Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Kerst in de Harz

6 dagen

Kerst, Wintersfeer, Busreis

Beleef met DrieTour het Kerstverhaal in de Harz. Tijdens deze 6-daagse reis kunt u de Kerstdagen in deze mooie streek met haar Duitse tradities beleven. In de aanloop naar Kerst openen de kerstmarkten in de vele historische stadjes hun poorten; deze zijn vaak te vinden rondom het kerkplein, maar soms ook op de binnenplaats van een kasteel of zelfs in de gangen van een oude ertsmijn. De mooi bewaard gebleven vakwerkhuizen worden sfeervol verlicht en de geuren van glühwein, dennennaalden en geroosterde amandelen komen u tijdens een wandeling door de smalle straatjes tegemoet.

 

U verblijft tijdens deze reis in de voormalige bisschopsstad Halberstadt, een mooi uitgangspunt voor bezoek aan historische plaatsen in de omgeving zoals Goslar: de Romeinse stad bekend om zijn mijnbouw, Quedlinburg: de stad op de UNESCO werelderfgoedlijst, Wernigerode en Stolberg.

 

Speciale kerstdiensten in de Dom

De evangelisch Dom van Halberstadt met zijn bijzondere Triomfkruis heeft op meerdere momenten in de Kerstperiode bijzondere diensten. Op 24 december is er een middaggebed dat u op eigen gelegenheid kunt bijwonen. Op Eerste en Tweede kerstdag zijn er op verschillende momenten vieringen.

 

Kerstmarkt

De geschiedenis van de kerstmarkt gaat terug naar de middeleeuwen. In de Duitse plaats Bautzen werd deze voor het eerst georganiseerd, waarschijnlijk uit noodzaak vanwege de barre en ijzige winter van 1384. De wegen waren moeilijk begaanbaar door het ijs en slachtvee kon niet vervoerd worden. Zo ontstond in deze kersttijd een markt om het vlees te kunnen verkopen. Andere etenswaren en producten kwamen er in de loop der jaren bij tot de kerstmarkt ontstond, zoals wij die nu kennen. Meestal zijn ze te vinden op het kerkplein van een stad omdat vooral priesters de  organisatoren waren. Die kerkelijke traditie vindt u ook vaak terug op deze markten.

 

In de historische binnenstad van Goslar vindt u een van de mooiere kerstmarkten in Duitsland: een kerstbos met 50 dennenbomen, verlicht met tienduizenden lichtjes, rond zo’n 80 versierde kraampjes. Hier vindt u houten speelgoed, ambachtelijk handwerk en heerlijke hapjes.

Programma

Dag 1, woensdag 23 december: Heenreis via Hannover – Halberstadt

Per comfortabele touringcar reist u richting Halberstadt, uw verblijfplaats tijdens deze reis. Onderweg lunchstop in Hannover. Maak hier een korte wandeling door het oude stadscentrum met zijn middeleeuwse straatjes, mooie Marktkerk en het oude raadhuis. Misschien is er nog tijd voor een bezoek aan de kerstmarkt waar 170 sfeervol ingerichte kraampjes uitgestald zijn en oude ambachten beoefend worden. Vervolgens verder naar Halberstadt , ook wel de poort van de Harz genoemd. De stad, die Karel de Grote in het jaar 804 tot bisschopstad maakte, heeft een grotendeels gerestaureerd centrum. Hier staat ook de gotische Dom met een prachtig bewaard gebleven middeleeuws interieur.In de Altstadt, dat tot 1942 de joodse wijk was, vindt u 200 varkwerkhuizen. 

 

Dag 2, donderdag 24 december: Goslar – Halberstadt dienst Evangelische Parochie

's Morgens per touringcar naar Goslar, een historisch belangrijke stad met een geschiedenis die teruggaat naar de Romeinse tijd. Tijdens een wandeling langs de vele bezienswaardigheden vertelt uw Nederlandssprekende gids over de rijke geschiedenis en over het keizerlijk verblijf, Palts genaamd, die nog grotendeels bewaard is gebleven. Ook hoort u over de mijnbouw die vanaf 968 plaatsvond op de Rammelberg, net buiten de stadspoorten. Mijnbouw vormde de belangrijkste inkomstenbron van de stad. Verwonder u over de aanwezigheid van het vele water in vijvers en grachten, dé energiebron voor de mijnbouw.

Vroege lunch in een restaurant.

Vervolgens kunt u op de sfeervolle Kerstmarkt op zoek gaan naar bijzondere cadeaus. Of bezoek de Marktkerk St.Cosmas en St. Damianus, met negen 13e-eeuwse glas-in-loodramenen de belangrijkste protestante kerk van Goslar. Aansluitend reist u terug naar Halberstadt.

 

De gotische Dom in Halberstadt nodigt u uit om een van de speciale evangelische kerkdiensten bij te wonen. Aansluitend kerstdiner en overnachting in het hotel.

 

Dag 3, vrijdag 25 december:   Eerste Kerstdag – kerstviering – bustocht door de Harz

In de ochtend is er gelegenheid om de bijzondere kerstviering in de Dom van Halberstadt bij te wonen. Na deze dienst wandelt u terug naar het hotel voor een kopje thee of koffie.

 

Na de kerstlunch in het hotel bent u vrij om mee te gaan met een bustocht door de Harz. De eerste stop is in Quedlinburg. Wandelt u door de sfeervolle straatjes van dit pittoreske stadje met een historisch centrum en mooi bewaard gebleven vakwerkhuizen. Bijzonder is de Sint Servatiuskerk met de domschat, de oude Wipertikerk en de overblijfselen van het Mariaklooster. Verder naar Thale, een van de oudste plaatsen van de Harz. Hier ligt de ‘heksendansplaats’ , gelegen aan het begin van het Bodedal. Neemt u de kabelbaan naar boven voor een prachtig uitzicht over de Harz (facultatief).

 

 ‘s Avonds wordt een heerlijk kerstdiner in buffetvorm opgediend.

 

Dag 4, zaterdag 26 december:  Tweede Kerstdag – Brocken treinreis – Wernigerode

‘s Morgens maakt u met de historische Brockenbahn een mooie rit per kolengestookte stoomlocomotief vanaf Wernigerode omhoog naar de Brocken-berg. Tijdens deze treinreis heeft u van een prachtig uitzicht over het Nationale Park Oberharz; een bijzondere ervaring, vooral in de winter!  U reist langs diep besneeuwde sparrenbossen, besneeuwde plateaus en klifrijke dalen.

Aangekomen op de Brocken-berg geniet u van het meegenomen lunchpakket. Aansluitend met de stoomtrein terug naar Wernigerode. Deze oude stad heeft prachtige vakwerkhuizen en romantische straatjes om zelf te ontdekken. Bijzonder zijn het stadhuis, “het Scheve Huis” en “het Kleinste Huis” die de schoonheid van de stad benadrukken. 

 

Aan het eind van de dag terug naar Halberstadt. Kerstdiner en overnachting in het hotel.

 

Dag 5, zondag 27 december: Stolberg

Vandaag staat een bezoek aan Stolberg op het programma. Deze laatmiddeleeuwse stad is een geliefd kuuroord sinds het begin van de twintigste eeuw. Het was ook de verblijfsplaats van het gravengeslacht zu Stolberg, waaruit ook Juliana van Stolberg stamt, de moeder van Willem de Zwijger. Net als vele andere steden in de Harz werd er in Stolberg tot de 17e eeuw mijnbouw gepleegd. Samen met een Nederlandssprekende gids maakt u een wandeling door de stad en ziet fraai gerestaureerde vakwerkhuizen uit de late gotiek en renaissance. Wat u tijdens deze wandeling zal opvallen, is dat er geen straatnaambordjes zijn en dat het stadhuis geen trappenhuis heeft! Verder ziet u het geboortehuis van Thomas Müntzer, naast Maarten Luther een kerkhervormer. U eindigt uw dag met een bezoek aan het boven de stad uit torende en gerenoveerde 13e-eeuwse slot Stolberg.

 

Dag 6, maandag 28 december: Terugreis naar Nederland

Na het ontbijt reist u terug naar Nederland. Onderweg wordt regelmatig gestopt en luncht u gezamenlijk voordat u aan het begin van de avond terugkomt in Nederland.

 

Accommodaties

Hotel Ambiente

U verblijft in het sfeervolle 3-sterren hotel Ambiente op circa 1,5 kilometer van het centrum van...

Hotel Ambiente

U verblijft in het sfeervolle 3-sterren hotel Ambiente op circa 1,5 kilometer van het centrum van Halberstadt. Het hotel beschikt over ruime kamers die van alle gemakken zijn voorzien. WIFI hotspot aanwezig. Het smakelijk ontbijt wordt geserveerd in restaurant Casablanca.

terug
Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
23-12-2020
Hans Romeijnsen
Ingrid Boer-Wold
Te boeken
948,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele touringcar
 • 5 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (m.u.v. de lunch op dag 1 en 6)
 • Kerstdiner op 24, 25 en 26 december
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlandssprekende of Duitstalige gidsen
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer € 95,-
 • Lunch dag 1 en 6
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

 

Geldig identiteitsbewijs is verplicht.

 

Per comfortabele touringcar van Zwaluw Reizen:

Vertrek en aankomst:           Veenendaal/Duiven

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief