Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Macedonië Orthodox Pasen

8 dagen

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Het Paasfeest is, in de Grieks Orthodoxe kerk, het belangrijkste Christelijke feest van het jaar. Tijdens de dagen voorafgaand aan Pasen wordt het lijden en de kruisdood van Jezus herdacht. Met Pasen zelf wordt Zijn verrijzenis uitbundig gevierd. Tijdens deze 8-daagse reis naar Macedonië staat hét Paasverhaal centraal. De Stille Week voorafgaand aan Pasen staat bol van tradities. Het is een ware belevenis om deze voorbereidingen op het Paasfeest mee te maken. Zo worden verschillende gerechten klaargemaakt, paasbrood gebakken, eieren rood geschilderd en wordt het lam aan het spit geroosterd. U hoort de traditionele muziek van de plaatselijke bevolking die dit Paasfeest extra bijzonder maken. De Goede Vrijdag processie, de Paasmis en de traditionele lunch op Paaszondag zijn indrukwekkende en verrijkende ervaringen!

 

Highlights

 • Ohrid, 'Jeruzalem van de Balkan'
 • Naum en Treskavec kloosters
 • Traditioneel Paasviering

Programma

Dag 1, dinsdag: Heenreis naar Skopje – Ohrid

Vliegreis Amsterdam - Skopje (met overstap) en transfer naar uw hotel in Ohrid. Na aankomst is de rest van de middag vrij voor een eerste verkenning door het historische centrum van Ohrid met zijn oude architectuur en de vele culturele en historische monumenten. Diner en overnachting in Ohrid.

 

Dag 2, woensdag: Ohrid

Vandaag bezoekt u onder leiding van uw gids de oude stad van Ohrid. Gelegen aan het 287 meter diepe Meer van Ohrid, ziet u de karakteristieke architectuur en de vele Byzantijnse kerken en fresco’s uit de 11e tot 14e-eeuw. ‘Museumstad’ Ohrid is een culturele schatkist en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd; door Unesco ook erkend als Werelderfgoed. U ziet de belangrijkste kerken en de iconengalerij met zijn wereldberoemde Byzantijnse iconen. In de omgeving van Ohrid zijn ook nog steeds de resten van de bekende Romeinse weg ‘Via Ignatia’ te zien. Diner en overnachting in Ohrid.

 

Dag 3, donderdag: Struga – Radozda – Paasvoorbereidingen – Ohrid

Witte Donderdag, ’s Morgens bezoek aan Struga waar u als eerste kennis maakt met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi. Jaarlijks vindt hier de wereldmanifestatie ‘Avonden van de poëzie van Struga’ plaats, bezocht door dichters uit de gehele wereld. Vervolgens bezoek aan Radozda, het grotkerkje waar ooit, heel lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten van de buitenwereld leefden om zich zo volledig te kunnen wijden aan hun geloof. Bij de plaatselijke bevolking worden ook hier, volgens de traditie op Witte Donderdag, eieren rood geschilderd en paaslekkernijen gebakken. Het roodkleuren van eieren staat symbool voor het bloed van Jezus Christus. ’s Avonds is er gelegenheid om de Orthodoxe mis bij te wonen waar de 12 Evangeliën worden voorgelezen.

 

Dag 4, vrijdag: St. Naum – Zwarte Drim – Ohrid

Goede Vrijdag. Vandaag een bezoek aan het klooster van St. Naum, prachtig gelegen op een heuvel langs de oever van het meer van Ohrid. U bezoekt dit klooster met aansluitend een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier Zwarte Drim. Het klooster is vooral bekend door St. Naum en St. Kliment. De laatst genoemde was een vooraanstaand leerling van Cyrillus en Methodius, aanhangers en verspreiders van de (Slavische) verlichting. Ook was hij de bedenker van het cyrillische geschrift welke door verschillende orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. ’s Avonds kunt u de lokale Goede Vrijdag processie bijwonen. Deze symboliseert de begrafenis van de overleden Jezus Christus. Men loopt achter de baar of staat langs de route met een kaars in de hand. Zeer indrukwekkend om mee te maken.

