Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Krakau - Poolse parel

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Krakau, Poolse parel

Krakau wordt de parel aan de Poolse kroon genoemd en ademt een en al cultuur en geschiedenis. De romantische, middeleeuwse binnenstad maakt Krakau tot één van de mooiste steden van Europa. Op de Grote Markt bevinden zich de Mariakerk, die van binnen adembenemend mooi is, en de Lakenhallen. Dwalend door de Joodse wijk is goed te zien welke impact de Tweede Wereldoorlog op de stad heeft gehad. Een bezoek aan Auschwitz en het Schindler Museum maken u stil en laten u beseffen wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.

 

Kerstmarkt

In de Adventtijd biedt Krakau één van de gezelligste kerstmarkten van Polen. Op de feeëriek verlichte Grote Markt bevindt zich een keur aan kraampjes met allerlei lekkernijen, souvenirs en kerstartikelen. Hierdoor heeft de stad nog meer sfeer dan anders!

 

Muziek tijdens de reis

Het is mogelijk optioneel een concert te bezoeken waarin werken van Chopin ten gehore worden gebracht. Frédéric Chopin is de bekendste Poolse componist en pianist. Zijn muziek wordt gekenmerkt door een romantische sfeer. Bekende werken zijn onder andere Krakowiak, Grande Polonaise en vele preludes, nocturnes en ballades voor piano.

Programma

Dag 1, donderdag 29 november: op reis

Rechtstreekse ochtendvlucht per KLM van Amsterdam naar Krakau. Na aankomst volgt de transfer per touringcar naar het centraal gelegen 4-sterren hotel Galaxy.

 

Stadswandeling

In de middag volgt een eerste kennismaking met de stad. Samen met uw gids volgt een rondleiding door de binnenstad. Tijdens deze wandeling ziet u de hoogtepunten van de stad, zoals de Joodse wijk Kazimierz waar voor 1939 46000 Joden woonden. Ook ziet u de Wawelheuvel met het Koninklijk Kasteel en een 14e eeuwse kathedraal. Bijna alle Poolse koningen werden hier gekroond en begraven. De Grote Markt is het bruisende deel van de oude binnenstad. Op het plein staat de Mariakerk met een prachtig gebeeldhouwd middeleeuws altaar. Vanaf de kerktoren speelt een trompettist elk uur de historische Hejnał. Dit als eerbetoon aan een oplettende wachter die de stad wilde waarschuwen voor de vijand, maar tijdens het blazen in de keel werd geraakt door een pijl. Terwijl deze pijl  zijn keel doorboorde, blies hij zijn laatste ademstoot uit wat door de hele stad te horen was als een vreemde, hoge trompetnoot. Die vreemde, hoge noot sluit tot de dag van vandaag nog elk uur het bekende trompetgeschal abrupt af.

Na de wandeling is er gelegenheid voor een eerste bezoek aan de kerstmarkt.

Diner en overnachting.

 

Dag 2, vrijdag 30 november: bezoek Schindler museum

Na een vrije morgen gaat u  ‘s  middags onder leiding van een gids naar het Schindler Museum. Oskar Schindler is  wereldberoemd geworden door de film van Steven Spielberg. Net buiten het centrum van Krakau bezat deze Duitser een emailleer fabriek met vooral Joodse werknemers. Naarmate de oorlog vorderde zette Schindler een plan in werking om zijn Joodse werknemers te redden van deportatie. Door zijn toedoen zijn de levens van 1100 mensen gered.

 

 Wie een enkel leven redtredt de hele wereld.”

Talmoed (Joodse heilige schrift)

 

Een deel van het museum gaat over Schindler, zijn fabriek en de beroemde lijsten waarop de namen stonden van de mensen wier leven hij redde. Ook het kantoor met meubels uit die tijd is te bezichtigen. Het andere deel van het museum gaat over de stad Krakau onder Nazi bezetting. Geluidsfragmenten, films en foto’s geven een goed beeld van het leven in die tijd.

Hierna terug naar uw hotel. Vanavond dineert u in een hotel in het centrum.

 

Dag 3, zaterdag 1 december: Auschwitz

Vandaag staat een indrukwekkende excursie op het programma. Met een gids bezoekt u  Auschwitz, het voormalig concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. De naam Auschwitz staat symbool voor de vernietigings- en concentratiekampen van de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn in Auschwitz en Birkenau ongeveer 1,1 miljoen mensen omgebracht. Dit waren voornamelijk Joden, maar ook politieke gevangenen en etnische minderheden. Het kamp is nu grotendeels een museum, ondergebracht in de gevangenisblokken. Het is stil makend  om onder het metalen opschrift 'Arbeit macht frei' naar binnen te gaan, wetende wat zich hier heeft afgespeeld. U ziet onder andere persoonlijke voorwerpen, foto's en documenten van de gevangenen. Birkenau ligt drie kilometer verderop. Het is de grootste begraafplaats ter wereld. Sommige barakken en ruïnes van gaskamers kunt u hier nog zien. Een aangrijpende ervaring om dit te mogen ervaren. Zo kunt u uitgebreid de tijd nemen om deze indrukwekkende plek te bezichtigen.

 

“Those who do not remember the past are condemned to repeat it.(zij die het verleden niet herinneren, zijn veroordeeld dit te herhalen)” George Santayana

 

Na dit bezoek terug naar Krakau. Diner in het hotel.

 

’s Avonds is er de mogelijkheid om optioneel een Chopin concert bij te wonen. Het concert vindt plaats in één van de prachtige gebouwen aan of nabij het marktplein. Deze concerten zijn een echte traditie geworden, waarin voornamelijk Poolse pianisten de beroemde werken van Chopin spelen.

 

Dag 4, zondag 2 december:  bezoek en diner Zoutmijnen

Na een vrije ochtend volgt in de middag onder leiding van een gids een bezoek aan de zoutmijnen. De zoutmijnen van Wieliczka vormen een uniek net van ondergrondse schachten, gangen  en kapelletjes. De Wieliczka zoutmijn is één van de oudste zoutmijnen ter wereld en staat sinds 1978 op de  werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf 1044 tot 1996 werd er zout gewonnen. De mijn is 327 meter diep en het gangenstelsel is circa 300 kilometer lang. In de loop der eeuwen werden er door mijnwerkers en kunstenaars sculpturen uit het zwarte en grijze  zout gemaakt; sprookjesfiguren, koningen en de Poolse Paus Johannes Paulus II. In de St.Kingakapel is alles van zout gemaakt, zelfs de lampen en de vloertegels. Een aparte belevenis!

In de zoutmijnen dineert u ’s avonds, voordat u terugkeert naar uw hotel.

 

Dag 5,maandag 3 december: terug naar huis

Na een vrije ochtend volgt de transfer naar de luchthaven van Krakau en vliegt u direct per KLM vlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Galaxy****

Hotel Galaxy ligtin de wijk Podgórze. In slechts 10 minuten wandelt u naar de Joodse wijk Kazimierz...

Hotel Galaxy****

Hotel Galaxy ligtin de wijk Podgórze. In slechts 10 minuten wandelt u naar de Joodse wijk Kazimierz waar u een groot aanbod aan sfeervolle pubs en cafés vindt. De Grote Markt en kasteel Wawel bevinden zich op circa 20 minuten lopen van het hotel.  De moderne kamers hebben ieder over een lcd-tv met satellietkanalen, airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een badkamer met föhn. Dit luxueuze hotel beschikt over een eigen spacentrum. De toegang tot het zwembad, sauna’s, hot tub en het fitnesscentrum is bij de kamerprijs inbegrepen. Daarnaast biedt het hotel een restaurant en  twee bars.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis Amsterdam – Krakau – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Vervoer ter plaatse
 • 10 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diners
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlands- en Engelssprekende gidsen
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer 135,- per persoon
 • Lunches
 • Ruimbagage 20 kilo 50,- (optioneel bij te boeken)
 • Chopin concert 20,- per persoon (optioneel bij te boeken)
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

Handbagage regels KLM

 • Eén keer handbagage met maximale afmetingen van 55 x 35 x 25 centimeter 
 • Eén keer accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, met maximale afmetingen van 40 x 30 x 15 centimeter 
 • Totaal gewicht handbagage maximaal 12 kilo

 

De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 3 november.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

 

De minimale groepsgrootte van deze reis is 10 personen.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief