Maatwerkreis Jordanië o.l.v. Mw. J.C.M. Hoogervorst

DE VERRASSING VAN HET MIDDEN-OOSTEN Een gevarieerde rondreis door Jordanië, waarbij alle highlights aan bod komen, van noord tot zuid. Herleef de tijd van de beroemde Brit ‘Lawrence of Arabia’. Per jeep verkent u het prachtige woestijnlandschap van Wadi Rum met haar kleurige in kalk- en zandsteen uitgeschuurde kloven en rotspartijen. Een onvergetelijke ervaring! En een rondreis door Jordanië is natuurlijk niet compleet zonder een uitgebreid bezoek aan de fantastische rotsstad Petra.

Over deze reis

DE VERRASSING VAN HET MIDDEN-OOSTEN
Een gevarieerde rondreis door Jordanië, waarbij alle highlights aan bod komen, van noord tot zuid. Herleef de tijd van de beroemde Brit ‘Lawrence of Arabia’. Per jeep verkent u het prachtige woestijnlandschap van Wadi Rum met haar kleurige in kalk- en zandsteen uitgeschuurde kloven en rotspartijen. Een onvergetelijke ervaring! En een rondreis door Jordanië is natuurlijk niet compleet zonder een uitgebreid bezoek aan de fantastische rotsstad Petra.

Bestemming

Algemene informatie Jordanië

Jordanië, ook wel het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, is een land in hart van het Midden-Oosten. Het grenst aan Israël, Syrië, Irak, Saudi Arabië en een stukje aan de Rode Zee: de Golf van Aqaba. Het land is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het hoogste punt is op ruim 1800 meter, een berg in het zuiden Jordanië. Het laagste punt ligt bijna 400 meter onder zeeniveau, want Jordanië grenst net als Israël aan de Dode zee. Jordanië kent veel geschiedenis. Je vindt er Grieks-Romeinse ruïnesteden van de Decapolis in het noorden, Omajjadenpaleizen in het oosten en een eeuwenoude Koningsweg van het midden naar het zuiden van het land. Ook het landschap is divers: groene heuvels in het noorden, woestijnen met veel gesteente en woeste kloven in het oosten en zuidoosten en de laaggelegen Jordaanvallei in het westen. De hoofdstad van Jordanië is Amman.

Informatie over Jordanië

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta
JD

Uitgebreide informatie over Jordanië

Beste reistijd, weer en klimaat

Maart t/m mei en half september t/m begin november zijn de beste maanden om Jordanië te bezoeken. In deze periode zijn de temperaturen en het weer gemiddeld het aangenaamst en het regent dan weinig. De Jordaanvallei, de Dode Zee en de kust bij Aqaba zijn ook prima in de winter te bezoeken omdat de temperaturen in deze gebieden hoger liggen.
Het klimaat in Jordanië verschilt per streek: van een gematigd klimaat tot een steppe- en woestijnklimaat. De zomers zijn lang en zonnig met nauwelijks regen. In het oosten en zuiden hebben het hele jaar een uitgesproken droog en warm klimaat. In het Jordaan dal en aan de Dode Zee zijn de zomers heet en droog. Ten oosten van de Jordaanvallei is het in de winter mild en in voor- en najaar aangenaam. In het bergland is het koeler en regent het in het najaar/winter vaker.

Eten & drinken

De Arabische keuken zal voor de meeste Nederlanders grotendeels onbekend zijn. Het is raadzaam de eerste dagen spaarzaam toe te tasten, daar de gerechten behoorlijk zwaar kunnen zijn.
Populaire gerechten in Jordanië zijn: Mezzah (verschillende kleine hapjes en salades met humus), Mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst) en Musakhan (in olijfolie gebraden kip met specerijen, uien en pijnboompitten). Volgens de islam is het verboden om varkensvlees te eten en alcohol te drinken. Deze regels worden in Jordanië in grote mate door de bevolking nageleefd. In veel Arabische hotels worden dan ook geen alcoholische dranken geschonken. In de grotere hotels en in kleine supermarkten is echter wel verkrijgbaar. Het water uit de kraan kan niet gedronken worden. Flessen water zijn overal te koop.

Taal

De officiële taal van Jordanië is het Arabisch. In de grote steden en toeristische gebieden wordt ook veel Engels gesproken. Binnen de Arabische taal is er onderscheid in de gesproken taal (de “straattaal”), het standaard Arabisch en het klassieke Arabisch. Het Arabische schrift wordt van rechts naar links geschreven, maar Arabische cijfers worden wel van links naar rechts geschreven.

Wist u dat?

- Er meerdere films zijn opgenomen in Wadi Rum in Jordanië? Bijvoorbeeld: Indiana Jones and the Last Crusade, Lawrence of Arabia, Mission to Mars..
- Het klooster in Petra wel 900 trapreden heeft?
- Flash floods heel gevaarlijk zijn en kunnen voorkomen in Wadi’s en in Petra ?
- De nieuwe terminals van de luchthaven in Amman gebouwd zijn in de vorm van een bedoeïenentent?
- je in Petra eeuwenoude waterleidingen kunt zien?

Dagprogramma

dag
1

DO: Heenreis

Vliegreis Amsterdam - Amman (evt. met overstap). Transfer naar de hoofdstad Amman, voor de eerste overnachting.

dag
2

VR: Jerash en city sightseeing Amman

Na het ontbijt bezoekt u Jerash (Gerasa), 45 kilometer ten noorden van Amman. Doordat deze Grieks-Romeinse-Byzantijnse stad lange tijd onder zand bedolven is geweest, zijn de overblijfselen verrassend gaaf gebleven. Zo staan er in de stad een tempel die aan de Griekse god Zeus is gewijd, een Romeins theater en prachtige Byzantijnse kerken met vloermozaïeken die nog voor een groot deel intact zijn. Eenmaal terug in Amman maakt u een stadstour door Amman en ziet de Citadel met het kleine museum, de Moskee en het oude theater.
Diner en overnachting in Amman.

dag
3

ZA: Amman-Madaba-Nebo-Petra

In de ochtend gaat u eerst naar Madaba. In de oosters-orthodoxe Sint Joriskerk (19e eeuw) bewondert u het wereldberoemde vloermozaïek. Dit 6e -eeuwse meesterwerk is gemaakt van meer dan twee miljoen steentjes en is een weergave van de regio met de Jordaan, de Dode Zee, een deel van de Nijldelta, Jeruzalem en Jericho. Daarna gaat u per touringcar naar de Berg Nebo, waar Mozes uitkeek over het Beloofde Land. Op de top staat het monument van de koperen slang, een verwijzing naar de koperen staf van Mozes die God geneeskrachtig maakte. Hierdoor werden mensen genezen wanneer ze door een giftige slang waren gebeten. Via de Koningsroute rijdt u naar het zuiden, naar Petra. Onderweg maakt u nog een stop bij de kloof van Wadi Mujib. Een lange maar afwisselende dag. Diner en overnachting in Petra.

dag
4

ZO: Petra

Na het ontbijt bezoekt u uitgebreid de stad Petra. Deze geheimzinnige in de rotsen gehouwen stad was ooit een bloeiende handelsstad. Men verhandelde er onder meer wijn, wierook en kruiden. De Nabateeërs bouwden Petra in de 2e eeuw voor Christus. De stad was de belangrijkste en levendigste handelsstad in de regio. Daar kwam in de 6e eeuw na Christus een einde aan toen de stad deels instortte door een aardbeving. Onder leiding van de gids verkent u de stad, met de talrijke tombes en tempels, evenals een klein theater. Slechts vijf procent van de stad is blootgelegd, onlangs is nog een groot forum ontdekt. Geoefende wandelaars kunnen daarna naar het indrukwekkende ‘klooster’ Ad Deir lopen, dat waarschijnlijk een tempel was. Daar kunt u genieten van een werelds uitzicht! Een kortere wandeling is naar de Hoge Offerplaats, net boven het theater. Aan het einde van de middag loopt u terug via de Siq naar de entree. Diner en overnachting in Petra.

dag
5

MA: Naar Wadi Rum

Na het ontbijt wacht de touringcar u op en brengt u naar Wadi Rum. Het is één van de mooiste woestijnen van Jordanië.. Na de lunch maakt u per jeep een spectaculaire tocht door de woestijn van Wadi Rum, met de massieve bergen en rozerode zandvlakten. Ook verkent u de woestijn te voet en geniet van een onvergetelijk uitzicht. Voor de liefhebbers is het mogelijk (optioneel) een korte rit te maken op een dromedaris, het schip van de woestijn U overnacht hier in een tentenkamp. Als diner wachten u authentieke gerechten. En natuurlijk geniet u ook van de prachtige sterrenhemel! Een onvergetelijke ervaring.

dag
6

DI: Aqaba

Vertrek uit de woestijn en rit naar de havenstad Aqaba, gelegen aan de Rode Zee. Deze dag staat er een boottocht op het programma. U maakt een mooie tocht over de Rode Zee en luncht aan boord. Er zal ook tijd zijn om te snorkelen als u wilt. De rest van de middag is vrij in te vullen. Diner en overnachting in Aqaba

dag
7

WO: Kerak en Bethanië

Vertrek uit Aqaba en terug naar het noorden. U brengt een bezoek aan de hoog gelegen kruisvaardersburcht Kerak. Daarna rijdt u langs de Dode Zee naar Bethanië, de Doopplaats van Johannes de Doper. Je staat hier direct tegenover de doopplaats in Israël, Qasr el Yahud. De grens loopt door de Jordaan..Na dit bezoek naar Amman voor de laatste overnachting.

dag
8

DO: Woestijnkastelen en terugreis

In de loop van de ochtend uitchecken uit het hotel in Amman en vertrek naar de woestijnkastelen voor een bezoek. Ook luncht u met elkaar onderweg. Einde van de dag transfer naar de luchthaven van Amman en terugvlucht naar Amsterdam.
(Mits het een avondvlucht is)

Accommodaties

Hotel Signature****

Amman, Jordanië
Hotel Signature is gunstig gelegen in een wijk met veel culturele centra en restaurants, uitkijkend op de Citadel. Je kunt lopend naar het centrum. Het hotel heeft 80 kamers met eigen badkamer, televisie en wifi. Het hotel beschikt over een restaurant.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Restaurant
Lift
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Petra Palace***

Petra, Jordanië
Petra Palace is een mooi groot hotel dat een fantastische ligging heeft. Op een paar minuten lopen van de ingang naar het oude Petra. Het hotel beschikt over 2 buitenzwembaden, een groot terras, een restaurant en meerdere liften. Er is een kleine winkel met souvenirs en een gezellige pub waar 's avonds wat gedronken kan worden. Alle kamers zijn voorzien van een airco, televisie en een eigen badkamer.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Captains Camp Wadi Rum

Wadi Rum, Jordanië
Captains Camp Wadi Rum ligt tegen een rotswand aan in de woestijn van Wadi Rum. Het kamp bestaat uit vele tenten geschikt voor 2-4 personen, waarvan een groot deel beschikt over een eigen douche/toilet in de tent. Verder is er een overdekt restaurant gedeelte en plek in de openlucht rondom een kampvuur waar men kan relaxen. Er is een apart bijgebouw met douches en toiletten, gescheiden voor mannen en vrouwen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant

Hotel My Luxury***

Aqaba, Jordanië
My Hotel ligt in het centrum van Aqaba, op loopafstand van de zee. Het hotel beschikt over een buitenzwembad met terras op het dak en met mooi uitzicht op de stad. De hotelkamers beschikken over airco, minibar, televisie en fóhn. In het hotel is een restaurant aanwezig.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Wasservice
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Strand
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Uw terugreis

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis met Transavia incl. luchthavenbelastingen (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage 15 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 - sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooienbedrag
 • Boottrip Aqaba 4 uur
 • Verhoging Schipholtax

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 195,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR
 • Lunch op dag 1

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reissom is 25 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst uit Jordanië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
Mocht u geen Nederlands paspoort hebben, dan bent u zelf verantwoordelijk voor het regelen van het inreisvisum.

Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten.

Kijk voor de laatste inreisbepalingen op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/Jordanië

Reisleiding

Ans Hoogervorst-van de Water