Orthodox Pasen in Macedonië

Het Paasfeest is, in de Grieks Orthodoxe kerk, het belangrijkste Christelijke feest van het jaar. Tijdens de dagen voorafgaand aan Pasen wordt het lijden en de kruisdood van Jezus herdacht. Met Pasen zelf wordt Zijn verrijzenis uitbundig gevierd. Tijdens deze 8-daagse reis naar Macedonië staat hét Paasverhaal centraal. De Stille Week voorafgaand aan Pasen staat bol van tradities. Het is een ware belevenis om deze voorbereidingen op het Paasfeest mee te maken. Zo worden verschillende gerechten kl...

Over deze reis

Orthodox Pasen in Macedonië

Het Paasfeest is, in de Grieks Orthodoxe kerk, het belangrijkste Christelijke feest van het jaar. Tijdens de dagen voorafgaand aan Pasen wordt het lijden en de kruisdood van Jezus herdacht. Met Pasen zelf wordt Zijn verrijzenis uitbundig gevierd. Tijdens deze 8-daagse reis naar Macedonië staat hét Paasverhaal centraal. De Stille Week voorafgaand aan Pasen staat bol van tradities. Het is een ware belevenis om deze voorbereidingen op het Paasfeest mee te maken. Zo worden verschillende gerechten klaargemaakt, paasbrood gebakken, eieren rood geschilderd en wordt het lam aan het spit geroosterd. U hoort de traditionele muziek van de plaatselijke bevolking die dit Paasfeest extra bijzonder maken. De Goede Vrijdag processie, de Paasmis en de traditionele lunch op Paaszondag zijn indrukwekkende en verrijkende ervaringen!

Bestemming

Algemene informatie

Macedonië, dat officieel de Republiek Noord-Macedonië heet, ligt centraal op de Balkan, het zuidoostelijke deel van Europa. Tot 1991 maakte het land deel uit van het voormalige Joegoslavië. Na een referendum werd de onafhankelijkheid uitgeroepen en ontstond een conflict over de naam Macedonië met buurland Griekenland. Het noorden van Griekenland heeft dezelfde naam en de Grieken claimen het historische recht de naam Macedonië te gebruiken. In 2019 werd een akkoord tussen beide landen gesloten, waarbij de Republiek Macedonië herdoopt werd in de Republiek Noord-Macedonië. Het land is lid van de NAVO en de Raad van Europa en kandidaat lid voor toetreding tot de EU.
Macedonië wordt omringd door Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië en heeft geen toegang tot zee.
De streek heeft een lange en woelige geschiedenis die teruggaat tot ver voor onze jaartelling. Eind van de 6e eeuw voor Chr. was het deel van het Perzische rijk en vanaf de 2e eeuw voor Chr. werd Macedonië veroverd door de Romeinen. Na het uiteen vallen van het Romeinse Rijk viel het land onder het gezag van het Oost-Romeinse Rijk, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd. Dit bracht geen rust, want het Byzantijnse Rijk voerde een permanente strijd om zijn bestaan. Uiteindelijk leidde dit er toe dat de hele Balkan halverwege de 14e eeuw werd bezet door het Ottomaanse Rijk. Een bezetting die tot het begin van de 20e eeuw duurde.
Net voor de Eerste Wereldoorlog kwam Macedonië in Servische handen en ging het deel uitmaken van wat toen Joegoslavië werd.
De hoofdstad en tevens grootste stad is Skopje met bijna 600.000 inwoners, in het land zelf wonen iets meer dan 2.000.000 mensen.
Dankzij de rijke historie met vele Byzantijnse kloosters en kerken, oriëntaalse invloeden en het natuurschoon met meer dan vijftig meren, waaronder het bekende meer van Ohrid, en bergen hoger dan 2000 meter maken Macedonië tot een afwisselende bestemming, die een bezoek meer dan waard is. De prachtige steden, gastvrije bevolking en heerlijke keuken dragen zeker hieraan bij.

Informatie over Macedonië

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Macedonië

Taal

De officiële talen zijn Macedonisch en Albanees. Zo’n 70% van de bevolking spreekt Macedonisch, een Slavische taal met veel Bulgaarse invloeden. In de toeristische dienstverlening is Engels de meest gebruikte taal.

Beste reistijd, weer en klimaat

Noord-Macedonië is een bergachtig land en de klimaatverschillen zijn dan ook groot. Er heerst een gematigd landklimaat, mede dankzij de invloed van de Middellandse Zee. Gedurende de zomer kan de temperatuur in de lager geleden delen oplopen tot zo’n 40°C. In de winter is het relatief mild, maar in de bergen is het een stuk kouder en valt er veel sneeuw. In voor- en najaar zijn de temperaturen aangenaam (gemiddeld rond 25°C ) en daarmee de geschiktste periode voor een bezoek. Er valt dan weinig neerslag en de zon laat zich vaak zien.

Eten & drinken

De Macedonische keuken is uitgebreid en gevarieerd en een mix van de Mediterrane-, Balkan- en Turkse keuken, waar veel verse groenten, stoofschotels en gegrild vlees deel van uit maken.
De populairste alcoholische dranken zijn wijn en raki. De raki wordt vaak thuis gestookt, zodat smaak en kwaliteit nogal kunnen wisselen. Noord-Macedonië is ook een grote wijnproducent met kwalitatief goede (en zeer betaalbare) wijn.
Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken. Flessen water zijn overal te koop.

Wist u dat

- Zo’n 30% van de bevolking in de hoofdstad Skopje woont?
- Moeder Teresa in Macedonië geboren is?
- Noord-Macedonië de enige robijnmijn in Europa heeft?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis naar Skopje – Ohrid

Vliegreis Amsterdam - Skopje (met overstap) en transfer naar uw hotel in Ohrid. Na aankomst is de rest van de middag vrij voor een eerste verkenning door het historische centrum van Ohrid met zijn oude architectuur en de vele culturele en historische monumenten. Diner en overnachting in Ohrid.

dag
2

WO: Ohrid

Vandaag bezoekt u onder leiding van uw gids de oude stad van Ohrid. Gelegen aan het 287 meter diepe Meer van Ohrid, ziet u de karakteristieke architectuur en de vele Byzantijnse kerken en fresco’s uit de 11e tot 14e-eeuw. ‘Museumstad’ Ohrid is een culturele schatkist en wordt vaak ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd; door Unesco ook erkend als Werelderfgoed. U ziet de belangrijkste kerken en de iconengalerij met zijn wereldberoemde Byzantijnse iconen. In de omgeving van Ohrid zijn ook nog steeds de resten van de bekende Romeinse weg ‘Via Ignatia’ te zien. Diner en overnachting in Ohrid.

dag
3

DO: Struga – Radozda – Paasvoorbereidingen

Witte Donderdag, ’s Morgens bezoek aan Struga waar u als eerste kennis maakt met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi. Jaarlijks vindt hier de wereldmanifestatie ‘Avonden van de poëzie van Struga’ plaats, bezocht door dichters uit de gehele wereld. Vervolgens bezoek aan Radozda, het grotkerkje waar ooit, heel lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten van de buitenwereld leefden om zich zo volledig te kunnen wijden aan hun geloof. Bij de plaatselijke bevolking worden ook hier, volgens de traditie op Witte Donderdag, eieren rood geschilderd en paaslekkernijen gebakken. Het roodkleuren van eieren staat symbool voor het bloed van Jezus Christus. ’s Avonds is er gelegenheid om de Orthodoxe mis bij te wonen waar de 12 Evangeliën worden voorgelezen.

dag
4

VR: St. Naum – Zwarte Drim

Goede Vrijdag. Vandaag een bezoek aan het klooster van St. Naum, prachtig gelegen op een heuvel langs de oever van het meer van Ohrid. U bezoekt dit klooster met aansluitend een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier Zwarte Drim. Het klooster is vooral bekend door St. Naum en St. Kliment. De laatst genoemde was een vooraanstaand leerling van Cyrillus en Methodius, aanhangers en verspreiders van de (Slavische) verlichting. Ook was hij de bedenker van het cyrillische geschrift welke door verschillende orthodoxe landen nog steeds wordt gebruikt. ’s Avonds kunt u de lokale Goede Vrijdag processie bijwonen. Deze symboliseert de begrafenis van de overleden Jezus Christus. Men loopt achter de baar of staat langs de route met een kaars in de hand. Zeer indrukwekkend om mee te maken.

dag
5

ZA: Prileb – Treskavec – Bitola

Op deze Stille Zaterdag vertrekt u in de ochtend naar de stad Prilep, een stad waar u de oosterse sfeer zult proeven. Aansluitend per bus door het mooie granietlandschap naar het klooster Treskavec. Het klooster ligt verscholen tussen de markante granietblokken, op de plek waar tot de 7e eeuw de oude stad Kolobaise heeft gelegen. Op deze bijzondere en afgelegen plek heerst een onmiskenbaar mythische sfeer. De enige (goed Engelssprekende) monnik ontvangt u gastvrij. De opgravingen van de 6e -eeuwse basilica, de fresco’s, de geheimzinnige necropolis en het prachtige uitzicht maken Treskavec tot een bijzondere plek. Na bezichtiging van het klooster volgt een eenvoudige lunch die bij deze Stille Zaterdag past. Aan het eind van de middag per bus naar Bitola voor diner en overnachting. Bitola is de tweede stad van Macedonië, mede dankzij haar strategische ligging in de 19e eeuw op militair, politiek, cultureel en commercieel gebied.
’s Avonds laat te voet naar de nachtmis van de Grieks Orthodoxe kerk van St. Dimitrius. De priester verkondigt om middernacht de Wederopstanding van Christus. Ook geeft hij het Heilig Licht door aan de kerkgangers, die met een kaars in hun hand wachten om dit licht te ontvangen. Na dagen van rouw luiden de klokken nu van vreugde. Judas, de verrader, wordt verbrand en vuurwerk wordt ontstoken.

dag
6

ZO: Paaslunch Rotino – Skopje

Op deze Eerste Paasdag gaat u naar het bergdorpje Rotino op bezoek bij de lokale bevolking. Samen met de families worden verschillende gerechten klaargemaakt en het vuur aangestoken om het lam aan het spit te roosteren. Een feestelijke paaslunch met de boerenfamilies vergezeld door plaatselijke muziek volgt. Op deze wijze wordt de overwinning van het leven op de dood gevierd. Laat in de middag terug naar Skopje voor de laatste twee nachten.

dag
7

MA: Skopje

Deze tweede Paasdag bezichtiging van het centrum van Skopje met bezoek aan enkele belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld het prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst bij de burcht, de oude stad met de Turkse bazaar, de Sv. Spas kerk, met de bijzondere iconostase, en de St. Dimitrius kerk. Ook ziet u het oude treinstation, getroffen in 1963 door de aardbeving van Skopje, nu een museum, en het monument ter nagedachtenis aan moeder Theresa (geboren in Skopje). Diner en overnachting in Skopje.

dag
8

DI: Vertrek Nederland

Transfer naar de luchthaven van Skopje en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Tino Ohrid****

Ohrid, Macedonië
Hotel Tino kijkt uit over het meer van Ohrid, gelegen direct aan de boulevard en op loopafstand van het centrum van Ohrid. Het biedt comfortabele accommodatie met airco, telefoon, tv en een badkamer met douche, föhn en toilet; gratis WiFi en parkeergelegenheid. U kunt gratis gebruikmaken van het spacentrum. Het bestaat uit een hot tub, een sauna en een thermaal bad.
De receptie is 24 uur per dag geopend. U kunt bij het hotel auto's en fietsen huren om de lokale bezienswaardigheden en de omgeving te verkennen. Het restaurant van het Tino serveert authentieke Italiaanse en andere internationale gerechten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
Wellness
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Epinal****

Bitola, Macedonië
Hotel Epinal ligt in het centrum van Bitola, tegenover het cultureel centrum, en op slechts 15 km van de Griekse grens. Er zijn talloze winkels, restaurants en cafés op minder dan 100 meter van het Epinal. Het centrale busstation en het treinstation van Bitola bevinden zich op 1,5 km afstand. Het heeft een eigen casino, een sauna, een fitnessruimte, een binnenzwembad en een bubbelbad. WiFi is gratis. De kamers van het hotel beschikken over een eigen badkamer, kabel-tv, een minibar, airconditioning en thee- en koffiefaciliteiten. Restaurant Gradska Kefeana serveert specialiteiten met zeevruchten en internationale en Macedonische gerechten. U kunt verse forellen kiezen uit speciaal ontworpen aquaria.


Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Koffie en thee
Telefoon

Hotel Holiday Inn****

Skopje, Macedonië
Holiday Inn Skopje ligt in Skopje op 400 m van de Stenen Brug, op 400 m van het Macedonië-plein en op 600 m van Fort Kale.. Kamers met tv en een eigen badkamer, uitgerust met een bad of een douche. Het hotel heeft een bar en restaurant. Er is gratis WiFi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Fitness
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Kluisje te huur
Telefoon

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
07:00
Wenen
08:55
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Wenen
10:15
Skopje
11:50
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Skopje
12:35
Wenen
14:15
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Wenen
12:35
Amsterdam
14:15

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl. luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches dag 2 t/m 7
 • Entrees
 • Fooiengeld
 • Lokale Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éépersoonskamer 175,-
 • Lunch dag 1 en 8
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding