Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

O.l.v. Em. RK pastoraal werker/geestelijk verzorger Simon Nagelmaeker

Zuid-Europa, Vliegreis

EILAND VAN PAULUS

Tussen Sicilië en Tunesië ligt een aantal stipjes in de Middellandse Zee. Met een scherpe blik, ziet u dat het hier om de eilanden Malta en Gozo gaat, die samen met het nog kleinere eilandje Gomino de republiek Malta vormen. Het is niet alleen de zuidelijkste maar ook kleinste lidstaat van de EU. Hoewel de eilanden klein zijn, bieden ze veel: een rijke en lange historie, prachtige uitzichten op een azuurblauwe zee, die nooit ver weg is, een vriendelijke en gastvrije bevolking en bijna altijd een stralend blauwe hemel. Door de strategische ligging kent Malta een lange, bewogen geschiedenis. De eerste resten van een beschaving dateren van ver voor Christus. Een uniek voorbeeld zijn de Ggantija tempels op Gozo, gebouwd uit enorme rotsblokken en die er nu verlaten bij liggen midden in de natuur. Na de Romeinse tijd waren de Arabieren er lange tijd de baas, hun invloed is goed te merken in het Maltees, een taal doorspekt met Arabische klanken. Ook de Arabieren vertrokken en zo rond 1500 arriveerden de kruisridders. De Maltezer Orde heeft Malta en vooral Valletta, de hoofdstad, voor een groot deel haar huidige aanblik gegeven. Het werd versterkt met imposante vestingwerken, zowel aan de land- als zeezijde, die tot vandaag het gezellige Valletta omringen.

 

Deze indrukwekkende forten en wallen verkent u zowel wandelend als vanaf het water. Zo rond 1800 viel Malta in Britse handen en bleef dat tot het in 1964 onafhankelijk werd. Engels is de tweede officiële taal Engelse invloeden zijn terug te vinden in het links rijdend verkeerde typisch rode brievenbussen en telefooncellen. Malta kent een rijke cultuur, want naast al die monumenten kan er genoten worden van lokale wijnen, kunst, heerlijke boottochtjes en nog veel meer.

Interessant is dat de apostel Paulus, tijdens zijn reis naar Rome, schipbreuk leed op Malta (Hand. 27). Hij verbleef er ruim drie maanden en sporen van dat verblijf zijn terug te vinden in St. Paul’s Bay en de Pauluscatacomben in Rabat. Tijdens uw reis wordt dan ook aandacht geschonken aan het verhaal van Paulus en Malta.

Gedurende deze boeiende 8-daagse reis, leert u niet alleen het afwisselende Malta en Gozo beter kennen en volgt u letterlijk de voetsporen van Paulus!

Programma

Dag 1, maandag 5 oktober: op reis

 Vlucht Amsterdam – Malta, vertrek om 11.50 uur, aankomst 14.50 uur. Transfer naar uw hotel in Vittoria, de hoofdstad van Gozo.

 

Dag 2, dinsdag 6 oktober: Gozo verkend

De dag begint met een wandeling door de hoofdstad Victoria en zijn prachtig gerestaureerde citadel.

Hierna gaat het per bus naar een lokale boerderij, waar u de boer mag helpen bij het melken van zijn geiten. Tijdens en na het melken krijgt u uitleg hoe de typische geitenkaas op Gozo gemaakt wordt.

Na de lunch bezoekt u Dwerja met zijn heldere azuurblauwe zee en een blik op de Fungus Rock. U maakt er een korte boottocht en gaat vervolgens door naar de Ta Pinu kerk, een bedevaartsoord.

De dag wordt besloten met een proeverij van vier verschillende soorten wijn, die op Gozo worden geproduceerd. Bij de proeverij worden lokale specialiteiten geserveerd en wordt uitleg over het productieproces gegeven.

Diner in het hotel.

 

Dag 3, woensdag 7 oktober: Xwenji, Grot van Calypso en schilderkunst

Na het ontbijt maakt u per touringcar en gids een rondrit over een nog niet bezocht deel van Gozo. De eerste stop is bij de Xwenji zoutpannen. Hierna een fotostop bij de Grot van Calypso en Xlendi Bay.

Vervolgens een bezoek aan het atelier van de schilder Christopher. Hij is een plaatselijke kunstenaar en maakt zowel abstract als figuratief werk. Bij aankomst volgt een korte introductie van de schilder over zichzelf en zijn kunst. Hierbij bestaat de mogelijkheid om over en weer vragen te stellen.

Na deze gedachtewisseling over schilderkunst wordt thee en koffie geserveerd met daarbij “Pastizzi” en andere zoete lekkernijen.

Na dit bezoek terug naar het hotel en verdere dag vrij. Diner in het hotel.

 

Dag 4, donderdag 8 oktober: bezoek Ggantija tempels en oversteek naar Malta

Vandaag gaat u naar het eiland Malta waar u de overige nachten verblijft. Na het ontbijt checkt u uit en per touringcar eerst naar de Ggantija tempels. Dit tempelcomplex dateert uit rond 3500 v. Chr. en is daarmee het oudste stenen tempelcomplex in Europa. Uw gids leidt u er rond.

Hierna door naar de veerboot, die naar Malta vaart. U maakt de overtocht als voetpassagier. Bij aankomst staat er een andere bus klaar. Na aankomst in Qawra lunch in het hotel en de verder middag vrij.

 

Dag  5, vrijdag 9 oktober: Valletta, varend en te voet

Een bezoek aan Valletta, de hoofdstad. ´s Morgens maakt u eerst een havencruise voor een eerste blik op deze bijzondere stad. Zo krijgt u een indruk van de natuurlijke schoonheid van de baaien en massieve verdedigingswerken, die vijanden moesten weren.

Nadat u weer aan de wal bent, bezoekt u wandelend Valletta. U ziet de Upper Barrakka Gardens met een prachtig zicht op de Grand Harbour en bezichtigt de rijk gedecoreerde St. Johns Co.  Kathedraal. Ook bekijkt u het audiovisuele spektakel ‘Malta Experience’, een kennismaking met de bewogen en rijke geschiedenis van het eiland.

 

Dag 6, zaterdag 10 oktober: Marsaxlokk en de Blauwe Grotten

Een verkenning van het zuiden, die begint met vaartochtje (als het weer het toelaat) met zo’n typisch Maltezer bootje, een luzzu, naar de bekende ‘Blauwe Grotten’ over een azuurblauwe zee met b(l)oeiende onderwater flora. Hierna gaat het naar het vissersdorpje Marsaxlokk met z’n typische vissersbootjes, de luzzu, geverfd in helder rood, blauw en geel. U kunt hier op het gemak wat rondkijken alvorens u terug gaat naar Qawra (lunch in hotel). Verdere middag vrij.

 

Dag 7, zondag 11 oktober: op zoek naar Paulus

Een duik in het verleden met een bezoeken aan Mdina, voormalige hoofdstad van Malta en ook wel “stille stad” genoemd. U wandelt over de imposante stadsmuren, die constant wisselende panaroma’s bieden. Hierna gaat u op zoek naar Paulus. In Rabat, gaat u naar de catacomben waar hij na zijn schipbreuk enige maanden verbleef. Hierboven ligt St. Paul´s kerk, speciaal gebouwd ter herinnering aan Paulus. U kunt er een korte overdenking verzorgen. Tot slot vaart u per luzzu naar de plek, waar de apostel schipbreuk leed, St. Paul´s Island, dat gedomineerd wordt door een enorm beeld van Paulus.

 

Dag 8, maandag 12 oktober: terug naar huis.

In de loop van de ochtend uitchecken en per touringcar naar de luchthaven Malta. Terugvlucht naar Amsterdam, vertrek 12.35 uur, aankomst 15.50 uur.

 

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Malta v.v. incl. heffingen
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches (behalve dag 3)
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 135,-
 • Lunch dag 3

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Extra informatie

 

De minimale groepsgrootte is 15 personen.

 

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

 

Vluchtinformatie met KLM (wijzigingen onder voorbehoud)

Heenreis Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
05 oktober Amsterdam Malta KM 395U 11.50 uur 14.50 uur
12 oktober Malta Amsterdam KM386N 12.35 uur 15.50 uur

 

Overnachtingen

Gozo - Victoria                 3 nachten          Downtown Hotel

Malta – Qawra                  4 nachten          Hotel Qawra Palace

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief