Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Malta eiland van Paulus

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Malta, het Verhaal van Paulus

Elke reis heeft een Verhaal. Bij deze reis naar Malta en Gozo, staat het Verhaal van de apostel Paulus centraal.  Wanneer Paulus na terugkomst van zijn derde zendingsreis Jeruzalem bezoekt, wordt hij daar gevangen genomen. Omdat Paulus een Romeins staatsburger is, beroept hij zich op een oordeel door de keizer. Daarvoor moet hij naar Rome. Het schip, waarmee hij en zijn medegevangenen die reis ondernemen, komt in een zware storm terecht. Ter hoogte van het eiland Malta vergaat het schip, maar alle opvarenden komen ongedeerd aan land (Hand. 27). Paulus verblijft zo’n drie maanden op Malta. Sporen van z’n verblijf zijn terug te vinden in St. Paul’s Bay  waar u zelfs een standbeeld van Paulus ziet en de Paulusgrot in Rabat. Daarnaast vindt u overal op het eiland, in de diverse Pauluskappellen fresco’s die herinneren aan zijn verblijf op Malta.

 

Malta, boordevol historische verhalen

Malta kent een lange, bewogen geschiedenis. Door de strategische ligging in het centrum van de Middellandse Zee hebben vele volkeren en culturen hun sporen en verhalen op Malta achtergelaten. Het oudste verhaal gaat over een beschaving, die dateert van ver voor Christus. Een uniek overblijfsel vormen de tempels van Hagar Qim, gebouwd uit enorme rotsblokken, die er nu verlaten bij liggen. Men gaat er van uit dat deze tempels ruim 3000 jaar voor onze jaartelling gebouwd zijn. Daarmee zijn ze ouder dan de Egyptische piramides of Stonehenge in Engeland!

 

Vanaf zo’n 200 jaar voor Christus kwamen de Romeinen. Het eiland leverde graan, wijn en honing aan Rome en stond bekend onder zijn Griekse naam, Melite (honingzoet). Tijdens die Romeinse overheersing leed Paulus schipbreuk op Malta

 

Na het vertrek van de Romeinen waren de Arabieren er lange tijd de baas. Hun invloed is goed te merken in het Maltees, een taal doorspekt met Arabische klanken. Na hun vertrek brak een roerige tijd aan tot het deel ging uitmaken van het Spaanse rijk. In 1530 schonk de ook bij ons bekende keizer Karel V Malta aan de Orde van de Johannieter ridders, vanaf toen bekender als de Maltezer Orde.

 

Al snel na hun komst deden de Ottomanen verwoede pogingen Malta te veroveren. Mede dankzij de enorme fortificaties die de ridders rond de havens van Valletta hadden aangelegd, werd het beleg afgeslagen. Gedurende een periode van zo’n 300 jaar bepaalden ze voor een belangrijke deel de  huidige aanblik van Malta. De bouw van Valletta, de hoofdstad, is hun werk. De stad werd versterkt met imposante vestingwerken, zowel aan de land- als zeezijde, die tot vandaag het gezellige centrum omringen. Hun verhaal is dan ook onlosmakelijk met de geschiedenis van Malta verweven.

 

Zo rond 1800 viel Malta in Britse handen en bleef dat tot het in 1964 onafhankelijk werd. Engels is de tweede officiële taal. Engelse invloeden zijn terug te vinden in het links rijdende verkeer, de typisch rode brievenbussen en kinderen in hun schooluniformen.

 

Malta, een gastvrij land

Hoewel Malta en Gozo klein zijn, bieden ze veel: een rijke en lange historie, prachtige uitzichten op een azuurblauwe zee, lokale wijnen, een vriendelijke en gastvrije bevolking en bijna altijd een stralend blauwe hemel. Tijdens deze boeiende 8-daagse reis, hoort  u de afwisselende verhalen over Malta en Gozo en volgt letterlijk de voetsporen van Paulus!

Programma

Dag 1, woensdag: Heenreis Amsterdam - Malta
Vlucht Amsterdam - Malta. Transfer naar uw hotel.

Dag 2, donderdag: Valletta, per schip en te voet

Havenrondvaart

Een bezoek aan de hoofdstad Valletta. ´s Morgens maakt u een boottocht door de natuurlijke gevormde havens rond de stad. Vanaf het water krijgt u een goede indruk van de natuurlijke schoonheid van de baaien en kolossale verdedigingswerken, die vijanden moesten weren. 

Valletta

U vervolgt uw dag al wandelend door Valletta. Zo bezoekt u de Upper Barrakka Gardens met een prachtig zicht op de Grand Harbour. Hierna bezichtigt u de rijk gedecoreerde St. Johns Co. Kathedraal. In deze kerk ziet u talrijke praalgraven van grootmeesters van de Maltezer Orde en twee schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Caravaggio. Hoe deze schilder op Malta verzeild raakte, vertelt uw gids in geuren en kleuren. Na de lunch bekijkt u het audiovisuele spektakel ‘Malta Experience’, een boeiende vertelling over de bewogen en rijke geschiedenis van het eiland.

Dag 3, vrijdag: Hagar Qim, de Blauwe Grotten en vissersbootjes

Een verkenning van het zuiden, die begint met een bezoek aan het 3600 jaar oude tempelcomplex Hagar Qim. Een indrukwekkend bouwwerk, dat vrij in het landschap ligt en op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Vervolgens vaart u, als het weer het toelaat, met een typisch Maltezer bootje, luzzu, naar de bekende ‘Blauwe Grotten’. Door de ligging van de grotten en de manier waarop het zonlicht op het water reflecteert, ziet u steeds wisselende blauwtinten.

 

Hierna gaat u naar het vissersdorpje Marsaxlokk. In de haven liggen talloze luzzu, die typisch Maltezer vissersbootjes geschilderd in helder rood, blauw en geel en voorzien van het oog van Osiris. Hier hebt u vrije tijd om heerlijk langs de haven te struinen, de markt te verkennen of van een drankje op een terras te genieten. In de loop van de middag keert u terug naar uw hotel en is de verdere middag vrij.

Dag 4, zaterdag: Op zoek naar Paulus
Een duik in het verleden, die begint in Mdina. Het is de voormalige hoofdstad en wordt ook “de stille stad” genoemd. U wandelt door de slingerende straatjes en ziet paleisachtige huizen, kerken en kloosters. Vanaf de imposante stadsmuren overziet u heel Malta. Hierna gaat u op zoek naar Paulus. In Rabat bezoekt u de grot waar hij na zijn schipbreuk enige maanden verbleef. Uw reisleider verzorgt er een korte overdenking. Tevens gaat u naar een complex van Catacomben. De Catacomben dateren uit de Romeinse tijd en werden als grafkelders gebruikt.

 

St. Paul’s Island

Vanuit Rabat rijdt u naar de kust. Per luzzu vaart u naar de plek, waar de apostel schipbreuk leed, St. Paul´s Island. Het eiland is onbewoond en een oase van stilte en rust, dat wordt gedomineerd door een reusachtig standbeeld van Paulus.

Dag 5, zondag: Vrije dag
Vrije zondag. U kunt een lokale viering bezoeken. Malta telt ruim 360 kerken, een kerk is dan ook nooit ver weg! ’s Middags kunt u heerlijk flaneren langs de boulevard of Qawra verkennen.

Dag 6, maandag: Gozo

Dagexcursie naar Gozo. Hoewel het maar 20 minuten varen is, is de sfeer op Gozo heel anders dan op Malta. Het eiland is rustiger en de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Tijdens uw tocht over het eiland bezoekt u de Ta Pinu kerk, Xlendi baai en het Dwerja Point met de bekende ‘Fungus Rock’. Door de hoogteverschillen verrast het uitzicht steeds opnieuw.

 

De dag eindigt met een wandeling door de hoofdstad van Gozo, Vittoria. Door kronkelende, smalle straatjes komt u uit bij de citadel. Deze prachtig gerestaureerde vesting bood in vroeger tijden bescherming tegen invallen van piraten en andere vijanden. Nu hebt u een prachtig uitzicht over Gozo. Bij helder weer is zelfs de zuidkust van Sicilië zichtbaar!


Dag 7, dinsdag: Ambachten en het landleven

Een kijkje in het rustieke dorpje Ta Qali, waar handwerkslieden op traditionele wijze verschillende ambachten uitoefenen. U ziet er onder meer glasblazers en filigraansmeden aan het werk.

 

Vervolgens gaat u naar Mgar. Daar bezoekt u de Malta Sunripe. Dit project is opgezet door een aantal boerenfamilies en laat u kennismaken met de landbouwtradities en producten van Malta. Tijdens een lunch proeft u al het heerlijks dat hier vandaan komt onder het genot van lokaal geproduceerde wijnen. In de loop van de middag terug naar het hotel en vrije tijd.

Dag 8, woensdag: Terugreis Malta - Amsterdam
Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Santana ****

Het 4-sterren hotel Santana in Qawra ligt op ruim 5 minuten lopen van de boulevard  met leuke...

Hotel Santana ****

Het 4-sterren hotel Santana in Qawra ligt op ruim 5 minuten lopen van de boulevard  met leuke restaurants, winkeltjes en barretjes. Het zwembad is op het dak van het hotel en het dakterras biedt een prachtig uitzicht over de omgeving en de zee. Bij de poolbar kunt u terecht voor een hapje en een drankje. De gerenoveerde kamers hebben televisie en airconditioning en in het hele hotel is gratis WiFi. De maaltijden worden geserveerd in buffetvorm.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Malta – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunches op dag 1,3 en 8)
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlandssprekende gidsen
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 125,-
 • Lunches dag 1, 3 en 8
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 14 personen.

 

Vluchtschema KLM (onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
Woensdag Amsterdam Malta KM 395 11.50 uur 14.50 uur
           
Woensdag Malta Amsterdam KM 394 07.40 uur

10.50 uur

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 2 oktober staat gepland voor zaterdag 21 september

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 16 oktober staat gepland voor zaterdag 21 september

 

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief