Oriëntatiereis Malta

Malta, een gastvrij land Tussen Sicilië en Tunesië ligt een aantal stipjes in de Middellandse Zee. Met een scherpe blik, ziet u dat het hier om de unieke eilanden Malta en Gozo gaat, die samen met het nog kleinere eilandje Comino de republiek Malta vormen. Het is niet alleen de zuidelijkste maar ook kleinste lidstaat van de EU. Hoewel de eilanden klein zijn, bieden ze veel: een rijke en lange historie, prachtige uitzichten op een azuurblauwe zee, lokale wijnen, een vriendelijke en gastvrije bevo...

Over deze reis

Malta, eiland van Paulus

Malta, een gastvrij land
Tussen Sicilië en Tunesië ligt een aantal stipjes in de Middellandse Zee. Met een scherpe blik, ziet u dat het hier om de unieke eilanden Malta en Gozo gaat, die samen met het nog kleinere eilandje Comino de republiek Malta vormen. Het is niet alleen de zuidelijkste maar ook kleinste lidstaat van de EU. Hoewel de eilanden klein zijn, bieden ze veel: een rijke en lange historie, prachtige uitzichten op een azuurblauwe zee, lokale wijnen, een vriendelijke en gastvrije bevolking en bijna altijd een stralend blauwe hemel.

Malta, boordevol historische verhalen
Vanwege zijn strategische ligging kent Malta een lange, bewogen geschiedenis boordevol verhalen. Het oudste verhaal gaat over een beschaving, die dateert van ver voor Christus. Een uniek voorbeeld zijn de tempels van Hagar Qim, gebouwd uit enorme rotsblokken, die er nu verlaten bij liggen. Later volgden de Romeinen en vervolgens waren de Arabieren er lange tijd de baas. Hun invloed is goed te merken in het Maltees, een taal doorspekt met Arabische klanken. Ook de Arabieren vertrokken en zo rond 1500 arriveerden de kruisridders. Die Maltezer Orde speelt een grote rol in het verhaal van Malta. Ze werd opgericht rond het jaar 1000 als hospitaal orde om pelgrims, die het Heilige Land bezochten, te ondersteunen. Na de herovering van Jeruzalem door de Islam, moesten de ridders het land verlaten. Na vele omzwervingen werd hen door de Spaanse keizer Karel V Malta als vestigingsplaats aangeboden. Al snel na hun komst deden de Ottomanen verwoede pogingen Malta te veroveren. Mede dankzij de enorme fortificaties die de ridders rond de havens van Valletta hadden aangelegd, werd het beleg afgeslagen. Gedurende een periode van zo’n 300 jaar bepaalden ze voor een belangrijke deel de huidige aanblik van Malta. De bouw van Valletta, de hoofdstad, is hun werk. De stad werd versterkt met imposante vestingwerken, zowel aan de land- als zeezijde, die tot vandaag het gezellige centrum omringen. Zo rond 1800 viel Malta in Britse handen en bleef dat tot het in 1964 onafhankelijk werd. Engels is de tweede officiële taal. Engelse invloeden zijn terug te vinden in het links rijdende verkeer, typisch rode brievenbussen en telefooncellen.

Malta, eiland van Paulus
Het voor ons interessantste verhaal is dat over de apostel Paulus. Tijdens zijn reis naar Rome leed hij schipbreuk op Malta (Hand. 27). Ruim drie maanden verbleef Paulus hier. Sporen van z’n verblijf zijn terug te vinden in St. Paul’s Bay waar u zelfs een standbeeld van Paulus ziet en de Pauluscatacomben in Rabat. Daarnaast vindt u overal op het eiland, in de diverse Pauluskappellen fresco’s die herinneren aan zijn verblijf op Malta.

Tijdens deze boeiende oriëntatiereis, leert u niet alleen het afwisselende Malta en Gozo beter kennen, maar treedt u letterlijk in de voetsporen van Paulus en krijgt zo een beter beeld van deze inspirerende apostel.

Bestemming

Algemene informatie

De republiek Malta ligt centraal in de Middellandse Zee, even ten zuiden van Sicilië en relatief dicht voor de kust van Noord-Afrika. Naast het hoofdeiland Malta maken Gozo, Comino en aantal niet bewoonde eilanden, waaronder het Paulus eiland, deel uit van deze eilandengroep. Op Malta vindt u geen bergen of rivieren. Wel een grillige kustlijn met talrijke natuurlijke havens, baaien en kreken, maar bijna geen stranden.
Hoewel het om een kleine eilandengroep gaat, heeft het een heel lang en rijk verleden. De eerste bewoners kwamen waarschijnlijk uit Sicilië rond 5200 v. Chr. Op Malta en Gozo zijn tempels te vinden die meer dan 5000 jaar oud zijn en daarmee de oudste vrijstaande gebouwen ter wereld zijn. Ouder dan bijvoorbeeld de Egyptische piramides.

Door de strategische ligging in de Middellandse Zee was Malta door de eeuwen heen zowel militair als economisch een gewilde plek. Lang heeft het deel van het Romeinse Rijk uitgemaakt. In die tijd leed de apostel Paulus hier schipbreuk en verbleef er drie maanden.

Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk kwamen de Arabieren. Hun invloed is nog altijd merkbaar in het Maltees, één van de twee officiële talen. Vanaf de 13e eeuw waren de eilanden een speelbal voor piraten en steeds wisselende heersers. Hier kwam een eind aan met de komst van de Ridders van St. Jan van Jeruzalem of de Johannieters in de eerste helft van de 16e eeuw. Onder hun leiding werd Valletta gebouwd en kwam er een periode van betrekkelijke rust van bijna 300 jaar.
Daaraan kwam een eind toen Napoleon op weg naar Egypte zonder slag of stoot Malta bezette. Het Franse regime was echter zeer impopulair vanwege de vele plunderingen van onder meer kerken en in 1800 namen de Engelsen het stokje van de Fransen over. Tot 1964 was Malta een Britse kolonie en werd toen een zelfstandige natie. Het land maakt de laatste jaren een stormachtige economische ontwikkeling door onder invloed van vooral het toerisme en de dienstensector. Sinds 2004 is Malta lid van de EU. Zowel in oppervlakte, aantal inwoners als BNP is het de kleinste lidstaat.

Informatie over Malta

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Malta

Taal

Malta heeft twee officiële talen: Engels en Maltees. Op elke school wordt in beide talen les gegeven. Het Maltees stamt uit het Arabisch, maar is inmiddels doorspekt met Italiaanse en Engelse woorden.

Beste reistijd, weer en klimaat

Malta kent een typisch mediterraan klimaat, met hete, droge zomers en zachte, vochtiger winters. Op jaarbasis heeft Malta slechts 13 regendagen. Wind van zee tempert de zomerhitte. De gemiddelde temperatuur loopt op van ca. 20°C in april tot zo’n 29°C in juli waarna de temperatuur langzaam terugzakt tot zo’n 15°C in de winter.
De beste periodes om Malta te bezoeken zijn voor- en najaar (april t/m juni en september/oktober).

Eten & drinken

De Maltese keuken is mediterraan en kent veel Siciliaanse invloeden. Vanwege de ligging in zee is er dagelijks aanvoer van verse vis, die volop verkrijgbaar is. Lokale specialiteiten zijn in wijn gestoofd konijn en allerlei pasta’s.
Op zowel Malta als Gozo worden goede wijnen geproduceerd en een eigen koolzuurhoudende frisdrank: Kinnie, gemaakt van bittere sinaasappels en kruiden.

Wist u dat

- Malta en Gozo 376 kerken tellen?
- Het verkeer er links rijdt?
- Veel bekende films, zoals The Gladiator, op Malta opgenomen zijn?

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vlucht Amsterdam - Malta. Na aankomst volgt een bezoek aan Valletta, hoofdstad van Malta. Te voet maakt u een wandeling door het kleine maar interessante centrum. Het sluitstuk vormt het audiovisuele spektakel ‘Malta Experience’, een mooie kennismaking met het bewogen en rijke verhaal van de eilanden. Uiteraard hangt dit programmaonderdeel af van de vluchttijden. Transfer naar uw 4-sterren hotel in Qawra.

dag
2

DI: Naar Gozo

Dagexcursie naar Gozo. Per ferry naar dit qua sfeer heel anders aandoende buureiland. Tijdens de tour bezoekt u de Ta Pinu kerk, de citadel van Victoria, Xlendi baai en het Dwerja Point met de bekende ‘Fungus Rock’. Door de hoogteverschillen verrast het uitzicht steeds opnieuw. Diner en overnachting in het hotel.

dag
3

WO: Rondtoer over het eiland Malta

Een hele dag verkenning van Malta. Aan het begin van de dag vaart u per luzzu (Maltezer vissersboot) naar de plek, waar Paulus schipbreuk leed, St. Paul´s Island, dat gedomineerd wordt door een enorm beeld van de apostel. Dan door naar het binnenland voor een duik in het verleden met een bezoek aan Mdina, voormalige hoofdstad van Malta en ook wel “stille stad” genoemd. U wandelt over de imposante stadsmuren, die constant wisselende panaroma’s bieden. Hierna gaat u op zoek naar Paulus. In Rabat, bekijkt u de grotten waar hij na zijn schipbreuk enige maanden verbleef. Hierboven ligt St. Paul´s kerk, speciaal gebouwd ter herinnering aan Paulus. Laat hier uw gedachten eens terug gaan naar die tijd. Aansluitend staat er een lichte lunch op het Meridiana wijnlandgoed voor u klaar met lokale specialiteiten, waarbij een goed glas wijn niet ontbreekt. Na deze aangename onderbreking is het tijd voor een kijkje bij het 3600 jaar oude tempelcomplex Hagar Qim, een indrukwekkend bouwwerk, dat vrij in het landschap ligt en op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De dag wordt besloten in het vissersdorp Marsaxlokk met z’n typische vissersbootjes, geverfd in helder rood, blauw en geel.

dag
4

DO: Terugreis

Helaas, de oriëntatiereis zit erop. Transfer naar de luchthaven van Malta en rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel San Antonio****

Saint Paul's Bay, Malta
Hotel San Antonio is een luxe hotel dat van alle gemakken voorzien. Het beschikt over meerdere zwembaden, een spa met sauna en fitness, diverse restaurants en een bar. De kamers hebben een eigen badkamer, grote televisie, minibar, airconditioning en gratis wifi. Je kunt zelf koffie en thee maken op de kamer en er is een balkon.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Wellness
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Strand

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht
Amsterdam
Malta
Uw terugreis
Vlucht
Malta
Amsterdam

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Malta v.v. met Air Malta
 • Ruimbagage (max. 20 kg)
 • Overnachtingen in tweepersoonskamer op basis van halfpension
 • Lunches
 • Nederlandssprekende gids
 • Entreegelden
 • Fooien
 • Reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer € 75,-
 • Reissom 2e persoon € 499,-
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • SGR

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 8 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of geldige identiteitskaart.

Reisleiding