Sicilië, schateiland

Tot Italië behoort een flink aantal eilanden. Het grootste daarvan is Sicilië, even ten zuiden van het vasteland. Dankzij een centrale ligging in de Middellandse Zee kent het een lange en zeer rijke geschiedenis vol prachtige verhalen, die het vertellen meer dan waard zijn. Door de eeuwen heen is het een komen en gaan van verschillende overheersers geweest: in de oudheid waren grote delen Griekse nederzettingen. Daarna kwamen Romeinen, Noormannen, Arabieren en Spanjaarden. Al die volkeren hebben...

Over deze reis

Sicilië, schateiland

Tot Italië behoort een flink aantal eilanden. Het grootste daarvan is Sicilië, even ten zuiden van het vasteland. Dankzij een centrale ligging in de Middellandse Zee kent het een lange en zeer rijke geschiedenis vol prachtige verhalen, die het vertellen meer dan waard zijn. Door de eeuwen heen is het een komen en gaan van verschillende overheersers geweest: in de oudheid waren grote delen Griekse nederzettingen. Daarna kwamen Romeinen, Noormannen, Arabieren en Spanjaarden. Al die volkeren hebben in meer of mindere mate hun stempel op Sicilië gedrukt. U vindt er Griekse tempels, Romeinse amfitheaters, imposante Normandische kathedralen, paleizen met Arabische invloeden en talrijke kunstige Barok kerken. Dit alles met de altijd rokende Etna in zicht. Zo is er een eiland ontstaan dat een mix biedt van al die culturen, die terugkomen in de heerlijke Siciliaanse keuken, steden en dorpen met een uniek karakter en vriendelijke bewoners. De schatten van het eiland wachten erop door u ontdekt te worden. Ga met DrieTour naar dit schateiland en laat u inspireren door het boeiende heden en verleden. Samen vormen ze het verhaal van Sicilië!

Bestemming

Algemene informatie

De Republiek Italië is een langgerekt schiereiland in het zuiden van Europa. Alleen in het noorden kent Italië landgrenzen met van west naar oost: Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Verder wordt alleen door water omgeven. Naast het vasteland maken de eilanden Sicilië, Sardinië, Elba en nog ruim 3000 kleinere eilanden deel uit van Italië. Binnen de grenzen van Italië liggen nog twee zelfstandige ministaatjes, San Marino en Vaticaanstad. Deze twee landen zijn nog overblijfsels uit de tijd dat Italië een lappendeken was van zelfstandige vorstendommen, stadstaten, bisdommen en vele andere vormen van bestuur. Die enorme hoeveelheid aan zelfstandige steden, landjes en zo meer, ontstond in de Middeleeuwen, na de val van het Romeinse Rijk, waarvan Italië vele eeuwen deel uitmaakte.

Het huidige Italië kwam tot stand in de tweede helft van de 19e eeuw: in 1870 werd uiteindelijk ook de Kerkelijk Staat, waarover de Paus regeerde, veroverd. Rome werd toen tot hoofdstad van het koninkrijk Italië uitgeroepen. Dit leidde echter wel tot een aanhoudend conflict met de Rooms-Katholieke kerk, dat in 1929 werd beslecht met het Verdrag van Lateranen, waarbij Vaticaanstad als zelfstandige staat met de Paus als staatshoofd werd erkend. In die tijd werd Italië geleid door de fascisten onder Mussolini, die de Italianen aan de kant van Nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog invoerde. Een oorlog die ook in Italië zijn sporen heeft nagelaten. Na de oorlog werd de monarchie afgeschaft en een parlementaire republiek uitgeroepen. Italië is een van de zes landen, die de EEG, nu EU, hebben gesticht. Het huidige Italië is een land met grote tegenstellingen: gemiddeld genomen is het noorden modern, welvarend en de economische motor van het land. Het zuiden is armer, de sociale verschillen zijn er groter en traditioneler ingesteld.
In het noorden bepalen de Alpen en Dolomieten toppen het landschap. Van noord naar zuid wordt Italië zo ongeveer in twee helften gedeeld door de Apennijnen. De grootste laagvlakte, de Povlakte, ligt in het noorden, die tevens het economische hart van het land is. Italië heeft een kustlijn van ruim 7500 km met veel brede zandstranden, pittoreske baaien en sfeervolle havenstadjes.

Naast al deze afwisselende landschappen vol indrukwekkende natuur is Italië vooral een land om van cultuur en historie te genieten. Overal in het land liggen monumenten en bezienswaardigheden uit de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en Renaissance. De talrijke historische en nog altijd bruisende steden als Rome, Florence, Venetië en Napels maken het plaatje compleet.

Informatie over Italië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Italië

Beste reistijd

De aangenaamste reisperiodes liggen in het voor- en najaar; zeker voor een stedentrip of rondreis.

Klimaat

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat. De zomers zijn warm en zonnig en de winters zacht en mild. Mei, jun, september en oktober zijn maanden met gemiddeld genomen aangename dagtemperaturen en weinig neerslag. In het noorden ligt bijna het hele jaar sneeuw en de toppen van de Alpen zijn altijd wit. Dit is dan ook een prima wintersportgebied.

Eten & Drinken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Iedereen kent wel pizza, lasagne en spaghetti. De kaart is echter veel gevarieerder: elke streek heeft z’n eigen specialiteiten. Aan de kust worden veel verse vis en schaaldieren geserveerd. Overal staan heerlijke bijzondere pasta’s, vlees- en groente gerechten op het menu. Italianen zijn trots op hun keuken! Ook is Italië een belangrijk wijnland met wijnen van topkwaliteit. Chianti, Lambrusco en de dessertwijn Vino Santo zijn bekende voorbeelden. Dé nationale drank is echter koffie. Als een Italiaan koffie bestelt is dit een espresso. “Gewone” zwarte koffie is Caffè Americano. Cappuccino wordt eigenlijk alleen ’s morgens gedronken, maar is tegenwoordig vrijwel overal de hele dag door verkrijgbaar. Natuurlijk mag een echt Italiaans ijsje niet ontbreken, verkrijgbaar in de heerlijkste smaken en meestal ambachtelijk bereid.

Taal

De officiële taal is Italiaans, een Romaanse taal en “opvolger” van het door de Romeinen gesproken Latijn. In Zuid-Tirol spreekt men Duits als eerste taal en in de grensregio met Frankrijk wonen Franssprekende Italianen. Hoewel Italianen op school Engels leren, spreekt men dit niet graag en vaak slecht. De laatste jaren wordt Engels in de toeristische dienstverlening steeds meer verstaan en gesproken.

Wist u dat?

- Er jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro aan muntgeld in de Trevi fontein in Rome geworpen wordt?
-Italië 55 vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft en daarmee met China de eerste plaats deelt?
- De oudste olijfboom in Italië ruim 1700 jaar is?

Dagprogramma

dag
1

DI: Op reis

Vliegreis per Alitalia vanaf Amsterdam (met overstap) naar Palermo. Bij aankomst transfer naar uw hotel aan de rand van het centrum.

dag
2

WO: Palermo en Monreale

In de ochtend verkent u te voet het boeiende en eeuwenoude centrum van Palermo. In de 11e en 12e eeuw was het de hoofdstad van het Normandische koninkrijk en werd de stad verfraaid met talrijke paleizen en kerken in de Arabisch-Normandische bouwstijl. U bezoekt daarvan twee goed bewaarde voorbeelden: de kathedraal en het Noormannenpaleis met de Capella Palatini.

’s Middags gaat het naar het iets zuidelijker gelegen Monreale. Door de ligging op een berghelling hebt u een mooi uitzicht over het omliggende landschap. Wat Monreale bijzonder maakt is de imposante 12e-eeuwse basiliek. De buitenkant is mix van verschillende bouwstijlen. Binnen is in de vorm van schitterende mozaïeken het Bijbelverhaal als een soort strip op de muren is te aanschouwen.

dag
3

DO: Segesta en Erice

Na het ontbijt vertrek uit Palermo, richting Segesta. Nu liggen de overblijfselen van deze verlaten stad verspreid door het landschap. Dat was anders vanaf de 5e eeuw voor Christus, toen het een bloeiende stad was. Dat is nog goed te zien aan de nooit voltooide Dorische tempel en het Griekse theater. Het verval van de stad begon rond het jaar 100 en nu resten alleen nog ruïnes. Hierna volgt een spectaculaire busrit naar Erice, dat hoog boven het landschap uittorent. Het is een eeuwenoud stadje , waar sinds de middeleeuwen weinig is veranderd. Kleine smalle straatjes met sfeervolle huisjes domineren het stadsbeeld met daar tussen prachtige monumenten. Bekijk de Normandische burcht, de oude stadsmuren en vele oude kerken en geniet van het uitzicht op Trapani, de zoutpannen bij Marsala en, bij mooi weer, de Egeïsche eilanden.

dag
4

VR: Cefalu-Giardini Naxos

Vandaag reist u van Palermo door naar de oostkust voor het vervolg van uw reis. Rijdend langs de noordkust wordt een stop gemaakt in Cefalù. De stad dankt zijn naam aan het Griekse woord “kefalé”, dat letterlijk hoofd of hoed betekent, een verwijzing naar de boven het stadje gelegen rots, die oogt als een hoed. De fraaie ligging aan de kust maakt het tot een geliefd decor voor films, zoals Cinema Paradiso. Het historische centrum voert u terug naar lang vervlogen tijden en staat op de UNESCO Wereldefgoedlijst. Dwaal door de smalle straatjes en slenter langs de vele kerkjes. Bezoek zeker de indrukwekkende Normandische kathedraal, met z’n twee vierkante torens. De bouw werd begonnen in 1131 en duurde bijna 300 jaar! Het resultaat mag dan ook gezien worden. Vooral het rijke interieur met Byzantijnse mozaïeken en gouden glazen gezicht van Christus zijn staaltjes van grote vakmanschap. Aan het eind van de middag komt u aan in Giardini Naxos, een gezellige badplaats met mooie zandstranden.

dag
5

ZA: Siracusa

Een dagexcursie naar Siracusa. De stad werd gesticht door pioniers uit Korinthe en het was één van de eerste Griekse kolonies op Sicilië. Het is de geboorteplaats van de beroemde wiskundige Archimedes, die er zijn Eureka moment beleefde! Ook de apostel Paulus is er geweest, toen hij na zijn schipbreuk op Malta, verder reisde naar Rome. Met uw gids bezoekt u het Griekse theater, één van de grootste ter wereld, waar nog regelmatig uitvoeringen plaatsvinden, een Romeins amfitheater en Grot van Calypso met een akoestiek om u tegen te zeggen!

In de middag leidt uw gids u door Ortigia, een eiland met daarop het historische centrum en de haven waar het schip met Paulus aan boord, heeft aangemeerd. Hier staat ook de Dom met daarvoor een standbeeld van de apostel. Achter de barokke façade van de Duomo gaat de antieke tempel van Athene schuil.

dag
6

ZO: vrije dag

Vrije dag. U kunt een lokale viering bezoeken of uw reisleider verzorgt een bijeenkomst. Lunch in het hotel en een vrije middag.

dag
7

MA: Etna en Taormina

Tijdens uw reis zult u de Etna al vaak van een afstand gezien hebben. Vandaag maakt u een tocht naar de Etna, één van ’s werelds actiefste vulkanen. Op 2000 m hoogte ziet u de Silvestri krater. Aan de voet van de Etna wordt geluncht. In de middag naar Taormina, gelegen aan een indrukwekkende baai op een uit zee oprijzend plateau. Geniet van met kantelen gekroonde paleizen, straatjes en pleintjes, de alom aanwezige Italiaanse sfeer en steeds zicht op de zee.

dag
8

DI: Naar huis

Transfer naar de luchthaven van Catania. Vlucht per Alitalia (met overstap) naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel San Paolo Palace

Palermo, Italië
Dit 4-sterren hotel ligt iets buiten het stadcentrum en kijkt uit over de Golf van Palermo. U vindt er twee restaurants en een panoramisch dakterras met zwembad. Uw kamer is voorzien van een badkamer, airco en satelliet-tv. Overal in het hotel is gratis Wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Baia degli Dei

Messina, Italië
Een sfeervol 3-sterren hotel direct aan het strand. Veel kamers hebben zijzeezicht en zijn van alle comfort voorzien met een eigen badkamer, airco, tv en balkon of terras. Het hotel beschikt over een restaurant, bar en een terras en biedt zijn gasten gratis Wifi.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon
In de buurt
Strand

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
Malta
Vlucht deel 2
Malta
Palermo
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Catania
Malta
Vlucht deel 2
Malta
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches dag 3,5,6 en 7
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gidsen
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 165,-
 • Lunches dag 1, 2, 4 en 8
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding