Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Malta, Het verhaal van Paulus

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Elke reis heeft een Verhaal. Bij deze reis naar Malta en Gozo, staat het Verhaal van de apostel Paulus centraal.  Wanneer Paulus na terugkomst van zijn derde zendingsreis Jeruzalem bezoekt, wordt hij gevangen genomen. Omdat hij Romeins staatsburger is, beroept hij zich op een oordeel door de keizer en moet daarvoor naar Rome. Het schip, waarmee hij die reis onderneemt, komt in een zware storm terecht. Ter hoogte van het eiland Malta vergaat het, maar alle opvarenden komen ongedeerd aan land (Hand. 27). Paulus verblijft zo’n drie maanden op Malta. Sporen van z’n verblijf zijn terug te vinden in St. Paul’s Bay  waar u zelfs een standbeeld van Paulus ziet en de Paulusgrot in Rabat. Daarnaast vindt u overal op het eiland, in de diverse Pauluskappellen fresco’s die herinneren aan zijn verblijf op Malta.

 

Malta, boordevol historische verhalen

Malta kent een lange, bewogen geschiedenis. Door de strategische ligging in het centrum van de Middellandse Zee hebben vele culturen hun sporen en verhalen op Malta achtergelaten. Het oudste verhaal gaat over een beschaving, die dateert van ver voor Christus. Een uniek overblijfsel vormt de tempel van Hagar Qim, gebouwd uit enorme rotsblokken, die nu verlaten in het landschap ligt. Deze tempel is ruim 3000 jaar voor onze jaartelling gebouwdis en is daarmee ouder dan de Egyptische piramides of Stonehenge in Engeland!

 

Vanaf zo’n 200 jaar voor Christus kwamen de Romeinen. Het eiland leverde graan, wijn en honing aan Rome en stond bekend onder zijn Griekse naam, Melite (honingzoet). Tijdens die Romeinse overheersing leed Paulus schipbreuk op Malta. Na het vertrek van de Romeinen waren de Arabieren er lange tijd de baas. Hun invloed is nog merkbaar in het Maltees, een taal doorspekt met Arabische klanken. Na hun vertrek brak een roerige tijd, die eindigde met de komst in 1530 van de Orde van de Johannieter ridders, vanaf toen bekender als de Maltezer Orde. Al snel na hun komst deden de Ottomanen verwoede pogingen Malta te veroveren. Mede dankzij de enorme fortificaties die de ridders rond de havens van Valletta hadden aangelegd, werd het beleg afgeslagen. Gedurende een periode van zo’n 300 jaar bepaalden ze voor een belangrijke deel de  huidige aanblik van Malta. De bouw van Valletta, de hoofdstad, is hun werk. De stad werd versterkt met imposante vestingwerken, zowel aan de land- als zeezijde, die tot vandaag het gezellige centrum omringen. Hun verhaal is dan ook onlosmakelijk met de geschiedenis van Malta verweven. Zo rond 1800 werd Malta Brits en bleef dat tot het in 1964 onafhankelijk werd. Engels is de tweede officiële taal. Engelse invloeden zijn terug te vinden in het links rijdende verkeer, de typisch rode brievenbussen en kinderen in hun schooluniformen.

 

Klein maar fijn!

Hoewel Malta en Gozo klein zijn, bieden ze veel: een rijke en lange historie, prachtige uitzichten op een azuurblauwe zee, lokale wijnen, een vriendelijke en gastvrije bevolking en bijna altijd een stralend blauwe hemel.

Programma

Dag 1, woensdag: Heenreis Amsterdam - Malta
Vlucht Amsterdam - Malta. Transfer naar uw hotel.

Dag 2, donderdag: Valletta, per schip en te voet

Havenrondvaart

Een bezoek aan de hoofdstad Valletta. ´s Morgens maakt u een boottocht door de natuurlijke gevormde havens rond de stad. Vanaf het water krijgt u een goede indruk van de natuurlijke schoonheid van de baaien en kolossale verdedigingswerken. 

Valletta

U vervolgt uw dag al wandelend door Valletta. Zo bezoekt u de Upper Barrakka Gardens met een prachtig zicht op de Grand Harbour. Hierna bezichtigt u de rijk gedecoreerde St. Johns Co. Kathedraal. In deze kerk ziet u talrijke praalgraven van grootmeesters van de Maltezer Orde en twee schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Caravaggio.  Hoe deze schilder op Malta verzeild raakte, verhaalt uw gids in geuren en kleuren.  Na de lunch bekijkt u het audiovisuele spektakel ‘Malta Experience’, een boeiende vertelling over de bewogen en rijke geschiedenis van het eiland.

Dag 3, vrijdag: Hagar Qim en vissersbootjes

Een verkenning van het zuiden, die begint met een bezoek aan het 3600 jaar oude tempelcomplex Hagar Qim. Een indrukwekkend bouwwerk, dat vrij in het landschap ligt en op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Hierna gaat u naar het vissersdorpje Marsaxlokk. In de haven liggen talloze luzzu, die typisch Maltezer vissersbootjes geschilderd in helder rood, blauw en geel en voorzien van het oog van Osiris. Hier hebt u vrije tijd om heerlijk langs de haven te struinen, de markt te verkennen. van een drankje op een terras te genieten of aan het water te lunchen. In de loop van de middag keert u terug naar uw hotel en is de verdere middag vrij.

Dag 4, zaterdag: Op zoek naar Paulus
Een duik in het verleden, die begint in Mdina. Het is de voormalige hoofdstad en wordt ook “de stille stad” genoemd. U wandelt door de slingerende straatjes en ziet paleisachtige huizen, kerken en kloosters. Vanaf de imposante stadsmuren overziet u heel Malta. Hierna gaat u op zoek naar Paulus. In Rabat bezoekt u de grot waar hij na zijn schipbreuk enige maanden verbleef. Uw reisleider verzorgt er een korte overdenking. Tevens gaat u naar een complex van Catacomben. De Catacomben dateren uit de Romeinse tijd en werden als grafkelders gebruikt.

 

St. Paul’s Island

Vanuit Rabat rijdt u naar de kust. Per luzzu vaart u naar de plek, waar de apostel schipbreuk leed, St. Paul´s Island. Het eiland is onbewoond en een oase van stilte en rust, dat wordt gedomineerd door een reusachtig standbeeld van Paulus.

 

Tot slot van deze bijzondere dag bekijkt u een film over de schipbreuk van Paulus, die op Malta is opgenomen en waarin alleen de lokale bevolking rollen vertolkt.


Dag 5, zondag: Vrije dag
Vrije zondag. U kunt een lokale viering bezoeken. Malta telt ruim 360 kerken, een kerk is dan ook nooit ver weg! ’s Middags kunt u heerlijk flaneren langs de boulevard of Qawra verkennen.

Dag 6, maandag: Gozo

Dagexcursie naar Gozo. Hoewel het maar 20 minuten varen is, is de sfeer op Gozo heel anders dan op Malta. Het eiland is rustiger en de tijd lijkt er te hebben stilgestaan. Tijdens uw tocht over het eiland bezoekt u de Ta Pinu kerk,  Xlendi baai en het Dwerja Point met de bekende ‘Fungus Rock’. Door de hoogteverschillen verrast het uitzicht steeds opnieuw. De dag eindigt met een wandeling door de hoofdstad van Gozo, Vittoria. Door kronkelende, smalle straatjes komt u uit bij de citadel. Deze prachtig gerestaureerde vesting bood in vroeger tijden bescherming tegen invallen van piraten en andere vijanden. Nu hebt u een prachtig uitzicht over Gozo. Bij helder weer is zelfs de zuidkust van Sicilië zichtbaar!


Dag 7, dinsdag: Ambachten en het landleven

Een kijkje in het rustieke dorpje Ta Qali, waar handwerkslieden op traditionele wijze verschillende ambachten uitoefenen. U ziet er onder meer glasblazers en filigraansmeden aan het werk. Vervolgens gaat u naar Mgar. Daar bezoekt u de Malta Sunripe. Dit project is opgezet door een aantal boerenfamilies en laat u kennismaken met de landbouwtradities en producten van Malta. Tijdens een lunch proeft u al het heerlijks dat hier vandaan komt onder het genot van lokaal geproduceerde wijnen. In de loop van de middag terug naar het hotel en vrije tijd.

Dag 8, woensdag: Terugreis Malta - Amsterdam
Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Qawra Palace****

Verblijf in het 4-sterren hotel Qawra Palace in Qawra/St. Paul’s Bay, een sfeervolle badplaats. Het...

Hotel Qawra Palace****

Verblijf in het 4-sterren hotel Qawra Palace in Qawra/St. Paul’s Bay, een sfeervolle badplaats. Het hotel beschikt over een binnen- en buitenzwembad, restaurant en bar. De kamers zijn verzorgd ingericht en beschikken over alle faciliteiten om u een prettig verblijf te bezorgen. In het hotel is gratis Wifi beschikbaar. Tegen een toeslag is het mogelijk een kamer met zeezicht te boeken. De maaltijden worden geserveerd in buffetvorm.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Malta v.v. incl. heffingen
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op dag 2, 4, 5, 6 en 7
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer tuinzicht 165,-
 • Toeslag éénpersoonskamer zeezicht 275,-
 • Toeslag tweepersoonskamer zeezicht 75,- per persoon
 • Lunch dag 1, 3 en 8
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 12 personen.

 

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

 

 

 

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief