Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Israël en Palestina: kijken en luisteren

De Arabische dominee uit Jordanië die voor het eerst een Israëlische vredesactiviste ontmoette en ontdekte dat het ook ánders kan. De rabbijn die de afzettingen trotseert om solidair te kunnen met Palestijnse slachtoffers van het conflict. Hoe het u vergaat, weet ik natuurlijk niet. Maar mijn onvergetelijke reismomenten zijn de ontmoetingen geweest met mensen die bereid waren om iets van hun leven met mij te delen. Hun betrokkenheid, hun geloof, hun onvermoeibare inzet voor vrede en recht. Zij hebben mij verrijkt.

Zeker ook in Israël en Palestina kun je zulke mensen tegenkomen. Mijn voorstel aan u is dan ook om daarheen op reis te gaan. We gaan heel veel mooie dingen zien. In Israël én de Palestijnse gebieden. Maar het grote pluspunt van deze reis is dat we het bij sightseeing niet laten. In het programma zijn meerdere ontmoetingen opgenomen. Met mensen die aan weerszijden van de conflictlijnen zich blijven inzetten voor vrede en verzoening. Dat kunnen Moslims in Galilea zijn, Palestijnse christenen of religieuze Joden. Maar voor bijna allen geldt dat ze minderheden zijn in hun eigen omgeving. En toch geven ze de hoop niet op.

We gaan kijken naar al het moois dat er te zien is. Want het prachtige gebied is een schatkamer van de geschiedenis. En we besteden aandacht aan de actuele situatie. We gaan luisteren naar mensen die streven naar een leefbare wereld voor allen. Niet om wie dan ook te beoordelen. Maar om te leren en mogelijk inspiratie op te doen voor onze eigen inzet.

Die inzet en inspiratie delen Drietour en de Protestantse Kerk in Nederland door het ontmoetingsprogramma van deze beide reizen samen te organiseren. Ik hoop u te ontmoeten op deze kijk- en luisterreis.

 

Tekst: Dick Pruiksma - reisleider Drietour, emeritus predikant PKN, oud algemeen secretaris van de International Council of Christians and Jews.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief