Malta, het Verhaal van Paulus

Elke reis heeft een Verhaal. Bij deze reis naar Malta en Gozo, staat het Verhaal van de apostel Paulus centraal. Wanneer Paulus na terugkomst van zijn derde zendingsreis Jeruzalem bezoekt, wordt hij gearresteerd. Als Romeins staatsburger, beroept Paulus zich op een oordeel door de keizer. Daarvoor moet hij naar Rome. Het schip, waarmee die reis plaats vindt, komt in een zware storm terecht. Ter hoogte van het eiland Malta vergaat het, alle opvarenden komen ongedeerd aan land (Hand. 27). Paulus ...

Over deze reis

Malta, het Verhaal van Paulus

Elke reis heeft een Verhaal. Bij deze reis naar Malta en Gozo, staat het Verhaal van de apostel Paulus centraal. Wanneer Paulus na terugkomst van zijn derde zendingsreis Jeruzalem bezoekt, wordt hij gearresteerd. Als Romeins staatsburger, beroept Paulus zich op een oordeel door de keizer. Daarvoor moet hij naar Rome. Het schip, waarmee die reis plaats vindt, komt in een zware storm terecht. Ter hoogte van het eiland Malta vergaat het, alle opvarenden komen ongedeerd aan land (Hand. 27). Paulus verblijft zo’n drie maanden op Malta. Daarvan zijn sporen terug te vinden in St. Paul’s Bay waar u zelfs een standbeeld van Paulus ziet en de Paulusgrot in Rabat. Daarnaast vindt u overal op het eiland, in de diverse Pauluskappellen fresco’s die herinneren aan zijn verblijf op Malta.

Malta, boordevol historische verhalen

Malta kent een lange, bewogen geschiedenis. Door de strategische ligging in het centrum van de Middellandse Zee hebben vele culturen hun sporen en verhalen op Malta achtergelaten. Het oudste verhaal gaat over een beschaving, die dateert van ver voor Christus. Een uniek overblijfsel vormt de tempel van Hagar Qim, gebouwd uit enorme rotsblokken, die nu verlaten in het landschap ligt. Dit tempelcomplex is ruim 3000 jaar voor onze jaartelling gebouwd en ouder dan de Egyptische piramides of Stonehenge in Engeland!

Vanaf zo’n 200 jaar voor Christus kwamen de Romeinen. Het eiland leverde graan, wijn en honing en stond bekend onder zijn Griekse naam, Melite (honingzoet). Tijdens die Romeinse overheersing leed Paulus schipbreuk op Malta.

Na de Romeinen waren de Arabieren er lange tijd de baas. Hun invloed is nog merkbaar in het Maltees, een taal doorspekt met Arabische klanken. Na hun vertrek brak een roerige tijd aan, die eindigde met de komst in 1530 van de Orde van de Johannieter ridders, vanaf toen bekender als de Maltezer Orde.

Al snel na hun komst deden de Ottomanen verwoede pogingen Malta te veroveren. Mede dankzij de enorme fortificaties rond de havens van Valletta, werd het beleg afgeslagen. Gedurende een periode van zo’n 300 jaar bepaalden de Maltezer Orde voor een belangrijke deel de huidige aanblik van Malta. Hun verhaal is dan ook onlosmakelijk met de geschiedenis van Malta verweven. Zo is de bouw van Valletta, de hoofdstad, hun werk. De stad werd versterkt met imposante vestingwerken, zowel aan de land- als zeezijde, die tot vandaag het gezellige centrum omringen.
Rond 1800 werd Malta Brits en bleef dat tot de onafhankelijkheid in 1964. Engels is de tweede officiële taal. Engelse invloeden vindt u terug in het links rijdende verkeer, de typisch rode brievenbussen en kinderen in hun schooluniformen.

Klein maar fijn!

Hoewel Malta en Gozo klein zijn, bieden ze veel: een bewogen en lange geschiedenis, prachtig zicht over een azuurblauwe zee, lokale wijnen, een vriendelijke en gastvrije bevolking en bijna altijd een stralend blauwe hemel.

Bestemming

Algemene informatie

De republiek Malta ligt centraal in de Middellandse Zee, even ten zuiden van Sicilië en relatief dicht voor de kust van Noord-Afrika. Naast het hoofdeiland Malta maken Gozo, Comino en aantal niet bewoonde eilanden, waaronder het Paulus eiland, deel uit van deze eilandengroep. Op Malta vindt u geen bergen of rivieren. Wel een grillige kustlijn met talrijke natuurlijke havens, baaien en kreken, maar bijna geen stranden.
Hoewel het om een kleine eilandengroep gaat, heeft het een heel lang en rijk verleden. De eerste bewoners kwamen waarschijnlijk uit Sicilië rond 5200 v. Chr. Op Malta en Gozo zijn tempels te vinden die meer dan 5000 jaar oud zijn en daarmee de oudste vrijstaande gebouwen ter wereld zijn. Ouder dan bijvoorbeeld de Egyptische piramides.

Door de strategische ligging in de Middellandse Zee was Malta door de eeuwen heen zowel militair als economisch een gewilde plek. Lang heeft het deel van het Romeinse Rijk uitgemaakt. In die tijd leed de apostel Paulus hier schipbreuk en verbleef er drie maanden.

Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk kwamen de Arabieren. Hun invloed is nog altijd merkbaar in het Maltees, één van de twee officiële talen. Vanaf de 13e eeuw waren de eilanden een speelbal voor piraten en steeds wisselende heersers. Hier kwam een eind aan met de komst van de Ridders van St. Jan van Jeruzalem of de Johannieters in de eerste helft van de 16e eeuw. Onder hun leiding werd Valletta gebouwd en kwam er een periode van betrekkelijke rust van bijna 300 jaar.
Daaraan kwam een eind toen Napoleon op weg naar Egypte zonder slag of stoot Malta bezette. Het Franse regime was echter zeer impopulair vanwege de vele plunderingen van onder meer kerken en in 1800 namen de Engelsen het stokje van de Fransen over. Tot 1964 was Malta een Britse kolonie en werd toen een zelfstandige natie. Het land maakt de laatste jaren een stormachtige economische ontwikkeling door onder invloed van vooral het toerisme en de dienstensector. Sinds 2004 is Malta lid van de EU. Zowel in oppervlakte, aantal inwoners als BNP is het de kleinste lidstaat.

Informatie over Malta

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Malta

Taal

Malta heeft twee officiële talen: Engels en Maltees. Op elke school wordt in beide talen les gegeven. Het Maltees stamt uit het Arabisch, maar is inmiddels doorspekt met Italiaanse en Engelse woorden.

Beste reistijd, weer en klimaat

Malta kent een typisch mediterraan klimaat, met hete, droge zomers en zachte, vochtiger winters. Op jaarbasis heeft Malta slechts 13 regendagen. Wind van zee tempert de zomerhitte. De gemiddelde temperatuur loopt op van ca. 20°C in april tot zo’n 29°C in juli waarna de temperatuur langzaam terugzakt tot zo’n 15°C in de winter.
De beste periodes om Malta te bezoeken zijn voor- en najaar (april t/m juni en september/oktober).

Eten & drinken

De Maltese keuken is mediterraan en kent veel Siciliaanse invloeden. Vanwege de ligging in zee is er dagelijks aanvoer van verse vis, die volop verkrijgbaar is. Lokale specialiteiten zijn in wijn gestoofd konijn en allerlei pasta’s.
Op zowel Malta als Gozo worden goede wijnen geproduceerd en een eigen koolzuurhoudende frisdrank: Kinnie, gemaakt van bittere sinaasappels en kruiden.

Wist u dat

- Malta en Gozo 376 kerken tellen?
- Het verkeer er links rijdt?
- Veel bekende films, zoals The Gladiator, op Malta opgenomen zijn?

Dagprogramma

dag
1

WO: Heenreis Amsterdam - Malta

Vlucht Amsterdam - Malta. Transfer naar uw hotel.

dag
2

DO: Valletta, per schip en te voet

Een bezoek aan de hoofdstad Valletta. ´s Morgens maakt u een boottocht door de natuurlijke gevormde havens rond de stad. Vanaf het water krijgt u een goede indruk van de natuurlijke schoonheid van de baaien en kolossale verdedigingswerken. U vervolgt uw dag al wandelend door Valletta. Zo bezoekt u de Upper Barrakka Gardens met een prachtig zicht op de Grand Harbour. Hierna bezichtigt u de rijk gedecoreerde St. Johns Co. Kathedraal. In deze kerk ziet u talrijke praalgraven van grootmeesters van de Maltezer Orde en twee schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Caravaggio. Hoe deze schilder op Malta verzeild raakte, verhaalt uw gids in geuren en kleuren. Na de lunch bekijkt u het audiovisuele spektakel ‘Malta Experience’, een boeiende vertelling over de bewogen en rijke geschiedenis van het eiland.

dag
3

VR: Hagar Qim en vissersbootjes

Een verkenning van het zuiden, die begint met een bezoek aan het 5000 jaar oude tempelcomplex Hagar Qim. Een indrukwekkend bouwwerk, dat vrij in het landschap ligt en op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Hierna naar het vissersdorpje Marsaxlokk. In de haven liggen talloze luzzu, de typisch Maltezer vissersbootjes geschilderd in helder rood, blauw en geel en voorzien van het oog van Osiris. Vrije tijd om heerlijk langs de haven te struinen, de markt te verkennen, van een drankje op een terras te genieten of aan het water te lunchen. In de loop van de middag keert u terug naar uw hotel en is de verdere middag vrij.

dag
4

ZA: Op zoek naar Paulus

Een duik in het verleden, die begint in Mdina. Het is de voormalige hoofdstad, ook “de stille stad” genoemd. U wandelt door de slingerende straatjes en ziet paleisachtige huizen, kerken en kloosters. Vanaf de imposante stadsmuren overziet u heel Malta. Dan gaat u op zoek naar Paulus. In Rabat bezoekt u de grot waar hij na zijn schipbreuk enige maanden verbleef. Uw reisleider verzorgt er een korte overdenking. Tevens bekijkt u een complex van Catacomben. Deze dateren uit de Romeinse tijd en werden als grafkelders gebruikt. Vanuit Rabat rijdt u naar de kust. Per luzzu vaart u naar de plek, waar de apostel schipbreuk leed, St. Paul´s Island. Het eiland is onbewoond en een oase van stilte en rust, dat wordt gedomineerd door een reusachtig standbeeld van Paulus. Tot slot van deze bijzondere dag bekijkt u een film over de schipbreuk van Paulus, die op Malta is opgenomen en waarin alleen de lokale bevolking rollen vertolkt.

dag
5

ZO: Vrije dag

Vrije zondag. U kunt een lokale viering bezoeken. Malta telt ruim 360 kerken, een kerk is dan ook nooit ver weg! ’s Middags kunt u heerlijk flaneren langs de boulevard of Qawra verkennen.

dag
6

MA: Gozo

Dagexcursie naar Gozo. Hoewel het maar 20 minuten varen is, is de sfeer op Gozo heel anders dan op Malta. Het is er rustiger en de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Tijdens uw tocht over het eiland bezoekt u de Ta Pinu kerk, Xlendi baai en het Dwerja Point met de bekende ‘Fungus Rock’. Door de hoogteverschillen verrast het uitzicht steeds opnieuw. De dag eindigt met een wandeling door de hoofdstad van Gozo, Vittoria. Door kronkelende, smalle straatjes komt u uit bij de citadel. Deze prachtig gerestaureerde vesting bood in vroeger tijden bescherming tegen invallen van piraten en andere vijanden. Nu hebt u een prachtig uitzicht over Gozo. Bij helder weer is zelfs de zuidkust van Sicilië zichtbaar!

dag
7

DI: Ambachten en het landleven

Een kijkje in het rustieke dorpje Ta Qali, waar handwerkslieden op traditionele wijze verschillende ambachten uitoefenen. U ziet er onder meer glasblazers en filigraansmeden aan het werk. Vervolgens gaat u naar Mgar. Daar bezoekt u de Malta Sunripe. Dit project is opgezet door een aantal boerenfamilies en laat u kennismaken met de landbouwtradities en producten van Malta. Tijdens een lunch proeft u al het heerlijks dat hier vandaan komt onder het genot van lokaal geproduceerde wijnen. In de loop van de middag terug naar het hotel en vrije tijd.

dag
8

terugreis Malta - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Qawra Palace

Qawra, Malta
Verblijf in het 4-sterren hotel Qawra Palace in Qawra/St. Paul’s Bay, een sfeervolle badplaats. Het hotel beschikt over een binnen- en buitenzwembad, restaurant en bar. De kamers zijn verzorgd ingericht en beschikken over alle faciliteiten om u een prettig verblijf te bezorgen. In het hotel is gratis Wifi beschikbaar. Tegen een toeslag is het mogelijk een kamer met zeezicht te boeken. De maaltijden worden geserveerd in buffetvorm.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Koffie en thee
Kluisje te huur
Telefoon

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
11:50
Malta
14:50
Uw terugreis
Vlucht
Malta
07:40
Amsterdam
10:50

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retour vlucht incl luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op dag 2, 4, 5, 6 en 7
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via -GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer tuinzicht 165,-
 • Toeslag éénpersoonskamer zeezicht 275,-
 • Toeslag tweepersoonskamer zeezicht 75,-
 • Lunch dag 1, 3 en 8
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 12 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Reisleiding