 

Dag 5, zaterdag : Prileb – Treskavec – Bitola

Op deze Stille Zaterdag vertrekt u in de ochtend naar de stad Prilep, een stad waar u de oosterse sfeer zult proeven. Aansluitend per bus door het mooie granietlandschap naar het klooster Treskavec. Het klooster ligt verscholen tussen de markante granietblokken, op de plek waar tot de 7e eeuw de oude stad Kolobaise heeft gelegen. Op deze bijzondere en afgelegen plek heerst een onmiskenbaar mythische sfeer. De enige (goed Engelssprekende) monnik ontvangt u gastvrij. De opgravingen van de 6e -eeuwse basilica, de fresco’s, de geheimzinnige necropolis en het prachtige uitzicht maken Treskavec tot een bijzondere plek. Na bezichtiging van het klooster volgt een eenvoudige lunch die bij deze Stille Zaterdag past. Aan het eind van de middag per bus naar Bitola voor diner en overnachting. Bitola is de tweede stad van Macedonië, mede dankzij haar strategische ligging in de 19e eeuw op militair, politiek, cultureel en commercieel gebied.

’s Avonds laat te voet naar de nachtmis van de Grieks Orthodoxe kerk van St. Dimitrius. De priester verkondigt om middernacht de Wederopstanding van Christus. Ook geeft hij het Heilig Licht door aan de kerkgangers, die met een kaars in hun hand wachten om dit licht te ontvangen. Na dagen van rouw luiden de klokken nu van vreugde. Judas, de verrader, wordt verbrand en vuurwerk wordt ontstoken.

Dag 6, zondag: Paaslunch Rotino – Skopje

Op deze Eerste Paasdag gaat u naar het bergdorpje Rotino op bezoek bij de lokale bevolking. Samen met de families worden verschillende gerechten klaargemaakt en het vuur aangestoken om het lam aan het spit te roosteren. Een feestelijke paaslunch met de boerenfamilies vergezeld door plaatselijke muziek volgt. Op deze wijze wordt de overwinning van het leven op de dood gevierd. Laat in de middag terug naar Skopje voor de laatste twee nachten.

 

Dag 7, maandag: Skopje

Deze tweede Paasdag bezichtiging van het centrum van Skopje met bezoek aan enkele belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst bij de burcht, de oude stad met de Turkse bazaar, de Sv. Spas kerk, met de bijzondere iconostase, en de St. Dimitrius kerk. Ook ziet u het oude treinstation, getroffen in 1963 door de aardbeving van Skopje, nu een museum, en het monument ter nagedachtenis aan moeder Theresa (geboren in Skopje). Diner en overnachting in Skopje.

 

Dag 8, dinsdag: Vertrek naar Nederland

Transfer naar de luchthaven van Skopje en terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
27-4-2021
 
Te boeken
1.245,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

Inbegrepen:

 • Vliegreis met Austrian Airlines Amsterdam – Skopje v.v (met overstap in Wenen) incl. heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden (m.u.v. de lunch op dag 1 en 8)
 • Entrees
 • Fooiengeld
 • Lokale Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen:

 • Toeslag 1-persoonskamer 175,-
 • Lunch dag 1 en 8
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.
Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met de huisarts of GGD.

 

Hotelinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

Dag 1 - 5 Ohrid Hotel Tino**** of vergelijkbaar 4 nachten
Dag 5 - 6 Bitola Hotel Epinal**** of vergelijkbaar 1 nacht
Dag 6 - 8 Skopje Hotel Holiday Inn***** of vergelijkbaar 2 nachten
    Totaal 7 Nachten

 

Vluchtschema Austrian Airlines (onder voorbehoud van wijzigingen):

Volgt later

 

Kennismakingsbijeenkomst

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis staat gepland voor zaterdag 3 april 2021.

 

De bijeenkomsten vinden plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief