Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Napels reis vesuvius sicilie
Met Paulus
naar Rome

Met Paulus naar Rome

11 dagen

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Met Paulus naar Rome

Elke reis heeft een Verhaal. Tijdens deze 11-daagse rondreis door Italië volgt u het Verhaal van de apostel Paulus op het laatste deel van zijn vierde zendingsreis, zoals beschreven in Handelingen 28. Paulus is een van de belangrijkste verspreiders van het christendom. Zonder zijn jarenlange zendingswerk zou de kerk er vandaag wellicht heel anders uitzien.

 

Terwijl u zich verdiept in het verhaal over Paulus, ontdekt u de rijke geschiedenis en cultuur van Italië. Daarbij is er vooral aandacht voor het Italië, zoals dat was in de dagen van Paulus.  En zo wordt het verhaal van Paulus levend.

 

U bezoekt plaatsen waar hij is geweest en die in zijn tijd belangrijk waren. De reis begint op Sicilië, waar Paulus drie dagen verbleef. U gaat naar Siracusa, waar hij voet aan wal zette. U vaart — net als hij deed — van Sicilië naar het vasteland. Hier gaat het naar Pozzuoli en Napels om de reis te eindigen in Rome, de stad waar Paulus uiteindelijk gestorven is.

 

Ook is er volop kans om de prachtige natuur te ervaren. U beklimt vulkanen, zoals de Etna en de Vesuvius. Paulus heeft ongetwijfeld deze vulkanen met eigen ogen aanschouwd, toen hij van Siracusa naar Puteoli voer. Hij zal niet vermoed hebben dat minder dan 20 jaar later de Vesuvius het leven in Pompeï en  Herculaneum in één klap verwoestte.

 

Natuurlijk maakt u eveneens kennis met het huidige Italië. Italianen zijn trots op hun cultuur en vooral op hun keuken. Culinair komt u dan ook volop aan uw trekken. Er wordt gegeten in prima restaurants en er is volop gelegenheid om te genieten van een espresso, cappuccino of heerlijk glas wijn op een van de vele terrasjes! La Dolce Vita, zoals de Italianen zeggen…

 

Uw reisleider, Marien van der Wolf, nodigt u van harte uit samen op zoek te gaan naar het Verhaal van Paulus in Italië!

 

 

 

Programma

Dag 1, maandag: Heenreis Amsterdam — Catania
Vliegreis van Amsterdam via Milaan naar Catania op Sicilië. Transfer naar uw hotel. Diner en overnachting in Sant’ Alessio Siculo.

 

Dag 2, dinsdag: Wandeling door historisch Siracusa

Na het ontbijt rijdt u naar het mooie Siracusa, dat al in de 8e eeuw voor Christus een Griekse kolonie was. De wiskundige Archimedes (3e eeuw voor Christus) woonde in deze toen belangrijke stad. Paulus verbleef drie dagen in deze havenplaats, die toen al eeuwen deel uitmaakte van het Romeinse Rijk. Te voet verkent u de stad. U begint in de Archeologische zone, waar u een van de grootste Griekse theaters bekijkt. In de rotsen is een grot uitgehouwen, die het Oor van Dionysius is genoemd. De grot heeft een fantastische akoestiek, zodat u elkaar fluisterend kunt verstaan. Ook zang komt hier prima tot zijn recht. Na de lunch gaat u naar de wijk Ortygia, het historische centrum dat is gelegen op een schiereiland met een oppervlakte van slechts een vierkante kilometer. Al in de dagen van Paulus was dit eiland met een stenen brug verbonden met  het vasteland. Paulus zou hebben gepreekt in de tempel die is gewijd aan de Griekse godin Athena en is gebouwd rond 500 voor Christus. Voor de imposante Dom op het Piazzo Duoma, niet ver de tempel, staat een beeld van Paulus. Hierna terug naar uw hotel voor diner en overnachting.

  

Dag 3, woensdag: Oogverblindend uitzicht vanaf de Etna

U rijdt— als de omstandigheden dat toelaten — naar de Etna, de op-een-na hoogste vulkaan in Europa en de hoogste berg van het eiland: waar u ook bent op Sicilië, u ziet altijd wel de rookpluimen die uit deze actieve vulkaan opstijgen. U gaat met de touringcar omhoog en vanaf een van de kraters op 2000 meter hoogte is er een schitterend uitzicht over het hele eiland! Na de lunch in een restaurant op de flanken van de Etna bezoekt u Taormina, parel aan de Ionische zee. Uw reisleider leidt u rond in dit mooie en gezellige plaatsje, gelegen aan een prachtige baai op een uit zee oprijzend plateau. Bijzonder is het Griekse theater uit de 3e eeuw voor Christus, waar nog altijd voorstellingen en concerten worden georganiseerd. Dit theater kan op eigen gelegenheid bezocht worden. 

 

Dag 4, donderdag: Romeinse mozaïeken en de zee op

Vandaag is uw laatste  dag op Sicilië. Na het ontbijt reist u een stukje het binnenland in voor een bezoek aan de ‘Villa Romana della Casale’, een oude Romeinse villa bij Piazza Armerina. Hier zijn prachtige mozaïeken bewaard gebleven, die pas in de 20e eeuw zijn opgegraven. De villa zou hebben toebehoord aan Maximianus Hercules, die tussen 286 en 305  door keizer Diocletianus (en christenvervolger) was aangesteld als ‘medekeizer’. Na de lunch vervolgt u uw weg naar Messina, een levendige havenstad waar de geschiedenis ook teruggaat naar de dagen dat de Grieken zich op Sicilië vestigden.

 

In het gezellige centrum is er tijd om heerlijk te flaneren of op een terras te genieten van een drankje. ’s Avonds diner in de stad. Hierna gaat het naar de haven waar u inscheept op een luxe ferryboot voor de oversteek naar Salerno. Deze vaartocht duurt ongeveer negen uur.

Overnachting aan boord.

 

Dag 5, vrijdag: Bruisend Napels

Ontbijt aan boord van het schip. In de loop van de ochtend komt u aan in Salerno, waar uw touringcar klaarstaat om u naar Napels te brengen. Na aankomst luncht u in het hotel en daarna bezoekt u het Archeologisch Museum en volgt een eerste kennismaking met Napels.

 

Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum biedt een voortreffelijk overzicht van de vele schitterende kunstvoorwerpen uit vooral de Grieks- Romeinse periode. Vrijwel alle voorwerpen zijn in de omgeving van Napels gevonden. Belangrijke vindplaatsen zijn onder meer  Pompeï en Herculaneum, de steden die in 79 na Chr. bedolven werden onder de uitbarsting van de Vesuvius. Wanneer u dit museum overslaat, is het verhaal over het Grieks-Romeinse Napels en omgeving dan ook verre van compleet.

 

Napels

Niet voor niets heeft de naam van de stad een magische klank. Wie kent niet de uitdrukking “Eerst Napels zien en dan sterven”? Het is ooit gezegd door de schrijver Goethe. Hij wilde hiermee aangeven hoe indrukwekkend hij Napels vond. Tot vandaag is daar niet veel aan veranderd. De stad leeft en bruist. U merkt dat aan alles wat er op de straten en pleinen gebeurt. Het speelt zich af in een decor, dat een aaneenschakeling is van kastelen, schitterende paleizen en rijk gedecoreerde kerken.

 

Via een korte stadstour met uw Nederlandse gids krijgt u een eerste indruk van het bruisende Napels!

 

Dag 6, zaterdag: Beklimming van de Vesuvius en wijnproeverij

’s Morgens rijdt u, als de omstandigheden dit toelaten, naar de Vesuvius. Het laatste stuk legt u wandelend af. In zo’n veertig minuten loopt u naar de kraterrand. Op de hellingen van de vulkaan groeien druiven waaruit de fameuze Napolitaanse wijn Lacryma Christi wordt gemaakt. De wijnboer die deze wijn produceert, biedt een lunch en wijnproeverij aan. Als u goed proeft, herkent u aan de speciale aroma’s van deze wijn dat de druivenranken groeien op lava, stenen en as!

 

Pompeï

Na de wijnproeverij volgt een bezoek aan het antieke Pompeï, dat in 79 na Christus door een zware uitbarsting van de Vesuvius werd bedekt met een dikke laag as en stenen. U wandelt door deze indrukwekkende ‘versteende’ stad, met goed bewaarde badhuizen, theaters, tempels, winkels en woningen van de rijken. Prachtig zijn de mozaïekvloeren en de fresco’s die de muren sieren.

 

Dag 7, zondag: Vrije dag in Napels

Deze dag is ter vrije besteding, waarbij u luncht in het hotel. In de ochtend kunt u een viering bijwonen in de San Gennaro kapel.

 

Dom en San Gennaro kapel

De Dom is de grootste kerk van Napels. Met de bouw werd begonnen in de 13e eeuw. In de Dom werden twee oudere christelijke kerken ingebouwd. Dat is nog goed te zien in de linkervleugel. Zo ziet u daar een doopkapel uit de 6e eeuw met mozaïeken die zo’n 15 eeuwen oud zijn.

De grootste attractie van de Dom is de kapel van San Gennaro (Sint Januaris), de beschermheilige van de stad. Op het hoofdaltaar staat een zilveren borstbeeld met de schedel van de heilige. De kapel is versierd met indrukwekkende fresco’s. Gennaro werd in 305 onthoofd in een periode van christenvervolging. In de Dom van Napels vindt u twee urnen met daarin volgens de legende het gestolde bloed van de Heilige. Twee keer per jaar worden die urnen vlak bij het hoofd van Januaris gebracht. Op wonderbaarlijke wijze wordt het ‘bloed’ weer vloeibaar.  Dit tot grote opluchting van de inwoners van Napels. Als het bloed niet vloeibaar wordt, brengt dit onheil.

 

Dag 8, maandag: Bezoek aan Pozzuoli en doorreis Rome

Vertrek naar Pozzuoli (Puteoli in Handelingen), een van oorsprong Griekse stad aan de baai van Napels. Door de beschutte ligging en het aangename klimaat groeide de stad al in de Griekse tijd uit tot een havenplaats van belang. Paulus zette hier voet aan land om over de Via Appia naar Rome te reizen. Pozzuoli ligt in de Campo Flegrei (Brandende Velden), een benaming die stamt uit de Griekse Oudheid en verwijst naar de strijd tussen de Titanen en de Olympische Goden en het vulkanisch landschap. Een gids leidt u rond door dit welvarende havenstadje. U gaat onder meer naar het Flavisch Amfitheater, waar de Heilige Januarius (San Gennaro) werd onthoofd tijdens de vervolging van de christenen door keizer Diocletianus. Volgens de legende ving een vrouw wat van het bloed op, dat ze bewaarde in een ampul, die zich nu in de Dom van Napels bevindt.

 

Na de lunch reist u door naar de Eeuwige Stad, Rome. Dit was ook voor Paulus het doel van zijn laatste reis. Aan het eind van de middag arriveert u bij Residenza Madri Pie op steenworp afstand van het St. Pietersplein.

 

Diner in een lokaal restaurant, aan de andere zijde van het St. Pietersplein. In de avonduren is het plein relatief rustig en kunt u de bijzondere atmosfeer op u in laten werken als u van het restaurant naar het hotel wandelt!

 

Dag 9, dinsdag: Het verhaal van Paulus in Rome

Na het ontbijt keert u terug in het spoor van Paulus en met het verhaal van de apostel in Rome. U wandelt een klein stukje van de oorspronkelijke Via Appia Antica. Via deze weg is Paulus  Rome binnengekomen, samen met zijn vrienden, die hem onderweg al opwachtten.

 Vervolgens gaat u terug naar de dagen van eerste christengemeenschappen in Rome met een bezoek aan de catacomben van Sint Sebastiaan, waar u via de Kerk Sint Sebastiaan buiten de Muren naar binnen kunt. Hier is Sint Sebastiaan begraven die in de 3e eeuw na Christus door keizer Diocletianus werd vermoord. De catacomben dienden als begraafplaatsen voor de christenen en in tijden van vervolging kwamen ze hier bij elkaar om de eredienst te vieren.

 

Vervolgens gaat u naar de basiliek Sint Paulus buiten de Muren, gebouwd op het graf van Paulus. Tot slot een bezoek aan Tre Fontane, de plaats waar Paulus volgens de overlevering zou zijn onthoofd.

 

Dag 10, woensdag: Ontdek het Joodse leven 

Vanmorgen verdiept u zich in het Joodse leven in Rome. In Paulus’ tijd was het Jodendom nog een bekerende religie en was het gebruikelijk om ‘heidenen’ aan te spreken zich te bekeren. Paulus, die zelf volledig deel uitmaakte van de Joodse cultuur, maakte tijdens zijn reizen gebruik van de instellingen van de joodse gemeenschap. Wanneer hij in een stad aankwam, preekte hij eerst in de synagoge. Dat deed hij ook in Rome.

U bezoekt vandaag de oude Joodse wijk en de grote synagoge, die in Art Deco stijl is gebouwd. In de Joodse wijk zou het huis hebben gestaan, waar Paulus volgens Handelingen twee jaar in relatieve vrijheid heeft gewoond.

 

De middag is vrij. U kunt in de Joodse wijk prima koosjer eten. Of ga op ontdekkingstocht door Rome. Uw reisleider heeft volop tips om u een aangename middag te laten hebben.

 

Dag 11, donderdag: Terugreis Rome - Amsterdam

Aan het eind van de ochtend transfer naar het vliegveld. Vlucht terug naar Amsterdam.

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
9-9-2019
Marien van der Wolf
Te boeken
1.849,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Catania / Rome – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 9 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • 1 overnachting tijdens overtocht Messina – Salerno op basis van een tweepersoonshut
 • Alle maaltijden (behalve lunches op dag 1, 10 en 11)
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlands- en Engelssprekende gidsen
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 250,-
 • Lunches dag 1, 10 en 11
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

 

 

Hotels (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-4 Sant'Alessio Siculo Hotel Kennedy 3 nachten
Dag 4-5 Op zee Cartour 1 nacht
Dag 5-8 Napels Hotel Real Orto Botanico 3 nachten
Dag 8-11 Rome Residenza Madri Pie 3 nachten

 

 

Vluchtschema vertrek juni en september (onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
17 juni/ 09 sept 2019 Amsterdam Milaan AZ 121 11.55 uur 13.30 uur
17 juni/ 09 sept 2019 Milaan Catania AZ 1723 15.30 uur 17.15 uur
           
27 juni/ 19 sept 2019 Rome Amsterdam AZ 110 14.10 uur 16.40 uur

 

 

Citaten deelnemers september 2018:

"Ik heb er beelden bij gekregen, de reis heeft mij verrijkt".

“Deze reis is een volwassen broer geworden van de reizen naar Israël of de reizen van Paulus naar Turkije tot Athene”.

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 17 juni staat gepland voor zaterdag 25 mei

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 9 september staat gepland voor zaterdag 17 augustus

 

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief