Maatwerkreis Noord-Macedonië o.l.v. Mw. W. Oldenhuis

11-daagse culturele rondreis langs de meest belangrijke plekken van Noord-Macedonië. Vanwege zijn indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum van meer dan achtduizend jaar. Dit land biedt een unieke concentratie van historische monumenten, zoals kerken en kloosters met wereldberoemde iconen en fresco's. De archeologische ontdekkingen komen langzaam aan het licht en liggen soms voor het grijpen. De vroegchristelijke en met name de byzantijnse kunst is een ontdekkingsreis waard na...

Over deze reis

11-daagse culturele rondreis langs de meest belangrijke plekken van Noord-Macedonië. Vanwege zijn indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum van meer dan achtduizend jaar. Dit land biedt een unieke concentratie van historische monumenten, zoals kerken en kloosters met wereldberoemde iconen en fresco's. De archeologische ontdekkingen komen langzaam aan het licht en liggen soms voor het grijpen. De vroegchristelijke en met name de byzantijnse kunst is een ontdekkingsreis waard naar dit gastvrije land.

Bestemming

Algemene informatie

Macedonië, dat officieel de Republiek Noord-Macedonië heet, ligt centraal op de Balkan, het zuidoostelijke deel van Europa. Tot 1991 maakte het land deel uit van het voormalige Joegoslavië. Na een referendum werd de onafhankelijkheid uitgeroepen en ontstond een conflict over de naam Macedonië met buurland Griekenland. Het noorden van Griekenland heeft dezelfde naam en de Grieken claimen het historische recht de naam Macedonië te gebruiken. In 2019 werd een akkoord tussen beide landen gesloten, waarbij de Republiek Macedonië herdoopt werd in de Republiek Noord-Macedonië. Het land is lid van de NAVO en de Raad van Europa en kandidaat lid voor toetreding tot de EU.
Macedonië wordt omringd door Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië en heeft geen toegang tot zee.
De streek heeft een lange en woelige geschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling. Eind van de 6e eeuw voor Chr. was het deel van het Perzische rijk en vanaf de 2e eeuw voor Chr. werd Macedonië veroverd door de Romeinen. Na het uiteen vallen van het Romeinse Rijk viel het land onder het gezag van het Oost-Romeinse Rijk, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd. Dit bracht geen rust, want het Byzantijnse Rijk voerde een permanente strijd om zijn bestaan. Uiteindelijk leidde dit er toe dat de hele Balkan halverwege de 14e eeuw werd bezet door het Ottomaanse Rijk. Een bezetting die tot het begin van de 20e eeuw duurde.
Net voor de Eerste Wereldoorlog kwam Macedonië in Servische handen en ging het deel uitmaken van wat toen Joegoslavië werd.
De hoofdstad en tevens grootste stad is Skopje met bijna 600.000 inwoners, in het land zelf wonen iets meer dan 2.000.000 mensen.
Dankzij de rijke historie met vele Byzantijnse kloosters en kerken, oriëntaalse invloeden en het natuurschoon met meer dan vijftig meren, waaronder het bekende meer van Ohrid, en bergen hoger dan 2000 meter maken Macedonië tot een afwisselende bestemming, die een bezoek meer dan waard is. De prachtige steden, gastvrije bevolking en heerlijke keuken dragen zeker hieraan bij.

Informatie over Macedonië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Macedonië

Taal

De officiële talen zijn Macedonisch en Albanees. Zo’n 70% van de bevolking spreekt Macedonisch, een Slavische taal met veel Bulgaarse invloeden. In de toeristische dienstverlening is Engels de meest gebruikte taal.

Beste reistijd, weer en klimaat

Noord-Macedonië is een bergachtig land en de klimaatverschillen zijn dan ook groot. Er heerst een gematigd landklimaat, mede dankzij de invloed van de Middellandse Zee. Gedurende de zomer kan de temperatuur in de lager geleden delen oplopen tot zo’n 40°C. In de winter is het relatief mild, maar in de bergen is het een stuk kouder en valt er veel sneeuw. In voor- en najaar zijn de temperaturen aangenaam (gemiddeld rond 25°C ) en daarmee de geschiktste periode voor een bezoek. Er valt dan weinig neerslag en de zon laat zich vaak zien.

Eten & drinken

De Macedonische keuken is uitgebreid en gevarieerd en een mix van de Mediterrane-, Balkan- en Turkse keuken, waar veel verse groenten, stoofschotels en gegrild vlees deel van uit maken.
De populairste alcoholische dranken zijn wijn en raki. De raki wordt vaak thuis gestookt, zodat smaak en kwaliteit nogal kunnen wisselen. Noord-Macedonië is ook een grote wijnproducent met kwalitatief goede (en zeer betaalbare) wijn.
Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Flessen water zijn overal te koop.

Wist u dat

- Zo’n 30% van de bevolking in de hoofdstad Skopje woont?
- Moeder Teresa in Macedonië geboren is?
- Noord-Macedonië de enige robijnmijn in Europa heeft?

Dagprogramma

dag
1

WO: Heenreis

Vlucht van Amsterdam naar Ohrid. Aankomst op de luchthaven van Ohrid, korte transfer naar hotel Tino, de rest van de dag vrij. Diner en overnachting in hotel Tino.

dag
2

DO: Ohrid

Deze dag is gereserveerd voor bezoek aan de oude stad van Ohrid. Gelegen aan het 287 m diepe Meer van Ohrid, met haar karakteristieke architectuur en vele Byzantijnse, 11e tot 14e-eeuwse kerken en fresco’s, staat Ohrid vandaag centraal. ‘Museumstad’ Ohrid is een culturele schatkist en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd, door Unesco ook erkend als Werelderfgoed. Bezoek aan de belangrijkste kerken en de iconengalerij met zijn wereldberoemde Byzantijnse iconen. Vanuit historische perspectief is belangrijk ook te vermelden, dat in de omgeving van Ohrid nog steeds te zien zijn de resten van de bekende Romeinse weg “Via Ignatie”. Diner en overnachting in hotel Tino.

dag
3

VR: Dagtocht Albanië

Tot voor kort was het niet mogelijk Albanië te bezoeken, vandaag heeft u de mogelijkheid om de verschillen tussen Macedonië en Albanië te bewonderen. U zult nog altijd sporen van de dictatuur bespeuren en uw ogen uitkijken bij de rijke culturele historie. We maken rondje met de bus rondom het Meer van Ohrid en bezoeken we stad Pogradec, daarnaast maken we kort wandeling in een klein dorpje Lin. Retour naar Ohrid via de andere kant van het Meer. Diner en overnachting in hotel Tino.

dag
4

ZA: St. Naum en varen

Vandaag bezoeken we het klooster van St. Naum. Voordat we het klooster bereikt hebben maken we een korte stop bij de Bay of Bones , een replica -nederzetting vaan de oude bewoners. Vervolgens bezoek aan het klooster van St. Naum, een van de aantrekkelijkste locaties in deze regio, gevolgd door een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier Zwarte Drim. Het klooster is vooral bekend door de activiteiten van St. Naum en St. Kliment. De laatste was een vooraanstaande leerling van de verspreiders van de (Slavische) verlichting, Cyrillus en Methodius, en bedenker van het cyrillische geschrift welke door verschillende orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. Laat op de dag terug per boot naar Ohrid. Vandaag is jullie diner niet inbegrepen, iedereen van de groep is vrij op eigen gelegenheid in een lokaal restaurant plaatselijke keuken te ontdekken. Overnachting in hotel Tino.

dag
5

ZO: Vrije zondag

Vrije dag. Op deze zondag zullen we onze lunch nuttigen in restaurantbuiten onze hotel. Diner en overnachting in hotel Tino.

dag
6

MA: Nationaal Park Pelister en Bitola

Vandaag verlaten we Ohrid en rijden we langs de Nationale Park van Pelister naar Bitola, de tweede grootste stad van Macedonië. In Bitola bezoeken we haar opgravingen van de nabijgelegen Heraclea Lyncestis, met goed bewaard gebleven mozaïekvloeren. In het centrum van de stad maken we korte stop voor bezoek aan de Orthodoxe kerk van St. Dimitrius en de oude markt. Diner en overnachting in hotel Epinal in Bitola. Bitola is de tweede grootste stad van Macedonië met iets meer dan 100.000 inwoners. Dankzij haar ligging werd zij vooral aan het einde van de 19de eeuw een zeer belangrijk strategisch, militair, politiek, cultureel en vooral commercieel centrum in het westelijk deel van het Ottomaanse Rijk. Het was de stad van de markten, waar uiterst levendige handel gedreven werd. Tussen 1870 en 1930 was de stad bekend als de stad van de consulaten en de diplomatie. De pracht en praal van consulaire gebouwen en gebouwen van rijke handelslieden en de Macedonische gilden bepalen ook nu nog altijd het stadsbeeld van Bitola.

dag
7

DI: Treskavec, Prilep en Popova Kula

Na een rustige ontbijt vervolgen we onze reis naar Prilep, niet ver van de stad maken we een bijzondere rit door een fraai granietlandschap naar het klooster Treskavec, waar de film “Before the Rain” is opgenomen. Het klooster ligt verscholen tussen de markante granietblokken, op de plek waar tot de 7e eeuw de oude stad Kolobaise heeft gelegen. Op deze bijzondere en afgelegen plek heerst een onmiskenbaar mythische sfeer. De enige, goed Engelssprekende monnik die er leeft ontvangt ons gastvrij. De opgravingen van de 6e eeuwse basilica, de fresco’s, en de geheimzinnige necropolis en het prachtige uitzicht maken Treskavec een unieke plek. Na een bezichtiging van het klooster nemen we afscheid van de monnik van Treskavec en rijden we terug naar Prilep waar we een stop maken in de woonwijk Varos met haar kloosters. (o.a. St. Nikola, St. Dimitrija en klooster Arhangel Mihail, mooi gelegen met prachtige fresco’s. Let op zwarte figuur bij de hemelvaart linksboven: Judas? Rehabilitie bij de hemelvaar? Laat op de dag doorrijden naar Popova Kula wijnboerderij, gelegen centraal in het land. Diner incl. wijnproverij en overnachting in Popova Kula.

dag
8

WO: Via Stobi naar Skopje

Na een rustige ontbijt verlaten we Popova Kula en rijden we richting de hoofdstad Skopje. Voordat we Skopje bereikt hebben zullen we een bezoek brengen aan Stobi, de grootste opgravingen van het land. De rest van de dag vrij in Skopje. Inchecken, diner en overnachting in het hotel.

dag
9

DO: Bezoek Skopje

Onze dag is gereserveerd voor bezichtiging van het centrum van Skopje met bezoek aan enkele belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. In Skopje zijn interessant o.a. het prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst bij de burcht, de oude stad met de bazaar en vele moskeeën als de Sv. Spas kerk met de bijzondere iconostase, het oude treinstation getroffen in 1963 door de aardbeving van Skopje dat nu dienstdoet als museum, het monument ter nagedachtenis aan moeder Theresa (geboren in Skopje) en veel meer. Diner en overnachting. Skopje: de hoofdstad en het administratieve centrum van Macedonië is tegenwoordige Skopje met haar 750000 inwoners. Skopje is een stad met een traditie van 2.000 jaar. Zowel de westelijke als de oostelijke culturen worden daar op een bijzondere manier gemengd, de wereldwegen, en de talen, doorkruisen elkaar. De naam van het antieke Skupi wordt voor het eerst genoemd bij de vernietiging van de Dardaanse en de komst van de Romeinse macht.

dag
10

VR: Via Matka kloof en Struga terug naar Ohrid

Vandaag verlaten we Skopje en rijden we terug naar Ohrid. Onderweg naar het Meer van Ohrid bezoeken we de kloof van Kanyon Matka met haar 14e -eeuwse klooster van St. Andreas, we maken een korte wandeling naar het klooster maar bezoeken we ook de grot van Vrelo https://www.itinari.com/nl/the-astonishing-nature-of-north-macedonia-in-vrelo-cave-w9a7 In der loop van de middag doorrijden naar Struga, stadje gelegen ook aan het Meer van Ohrid. Net buiten Struga bezoeken we Kalista, een grotkerkje waar ooit lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten leefden om zich volledig over te kunnen geven aan hun geloof. Vervolgens maken we in Struga kennis met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi en de wereldbekende “Avonden van de poëzie van Struga”. Tijdens deze wereldmanifestatie wordt Struga bezocht door dichters uit hele wereld. De dichters kunnen op een van de vele bruggen van de stad hun gedicht in eigen taal voorlezen. Laat op de dag bereiken we Ohrid. Georganiseerde sluitingsdiner buiten de stad in restaurant aan het water, incl. folkloreavond.

dag
11

ZA: Terugreis

Ontbijt, transfer naar het vliegveld van Ohrid en retour naar Nederland.

Accommodaties

Hotel Tino Ohrid****

Ohrid, Macedonië
Hotel Tino kijkt uit over het meer van Ohrid, gelegen direct aan de boulevard en op loopafstand van het centrum van Ohrid. Het biedt comfortabele accommodatie met airco, telefoon, tv en een badkamer met douche, föhn en toilet; gratis WiFi en parkeergelegenheid. U kunt gratis gebruikmaken van het spacentrum. Het bestaat uit een hot tub, een sauna en een thermaal bad.
De receptie is 24 uur per dag geopend. U kunt bij het hotel auto's en fietsen huren om de lokale bezienswaardigheden en de omgeving te verkennen. Het restaurant van het Tino serveert authentieke Italiaanse en andere internationale gerechten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Millenium****

Bitola, Macedonië
Hotel Millenium heeft een uitstekende ligging t.o.v. het centrum, aan het voetgangersgebied en beschikt over een gezellig restaurant en eigen bar. Alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer, televisie, Airco, minibar en telefoon. Er is gratis wifi beschikbaar in het hele hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Wijnboerderij Popova Kula ***

Demir Kapija, Macedonië
Het Popova Kula Hotel & Winery heeft een restaurant en is gevestigd in Demir Kapija. Het biedt ook gratis WiFi en gratis parkeergelegenheid. U kunt een rondleidingen in de wijnmakerij aanvragen en ook deelnemen aan wijnproeverijen.

De kamers van het Popova Kula Hotel & Winery beschikken over een televisie, airconditioning en een minibar. Er staat ook een koelkast. De privébadkamer is uitgerust met een douche en een haardroger. De kamers hebben een zithoek.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Restaurant
In de kamer
TV
Airco
Badkamer
Minibar

Hotel Park ****

Skopje, Macedonië
Park Hotel &Spa ligt in Skopje, op 1 km van het centrum van Skopje, en wordt omgeven door het groen van het stadspark en beschikt over een zonneterras aan de rivier de Vardar, een spacentrum en een fitnesscentrum met professionele apparatuur. Een eigen restaurant en een bar zijn beschikbaar voor de gasten.

De kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders. Sommige accommodaties hebben een zithoek waar u kunt ontspannen. U vindt er een koffiezetapparaat in de kamer. De kamers hebben een eigen badkamer. Voor uw comfort zijn er badjassen en slippers aanwezig. Park Hotel &Spa biedt gratis WiFi in alle ruimtes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Wellness
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Ohrid
Uw terugreis
Vlucht
Ohrid
Ohrid
Amsterdam
Ohrid

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis naar Ohrid v.v.
 • Luchthavenbelasting/Brandstoftoeslag (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Ruimbagage (1 stuks ad. 20 kg.)
 • Vervoer volgens programma
 • Verblijf in 3- en 4-sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids volgens schema
 • Fooienbedrag

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 220,- p.p.
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Calamiteitenfonds
 • Lunches op heen- en terugreis en 1x diner
 • Verhoging Schipholtax 20,- p.p.

Overige informatie

Minimale groepsgrootte is 20 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs dat nog tot minimaal 3 maanden na thuiskomst geldig is.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/noord-macedonië/reizen/reisadvies

Bij koerswijzigingen en/of brandstoftoeslagen behouden wij ons het recht voor deze door te belasten.

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Wil Oldenhuis