Natuur en cultuur in de Baltische Staten

De Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen zijn historische landen met ieder hun eigen taal, cultuur en tradities. De gezellige hoofdsteden hebben allemaal een eigen stijl en charme. Het middeleeuwse Tallinn is de hoofdstad van Estland en het meest noordelijke land. In het midden ligt Riga, de hoofdstad van Letland. Daar kunnen Jugendstil liefhebbers hun hart ophalen. En het barokke Vilnius is de hoofdstad van het zuidelijke broertje Litouwen. Buiten de grote steden vindt u in de Baltische...

Over deze reis

Natuur en cultuur in de Baltische Staten

De Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen zijn historische landen met ieder hun eigen taal, cultuur en tradities. De gezellige hoofdsteden hebben allemaal een eigen stijl en charme. Het middeleeuwse Tallinn is de hoofdstad van Estland en het meest noordelijke land. In het midden ligt Riga, de hoofdstad van Letland. Daar kunnen Jugendstil liefhebbers hun hart ophalen. En het barokke Vilnius is de hoofdstad van het zuidelijke broertje Litouwen. Buiten de grote steden vindt u in de Baltische Staten prachtige natuur, eindeloos lange zandstranden en volle bossen.
De inwoners van de Baltische Staten zijn trots op hun cultureel-historisch erfgoed. De onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1991 was hierin een grote mijlpaal. Hoewel de overheersing lang heeft geduurd, heeft het nauwelijks de cultuur beïnvloed. Zo op het eerste oog lijken de drie Baltische staten op elkaar, maar voor een oplettend oog zijn er veel verschillen. Ieder land heeft zijn eigen identiteit behouden en vertelt zijn eigen verhaal. Reist u mee?

Bestemming

Algemene informatie

De drie Baltische Staten: Estland, Letland en Litouwen liggen in het noordoosten van Europa. Zij grenzen aan Rusland en de Baltische zee. De landen zijn een republiek en sinds 1991, na annexatie van Rusland, een eigen staat. Het zijn dunbevolkte landen met veel natuur, een eigen cultuur en taal.

Informatie over Baltische Staten

Tijdsverschil
+1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Baltische Staten

Taal

Officiële taal is Lets (Letland), Estisch (Estland) en Litouws (Litouwen)
Daarnaast spreken ook veel mensen Russisch.

Beste reistijd, weer en klimaat

De Baltsiche Staten hebben een gematigd zeeklimaat, dit houdt in koude winters en milde zomers. In het voor- en najaar valt de meeste regen vallen en in de winter ligt er veeal sneeuw voor een lange periode. Hierdoor zijn de zomers kort, maar doordat de landen zo noordelijk liggen, zijn de dagen lang. Beste reistijd is van mei tot en met september.

Eten & Drinken

De keuken van de Baltische Staten lijkt op elkaar: boers, eenvoudig en traditioneel met veel locale producten als aardappels, kool en (varkens)vlees en in de kuststeden wordt er ook veel vis gegeten als haring en zalm.
Nationale gerechten zijn: Verivorst (bloedworst) in Estland, Saltibarsciai (koude bietensoep) in Litouwen en Piragi (gebakken deegkussentjes) in Letland.
Lokale dranken zijn Wodka, verschillende kruidenbitters en locale bieren. Het kraanwater kunt u beter niet drinken vanwege de smaak.

Wist u dat?

- Estland het minst druk bevolkte land van Europa is?
- Letland de breedste waterval van Europa heeft?
- het geografische middelpunt van Europa in Litouwen ligt?

Dagprogramma

dag
1

DI: Amsterdam - Vilnius

U vliegt van Amsterdam naar Vilnius. Transfer naar het hotel in Vilnius waar u twee nachten verblijft.

dag
2

WO: Vilnius

Vilnius met zijn grote historische benedenstad met wirwar aan kleine straatjes met heel veel goed behouden huizen uit de barok tijd. Het heeft meer dan 40 kerken en een van de oudste universiteiten van Europa. Het ligt prachtig aan de Nerisrivier en heeft een skyline van orthodoxe en katholieke kerktorens. Vanaf de Gediminas-heuvel heeft u een prachtig uitzicht over de stad. De oude Communistische gebouwen verdwijnen langzamerhand en worden vervangen door moderne wolkenkrabbers. U bezoekt het kasteel en de Gediminastoren, gelegen op de Gediminasheuvel, wat een overblijfsel is van een burcht. U wandelt over Pilies Street en bezoekt de kapel of Dawn met de Madonna van Vilnius. U ziet de Russisch Orthodoxe kerk, de Lutherse Kerk, de Joods Synagogue. Na de lunch bezoekt u Trakai. Een mooi middeleeuws plaatsje waar de de houten huizen, het voormalig postkantoor en de diverse kerken zijn nog in een opvallend goede staat zijn. Ook bezoekt u het Trakai kasteel,. Het kasteel ligt op een klein eilandje in het Galvémeer en is alleen via een houten loopbrug bereikbaar. Niet voor niets draagt het de bijnaam ‘waterkasteel’. De weerspiegeling van het roodstenen kasteel in het water is prachtig.

dag
3

DO: Palanga

Door groen en vlak Litouwen rijdt u richting de Oostzeekust. Onderweg bezoekt u het voormalige vissersdorp Palanga, een van de mooiste vakantieoorden aan de Baltische zee. U maakt een wandeling over de bekendste straat, de J. Basanavičiaus straat en bezoekt het Barnsteenmuseum dat is gevestigd in het voormalige paleis van graaf Feliksas Tiškevičius. Aansluitend reist u door naar Klaipeda .

dag
4

VR: Klaipeda

De dag begint met een stadswandeling in het sfeervolle stadshart van Klaipeda met haar vooroorlogse vakwerkhuizen, pakhuizen en de fontein Äennchen. Ook gaat u naar de Koerse schoorwal, een langwerpige landtong met uitzonderlijk fraaie natuur. U wandelt door Nida, met haar kleurrijke houten huizen is dit zonder twijfel het mooiste dorpje van het schiereiland. Daarnaast neemt u een kijkje bij de 60 m hoge duinen die tot de hoogste van Europa behoren. Deze duinen verstuiven continu; het duinlandschap is gedurende de eeuwen alleen intact gebleven door menselijk ingrijpen. U wandelt door het dorpje en gaat naar de 60 m hoge zandduinen van Curronian Spit

dag
5

ZA: Rudale

U verlaat Klaipeda en rijdt naar de 'Heuvel met de Kruizen’ (Kryziu Kalnas) in Litouwen. Dit indrukwekkende monument raakt de ziel van Litouwen. De heuveltop is overdekt met duizenden kruizen. Gelovigen uit de hele wereld trekken hierheen om er kruizen bij te plaatsen. Het precieze aantal kruizen is onbekend, maar wordt geschat op 50.000.
Daarna brengt u een bezoek aan het mooiste paleis van Letland: Rundale. Het paleis werd in de 18e eeuw door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli gebouwd en heeft 138 zalen, verdeeld over twee verdiepingen. Een groot deel van deze zalen is gerestaureerd: de restauratie begon dertig jaar geleden en is nog steeds niet voltooid. Het paleis herbergt een rijke collectie schilderijen, meubels en porselein. De beroemdste zalen zijn de Witte Zaal, die vroeger als balzaal werd gebruikt, de Gouden Zaal, die de troonzaal was en de Grote Galerij, die als banketzaal fungeerde. De vergelijking met Versailles is snel gemaakt!
In de namiddag komt u aan in Riga.

dag
6

ZO: Vrije dag

Er wordt een zondagsviering gehouden of een lokale dienst bijgewoond. De rest van de dag bent u vrij om het gezellige stadshart van Riga nader te verkennen.

dag
7

MA: Riga

Een volledige dag om u onder te dompelen in Riga en haar geschiedenis. Het historische centrum van Riga is een waar openluchtmuseum. Niet voor niets staat het dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. U bezoekt in het oude deel van de stad onder andere het Riga Kasteel, tegenwoordig de zetel van het parlement. De Petrus Kerk, deze Lutherse kerk is gebouwd op Middeleeuwse fundamenten. De 124 hoge kerktoren stijgt hoog boven de stad uit en is een ware blikvanger. De Dom van Riga is van oorsprong gotisch en is de grootste en meest aansprekende kathedraal van de Baltische Staten. Nu prachtig gerestaureerd. Haar lange geschiedenis voert terug naar het begin van de 13e eeuw. De Reformatie en de Beeldenstormen in de 16e eeuw hebben de oorspronkelijke Dom zwaar beschadigd. Nu is het interieur sober. Verder ziet u de Zweedse poort en de oude huizen de “three brothers” genoemd: woningen uit de 15e en 16e eeuw, maar ook de nieuwe stad met de prachtige Art Nouveau gebouwen.

dag
8

DI: Pärnu

U rijdt langs de Oostzee en via de kustplaats Pärnu naar melkboerderij Esko Talu waar u wordt rondgeleid en een film bekijkt over het productieproces. Natuurlijk volgt ook een proeverij van heerlijke streekproducten waaronder diverse kazen en kwark. Aansluitend rijdt u door naar Laheema National Park, het oudste en grootste nationaal park in Estland. Het Lahemaa is in 1971 gesticht, toen Estland nog tot de Sovjet-Unie behoorde. Het is het grootste nationale park van Estland en heeft een zeer gevarieerd landschap: bossen van naaldbomen, riviertjes, meren en moerasland. Hierdoor is de flora en fauna ook uniek! Bijzonder in het landschap is de aanwezigheid van vele stenen uit de ijstijd. Er zijn er honderden van ongeveer een meter maar ook nog grotere tot de grootte van een compleet huis.

dag
9

WO: Laheema National Park

De ochtend staat in het teken van een verkenning van het uitgestrekte Laheema National Park. Het gebied van het Nationale Park wordt al eeuwen bewoond. U brengt een bezoek aan de traditionele vissersdorpjes Vitnu en Kasmu, met hun houten huizen. Ook hebben de zogenaamde Baltische Duitsers hun sporen in het gebied achter gelaten. Zij bezaten vroeger grote landerijen en hebben prachtige huizen gebouwd. Er zijn verschillende landhuizen uit die tijd. U bezoekt Palmse Manor. Dit gerestaureerde paleis van de Baltisch-Duitse adellijke familie Von der Palme is omgeven door diverse tuinen en een oranjerie.

dag
10

DO: Tallinn

De oude binnenstad van Tallinn staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het heeft een mooie mix van oude kerken, barokpaleizen en glazenwolkenkrabbers. Van het voormalige sovjet-tijdperk is niet veel meer te zien. U bezoekt het Toompea kasteel, tegenwoordig de zetel van het Estse parlement. Van dit oorspronkelijke Deense kasteel uit 1219 is weinig meer over daar Katharina de Grote opdracht gaf om het grootste gedeelte van het kasteel te laten verbouwen in barokstijl. De Dom van Tallinn, welke op de Domberg staat en gewijd is aan Maria. Oorspronkelijk was het een katholieke kerk. In 1561 werd het een lutherse kerk. Tegenwoordig is het de bisschopskerk van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Estland.

dag
11

VR: Tallinn-Amsterdam

Transfer naar de luchthaven van Tallinn en de terugvlucht naar Amsterdam

Accommodaties

Hotel Art City***

Vilnius, Litouwen
Hotel Art City Inn ligt in het centrum van Vilnius, op 20 minuutjes lopen van het oude centrum en op 2 minuten lopen van de belangrijkste straat van de stad. Het heeft 128 kamers, elk voorzien van airco, minibar, televisie en föhn. In de kamers kan gebruik gemaakt worden van gratis wifi. Het hotel beschikt over een restaurant en bar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Amberton Klaipeda****

Klaipeda, Litouwen
Hotel Amberton Klaipeda ligt aan de rand van het oude stadscentrum, nabij de haven en heeft daarmee een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de stad omdat alles op loopafstand is. In totaal zijn er ruim 250 kamers en het hotel beschikt over diverse restaurants, een 'gym', zwembad, een bar en een spa. Een een prachtig dakterras.

Alle kamers beschikken over airco, televisie, telefoon, minibar, safe en eigen badkamer met föhn. Er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum
In stadscentrum

Hotel Bellevue****

Riga, Baltische Staten
Hotel Bellevue is een comfortabel hotel met een prima locatie in de stad. Het oude centrum ligt op loopafstand en het fraaie Victory Park ligt om de hoek. Het hotel is van alle gemakken voorzien; restaurants, bar, spa, sportfaciliteiten en vele hotelkamers. De kamers zijn voorzien van een televisie, minibar, koffie- en theefaciliteiten, een safe, badkamers met föhn en slippers. In het hotel is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vihula Manor Country Club&Spa ****

Lahemaa, Estland
Dit prachtige hotelcomplex is natuurlijk gelegen in het noordoosten van het Laheema National Park en is een goede uitvalsbasis om dit National Park te verkennen. Dit 16e eeuwse landgoed bestaat uit meerdere gebouwen met in totaal 75 kamers, meerdere restaurants, een bar, een Spa met binnenbad en een tuin met minigolf. De kamers zijn voorzien van televisie, telefoon, kluisje, verwarming en koffie-en theefaciliteiten. En uiteraard een eigen badkamer. Er is gratis wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Natuurlijk gelegen
Goede uitvalsbasis

Hotel Shnelli***

Tallinn, Estland
Hotel Shnelli heeft een gunstige liggen, op 500 meter van het historische centrum van Tallinn. Het hotel heeft degelijke, eenvoudige kamers en beschikt over een restaurant, bar en spa.
De kamers hebben een eigen badkamer met douche, toilet en föhn. Verder is er telefoon en televisie. In het hotel is een geldautomaat aanwezig en je kunt er gratis van wifi gebruik maken.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Vilniius
Uw terugreis
Vlucht
Talinn
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht incl luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • 9 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Lunches op dat 5, 6, 9
 • Entrees
 • Fooien
 • Engelssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 295,-
 • Overige lunches
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

Reisleiding

Hermine Tien

Reisleider DrieTour sinds 1993

In welke landen heb je gereisd?

Oezbekistan-Kirgizië, Namibië, Argentinië-Chili, Vietnam, Laos-Cambodja, Sumatra-Bali, Finland-Rusland, Canada en Armenië-Georgië

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

"Ervaren dat onze wereld in veel opzichten zoveel grootser en rijker is dan Nederland, en daar wijzer van worden!"

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

De reizen zijn kwalitatief goed en ook heel persoonlijk: een bijzondere combinatie!

Carla Melgers

Reisleiders DrieTour sinds 1991.

In welke landen heb je gereisd?

Denemarken, België, Engeland, Turkije, Griekenland, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië, Hongarije, Spanje (Andalusië), Cyprus, Israël, Egypte, Syrië, Jordanië, Libanon, Armenië, Amerika, Curaçao , Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Tanzania, Ethiopië. Indonesië, Vietnam, Guatemala, Ecuador, Argentinië, Chili

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Reizen met Drie Tour betekent, naast een boeiend dagprogramma waarbij alles goed is georganiseerd en kwaliteit voorop staat, ruimte om te delen wie jij bent en wat jou raakt.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Aandacht, actie en stilte, respect en uitgedaagd worden steeds meer te zien, dat maakt reizen met DrieTour voor mij bijzonder.
Ze typeren mijn reisleiderschap waarbij ik geïnspireerd word door deze woorden:
Geef mij terug de ogen van een kind
dat ik zie wat is
en mij toevertrouw
(naar Huub Oosterhuis)

Ik verheug mij erop samen met u nieuwsgierig en verwonderd te reizen door landschappen, dorpen en steden en ons toe te vertrouwen aan de mensen die we onderweg ontmoeten en aan alles wat we gaan doen, zien en ervaren.