori niet ontbreken. U kunt wat rondneuzen op dit gezellige marktplein en wandelt dan richting Piazza Navona.
Hier bekijkt u uiteraard de werken van Bernini en Borromini en geniet van dit altijd levendige plein. Bijna tijd voor koffie! Caffè bij Sant’ Eustacchio, de lekkerste koffie van de stad volgens de Romeinen, wat een beleving! U waant zich even in de jaren 50, want het lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan. Na de koffie richting het Pantheon en is er tijd om dit bouwkundige wonder aan de binnenkant te bekijken. Dan wandelt u naar het laatste adresje: een ijsje bij Giolitti. Een keuze maken uit de vele smaken is niet eenvoudig! Onderweg wordt er van alles over de eeuwige stad en haar inwoners verteld. Al met al een ontspannen en rustige wandeling door hartje Rome, waar smaak en beleving voorop staan.

dag
5

WO: Pauselijke audiëntie - Paulus

In de ochtend bezoekt u de wekelijkse openbare audiëntie van de Paus op het St. Pietersplein. Het is indrukwekkend om dit samen met pelgrims van over de hele wereld mee te maken! Na de audiëntie gaat het richting vliegveld. Hierbij volgt u het verhaal van Paulus in Rome: u bezoekt de enorme basiliek St. Paulus buiten de Muren, waar zich het graf van de apostel bevindt. Hierna naar Tre Fontane, een oase van rust en de plaats waar Paulus onthoofd zou zijn. Door naar de luchthaven van Rome en terug naar Amsterdam.

Accommodaties

Casa Ravasco San Pietro

Rome, Italië
Een prettige kloosteraccommodatie op steenworp afstand van de Sint Pieter. U verblijft in een moderne, gerenoveerde kamer met TV, airco, ruime badkamer en een eigen terras of balkon, waarvan een aantal met uitzicht op de koepel van de Sint Pieter! In een gezellige kleurrijke ontbijtzaal serveert men een uitstekend zoet ontbijt buffet.

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
09:40
Rome
11:50
Uw terugreis
Vlucht
Rome
19:40
Amsterdam
22:05

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht Rome
 • Luchthavenbelastingen
 • Vervoer ter plaatse
 • 4 Overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt
 • Lunch dag 2 en 5
 • Diner dag 1, 2 en 3
 • Streetfood wandeling
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 80,-
 • Ruimbagage 23 kilo 50,-
 • Diner dag 4
 • Lunches dag 1, 3 en 4
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 14 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding

Bert van der Woude

Reisleider DrieTour sinds 2006.

In welke landen heb je gereisd?

Armenië, België, Duitsland, Georgië, Ierland, Israël, Italië, Israël, Jordanië, Malta, Tjsechië en Turkije

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Mijn eerste groepreis bevrijdde mij van een aantal vooroordelen. Ik ontdekte hoe mooi het is samen op pad te gaan en hoe een verzameling individuen kan uitgroeien tot een hechte groep, waarin mensen elkaar het goede gunnen. Dat laatste maakt DrieTour reizen uniek want op reis word je gezien en gehoord. Ontspanning tegen een bijzonder decor staat voorop, maar er wordt ook veel geleerd

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Als reisleider bij DrieTour kan ik mijzelf daar royaal in kwijt. Iets leren over veelzijdigheid van het Christendom vind ik belangrijk en dat geldt ook voor de ontmoeting met andere godsdiensten. Het culinaire aspect van reizen moet niet wonder onderschat. In de bijbel bestaat al het besef dat je kunt leren door te proeven. Samen aan tafel is misschien wel de mooiste manier om elkaar te ontmoeten. Als vinoloog van de wijnacademie beveel ik daar graag een goed glas wijn bij aan en als er tijdens een reis een wijnproeverij in het programma kan worden opgenomen word ik daar blij van. Al deze facetten dragen bij aan reizen die kunnen inspireren. Daar doe ik graag aan mee.

Hessel Hansma

Reisleider DrieTour sinds 1994

In welke landen heb je gereisd?

Israël, Zuid-Afrika, Spanje, Italië, Madeira, Griekenland, Thailand, Roemenië, Scandinavië, Canada, Frankrijk, Amerika

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

Hoe heerlijk is het om weg te dromen in een reisgids of op de website. DrieTour laat deze dromen werkelijkheid worden. Dan sta je ineens zelf op die plek en tussen de lokale bevolging. Daarnaast is het ontmoeten van de reisgenoten inspirerend. DrieTour creërt herinneringen.


Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Als reisleider ben ik er om dromen waar te maken en soms net iets meer dan in het programma staat. Ik zorg graag voor een goede sfeer in de groep. Ontmoetingen tussen mensen, deelnemers en lokale bevolking maken een reis onvergetelijk.